keskiviikko 20. syyskuuta 2017

Nopea arkiruoka: mausteista jauhelihaa ja couscousia



Syksy tuo keittiöön kahdenlaisia ruokia: nopeita arkiruokia, siis niitä arjentaklaajia joista tässä on koko alkusyksy puhuttu, sekä hitaasti haudutettavia uuniruokia, jotka tekevät itse itsensä. Toiset syntyvät puolessa tunnissa, toisiin saa varata puoli päivää. Yhtäläisyyksiäkin näillä ruoilla on. Molemmissa ruoissa makua on niin että riittää.

Tämän viikon arkiruoka on valmista parissa kymmenessä minuutissa. Mausteinen jauheliha on just niin nopea kuin pannulla kärtsätty jauheliha vain voi olla, ja couscous imee itseensä samassa ajassa kuumaa vettä ja sitruunaista raikkautta. Päälle niitä kasviksia, joita pöydänympärille kerääntyneet tyypit syövät mieluiten: kurkkua, paprikaa, porkkanasuiroja tai ehkä kirsikkatomaatteja.




Jauheliharesepti on alunperin julkaistu Suupaloja-kirjassani, jossa se tarjottiin ohuiden leipien, tomaatin ja sipulin kanssa. Oikaisin tähän versioon reseptiikkaa hieman, sillä sumakkia ei vielä ihan joka lähikaupassa ole (mutta jos sitä sinulla on, voit lisätä 1–2 tl). Reilusti maustettu jauheliha on ihanaa myös tortillaletun välissä salaatin, kasvisten ja avokadon kanssa. Joskun olen tehnyt tällä tavalla maustetusta jauhelihasta myös itään kallellaan olevaa pizzaa. Toimii!

Jos couscousiin haluaa panostaa hitusen enemmän, voit käyttää tabbouleh-reseptiä – isolla keolla yrttejä ja raikkailla kasviksilla ei voi mennä pieleen. Samassa postauksessa oleva hummus käy myös erinomaisesti tämän jauhelihahässäkän kaveriksi. Ja pitaleipä, oijoi, pannulla paistettuja pitaleipiä täytyykin tehdä ensi tilassa. Ne käyvät paitsi tähän ruokaan, myös viime viikon arjentaklaajaan.

Mikä muuten on ollut suosikkisi näistä seitsemästä arkiruoasta? Entä minkälaisia reseptejä toivoisit sarjaan jatkossa?





Resepti

 


 



 

Mausteista jauhelihaa & couscousia


neljälle


jauheliha
400 g jauhelihaa (nauta tai lammas)
1 pieni sipuli
1–2 valkosipulinkynttä
1 rkl öljyä
noin 1 tl suolaa
1 tl jeeraa eli juustokuminaa
1/2 tl (savu)paprikajauhetta
2 rkl balsamicosiirappia* (tai 2 rkl balsamiviinietikkaa + 1 tl sokeria)


couscous
3–4 dl täysjyväcouscousia
3–4 dl vettä
noin yhden sitruunan mehu
noin 1/2–3/4 tl suolaa


lisäksi 
kurkkua, tomaattia, paprikaa
tuoretta minttua tai persiljaa
manteleita




Keitä vesi couscousia varten. Lisää kuumaan veteen couscous, öljy ja suola. Sekoita. Anna tekeytyä valmistaessasi jauhelihaa.

Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullosta sipulisilppuja öljyssä keskilämmössä noin viisi minuuttia. Nosta lämpöä ja lisää jauheliha. "Hakkaa" jauheliha pieneksi muruksi paistaessasi sitä. Mausta jauheliha.

Viimeistele couscous lisäämällä sitruunamehua ja halutessasi yrttejä. Lusikoi jauheliha couscousin päälle ja ripottele ylle vielä manteleita ja yrttejä.

_____





2 kommenttia :

  1. Tää on just sellaista mitä meillä syödään kun pitää syödä NYT eikä kohta :) onneksi on aikaa myös hitaammille ruoille, nyt uunissa hautuu kaaliloota <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaalilaatikolle iso sydän!
      Se on just parasta, kun on monenlaisia hetkiä ja ruokia. Ehkä se on sitä elämää :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails