keskiviikko 30. marraskuuta 2016

Gluteenitonta, kiitos!




Valloittavat vuoret, letkeä italialainen elämänmeno ja joukko innostuneita ruokabloggaajia – melko upea yhdistelmä viettää muutama päivä syöden, leipoen ja uutta oppien. Matkasin Italiaan viime viikolla, kun gluteenittomia tuotteita valmistava Schär kutsui minut blogiyhteistyön tiimoilta Postaliin, pikkuruiseen kotikyläänsä Etelä-Tiroliin.

Dr. Schär on gluteenittoman elämän asiantuntija, joka tarjoaa paitsi laadukkaita ja taatusti turvallisia gluteenittomia tuotteita myös tietoa, tukea ja vinkkejä gluteenittomaan elämäntapaan. Minulle, viljoja vaivatta sietävälle keskitienkulkijalle matka oli todella mielenkiintoinen, sillä liki kaikki muut bloggaajat olivat joko sairauden vuoksi tai omasta valinnastaan gluteenittomia. Sain siis kuulla valtavasti kokemuksia gluteenittomuudesta eri maissa, sain lisää tietoa ja enemmän ymmärrystä.



 

Gluteenitonta leivontaa vuorilla



Kaikkiaan matka oli upea. Rakastan Etelä-Tirolia, jossa vähän villi italialaisuus sekoittuu hillitympään ja konservatiivisempaan keskieurooppalaisuuteen. Ja voi lääh, kaltaiselleni vuorifanille Alppien eteläosat ovat pala paratiisia, vuorien sylissä on aina yhtä ihana olla.

Schäriläiset olivat suunnitelleet loistavan tapahtuman, joka oli sekoitus hauskanpitoa, verkostoitumista ja tiukkaa asiaa. Yhden päivän vietimme kokonaan vuorilla (jee), vuoristohotellissa, jossa aamupäivän puuhailimme workshopeissa pienryhmittäin ja iltapäivällä kisailimme Master Chef -tyyliin järjestetyssä leivontakilpailussa.

Leivontakilpailussa saimme pareittain puuhapussin, josta löysimme kolme raaka-ainetta. Lisäksi saimme valita pöydältä enintään kolme raaka-ainetta lisää. Ja näistä aineksista (sekä yleisesti käytössä olleista vedestä, sokerista ja suolasta) loihdimme kilpailuleivonnaisemme. Minulla oli parinani hurmaava Reny Mind Your Feed -blogista, jonka kanssa teimme simppelin, suolaisenmakean Flammkuchen-piiraan (resepti tulossa blogiin myöhemmin). Nopea resepti jätti aikaa verkostoitumiselle – kilpasiskojen härnäämiseksikin sitä joku saattaisi kutsua. Ja se kannatti. Flammkuchen osoittautui nimittäin aivan superherkulliseksi. Tuomarit antoivat meille täydet pisteet ja kehuja reseptistä yllin kyllin. Ihan huippua! Kisan jälkeen voittajien oli helppo hekotella ja tarjoilla voittoisaa piirasta kollegoille.






 

Glutenfree Roads – gluteenittomasti matkalla



Aamupäivän workshopeissa saimme maistella ja arvioida ensi vuonna lanseerattavia uutuustuotteita, kuulimme gluteenitonta ruokavaliota vaativien sairauksien kirjosta sekä tutustuimme Schärin kolmeen visuaaliseen maailmaan. Teimme myös joulukalenterin Schärin Facebook-sivuille ja tutustuimme gluteenitonta reissaamista helpottavaan Glutenfree Roads -palveluun (saatavilla myös mobiilisovellus).

Glutenfree Roads onkin mielenkiintoinen ja kätevä tuttavuus. Palveluun kirjoitetaan paikkakunta ja lista gluteenittomille sopivista ravintoloista pongahtaa esille. Parhaiten palvelu toimii Keski-Euroopassa, kaikkein kattavimmin tietenkin Italiassa. Valitettavasti sivustolla olevat suomaliset ravintolat ovat vielä vähissä, joten jos tiedät loistavia, gluteenittomille taatusti sopivia ravintoloita missä tahansa päin Suomea, vinkkaathan niistä kommenttiboksissa. Lupasin nimittäin hieman helppiä italialaisia sopivien ravintoloiden haarukoinnissa.





Glutenfree Roads -palvelu kannattaa ehdottomasti pitää mielessä, jos kroppa vaatii gluteenittomuutta ja nokka vie kohti Eurooppaa. Moni paikalla ollut bloggaaja kertoi käyttävänsä palvelua paljon nimen omaan reissuilla, kun omaan ruokavalioon sopivia ravintoloita on usein vaikea löytää vieraassa kaupungissa. Jokapuolella Eurooppaa gluteenittomuus on noussut muutaman viime vuoden aikana isosti, mikä on tuonut mukanaan sekä hyvää että huonoa: Gluteenittomien tuotteiden saatavuus on nyt parempaa, joten kotona ruoanlaitto ja leivonta on aiempaa helpompaa. Toisaalta sairauden vuoksi tiukkaa gluteenitonta ruokavaliota noudattavien syöminen ravintolassa on aiempaa riskialttiimpaa, sillä vaikka "gluteeniton trendi" on laajentanut tarjontaa ravintoloissakin, on ravintoloiden suhtautuminen asiaan osin löystynyt – millintarkasti gluteenittomuutta ei ehkä enää noudatettakaan.

Glutenfree Roads on muuten erinomainen esimerkki Schärin laajasta tavasta tehdä työtä gluteenitonta ruokavaliota noudattavien eteen. Gluteenittomien tuotteiden kehitystyö ja valmistaminen ovat toki yrityksen lippulaivana, mutta Schär palvelee asiakkaitaan kokonaisvaltaisemmin. Ravintolahaun lisäksi yrityksen sivuilta löytyy Dr. Schär Institute, jossa on paljon tietoa (toistaiseksi englanniksi, saksaksi, italiaksi ja espanjaksi) gluteenittomasta ruokavaliosta ja esimerkiksi sairauksista, joiden hoitona ko. ruokavaliota käytetään.



Kuten elämässä aina, reissussakin parasta oli ihmiset. Sekä Schärin emäntämme ja isäntämme sekä muut bloggaajat olivat aivan huippusakkia, timanttisia tyyppejä kertakaikkiaan. Okei, ja myönnetään sekin, että schäriläiset pitivät meistä aivan todella hyvää huolta. Ruoka oli loistavaa, kaikkien ruoavalioon kysymättä varmasti sopivaa. Eikä naurua, huonoja juttuja tai yhteisiä aperitiivi-hetkiä voi koskaan olla liikaa.

ps. Kurkatkaapa muuten, mitä La petite princesse -blogin Elisa ja Hellan ja viinilasin välissä - blogin Johanna ovat loihtineet Schärin uusista, tuoreista leivistä. 


 

lauantai 26. marraskuuta 2016

Leipäjuusto-sipuligalette



Galette on huolettoman leipurin unelma – mitä rustiikkisempi sitä parempi. Lempeä leipäjuusto ja hieman jouluisia makuja saanut makeansuolainen sipuli ovat galetelle erinomainen ja toisiaan kunnioittava täytepari.

Leipäjuusto, joka on minulle aina vaan nirskunnarskunjuustoa, tunnetaan tietenkin koko Suomessa. Leipäjuusto – tai juustoleipä kuten osa juustohiiristä sitä kutsuu – on vahvasti osa suomalaista makuperintöä.  Pohjoisessa perintö elää vahvimmin sekä arjessa että juhlassa. Monessa pohjoisen maakunnassa taida olla kemuja, joissa juustoa ei olisi tarjolla. Arkenakin juustokahvit on käsite, vähän vastaava kuin pullakahvit. Joku murustelee juuston kahvin sekaan, joku dippaa juustoa kuumassa kahvissa ja joku narskuttelee juuston juustona kahvin kanssa.




Leipäjuusto sopii myös hämmentävän moneen menoon leivonnassa ja ruoanlaitossa. Pääsin testaamaan keväällä juustojen toimivuutta mitä moninaisimmissa resepteissä ja ihan aidosti yllätyin, miten hyvin juusto toimii sekä makeassa että suolaisessa reseptiikassa.

Yksi vahva leipäjuustojen valmistaja, Vaalan juustola, uudisti ja raikasti vastikään visuaalista ilmettään, ja minut kutsuttiin mukaan projektiin laittamaan ruokaa ja stailaamaan kuvia. Muokkasin ja viimeistelin myös kuvaamiemme ruokien reseptit. Kuvauksesta vastasi häikäisevä Studio Timo Heikkala. Huh, kun oli lystiä!

Nyt syksyllä avatuilta, uudistuneilta Vaalan juustolan nettisivuilta löydät taatusti tutun oloisia kuvia, ja reseptipankista löytyy vaikka kuinka paljon vinkkejä ja inspiraatiota leipäjuusto-kokkailuihin. Myös tämä leipäjuusto-sipuligalette tulee reseptipankkiin. Reseptipankista suosittelen aivan erityisesti kokeilemaan leipäjuustoa intialaisessa kastikkeessa sekä todella hyvin adventtiaikaan sopivaa leipäjuusto-poropiirakkaa. Myös tämä leipäjuusto-sipuligalette sopii kuin nakutettu pimeisiin iltoihin glögin tai teen pariksi.






Resepti

Leipäjuusto-sipuligalette

8–10 annosta


taikina
1 1/2 dl vehnäjauhoja (tai gluteenitonta jauhoseosta)
1 1/2 dl tattarijauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
100 g voita
3 rkl maitorahkaa
2–3 rkl vettä

täyte
500 g sipulia
1 valkosipulinkynsi
2 rkl öljyä tai voita
2 rkl punaviinietikkaa tai sherryetikkaa
1 pieni kanelitanko
1 tähtianis
suolaa
(tilkka sokeria tai hunajaa)


Sekoita taikinan kuivat aineet. Lisää joukkoon kuutioitu voi ja nypi murumaiseksi seokseksi. Lisää maitorahka ja vesi. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Kääri taikina kelmuun, ja laita se tekeytymään jääkaappiin noin tunniksi.

Kuori ja siivuta ohuelti sipulit. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Kuumenna öljy tai voi pannulla ja kuullota sipulisilppuja muutama minuutti keskilämmöllä. Lisää pannulle etikka ja mausteet. Anna hautua pienellä lämmöllä välillä sekoittaen noin 45 minuuttia, tarvittaessa pidempäänkin. Sipuli karamellisoituu matalassa lämmössä pehmeän makeaksi. Poista kanelitanko ja tähtianis. Mausta suolalla ja säädä tarvittaessa hapon ja makeuden tasapainoa. 

Kuutioi leipäjuusto. Kuumenna uuni 200 asteeseen (kiertoilmauunissa riittää 180 astetta).

Kaulitse taikina jauhotetulla alustalla tai suoraan leivinpaperin päällä noin 30 cm halkaisijaltaan olevaksi levyksi. Kaada karamellisoitu sipuli taikinalevyn päälle. Jätä reunoille noin 5 cm tilaa. Laita leipäjuustokuutiot sipulin päälle, painele juustoja hieman, jotta ne uppoavat osin sipulin sekaan.

Paista noin 20–30 minuuttia eli kunnes reunat ovat saaneet kullanruskean värin. 

_____



sunnuntai 13. marraskuuta 2016

Gluteenittomat suklaacookiet



Gluteenittomat cookiet on tehty tismalleen samanlaisella reseptillä kuin alkuperäisetkin, maailman parhaiksi todetut suklaacookiet, mutta jauhot vaihdoin tietysti gluteenittomiksi. Reseptin taikana on kahdenlaisen sokerin yhdistelmä sekä makeutta tasoittava, juuri sopiva määrä suolaa.

Usein vehnäjauhojen vaihtaminen gluteenittomaan jauhoseokseen on riittävä muunnos, mutta näissä kekseissä se ei toiminut. Muutaman testauskerran jälkeen löysin jauhokombinaation, joilla kekseistä tulee loistavia. Tinkimätön testiryhmä ei edes huomannut eroa cookieseihin "joiden reseptiä ei saa mennä ikinä muuttamaan".




Jos suklaacookieita malttaa paistaa riittävän vähän aikaa, ovat keksit vielä jäähtyneinäkin keskeltä sopivan sitkeitä. Gluteenittomat cookiesit rapeutuvat ehkä hieman vehnäisiä versioita enemmän, joten uunista tullessaan keksit saavat olla selvästi pehmeitä.

Maailman parhaiden suklaacookiesien resepti löytyy muuten myös Suupaloja-kirjasta. Muistathan, että tilaamalla kirjan suoraan minulta, teet samalla hyvää – lahjoitan jokaisesta myymästäni kirjasta kaksi euroa Sairaalaklovnit ry:lle. 






Resepti





Gluteenittomat suklaacookiet 

noin 25 kpl


2 dl tattarijauhoja
1 dl riisijauhoja
1/2 dl perunajauhoja
1 1/2 dl täysruokosokeria (intiaanisokeria)
1 dl sokeria
1/2 tl leivinjauhetta
1/2 tl ruokasoodaa
1 tl meri- tai vuorisuolaa
hieman vaniljasokeria tai muutama pyöräytys vaniljamyllystä
100–150 g suklaata
1 kananmuna
125 g voita


Kuumenna uuni 200 asteeseen (kiertoilmauunissa riittää 180 astetta). Sekoita kuivat aineet kulhossa. Rouhi suklaa veitsellä ja lisää se kuivien ainesten joukkoon. Sulata voi. Lisää voi ja kananmuna kuiva-aineseokseen. Sekoita taikina nopeasti.

Ota taikinasta nokareita, pyöritä palloksi ja paina pallot litteiksi leivinpaperilla päällystetylle pellille. Paista 5–7 minuuttia. Keksit rapeutuvat jäähtyessään, joten uunista tullessa ne saavat olla pehmeitä.

_____



tiistai 8. marraskuuta 2016

Tikka masala kikherneistä – nopea arkiruoka puolessa tunnissa



Kuiva-ainekaappi on arjen pelastaja. Se kääntää päivän ruokakurssin myötätuuleen erityisesti silloin, kun kukaan ei ole käynyt kaupassa tai suunnitellut lainkaan ruoanlaittoa. Meillä kaapissa on aina säilöttyjä tomaatteja tai tomaattimurskaa, kikherneitä ja mustapapuja, kookosmaitoa sekä linssejä. Kun pataan kaataa edes osan edellämainituista sekä kourallisen mausteita, on arkiruoka jo voiton puolella.

Tikka masala -kastike syntyi juuri näin, helposti ja puolessa tunnissa. Lisäkkeeksi keitin riisiä, päälle laitoin nipun korianteria ja kourallisen cashewpähkinöitä, joilla ruoasta saa jo liki salonkikelpoisen.




Tikka masala on siitä mainio kastike, että sen sekaan voi laittaa mitä vain proteiinipitoista. Suosikkejani ovat kikherneet – ehkä koska niitä on aina kaapissa. Myös broileri tai esimerkiksi härkis sopivat mausteisen kastikkeen sekaan loistavasti. Riisin sijasta, tai lisäksi, tikka masalan kanssa maistuu naanleipä.

Mausteita kannattaa tikka masalaan laittaa reilusti. Se on hyvä huomioida, että mausteita tarvitsee hieman vähemmän, jos ruokaa ehtii haudutella pidempään, tai jos sen syö vasta seuraavana päivänä. Mausteet tekeytyvät ja avautuvat ajan kanssa. Usein lataan pikaversioon mausteita ihan tuhdisti, ja laitan seuraavana päivänä sekaan hieman makuja pyöristävää jogurttia, jos mausteisuus – ei pelkästään tulisuus – on ylilyövää.

Viime syksynä tein liki samoista kuiva-ainekaapin aarteista tomaattista kikherne-kookoskeittoa. 
Vuodessa kaapin sisältö ei ole kovin paljoa muuttunut. Mitä muuten sinun kuivakaapistasi löytyy?
 




Resepti




Tikka masala kikherneistä

neljä annosta


1 iso sipuli
2–4 valkosipulinkynttä
2 rkl öljyä
2 tl jeeraa eli juustokuminaa
1–2 tl garam masala -mausteseosta
1–2 tl savupaprikaa (makea)
1 tl kurkumaa
1 tl jauhettua inkivääriä (tai pala tuoretta inkivääriä)
1 tl jauhettua korianteria
300–400 g kikherneitä (säilyke)
400 g tomaattimurskaa
1 dl vettä
2 tl sokeria tai hunajaa
noin 2 dl kookoskermaa 
noin 1tl suolaa 
(hieman sitruunamehua)

lisäksi
tuoretta korianteria (tai lehtipersiljaa)
cashewpähkinöitä
keitettyä riisiä tai naanleipää


Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipulinkynnet. Kuullota sipulisilppuja keskilämmöllä öljyssä viitisen minuuttia. Lisää mausteet ja anna niiden lämmetä, jotta ne hieman aukenevat. Voit laittaa aluksi mausteita maltillisemmin ja lisätä tarvittaessa myöhemmin.

Lisää valutetut kikherneet sekä tomaattimurska. Huuhtele tomaattimurskapurkki desillä vettä ja kippaa vesi kastikkeen joukkoon. Anna hautua vähintään 15 minuuttia, mielellään pidempäänkin. Pidempään haudutettaessa kikherneet hieman pehmenevät ja imevät makuja itseensä.

Lisää sokeri, kookoskerma ja suola. Hauduta vielä viitisen minuuttia. Viimeistele tarvittaessa sitruunamehulla. Voit tarjota sitruunalohkot myös pöytämausteen tapaan. Maista ja säädä kastikkeen makua tarvittaessa. Tuore korianteri sekä cashewpähkinät sopivat loistavasti kastikkeen päälle.

Tarjoa lisäkkeenä riisiä tai naanleipää.

_____





tiistai 1. marraskuuta 2016

#meollaanfoodlover


Marraskuu. Mikä ihana tekosyy heilauttaa päälle viltti, ladata toisen käden ulottuville porkkanatikkuja (ookoo, sipsejä) ja laskea toinen käsi puolison polvelle (ookoo, läppärille). Samalla voi hioa suunnitelmia pimeän kauden selättämiseksi – mitä sitä oikein syötäisiin?


Ihan loistava paikka suunnitelmien selkiyttämiseksi on vasta avattu Foodlover.fi, sivusto, josta olen aivan todella innoissaan. Foodlover on nimittäin ruokaan ja leivontaan keskittyvä blogisivusto, joka on kuin itsenäisten blogien yhteinen etusivu tai virtuaalinen ruokalehti, johon tulee koko ajan lisää sisältöä. Yhdestä osoitteesta käy nopeasti etsimässä nopean arkiruokainspiraation, tai jonka seurassa viihtyy pidempään syöden samalla koko kulhon tyhjäksi sip...porkkanoista. 


Ihan parasta Foodloverissa upean sisällön lisäksi on ihan oikeasti toimiva haku. Haku, jolla löytää ihan mielettömän määrän reseptejä, ideoita tai vaikka vinkkejä kakkukoristeluun. Hakusana hakukenttään ja klik – blogien arkistot ovat kätesi ulottuvilla. Foodlover on Blogiringin ja Indiedaysin yhteinen hanke, jonka rinnalle avattu Lifie puolestaan kokoaa yhteen
hyvinvoinnista, sisustuksesta, perhe-elämästä ja muista päivän polttavista aiheista julkaistut blogikirjoituksen.



Poimin Foodloverin tarjonnasta viisi blogia, jotka aivan erityisesti innostavat ja ihastuttavat minua. Kaksi ensimmäistä viidestä valitsemastani blogista on sellaisia, jotka ovat kulkeneet matkassani vuosikausia, niin kauan kuin olen ylipäätään ymmärtänyt hakea reseptejä jostain muualta kuin tavattoman kätevästä kenkälaatikkoarkistostani. Uudistuvia, luotettavia ja joka kerta yhtä valloittavia. Kolme muuta blogia ovat minulle uudempia tuttavuuksia, blogeja, jotka ovat tuoneet valtavasti iloa, aiheuttaneet ihastumisen huokauksia ja vähän uudenlaista kutinaa mahanpohjassa. Uudet tuulet ovat aina tervetulleita! Esittelemällä nämä viisi loistavaa blogia haaastan heidät samalla (ja tietysti kaikki muutkin Foodloverit) kertomaan omat Foodlover-suosikkinsa. Kerro siis viidestä Foodlover-blogista lukijoillesi, ja merkitse postaus ja some-julkaisut aihetunnisteella #meollaanfoodlover.


Hannan soppa on kuin luotettava ystävä, joka kuitenkin yllättää jokaisella tapaamisella. Reseptit ovat takuuvarmaa ruoka-alan ammattilaisen käsialaa. Ne ovat helposti toteutettavia mutta sopivalla kierteellä kiinnostavia ohjeita, joista jokaisen voisin tehdä omassakin keittiössä – harvinaisen monta olen tehnytkin. Hannan sopan kuvat ovat ihan mielettömiä, ja sitä paitsi Hanna itse on ihanin ikinä.

Chocochili on turkulaisen Elinan vegaaniruokablogi, jonka reseptiarkisto on ehtymätön aarreaitta. Elina ei ole hurahtanut vegaaniuteen nykybuumissa, vaan on alan konkari, luottopakki, joka on kääntänyt varmasti jokaisen vegaanikiven. Reseptit ovat kekseliäitä, ja ne on helppo toteuttaa kotona. Jos haluat tutustua vegaaniruokaan, suunnista Chocoliliin. Suunnista, vaikka olisitkin sekaani.

Viimeistä murua myöten -blogissa on niin tainnuttavan ihanat kuvat, että melkein pyörryn joka kerta, kun klikkaan itseni sivustolle. Saara on superlahjakas valokuvaamisen lisäksi myös reseptiikan kehittelyssä. Pääosassa ovat todella inspiroivat kasvisruoat. Huh, mikä tyyppi!

Kiddielicious kitchen on kahden äidin englanninkielinen blogi, joka on raikas ja valloittava, vakavaa jumiutumista aiheuttava foodien päiväuni. Blogin reseptit huokuvat terveellisyyttä ja visuaalisuus on hiottu viimeistä pilkkua myöten. Ihana, i h a n a uusi Foodlover-tuttavuus.

Dr. Sugar -blogi on herkkuklinikka, jollaiselle jokaisella meillä on aina (vähän väliä) akuuttia tarvetta. Tohtorit tainnuttavat makeanhimon hauskasti ja rennolla mielellä. Tykkään!



Sellainen se Foodlover on: monipuolinen, viihdyttävä ja koukuttava. Kuten aina uusien sivustojen kanssa, on Foodloverissakin vielä pientä teknispainotteista hienosäätöä, jota koodarit takovat kuntoon koko ajan. Nappaapa seurantaan myös Foodlover Instagramissa ja Facebookissa.



ps. Kuvitukseksi laitoin kesällä pihaltamme otettuja kuvia. Kyllä se valo ja kasvukausi sieltä taas tulla tupsahtavat puolisalaa takavasemmalta.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails