tiistai 27. joulukuuta 2016

Meze-vartaat ja helppo sipulidippi






Vuoden viimeisiä päiviä viedään. Katse kääntyy väistämättä kohti uutta vuotta, alkavan vuoden vastaanottamista. Vuodenvaihteen tai loppiaisen tarjoiluissa voi aivan hyvin vähän oikaista ilman mausta tinkimistä. Suunnittelin yhteistyössä Palirrian kanssa Meze-vartaat ja sipulidipin, jotka saa tehtyä hetkessä vaikka yllätysvieraille. Kuplivaa laseihin ja uuden vuoden tarjottavat ovat valmiina. Postauksen lopussa on myös arvonta – kurkkaa!





Suupalan kokoiset pikkuruoat ovat ehdottomasti suosikkejani, se tuskin tulee yllätyksenä edes hieman Kokkipottilan ruokaseikkailuja seuranneille. Aika usein tarjoan suupaloja myös vieraille joko ruoanlaittoruoaksi tai alkupalaksi. Jos pikkuruoat syntyvät nopeasti, kuten nämä vartaat, on ne mainio tarjottava pääruokanakin. Määrällisesti tarjottavaa vain tulee tietysti olla enemmän.





Vain viininlehtikääryleet olivat minulle Palirrian tuotteista entuudestaan tuttuja (viininlehtikääryleet ovat heikko kohtani, todella heikko kohtani). Jättipavut tomaattikastikkeessa ja My Greek Meze -tuotteet eli kuminamaustetut kikherneet sekä jättipavun vinaigrette-marinadissa yllättivät maukkaudellaan. Kaikki tuotteet ovat valmiita tarjottavaksi sellaisenaan: purkki auki ja ääntä kohti. Joskus sellaiselle kokkailulle on todellakin paikkansa.

Vartaisiin pujotin puolitettuja viininlehtikääryleitä, jättipapuja tomaattikastikkeessa sekä raikasta, leikattavaa ricottaa (Filos). Väliin vähän tuoretta basilikaa, myös kirsikkatomaatit sopisivat vartaisiin hyvin. Tomaattisiin jättipapuihin saa vaihtelua ripsauttamalla joukkoon hieman kanelia ja vinaigrette-papuihin, jotka tarjosin sellaisenaan, voi murskata joukkoon vaikka valkosipulia tai tuunata papuja persiljasilpulla. Kannattaa kokeilla myös munakoisoa, lihapullia tai okraa, jotka kaikki ovat maukkaassa tomaattikastikkeessa.

Niin, ja se maailman helpoin sipulidippi. Vieraat kysyivät minulta pikkujouluissa dippiin reseptiä, eivätkä uskoneet, kun kerroin sen syntyvän yksinkertaisesti soseuttamalla purkillisen stifado-sipuleita tehosekoittimessa. Jos olet valkosipulin ystävä, voit laittaa joukkoon yhden valkosipulinkynnen. Dippi tai tahna sopii hyvin kasviksille, meze-vartaille tai levitteeksi leivälle. Lisää meze-reseptejä löydät Palirrian sivuilta.






 

 

Arvonta


Paketillinen meze-tuotteita voi pian olla myös sinun ruokapöydässäsi. Kerro kommenttilootassa viimeistään 3.1.2017, mikä Palirrian tuotteista sinua kiinnostaa eniten tai mitä tuotetta haluaisit päästä maistamaan. Kommentoineiden kesken arvotaan muhkea tuotepaketti. Arvonnan säännöt löydät linkin takaa. 











 

 

 

Reseptit

Meze-vartaat

1 prk viininlehtikääryleitä (Parillia)
1 prk jättipapuja tomaattikastikkeessa (Parillia)
1 pkt ricotta-juustoa (Filos)
tuoretta basilikaa
(kirsikkatomaatteja)


Puolita viininlehtikääryleet ja leikkaa ricotta kuutioiksi. Pujottele varrastikkuihin viininlehtikääryleitä, papuja, ricottaa, tuoretta basilikaa sekä halutessasi kirsikkatomaatteja.

_____



Helppo sipulidippi

1 prk Stifado-sipuleja (Palirria)
(1 valkosipulinkynsi)


Soseuta sipulit tehosekoittimessa. Tarjoa dippinä kasviksille, kastikkeena meze-vartaille tai levitteenä leivälle.

_____


sunnuntai 25. joulukuuta 2016

Vuoden 2016 parhaat reseptit





JOULUKALENTERIN 23. & 24. LUUKKU






Hyvää joulua, ystävät! 

Täällä tropiikissa nettiyhteys heiluu kuin palmujen latvat. Siksi joulukalenterin kaksi viimeistä luukkua tulevat yhdistelmänä joulupäivän kunniaksi – jos yhteys nyt pysyy pystyssä vielä hetken. Puuh. Olen ottanut tämän kärsivällisyysharjoituksena.

Vuosi 2016 on ollut täynnä ihmeitä, tasaista arkea, hämmentäviä hetkiä, upeita kohtaamisia ja ihan valtavasti töitä. Sellaista riemunkirjavaa elämää, tiedättehän. Kokosin blogivuoden parhaat palat yhteen. Näiden reseptien ja juttujen ei kannata antaa pölyttyä arkistoissa, ne ansaitsevat tulla nostetuksi osaksi arkea.




Tammikuu taisi mennä sellaisessa puolisumussa, eräänlaisessa kaamoksessa. Istuin koneen ääressä pylly puuduksissa ja viimeistelin kuun lopussa painoon sujahtanutta Suupaloja-kirjaa. Jotain ruokahelmiä päätyi sentään blogiin saakka. Söimme moneen kertaan Tommy Myllymäen kirjasta poimittua hapanimelää munakoiso-paprikapaistosta. Yksinkertainen, helppo ja ihan järjettömän hyvä ruoka tai lisäke, joka ilahdutti sävykkäällä maullaan joka kerta. Paahdettu hunajamysli puolestaan pelasti sekä pyhä- että arkiaamut (ja pelastaa edelleen, tätä mysliä meillä on käytännössä aina).





Helmikuussa herkuteltiin pinaattiblineillä ja avokado-tuorejuustotahnalla. Uuh, miten hyvää! Kuun viimeisinä päivinä vastaanotettiin paketti, joka sai aikaa tunneryöpyn, shampanjakuohun ja liikutuksen loputtoman kyynelvirran: Esikoiskirjani tuli painosta. En ikinä unohda sitä tunteiden sekamelskaa. Se on syvää helpotusta, hämmennystä, onnea, haikeutta, paniikkia, kauhunsekaista odotusta ja puhdasta iloa. Onneksi kaiken sain jakaa rakkaan ystävän ja sielunsiskon, kirjan kuvanneen Johanna Myllymäen kanssa.




Maaliskuu aloitettiin juhlimalla kirjan julkkareita The Cockissa Helsingissä. Sillä energialla, jonka sain vieraaksemme tulleilta toimittajilta ja bloggaajilta, taisin elää koko kevään. Kiitos! Helppo yhden astian ruoka, sitruunainen dijonkana, oli keväisen kuun pelastus. Taisin tarjota sitä kaikille ruokavieraille (ja kaikki pyysivät reseptin, niin hyvää se on).

Huhtikuu oli salaattikuu. Paahdettua broccoliini-fetasalaattia olemme syöneet sitten kevään kymmeniä kertoja. Se on i h a n a a! Myös thaimaalainen possu-nuudelisalaatti on makujen ilotulitus. Nuudelisalaatin tein yhteistyössä Sydänmerkin kanssa What's cooking Helsinki -tapahtumaan.

Myös toukokuu näyttää siltä, että kaksi salaattia ansaitsee tulla nostetuksi esiin. Salaatti, jossa yhdistyy grillatun maissin makeus, fetan suolaisuus ja uunikuivatut tomaatit on jo klassikko ruokapöydässämme. Salaatti maistuu ihan kesälle. Ruokaisa linssi-munakoisosalaatti kannattaa myös muistaa. 




Koko kesäkuun kattaus näyttää niin herkulliselta, että yhtä tai kahta suosikkia on vaikea resepteistä poimia. Eniten söimme sushiburritoja. Jos ihan rehellisiä ollaan, taisin syödä lounaaksi kesällä lähinnä sushiburritoja. Parsa-pecorinopiirakkaa söin sitten iltapalaksi.

Heinäkuussa tein perinteisen, rukiisen mustikkakukon rinnalle gluteenitonta mustikkakukkoa. Se oli kesän suosituin resepti sekä blogissa että kahvi- ja jälkkäripöydässämme. Paahdettu tomaattisalsa on muuten erinomainen tapa taittaa talvitomaattien kalpeus. Ehkä uuden vuoden kattaus onkin meksikolainen?




Suolainen crumble eli pecorino crumble oli elokuun oivallus, jota söin liki jokaisen ruoan kanssa (ja siltään, voi huh, miten hyvää se on). Onneksi pecorino ei ole kausituote. Porkkanan naateista tehty salaatinkastike sen sijaan on kausituote. Ensi kesänä taas sitten.


Syyskuun kattauksesta on todella vaikea valita suosikkeja. Kiireinen kuukausi näkyy nopeina ja helppoina ruokina, kuten härkistacoina, ruisleipäpohjaisena tacopiirakkana ja nopeana meksikolaisena kanakeittona. Myös gluteeniton puolukkavispipuuro on ihanaa.




Nopeus on ollut näemmä valttia lokakuussakin. Jauhelihasta tehty intialainen curry on ihan järjettömän hyvää joko naanleivän kanssa tai riisillä. Marraskuussa kolmen säilykepurkin taktiikalla tehty tikka masala kikherneistä oli aika monen arkipäivän pelastus. Se on hyvää lämmitettynäkin. Uuden vuoden kemuja ajatellen kannattaa muuten muistaa leipäjuustogalette karamellisoidulla sipulilla.

Olihan se vuosi, ihana ja täyteläinen vuosi. Rentoa joulumieltä ja huisia alkavaa vuotta. Pysykäähän muuten kanavalla, pian on tulossa erinomainen idea uuden vuoden ruokailoitteluun.

_____





torstai 22. joulukuuta 2016

Lautasellinen valoa






JOULUKALENTERIN 22. LUUKKU



Mikä olisi parempi tapa riemuita kulman takana malttamattomasti odottelevasta kevään valosta kuin lautasellinen kauden hedelmiä, lautasellinen valoa. Vaikka kaamoksen kaatumista voidaan juhlia vasta myöhemmin, on odotettu pimeyden taitekohta jo ohitettu. Valoa kohti, ystävät, valoa kohti!


Valmiiksi pilkotut hedelmät häviävät taatusti pöydästä helpommin kuin korillinen kuorimattomia hedelmiä. Jokaiselle oma haarukka ja tasapaino joulun herkuille on taattu. Tällä lautasella on klementtiinejä, päärynöitä, persimonia ja granaattiomenan siemeniä. Nam!

_____




keskiviikko 21. joulukuuta 2016

3 hyvää tekevää lahjavinkkiä







JOULUKALENTERIN 21. LUUKKU




Joulun yltäkylläisyys on etuoikeus, joka aika usein meiltä unohtuu. Kaikilla samanlaiseen yhteiseen iloon, notkuviin pöytiin tai isoon kasaan nauhanneniä ei ole mahdollisuutta. Siksi halusin tuoda Kokkipottilan joulukalenterissa kauden ruokaherkkujen lomassa esiin muutaman hienon kampanjan muistutukseksi sekä itselleni että muille. Pienelläkin lahjoituksella tehdään yhdessä ihmeitä. Just do it!


Hyvä joulumieli -keräys on klassikko, joka järjestetään jo 20. kerran. MLL:n, SPR:n ja Ylen yhteinen keräys, jonka avulla hankitaan ruokalahjakortteja (70€) vähävaraisille perheille. Koko summaa ei yksin tarvitse lahjoittaa, kampanjasivulla on lahjoitusmahdollisuus aina vitosesta alkaen. Lahjoituksia voi tehdä jouluaattoon saakka.

Woltin jouluateria-tempauksen suosio on yllättänyt järjestäjät täysin. Kodittomille oli tarkoitus jakaa Vailla vakinaista asuntoa -järjestön kautta nimen omaan jouluaterioita. Mutta koska lahjoittajia oli paljon, riittää aterioita jaettavaksi pitkälle alkuvuoteen. Aterioita asunnottomille voi ostaa (5€) vielä huomenna torstaina 22.12.2016. Kyseessä on Woltin ja markkinointitoimisto Bob the Robotin yhteishanke.

Entä miten olisi, jos antaisit joululahjaksi kasvimaan, aterian koko kylälle, pussillisen siemeniä tai mehiläispesän? Toisenlainen lahja on Kirkon ulkomaanavun ohjelma, jonka tuotolla tuetaan avustuskohteita Aasiassa, Afrikassa, Latinalaisessa Amerikassa, Lähi-idässä ja Euroopassa. Toisenlainen lahja on klassikko, joka on paikkansa ansainnut.


ps. kuvistuskuvana on Hannan sopassa julkaistu punajuuri-fetatahna.



tiistai 20. joulukuuta 2016

5 suosituinta reseptiä






JOULUKALENTERIN 20. LUUKKU

 

 


Vuoden päättyessä on hauska kurkkia kulunutta vuotta, katsella kuluneen vuoden aikaansaannoksia, parhaita paloja ja vähän lukujakin. Ihailtavan moni Kokkipottilan juttujen ja reseptien ääreen tiensä löytää – sydämellinen kiitos siitä.

Samalla kun kurkin kuluneen vuoden tilastoja, kurkkasin myös kaikkien aikojen suosituimpien reseptien TOP 5 -listauksen. Tässä viisi suosituinta reseptiä evö.


 


Kokit ja Potit -ruokablogin kaikkein suosituin resepti on Pad thai eli paistettu nuudeli. Se mahtuu kuuden suosituimman jutun joukkoon itse asiassa kahdesti, sillä sitä luetaan paljon sekä koneiden ääressä että mobiililaitteilla, ehkä siellä arkiostosten lomassa marketin hyllyjen välissä.

Toiseksi kiilaa vähän hämmentävästi kausiresepti, omenahillo uunissa, joka toimii loistavana indikaattorina syksyn omenasadon kypsymiselle. Kun uunissa tehtävä omenahillo lähtee nousuun, ovat omenat kypsiä eteläisessä Suomessa, hetkeä myöhemmin myös muualla. 

Thaimaalainen paistettu riisi,  kautta aikain kolmanneksi suosituin resepti, on loistava hävikistä herkuksi -ruoka – paistetun riisin joukkoon voi laittaa melkein mitä tahansa. Resepti on neljä ja puoli vuotta vanha, mutta se toimii edelleen loistavasti. Onneksi luottoreseptit eivät vanhene!

Tilastoja tarkastellessani olin vähän yllättynyt, sillä neljän suosituimman reseptin joukkoon mahtuu kolme thaimaalaista reseptiä Pad Thain ja thaimaalaisen paistetun riisin lisäksi kärkinelikkoon mahtuu thaimaalainen kookoskeitto. Kyyyllä minä muunkinlaista ruokaa osaan tehdä, vaikka thaimaalainen keittiö onkin lähellä sydäntä. Uskoakseni kaakkoisaasialaisten reseptieni suosio kertoo ohjeiden luotettavuudesta, helppoudesta ja toimivuudesta. Näiden reseptien ääreen minäkin palaan kerrasta toiseen.

Itse asiassa viidenneksi suosituin juttu ei ole lainkaan resepti. Tomaattien varkaiden poisto – kausijuttu sekin – on sijalla viisi. Resepteistä viidettä sijaa pitää rapeat bataattiranskalaiset ja kinuskiin dipattavat omenalohkot otsikolla suolaista ja makeaa halloween-juhliin

Koko kärkiviisikko on loistoreseptejä, sen uskallan luvata. Jos et ole vielä kokeillut kaikkia, laita reseptit muistiin ja palaa niihin viimeistään uuden vuoden puolella, kun joulun ruokaähkystä on selvitty. 

Puuttuuko TOP 5 -listauksesta joku sinun suosikkireseptisi? Kerro ihmeessä kommenttilootassa, mikä se on!

_____




 

maanantai 19. joulukuuta 2016

Siemennäkkäri purkissa – helppo lahjavinkki



JOULUKALENTERIN 19. LUUKKU

 

 

 

Onko viimeiset lahjat vielä hankkimatta? Tässä sinulle helppo ja nopea lahjavinkki, joka sopii naapureille, anopille, opettajalle tai kummille. 


Siemennäkkärini on valloittanut kymmeniä ihmisiä maukkaudellaan ja rapeudellaan. Alunperin resepti on Suupaloja-kirjasta, jossa näkkäri tarjoillaan tyrmäävän hyvän punajuuri-cashewpähkinätahnan kanssa. Mutta siemennäkkäri on hyvää siltäänkin tai voilla viimeisteltynä.


Kun sanon, että tämä on helppo ja nopea lahjavinkki, tiedän mistä puhun. Tehtailin parisen viikkoa sitten siemennäkkäripurkkeja liki kolmekymmentä, eikä hommaan mennyt kuin parisen tuntia. Puolet purkeista lähetin Blogiringin ja Indiedaysin timanttiselle toimistotiimille kiitokseksi kuluneesta vuodesta, toinen puoli on jaettu pitkin Suomea ystäville ja yhteistyökumppaneille.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan homma menee näin:

tarvitset
3 dl lasipurkki
3/4 dl vehnäjauhoja (tai maissijauhoja)
3/4 dl ruisjauhoja (tai tattarijauhoja)
3/4 tl suolaa
1 dl auringonkukansiemeniä
1 dl pellavansiemeniä

lisäksi 
kirjoita purkin mukana annettavaan lappuun: 
Sekoita purkin ainekset kulhossa. Lisää 2 rkl oliiviöljyä ja 2 dl vettä. Sekoita ja anna tekeytyä noin viisi minuuttia. Levitä ohueksi kerrokseksi leivinpaperilla päällystetylle pellille ja paista 150–160 -asteisessa uunissa 35–45 minuuttia eli kunnes näkkäri on rapeaa.


Laita puhtaaseen purkkiin ainekset kerroksittain. Painele kerroksia esimerkiksi lusikalla, jotta kerrokset pysyvät paremmin näkyvissä. Sulje purkki ja koristele se haluamallasi tavalla. Liitä mukaan yllä oleva näkkäriohje.

_____






sunnuntai 18. joulukuuta 2016

Mausteista kanaa maidolla mureutettuna






JOULUKALENTERIN 18. LUUKKU

 

 

Olen pitkään suunnitellut tekeväni Jamie Oliverin maidossa haudutettua kanaa, sillä se kuulostaa niin hullulta, että pakkohan sitä olisi kokeilla. Kuka nyt hauduttaisin kanaa maidossa? Homma kuulostaa kieltämättä vähän oudolta, mutta voin vakuuttaa, että se toimii. Tämä resepti on saanut innoituksensa tuosta reseptistä. Postaus on tehty yhteistyössä Arlan kanssa.





Vaikka idea maidon ja kanan yhdistämiseen tuli Jamielta, ei resepteissä ole käytännössä mitään samaa. Maustoin kanan roskisti, maito puolestaan toi kokonaisuuteen lempeyttä. Ja tiedättekö, ehkä ikinä ei ole kanasta tullut näin mureaa. Sellaista täydellisen mureaa ja suussa sulavaa lihaa, joka hämmästyttää jokaisella suupalalla. Maito toimi lihan mureuttajana tavalla, jota en etukäteen osannut edes aavistaa.




Tämänkaltaisiin resepteihin, jossa maito ikään kuin paistetaan, on ensiarvoisen tärkeää valita laadukasta ja rasvaista maitoa. Muuten resepti ei toimi. Käytin reseptiin Arlan luomu täysmaitoa, joka on homogenoimatonta mutta pastöroitua maitoa. Jos minulta kysytään on se kyllä parasta maitoa mihin tahansa kokkailuun – riisipuurosta pannereihin ja pullasta kaakaon kautta creme bruleeseen. Maidon vähäisestä käsittelystä kertoo myös rasvapitoisuuden vaihtelu vuodenaikojen mukaan. Arlan luomu täysmaidossa on rasvaa juuri sen verran kuin sitä tiloilta tulleessa maidossa on: talvella lehmän maito on rasvaisempaa ja kesällä vähän vähemmän rasvaista (3,8–4,4%). Käytännössä maidolle ei tehdä muuta kuin pastörointi ja pakkaus, joten se on turvallisesta mutta luonnollista maitoa.








Voit toteuttaa mausteisen kanan yhden astian eli one pot -periaatteella. Kanat maustetaan ja paistetaan maidossa alla olevan reseptin mukaan, mutta vuokaan lisätään myös perunoita (puolita tarvittaessa) ja vaikka porkkanaa. Yhdessä astiassa tulee koko ruoka. Sopii paitsi arkiseen ruoanlaittoon myös niihin juhlakauden päiviin, jolloin keittiössä ei halua olla koko päivää.






Resepti

 

 

 

 

Mausteista kanaa maidolla mureutettuna

neljälle


4 broilerin paistia (tai koipireittä) 
1–2 sitruunan kuori ohuelti raastettuna
3 rkl oliiviöljyä
2 tl suolaa
2 valkosipulinkynttä
1 1/2 tl juustokuminaa eli jeeraa
1 tl savupaprikaa
1 tl jauhettua korianteria
1/2 tl kanelia
(hieman chilijauhetta)


lisäksi
sitruunaviipaleita
granaattiomenan siemeniä
tuoretta korianteria tai lehtipersiljaa
sitruunalohkoja


Kuivaa broilerit talouspaperilla. Raasta pestyn sitruunan (tai kahden pienen) kuoren keltainen osa ohuelti. Kuori ja hienonna valkosipuli. Sekoita öljyyn kaikki mausteet. Hiero maustetahna broilereihin. Muista laittaa maustetahnaa myös nahan alle, jotta myös liha maustuu. 

Laita broilerit uunivuokaan. Mikäli aika antaa myöten, anna broilerien marinoitua jääkaapissa vähintään tunti. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kaada maito uunivuokaan. Maidon määrä riippuu vuoasta. Maidon on hyvä peittää noin 1/2–2/3 broilereista. Laita broilerien päälle vielä sitruunaviipaleita

Paista uunissa noin puoli tuntia eli kunnes broileri ovat täysin kypsää. Laita päälle granaattiomenan siemenet ja yrtit. Tarjoile riisin tai perunan kanssa tai riivi liha salaattiin.

 _____





lauantai 17. joulukuuta 2016

Sienisalaatti






JOULUKALENTERIN 17. LUUKKU





Jouluun on enää viikko! Ihan hullua.

Sienisalaatti on herkku, joka kuuluu aina joulupöytäämme. Sieniä säilötään syksyllä aivan erityisesti joulua ajatellen, ja edellisen vuoden sienistä säästetään aina purkki tai pari siltä varalta, että sienivuosi on erityisen huono.

Vaikka rakastan reseptien muokkaamista ja tuunaamista, ei perinteiseen sienisalaattiin ole mitään tarvetta koskea. Se on täydellistä juuri näin, kaikessa yksinkertaisuudessaan: suolasieniä, sipulia ja kuohukermaa. Ei muuta. 





Resepti

 

 

 

 

Sienisalaatti

 

suolaisia sekasieniä
keltasipulia 
kuohukermaa

Liota sieniä tarvittaessa kylmässä vedessä. Hienonna sienet. Kuori sipuli ja hienonna se aivan pieneksi silpuksi. Lisää sipulia sienen joukkoon vähän kerrallaan, maistele ja laita tarvittaessa lisää. Näin saat oikean suhteen salaatille. Lisää lopuksi kermaa sen verran, että seos on kosteaa. Kermaa ei kuitenkaan tarvitse valua astia pohjalle.

_____




perjantai 16. joulukuuta 2016

Tropiikki juomalasissa






JOULUKALENTERIN 16. LUUKKU




Jos pimeys ja jouluhässäkkä ahdistaa, minulla on siihen trooppinen lääke. Purista sesongin sitruksista tuoremehu, laita silmät kiinni ja keinu lempeästi kuin palmun lehti. Musiikiksi sopii aaltojen kohina.

Tätä lääkettä minäkin nautin. Tosin silmiä ei tarvitse pitää kiinni ja musiikki tulee korviin livenä. Terveisiä tropiikista!

_____




torstai 15. joulukuuta 2016

Helppo aamiaispiirakka







JOULUKALENTERIN 15. LUUKKU





Lehtitaikinalevyn päälle ladotaan herkkuja ja maailman helpointa suolaista piirakkaa paistetaan uunissa kymmenisen minuuttia. Ja se on siinä! Tämän helpommaksi ei suolaisen piirakan leipominen voi mennä. Aamiaispiirakaksi nimetty ruoka sopii syötäväksi tietenkin myös iltapalalla, brunssilla tai vaikka lounaaksi. Päälle tai vierelle voi koota runsaan salaatin, jotta kokonaisuus on raikkaampi.





Resepti




Helppo aamiaispiirakka

2–4 annosta


2 lehtitaikinalevyä
2 rkl smetanaa tai ranskankermaa
1 tl sinappia
2 chorizomakkaraa
2 kananmunan keltuaista

päälle
kirsikkatomaatteja
yrttejä 


Sulata lehtitaikinalevyt ja kuumenna uuni 200 asteessa. Viillä veitsellä noin 1 cm taikinalevyjen reunoista  Sekoita smetanaan sinappi ja levitä seos taikinalevyjen päälle viiltämiesi reunojen sisäpuolelle. Laita makkarat ja kananmunan keltuaiset smetanan päälle.

Paista noin 10–15 minuuttia eli kunnes taikinareunat ovat saaneet kullanruskean värin ja makkara on kypsä. Jos haluat keltuaisen pysyvän valuvana, lisää se myöhemmin piirakan päälle.

_____




keskiviikko 14. joulukuuta 2016

Uppomunaleipä sillillä






JOULUKALENTERIN 14. LUUKKU





Minulla on keittiössä vain yksi periaate: teen kaikille ruokailijoille sopivaa ruokaa. Mutta kuten aina kunnon periaatteissa on tässäkin pari tilkitsemätöntä aukkoa – sellaisia ne keskitienkulkijan periaatteet tuppaavat aina olemaan. Yksi aukoista on sillinmentävä.

Silli on vakiovieras ruokapöydässämme, vaikka en itse voikaan syödä ahventa lukuun ottamatta kalaa. Siksi otin haasteen ilolla vastaan, kun Ahti-sillit ja Foodlover pyysivät minua mukaan yhteistyökampanjaan.





Sen verran periaatteen naista minussa kuitenkin on, että tein ruoan, jonka voin syödä itsekin – harmi kyllä ilman silliä. Uppomunaleipä karamellisoidulla sipulilla ja uppomunalla on herkullista niinkin, mutta silli tekee leivästä kuulemma täydellisen. Helppo uskoa, sillä suolaista lisää leipä tarvitseekin. Jos silli tuntuu liian suolaiselta, voi sillifileitä liottaa tunnin tai pari ennen käyttöä.

Ahti perinteinen sillifile ja Ahti matjessillifilee ovat vastuullisesti kalastettuja, mistä MSC-merkintä on takeena. Tuotteet valmistetaan Turussa, ja raaka-aineena käytetään rasvaista ja laadukasta, pulleana kalastettua norjansilliä. Jos silli on suosikkisi – ja aivan erityisesti, jos se ei ole – suosittelen tutustumaan Sillikoulu-sivustoon.  Sillikoulun sivuilla on valtavasti sekä tietoa että reseptejä. Reseptit olivat kaltaiselleni kalattomallekin todella mielenkiintoisia selattavia. En ole koskaan ajatellut, että silliä voisi käyttää niin monella tavalla.








Resepti 





Uppomunaleipä sillillä

neljälle


4 leipää (saaristolaisleipä tai ruisleipä)
4 kananmunaa (+vettä + 1 rkl etikkaa uppomunien keittoa varten)
herneenversoja tai salaattia
4 rkl smetanaa 
1 tl sinappia

karamellisoitu sipuli
2 keskikokoista keltasipulia
1 valkosipulinkynsi
loraus öljyä
1 rkl sokeria
1 rkl valkoviinietikkaa
1–2 rkl vettä
  

Kuori sipulit ja valkosipulinkynsi. Siivuta sipulit ja hienonna valkosipulinkynsi. Lorauta pannulle öljyä ja kuullota sipuleja miedolla lämmöllä. Kun sipulit ovat hieman pehmenneet, lisää vesi, valkosiinietikka ja sokeri. Sekoita ja anna sipulien hautua pehmeiksi.

Sipulien tekeytyessä sekoita smetanaan sinappi. Jaa maustettu smetana leipien päälle. Laita smetanan päälle herneenversoja tai salaattia. Silppua silli valmiiksi.

Keitä vesi ja lisää etikka. Pyöritä lusikalla veteen kunnon pyörre ja riko kananmuna pyörteeseen. Helpoten uppomuna pysyy kasassa, jos keität ne yksitellen. Keitä 4 minuuttia ja nosta uppomuna leivän päälle. Viimeistele sillillä.

_____










tiistai 13. joulukuuta 2016

Appelsiini-rosmariinigraavattu lohi





JOULUKALENTERIN 13. LUUKKU 





Tiptap vaan tänne Kokkipottilaan, täällä tonttuilee Hannansoppa -blogin Hanna eli Soppahanna! 

Teimme Hannelen kanssa tällaisen hauskan vaihtokaupan ja emännöimme toistemme blogeja yhden päivän ajan. On huippua olla täällä, olen kuitenkin seurannut ihanan Hannelen blogia jo vuosien ajan, ja on ihan kreisiä ajatella, että nyt täällä inspiroivien reseptien ja hurjan kauniiden kuvien seassa on myös jotain minun tuottamaa.

Kokit & Potit ei ole kuitenkaan blogin pitäjän allergian takia tunnettu kalaresepteistä. Niinpä päätin tuoda tänne tuulahduksen tulevan joulun kalapöydästä ehkäpä maailman parhaan graavilohen muodossa. Tänä jouluna graavikala saa viimeisen silauksen appelsiinin kuoresta ja tuoreesta rosmariinista. Jos et ole ennen graavannut lohta, niin nyt viimeistään kannattaa ottaa se omaan bravuurirepertuaariin – se ei ole vaikeaa, mutta tekee taatusti vaikutuksen. Tarvitset vain kalaa ja suolaa (ja tässä tapauksessa appelsiinin ja rosmariinipuskan) ja hieman aikaa. Valmiin kalan leikkaamisessa tärkeintä on terävä fileerausveitsi, tekemällä oppii!





ARVONTA

 

Haluaisitko omaksesi kirjoittamani Sesonkireseptit-kirjasen? Satokausikalenterin kanssa yhteistyössä syntynyt opus pitää sisällään melkein 200 reseptiä sesongin raaka-aineista ja mukana on yli 50 vihannesta, joiden ympärille reseptit rakentuu. Osallistut arvontaan kommentoimalla, suositko itse sesonkivihanneksia ja mikä on talviajan lempparikasviksesi. Osallistumisaikaa on tämän viikon loppuun, eli sunnuntaihin 18.12.16 asti. Onnea arvontaan! Ja hei, Hannan sopassa on myös käynnissä arvonta.

Mikäli et luota arpaonneesi, niin klikkailehan itsesi Satokausikalenterin sivuille, siellä on vielä parin päivän ajan pakettitarjouksena ensi vuoden Satokausikalenteri ja Sesonkireseptit-kirjanen. Ehtii vielä joulupakettiinkin, kun tilaa viimeistään 15.12.

Oikein rauhaisaa ja tunnelmallista joulua teille kaikille! Tervetuloa myös Hannan soppaan piipahtamaan!








Resepti 





Appelsiini-rosmariinigraavattu lohi


500 g (kirjo)lohifilettä
1 rkl rosmariinia hienonnettuna
1 rkl appelsiinin kuorta raastettuna
1 ½ rkl suolaa


Nypi lohesta tarpeen mukaan ruodot. Sekoita rosmariini, appelsiinin raastettu kuori ja suola keskenään. Levitä mausteseos lohifileelle ja kääri filee voipaperiin. Laita jääkaappiin graavautumaan vuorokaudeksi. Viipaloi lohi ohuelti ja tarjoile sellaisenaan tai vaikkapa saaristolaisleivän päällä.

_____





maanantai 12. joulukuuta 2016

Paahdetut chili-kaffirlimetti -mantelit





JOULUKALENTERIN 12. LUUKKU

 

  
Kulhollinen pieni ja suolaista syötävää sopivasti käden ulottuvilla. Villasukat jalassa ja kädessä hyvä kirja tai syksyn vauhdissa lukematta jäänyt ruokalehti. Niitä hetkiä odotan eniten pian alkavalta lomalta.
Chili ja kaffirlimetti antavat manteleille sopivasti hehkua, jota talven pimeydessä kaipaa. Myös viime vuoden joulukalenterissa olleet garam masala -mantelit kannattaa muistaa.







Resepti




Paahdetut chili-kaffirlimettimantelit

 

2 1/2 dl manteleita
2 rkl mietoa öljyä
3–4 kaffirlimetin lehteä (tuore/pakaste tai kuivattu)
1 tuore chili (tai maun mukaan)
suolaa


Kuumenna öljyä pannulla ja lisää silputut mausteet. Anna mausteiden aueta keskilämmöllä parisen minuuttia. Lisää mantelit ja pyörittele seosta muutama minuutti, jotta mantelit hieman paahtuvat. Mausta suolalla. 

_____


sunnuntai 11. joulukuuta 2016

Munakoiso-kylmäsavulihasalaatti Lähi-idän maustein






JOULUKALENTERIN 11. LUUKKU

 

 

Salaatit jäävät joulunaikaan usein sivustakatsojan rooliin, kun tuhdit ja runsaat tarjottavat valtaavat pöytäpaikkoja. Aivan turhaan tosin, sillä raikkaat salaatit sopivat loistavasti sekä joulun juhlapöytään että glögi-iltoihin tai pikkujouluihin. Mutta kyllä salaatissakin saa makua olla, jotta se pärjää pimeydelle ja kauden muille herkuille. Tämä Lähi-idän mausteista loistetta saava salaatti syntyi, kun Atria haastoi minut kehittämään juhlakauteen sopivan reseptin Kulinaari-leikkeleistä. Huh, miten hyvä makujen ja rakenteiden yhdistelmä salaatista tulikaan!

Munakoiso-kylmäsavulihasalaatti on yhdistelmä raikkautta, suolaisuutta ja rapeutta sekä suomalaiseen makuun hieman jouluisiakin mausteita. Uunissa paahdetut munakoisoviipaleet saavat ylleen marinadin, jossa kaneli kohtaa korianterin ja jeera savupaprikan. Makuliemi antaa koko salaatille puhtia.




Ihanan suolaiset ja ohuet Kulinaari-leikkeleet, kylmäsavuhärkä ja kylmäsavukinkku, sopivat salaattiin täydellisesti. Jos salaattiin haluaa sekä maku- että värisävyjä, voi leikkeleruusukkeita taitella molemmista leikkeleistä, mutta myös vain toisella pärjää mainiosti. Ruusukkeita voi tehdä myös salaatin reunoille. Nyytin kun dippaa makumaailmaltaan selkeään jogurttikastikkeeseen, on hyvä mieli jo ennen kuin salaattia on ehditty nostaa lautaselle.
 





 

 

 

Resepti

 

 

 

Munakoiso-kylmäsavulihasalaatti Lähi-idän maustein

neljälle


salaatti
jääsalaattia ja/tai babypinaattia
1 munakoiso (+ 2 rkl öljyä paistamiseen)
1 dl paahdettuja pinjansiemeniä
1 dl granaattiomenan siemeniä

marinadi munakoisolle
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl sitruunamehua
1 valkosipulinkynsi
noin 1/2 tl suolaa
1–2 tl hunajaa tai sokeria
1/2 tl savupaprikajauhetta
1/2 tl kanelia
1/2 tl korianterijauhetta
3/4 tl jeeraa eli juustokuminaa

jogurttikastike 
1 dl luonnonjogurttia
2 rkl sitruunamehua
1/2 tl suolaa
noin 2 tl sokeria tai hunajaa
lehtipersiljaa silputtuna
Kuumenna uuni 200 asteeseen. Leikkaa munakoiso noin 1/2 cm paksuiksi viipaleiksi. Asettele viipaleet leivinpaperin päälle pellille ja sivele ohuelti öljyllä. Paahda uunissa noin 25 minuuttia eli kunnes viipaleet ovat saaneet selvästi väriä. 

Munakoisojen ollessa uunissa, tee marinadi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi ja sekoita kaikki ainekset sekaisin. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa ja/tai sokeria. Sekoita marinadi sekä vielä kuumat munakoisoviipaleet ja anna jäähtyä. Valmista munakoisojen paahtuessa myös jogurttikastike ja laita se tekeytymään jääkaappiin.

Tee salaattipohja. Asettele salaattipohjan päälle leikkeleet ruusukkeina. Tee myös munakoisoviipaleista ruusukkeita ja laita ne leikkeleruusujen väleihin. Ripottele päälle kuivalla pannulla paahdetut pinjansiemenet sekä granaattiomenansiemenet.
Maista jogurttikastiketta ja säädä tarvittaessa makuja. Tarjoa salaatti jogurttikastikkeen kanssa.

_____



lauantai 10. joulukuuta 2016

Omenamehu rommilla – vaihtoehto glögille





JOULUKALENTERIN 10. LUUKKU




Touhun ja arjen kiemuroiden keskellä kaipaan yksinkertaisia asioita tasapainottamaan kokonaisuutta: yksinkertaisia ruokia, yksinkertaisia ajatuksia ja helppoja hetkiä puhaltaa pois päivän puuhat. Yksi suokikkasioistani näihin hetkiin on kuuma omenamehu, rommilla tai ilman.

Olin unohtanut juoman kokonaan, kunnes Italiassa joimme Etelä-Tirolin alueelle tyypillistä juomaa joulumarkkinoilla. Vetäydyimme markkinahulinasta hetkeksi sivuun ja kilistelimme upeille yhteisille päiville. Vaikka joulumarkkinat ovat hurmaavia ja tunnelmallisia, oli rauhassa kuuman juoman äärellä vietetty yksi parhaista. Aika vähään sitä ihminen on tyytyväinen.






Resepti

 

 

 

 

Omenamehu rommilla

 

tuorepuristettua omenamehua
(rommia)
koristeeksi halutessasi tähtianis tai kanelitanko



Kuumenna mehu. Lisää halutessasi hieman rommia. Tarjoile heti.

_____

 



perjantai 9. joulukuuta 2016

ARVONTA – voita Balmuirin huivi





JOULUKALENTERIN YHDEKSÄS LUUKKU



Minä pidän aivan erityisesti kahdenlaisista lahjoista: sellaisista, jotka kestävät vain hetken ja sellaisista, jotka kestävät käytössä pitkään. Ruokalahjat kuuluvat ensimmäiseen, hetken kestävään huumaan. Ne ilahduttavat aina, eikä jäljelle jää kuin hyvä mieli. Toisaalta ne lahjat, jotka kulkevat matkassa vuodesta toiseen, kestävät aikaa ja arkea ovat myös parhaita lahjoja ikinä.  


Miten olisi, jos saisit itsellesi tai lahjaksi jollekin tärkeälle jotain pehmeää, joka kestää matkassa vuosia? Balmuir juhlii kanssamme adventtiaikaa ja antoi arvottavaksi superpehmeän paketin. Lue alta ohjeet ja osallistu arvontaan!




Osallistut arvontaan kommentoimalla tämän postauksen kommenttikenttään 12.12.2016 klo 23.59 mennessä, millaisista lahjoista sinä pidät eniten. Muista laittaa kommenttiisi myös toimiva sähköpostiosoite, johon tulevaa postia luet aktiivisesti, jotta voiton osuessa kohdalle saamme sinuun pikaisesti yhteyden.

Balmuirin Kid mohair -huivi sekä mohair-harja odottavat jo lahjapaketissaan lähettämistä Balmuirin pääkonttorilla, Oulun Ruskossa (huivi ja harja olivat minulla vain kuvattavana, maltoin hädin tuskin palauttaa ne).



Palkinnon voittajalle lahjoittaa ja lähettää Balmuir. 



torstai 8. joulukuuta 2016

Granaattiomena Fizz





JOULUKALENTERIN KAHDEKSAS LUUKKU 



Granaattiomena on kausiherkku, jonka rubiininpunaisia siemeniä en voi vastustaa. Paras sesonkikausi ajoittuu onneksi adventin ja joulun aikaan, ja vielä hieman uuden vuodenkin puolelle. Onneksi, sillä mikä sopisi paremmin jouluun kuin syvänpunainen ja sekä väriltään että maultaan hehkuva hedelmä.




Drinkkejä olen tehnyt granaattiomenasta ennenkin. Pari vuotta sitten joulukalenterissa ollut granaattiomena mojito on edelleen yksi suosikeistani. Tämänvuotinen drinkki – cocktail tai mocktail – syntyy mojitonkin pohjana olevasta granaattiomenasiirapista, mausteet vain ovat erilaiset.

Siirappiin voi uuttaa häivähdyksen yrttistä makua. Timjamin lisäksi kannattaa kokeilla ainakin rosmariinia ja salviaa. Kaikissa kolmessa yrtissä on varsin voimakas maku, joten uuttamisajan kanssa kannattaa olla maltillinen. Tai sitten yrtit voi lisätä vasta valmiiseen juomaan koristeeksi. Ja jos samaisesta siirapista on tarkoitus tehdä myös mojitoa, kannattaa granaattiomenasiirapista jättää yrtit pois, joulun mausteet sen sijaan sopivat myös fizziä maustamaan.







Resepti

 

 

  

Granaattiomena Fizz

noin neljälle


granaattiomenasiirappi
1 dl granaattiomenan siemeniä
1 dl vettä
1 dl sokeria
(timjamin- tai rosmariininoksa tai 2 salvianlehteä)
lisäksi jokaiseen lasiin
2–4 cl giniä (voi jättää pois) 
jäitä
kivennäisvettä
granaattiomenansiemeniä
timjamin- tai rosmariininoksa tai salvianlehti koristeeksi
Laita tehosekoittimen kulhoon granaattiomenan siemenet ja alla koneen pyöriä hetki. Siivilöi mehu kattilaan. Mittaa kattilaan myös vesi ja sokeri sekä halutessasi yrtinoksa. Keitä pienellä lämmöllä noin 5 minuuttia. Ota yrtit pois ja jäähdytä. 

Laita laseihin jäitä. Kaada jokaiseen lasiin granaattiomenasiirappia sekä giniä (juoma toimii myös ilman giniä). Täytä lasi kivennäisvedellä. Juoman makeutta voi säädellä siirapilla. Koristele granaattiomenan siemenillä sekä halutessasi yrteillä.

_____


Kurkkaa myös nämä granaattiomenareseptini:

ps. Huomenna on taas arvonnan aika. Tämä postaus saattaa sisältää vihjeen palkinnosta.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails