sunnuntai 19. kesäkuuta 2016

Parsa-pecorinopiirakka

Parsa-peconinopiiras – Asparagus Pecorino Pie | Kokit ja Potit -ruokablogi #parsa #asparagus #pecorino #piiras #pie


Parsa-pecorinopiirakka on herkän parsan ja vahvan pecorino-juuston hurmaava yhdistelmä. Parempaa suolaista piirakkaa saa hakea.

Olen aiemmin tehnyt parsapiirakkaa parmesaanilla ryyditettynä, mutta pidän pecorinon mausta piiraassa vieläkin enemmän. Pitkään kypsytetyt ja aromikkaat pecorinot sopivat parsan kanssa parhaiten – juustokaupoista tai -tiskeiltä löytyy varmasti sopiva kimpale. Ja kun täytteeseen käyttää ihan oikeaa kermaa, on piirakka tietenkin parhaimmillaan, ja se sopii iltapalapöytään tai juhlien noutopöytään.

Parsapiirakan pohjaan käytin rahkaa, joka tuo pohjaan raikkautta. Yhtä lailla rahkan sijasta voi käyttää rasvaista turkkilaista jogurttia tai tuorejuustoa, maustamattomana tai maustettuna.





Resepti

 

 

 

Parsa-pecorinopiiras

noin 8 annosta


pohja
100 g voita
2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
2 rkl maitorahkaa (tai tuorejuustoa)

täyte
500 g vihreää, tuoretta parsaa
50 g pecorino-juustoa
2 dl kermaa
2 kananmunaa
1 tl Dijon-sinappia
noin 1/2 tl suolaa

päälle
tuoretta ruohosipulia


Nypi voin sekaan vehnäjauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe ja suola. Lisää maitorahka ja sekoita taikina tasaiseksi. Laita kelmun alle jääkaappiin noin tunniksi.

Kuumenna uuni 180–200 asteeseen (kiertoilmassa riittää 180 astetta, ei-kiertoilmauunissa tarvitaan aina noin 20 astetta enemmän). Poista parsoista puumainen tyvi. Kuori parsat tarvittaessa ohuelti. Raasta juusto. Sekoita kerman sekaan kananmunat, sinappi ja suola.

Painele taikina jauhotetun piirakkavuoan pohjalle. Ripottele alimmaiseksi pecorino-raaste. Kaada päälle kerma-munaseos. Asettele parsat päällimmäiseksi. Paina parsoja tarvittaessa, jotta ne uppoavat noin puoliksi kerma-munaseokseen.

Paista piirakkaa uunissa noin 30 minuuttia eli kunnes se on saanut hyvän värin ja täyte on hyytynyt.

_____

Vinkki! Kun pecorinoa jää, käytä se missä tahansa lempipastassasi. Esimerkiksi Soppa 365:n sipulicarbonara on loistava juuri pecorinon ansiosta.


torstai 16. kesäkuuta 2016

Mansikka-kaurajäätelöt – puhtia päivään



Yksi parhaita asioita kesässä on kiihkeä ja makea mansikka-aika. Syön mansikoita ensimmäisenä aamulla, välipalaksi ja viimeisenä illalla. Mansikka-kaurajäätelöt ovat astetta kesäisempi tapa nauttia osa päivän punaposkista.

Mansikka-kaurajäätelöt antavat tavallista jäätelöä enemmän puhtia päivään. Oikeastaan ne ovat jäätelön muodossa olevaa, täyteläistä mansikkasmoothieta. Jätskit sopivat siis oikeasti vaikka aamupalaksi. Jäätelön salainen ainesosa on puuterimaisen silkkinen kaurajauhe, joka antaa jäätelölle rakennetta ja kermaista kauran makua. Reseptissä käytetyn kookosmaidon tai -kerman voi hyvin korvata vaikka kauramaidolla tai -kermalla, jos ei välitä kookoksen antamasta trooppisesta vivahteesta.





Osallistun tällä reseptillä Puhtikauran järjestämään kutsukilpailuun, jossa tehtävänä oli kehittää puhtikauraa sisältävä resepti. Kilpailun voittajan valitsemme me kaikki. Pääset äänestämään jätskit voittoon tästä. Äänestämällä voit voittaa 200 euron arvoiset palkinnon.




Resepti

 

 

 

Mansikka-kaurajäätelöt

noin 8 kpl

1 litra mansikoita
2 dl kookosmaitoa tai -kermaa
1/2 dl sokeria
1 dl Puhtikaura-jauhetta
(hieman sitruunamehua)

päälle
mustikkajauhetta tai sumakkia


Poista mansikoista kannat ja soseuta marjat. Lisää kookosmaito ja ja sokeri samalla sekoittaen. Lisää kaurajauhe ja suristele sauvasekoittimella tasaiseksi, smoothiemaiseksi seokseksi. Mausta tarvittaessa sitruunamehulla.

Kaada jäätelömassa heti jäätelöpuikkomuotteihin, ettei se ehdi paksuuntua liikaa (Puhtikaura turpoaa ja tekee massasta pian puuromaista). Pakasta vähintään neljä tuntia.

_____

Puhtikaura on puuterimaisen hieno täysjyväkaurajauhe, joka on valittu vuoden 2016 kotimaiseksi elintarvikkeeksi. Nerokas voimajuomajauhe on suomalaisesta kaurasta erikoistekniikalla valmistettu tuote, jonka takana ovat Taivalkosken mylly ja Viipurilainen kotileipomo. Lue lisää kaurapuuterista Puhtikauran sivuilta.


maanantai 13. kesäkuuta 2016

Sushiburrito – vihreästi vege




Sushiburrito on yksi tämän vuoden muotiruoista. Se yhdistää kaksi suosikkiruokaa. Se on sushi, joka on burriton vaatteissa – muuta burritomaista kuin nimi ja muoto ei ruoassa olekaan.

Viime viikkoina olemme syöneet salaatilla täytettyjä sushiburritoja useammin kuin mitään muuta ruokaa. Joka kerta ne ovat olleet yhtä raikkaita ja niin hyviä, että "näitä voi kyllä syödä huomennakin". Olen tehnyt burritoja tupla- tai triplasatsin ja säilyttänyt jääkaapissa voipaperikääreessään tai kelmun alla. Aika jees on tulla pihalta ja syödä valmis välipala tai lounas jääkaapista.



Täytteenä sushiburritossa on ollut millon mitäkin vihreää, mutta runkona on joka kerta ollut maustettu riisi sekä rapea – ja rapeana säilyvä – Cosmopolitan-salaatti. Sushiburritoihin voi laittaa salaattiainesten lisäksi esimerkiksi lohta, kanaa tai vaikka katkarapuja. Lehtipersiljan voi vaihtaa halutessaan korianteriin. Joskus ruokaan tuodaan kierrettä burriton kotikonnuilta, mutta minä pidän enemmän selkeistä, susheihin muutoinkin sopivista mauista.

Makea ja poikkeuksellisen rapea Cosmopolitan-salaatti on roomansalaatin ja jäävuorisalaatin risteytys, jota meidän kasvukaudella saadaan kotimaisena tuotantona. Loppusyksystä kevääseen salaattia tuodaan Ruotsista ja Espanjasta. Salaatti on monella tapaa myös kestävä: sitä voi grillata, kääriä tacoksi, rullata, täyttää venemäisesti tai käyttää minkä tahansa salaatin pohjana. Salaatti kestää myös kastikkeen tai märkien salaattiainesten iskun menettämättä rapeuttaan, joten vaikka caesarsalaattiin se on loistava valinta.




Resepti




Sushiburrito vegenä

kahdelle 


riisi
1 dl sushiriisiä
1 1/4 dl vettä
1/4 dl riisietikkaa
1 rkl sokeria
1 tl suolaa

täyte
cosmopolitan-salaattia
1 avokado
lehtipersiljaa
kurkkua 

kastike
3 rkl majoneesia
1 tl chilikastiketta (esim. Sriracha)

lisäksi
2 arkkia kuivattua merilevää


Huuhtele riisi kylmän, juoksevan veden alla. Kaada riisi ja vesi kattilaan. Kuumenna ja keitä riisiä pienellä lämmöllä  noin 10 minuuttia. Nosta kattila pois liedeltä ja anna hautua vielä noin kymmenen minuuttia. 

Tee mausteliemi sekoittamalla riisietikkaan sokeri ja suola. Kuumenna tarvittaessa hieman, jotta sokeri ja suola sulavat etikaan. Sekoita mausteliemi hieman jäähtyneen riisin joukkoon.

Sekoita majoneesiin chilikastike. 

Levitä riisi kahdelle merileväarkille. Jätä yläreunaan noin kahden sentin reuna, johon et laita riisiä. Laita riisin päälle reilusti salaattia, kuorittua ja viipaloitua avokadoa sekä kurkkua. Pursota tai levitä lusikalla kastiketta salaatin päälle.

Kääri burrito tiiville rullalle. Syö heti tai laita jääkaappiin kelmun alle tai voipaperikääröön. Syö viimeistään seuraavana päivänä.

_____







perjantai 10. kesäkuuta 2016

Mehujäät nektariinijääteestä


Nektariinijäätee on raikasta ja hedelmäistä, täydellistä valoisina kesäiltoina nautittavaksi. Jäätee on ihanaa juomanakin, mutta astetta hehkuvammaksi se tulee mehujäänä.

Kun jääteen jäädyttää, kannattaa se makeuttaa hieman juomaa tuhdimmin, sillä pakastin syö osan makeudesta. Luulen, että meidän pakastin syö myös osan esimerkiksi sinne laitetuista jäätelöistä, sillä purkit ovat liki aina tyhjiä.




Resepti




Mehujäät nektariinijääteestä

noin 8 kpl

5 dl mustaa teetä tai earl grey -teetä 
noin 1 dl sokerisiirappia (ohje alla)
2 nektariinia
(hieman sitruunamehua)

sokerisiirappi (1 1/2 dl)
1 dl sokeria
1 dl vettä


Hauduta tee vahvaksi ja jäähdytä. Keitä sokerisiirappi ja jäähdytä. Sekä teen että siirapin voi tehdä edellisenä päivänä jääkaappiin.

Soseuta 2 nektariinin hedelmäliha. Paseeraa tarvittaessa, jotta saat kuoret pois. Sekoita huolellisesti tee ja nektariinipyre. Makeuta sokerisiirapilla ja mausta halutessasi sitruunamehulla.

Juo tai jäädytä muoteissa mehujäiksi. Jos jääteetä jää yli, tee lopusta jääpaloja.

_____




maanantai 6. kesäkuuta 2016

Pekonimajoneesi – parasta burgerin välissä


Pekonimajoneesi – parasta burgerin välissä | Bacon mayo #pekoni #majoneesi #hampurilaiskastike #baconmayo #burger

Yhteistyössä Hellmann's


Pekonimajoneesi kuulostaa juuri niin hullulta – ja hullunhyvältä – kuin se onkin. Pekonilla maustettu majoneesi on parasta hampurilaisen välissä, mutta ei se vierasta dipin rooliakaan.

Pekonimajoneesi on osa #pimpyourmayo-viikkoa, joka käynnistyi tänään Hellmann'sin Instagramissa. Hyväntuulinen instatili on koko viikon minun hallussani, ja tiedossa on sen seitsemän sorttia tuunattuja majoneeseja resepteineen ja yhdistelyvinkkeineen. Luvassa on helppoja ja vinkeitä tuunausvinkkejä, jotka sopivat dipiksi tai kastikkeeksi monenlaiseen kesäiseen ruokaan. Klikkaa siis seuraa-nappi heti vihreäksi. Osallistu samalla kesäiseen kisaan! 


Pekonimajoneesi – Bacon mayo #pekoni #majoneesi #hampurilaiskastike #baconmayo #burger

Pekonimajoneesi hampurilaiselle – Bacon mayo #pekoni #majoneesi #hampurilaiskastike #baconmayo #burger


Hampurilaiseen pekonimajoneesi tuo suolaisuutta ja häivähdyksen pekonin makua. Se sopii kaltaisilleni raikkaiden ja simppeleiden hampurilaisten ystäville. Tykkään, että burgerissa on pihvin lisäksi reilusti salaattia ja tomaattia sekä makeanetikkaista sipulia. Jos pikkelöidyssä sipulissa ei ole sinappia, sivelen alimman sämpylänpuolikkaan ohuelti dijonilla. Lusikallinen pekonimajoneesia on täydellinen kastikkeeksi. Voit kokeilla hampurilaiseen myös jotain muuta #pimpyourmayo-kastiketta  –viikon aikana löydät niitä Instagramista joka päivä.


Pekonilla maustettu majoneesi – Bacon mayo #pekoni #majoneesi #hampurilaiskastike #baconmayo #burger




Resepti

 

 

 

Pekonimajoneesi

1 dl majoneesia
2 rkl turkkilaista jogurttia
3–4 pekoniviipaletta
1/2 tl savupaprikajauhetta
2–3 rkl silputtua ruohosipulia
hieman suolaa ja pippuria

Paista pekonit rapeiksi keskilämmöllä ja nosta jäähtymään talouspaperin päälle. Hienonna jäähtyneet pekoniviipaleet.

Sekoita kaikki pekonimajoneesin ainekset kulhossa ja anna tekeytyä jääkaapissa vähintään puoli tuntia. Tarjoa hampurilaisen välissä tai esimerkiksi ranskanperunoiden dippinä.

_____


Pääkaupunkiseudulla liikkuvia muistutan Hellmann’s Burger Routesta. Valikoitujen ravintoloiden spesiaaliburgerit ovat tarjolla tämän viikon loppuun saakka (12.6.). Mukana olevat ravintolat ovat omaa ruokafilosofiaansa noudattaen suunnitellut oman spesiaaliburgerin, joita ei muulloin ravintoloista saa. Mukana olevat ravintolat ja Burger Route -hampurilaiset löytyvät täältä: https://apps.facebook.com/hellmannsburger/




lauantai 4. kesäkuuta 2016

Thai-maustetut wingsit grillissä

Thai-maustetut wingsit grillissä – Thai Inspired Chicken Wings #BBQ #wings #wingsit


Grillatut wingsit ovat parhaimmillaan pinnalta rapeita ja sisältä mehukkaita. Parhaan lopputuloksen saavuttaa, kun käyttää sekä suoraa että epäsuoraa lämpöä. Siivet kaipaavat myös mausteita reilulla kädellä – nämä siivet maustaa aromikas Kaakkois-Aasian makuja hehkuva kuivamausteseos eli rub.

Siivet saavat maustua jääkaapissa useamman tunnin tai vaikka yli yön, jolloin mausteet pääsevät parhaiten oikeuksiinsa. Chiliä en tällä kertaa laittanut mausteseokseen lainkaan, mutta huiskimme valmiiden wingien päälle hieman Sriracha-chilikastiketta. Yhtä hyvin syvyyttä ja pientä lämpöä tuovan chilin voi sekoittaa jauheena rubiin.

Siipien kaverina söimme grillattua varhaiskaalia, suosikkiamme, jota dippailtiin maapähkinäkastikkeeseen. Myös kalakastikepohjainen Kaakkois-Aasian klassikkokastike sopii pöytämausteeksi hyvin.


Thaimaalaisella rubilla maustetut wingsit – Thai Inspired Chicken Wings #BBQ #wings #wingsit




Resepti 

 

 

 

Thai-maustetut wingsit grillissä

2–4 annosta

noin 1 kg maustamattomia broilerin siipiä

rub
1 rkl sipulijauhetta
1 rkl valkosipulijauhetta
1 rkl jauhettua korianteria
1 rkl jauhettua inkivääriä
1 rkl kookossokeria (tai muuta ruskeaa sokeria)
1 rkl sitruunaruohoa hienonnettuna
1 tl mustapippurirouhetta
2 tl suolaa
(1 tl chilijauhetta)

lisäksi
kevätsipulia renkaina
thaibasilikaa tai korianteria
tuoretta chiliä renkaina
limetinlohkoja


Valmista rub. Leikkaa sitruunaruohon tyvestä noin 5 cm:n pala, poista tarvittaessa kuivaneet uloimmat lehdet ja hienonna se ihan pieneksi silpuksi. Sekoita kaikki rubin ainekset kulhossa.

Käytä 2/3 tai kaikki mausteseoksesta siipiin. Mausta siivet ympäriinsä. Liu'uta sormea nahan alla, jotta saat maustetta myös nahan ja lihan väliin. Laita siivet maustumaan jääkaappiin vähintään neljäksi tunniksi.

Ota siivet huoneenlämpöön noin tunti ennen grillaamista. Kuumenna grilli keskilämmölle (noin 200–220 astetta). Mikäli grillaat hiiligrillillä, laita briketit/hiilet vain toiselle puolelle. Kaasugrillistä sammutetaan 1–2 polttimoa.

Grillaa siipiä epäsuoralla lämmöllä (eli sillä puolella, jossa ei ole brikettejä/hiiliä tai päällä olevaa polttimoa) noin 30 minuuttia. Anna kannen olla mahdollisimman paljon kiinni. Käännä grillauksen puolessa välissä.

Siirrä siivet suoralle lämmölle (eli suoraan lämmönlähteen päälle) ja grillaa noin 10–15 minuuttia välillä käännellen. Muista, että suora lämpö on todella kuuma. Varo polttamasta siipiä.

Leikkaa kevätsipuli ja tuore chili renkaiksi. Lohko limetti. Ripottele broilerin siipien päälle kevätsipuli, chili ja tuore korianteri ja/tai thaibasilika. Purista päälle limetin mehua tai anna jokaisen hoitaa homma itse.

Tarjoa pöytämausteena kalakastiketta tai thaimaalaista maustekastiketta sekä chilikastiketta. Lisäkkeeksi sopii esimerkiksi kaalisalaatti tai grillatut varhaiskaalilohkot.

_____


Thaimaalaisittain maustetut grilliwingsit – Thai Inspired Chicken Wings #BBQ #wings #wingsit


torstai 2. kesäkuuta 2016

Raparperi float

Raparperi Float – Rhubarb Float | Kokit ja Potit -ruokablogi


Raparperi float on kahden kesäisen herkun kimppa: samaan lasiin laitetaan vaniljajäätelöä ja itse tehtyä raparperilimpparia.

Helpommillaan float on jäätelöpallon päälle kaadettua suosikkilimpparia, esimerkiksi spriteä tai cokista. Raparperi-jäätelöjuomassa osasia on kolme: raparperisiirappi, vaniljajäätelö ja kivennäisvesi. Siirapilla on helppo säätää juoman makeutta. Lisää raikkautta kaipaava tirskauttaa sekaan vielä hieman sitruunan tai limetin mehua. Kesäisempää juomaa – tai jälkkäriä – saa hakea.

Kun raparperisiirappia on jääkaappissa valmiina, kuten raparperin sesonkiaikaan meillä aina on, saa raparperi floatin kasaan alle minuutissa. Se on siis hyvä vierasvara, joka maistuu sekä aikuisille että lapsille.


Raparperi-jäätelö float – Rhubarb Ice Cream Float | Kokit ja Potit -ruokablogi




Resepti

 

 

 

Raparperi float

vaniljajäätelöä
kivennäisvettä
(mintunlehtiä koristeeksi)


Keitä raparperisiirappi valmiiksi hyvissä ajoin, jotta se ehtii jäähtyä. Laita lasiin pieni pallo vaniljajäätelöä. Kaada lasiin muutama sentti raparperisiirappia ja täytä lasi kivennäisvedellä. Koristele halutessasi mintunlehdillä.

_____



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails