sunnuntai 5. marraskuuta 2017

Nopea arkiruoka: Larb-salaatti riisillä



Larb on yksinkertaisesti kaakkoisaasialaisittain maustettua jauhelihaa. Kuulostaa suorastaan tylsältä, mutta on taivaallista. Arkiruoaksi se taipuu, kun kylkeen keittää riisiä ja lautaselle kasaa hieman salaattia.

Mausteiden kanssa ei tarvitse olla ihan niin nökönuuka, vaikka sävykkyyttä ruokaan kaikki ainesosat tuovatkin. Mutta jos sitruunaruoho tai inkivääri uupuu, voi sen jättää pois. Jompaa kumpaa, inkivääriä tai sitruunaruohoa, suosittelen kuitenkin laittamaan, sillä ne raikastavat kokonaisuutta ihanasti.

Larb on muuten mainio arkiruoka sellaisen viikonlopun jälkeen, jolloin thaimaalainen ruoka on tuoksunut keittiössä. Sitruunaruohoa, inkivääriä ja tuoreita yrttejä usein jää, jolloin loput voi käyttää mainiosti arjen taklaajaan.

Jos Kaakkois-Aasian keittiö innostaa, kurkkaa myös nämä arkeenkin sopivat reseptit:





Resepti





Larb-salaatti riisillä

3–4 annosta


400 g naudan jauhelihaa
1 rkl öljyä
1 sipuli
1–2 valkosipulinkynttä
1 1/2 rkl nam pla -kalakastiketta
noin 1 rkl limetin mehua
yhden limetin raastettu kuori
1 tuore sitruunaruohon varsi
hieman chilikastiketta (tai tuoretta chiliä)
1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
(tuoretta minttua ja/tai korianteria)


lisäksi
keitettyä riisiä
salaattia tai versoja


Keitä riisi samalla kun valmistelet jauhelihaa.

Kuori ja silppua sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota sipulia ja valkosipulia öljyssä keskilämmöllä muutama minuutti. Hienonna valmiiksi myös inkivääri ja sitruunaruoho (noin 8 cm tyvestä). Raasta ohuelti limetin kuori. Purista mehu talteen. 

Nosta lämpöä ja ruskista jauheliha. Mausta liha kalakastikkeella ja limetinmehulla, laita pannulle myös muut mausteet sekä yrtit. Maista ja lisää suolaisuutta kalakastikkeella, hapokkuutta limetin mehulla.

Tarjoa jauheliha keitetyn riisin ja salaatin kanssa.

_____





4 kommenttia :

  1. Kaikki aina sanoo, että Pad Thai on niiden lempitaikku, mutta mä sanon, että se on tämä Larppi. Muistoja häämatkalta... Ensin syötiin toimistoruokalas ummikkona niiiiiiin tulista ja myöhemmin sitten kokkikoulus opin tekemään. Kiva muuten huomata, että oon ollu asialla jo -98 ja menny ruaanlaittokurssille ulkomailla. Sillon ne oli vasta niinku tulos. Chiang Mai'skaan ei tainnu olla ku tua yksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin tehty Pad Thai on kyllä ehkä minun suosikki, mutta larb tulee kyllä hyvänä kakkosena.

      Ysikasi ei vielä kamalasti Thaimaahan matkattu. Tai matkattiin, mutta ei toki tässä määrin kuin nyt. Mitä muuta teitte kun larbia?

      Poista
  2. Larb on niin hyvää, aaaa nammmm! Mä oon tavannu tehdä sen possusta, tulee ihanan rasvaista :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on, aivan ihanaa. Vähän silleen liian hyvää, kun tulee syötyä huomaamatta vähän turhan paljon lihaa.

      Minä en oikein taivu pelkkään possuun, siitä jää minun kitalakeen sellainen ällö rasva. Sekoituksesta oon tehny joskus, se toimii minunkin kitalaellekin.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails