maanantai 4. joulukuuta 2017

Gluteeniton saaristolaisleipä




JOULUKALENTERIN 4. LUUKKU

 

 


Saaristolaisleipä on ikisuosikkini. Maltainen maku, makea tuoksu ja hieman siirapista sitkeä kuori saavat aistit hereille. Makean leivän päälle itseoikeutetusti kuuluvan suolaisen päällisen liitto on vastustamaton. Nyt tein saaristolaisleivän gluteenittomana – sekä rakenne että maku onnistuivat erinomaisesti.

Perinteisesti saaristolaisleipä tehdään piimään ja maltainen maku ja tumma väri leipään saadaan kaljamaltaista. Gluteenittomassa saaristolaisleivässä maltaisuutta täytyy hakea muilla keinoin, sillä kaupan kaljamaltaat ovat useimmiten ruista. Käytin nesteenä tummaa gluteenitonta olutta, joka toi maltaiden tavoin sekä vahvan maun että tumman värin. Väriä ja mallasmaisen rouheaa rakennetta leipään toi myös pellavansiemenrouhe.






JOULUKALENTERIN 4. LUUKKU

 



Perinteisen saaristolaisleivän tapaan kylmäkohotin gluteenittoman taikinan yön yli jääkaapissa. Rakastan kylmäkohotuksen helppoutta: nesteen lämpötilaa ei tarvitse mitata, koska se viilenee joka tapauksessa. Taikina viihtyy jääkaapissa mainiosti tunnin tai kaksi suunniteltu pidempään – ja usein vain paranee viihtyessään. Myös taikinan rakenne pitää kylmäkohotuksesta tavalla, jota on vaikea kielellistää. Maut sekä tasaantuvat että syvenevät.

Olen testannut gluteenittomien taikinoiden kylmäkohotusta ennenkin. Kesällä tein gluteenitonta aamupalapizzaa kylmäkohotuksella ja pohjasta tuli hämmentävästi jopa hieman sitkoinen. Samankaltaista rakennetta oli myös tässä gluteenittomassa saaristolaisleivässä.








Resepti




Gluteeniton saaristolaisleipä (vegaaninen)


1 iso tai 2 pientä leipää

5 dl (1 prk) gluteenitonta tummaa olutta (Kukko)
1 pussi kuivahiivaa
1 rkl psylliumia
1 1/2 dl tummaa siirappia
2 dl pellavarouhetta
2 dl gluteenittomia kaurahiutaleita tai tattarihiutaleita
2 dl tattarijauhoja
2 dl gluteenitonta jauhoseosta
2 tl suolaa

sivelyyn
1 osa siirappia
2 osaa vettä


Kaada kulhoon olut, hiiva ja psyllium. Sekoita ja anna turvota noin viisi minuuttia. Lisää siirappi ja kaikki kuivat aineet. Vaivaa yleiskoneella tai sekoittele käsin viitisen minuuttia.

Nosta taikina jääkaappiin kohoamaan joko yön yli tai muutamaksi tunniksi. Voit myös kaataa taikinan suoraan leipävuokaan tai -vuokiin ja kohottaa leivät huoneenlämmössä. Kylmäkohotus tuo leipään upean vahvan maun.

Paista 175-asteisessa uunissa asteeseen noin 45–55 minuuttia. Sivele kerran tai pari paiston loppuvaiheessa siirapin ja veden sekoituksella.

Jäähdytä leivät vuoissa, kumoa ja tarjoa suolaisen lisäkkeen kanssa. Esimerkiksi skagenröra sopii saaristolaisleivälle mainiosti.

_____

Reseptiin vinkkiä hain Torkkuja ja nokkosia -blogista sekä Gluteenitonta leivontaa -sivustolta.





10 kommenttia :

  1. Jes, gluteenitonta etsinkin, kiitos ohjeesta. Teen tätä jouluksi:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa, että löysit etsimäsi! Toivottavasti leipä on sinustakin hyvä :)

      Poista
  2. Pidän saaristolaisleivästä, mutta en meinaa ikinä muistaa sitä. Pitäiskin taas joskus herkutella sillä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saaristolaisleipä on minusta myös aivan ihanaa. Ja ehkä just siksi NIIN ihanaa, kun sitä tulee syötyä harvoin. Rakastan sitä aivan erityisesti skagenröran kanssa.

      Poista
  3. Sinun reseptillä teen saaristolaisleivät joka vuosi, perinneherkkua.

    VastaaPoista
  4. Oi, kiitos reseptistä. Nyt ei tarvitse vaivata omaa päätä tällä jouluksi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tästä tuli kyllä erinomainen!

      Poista
  5. Enpä ole ennen törmännyt gluteenittomaan saaristolaisleipäreseptiin. Näyttää ihan aidolta tavaralta <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja maistuikin aidolta tavaralta!

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails