tiistai 31. toukokuuta 2016

Kasvunkohinaa

 

Lämpö on kääntänyt kasvun sellaiselle kiihdytyskaistalle, että tarhuria ihan vähän huimaa. Kalenteri näyttää kevättä, pihalla näyttää keskikesältä.

Raparperit ovat kasvaneet kolmessa päivässä 27 senttiä ja mansikat kukkivat ensimmäistä kertaa ikinä toukokuussa. Omenapuun kukintaa on kymmenen vuoden aikana ehkä kerran aiemmin todistettu koulujen päättäjäisviikolla. Yksi kolmesta puusta tosin leikkii kuollutta. Odotan innolla leikin loppua.


Viime vuonna lehti- ja mustakaalit kärsivät öttiäisistä vasta heinäkuun puolivälissä, nyt tuhoja tehdään jo täyttä häkää. Sadon suhteen olen toistaiseksi levollinen – ei ne perhoset ja toukat jaksa koko kesää kaalia syödä. Ja minä jaksan kyllä toukkia noukkia lehtien alapinnoilta. Tämän taiston aion voittaa tänäkin vuonna.


Kasvihuoneessa tomaatti jo kukkii, joskaan aivan kaikki taimet eivät vielä ole hoksanneet moiseen iloitteluun ryhtyä. Viidakkokurkku (alla) tekee jo ensimmäisiä kurkkuja ja kiipeilee korkkuruuvikiharoillaan joka paikkaan.


Kasvimaalla esikasvatetut fenkolit ovat hyvässä kasvussa, joskin niitäkin vaivaa joku kutsumaton vieras – kuvassa mukulassa näkyvä ruskea on tosin multaa. Myös avomaankurkut ovat juurtuneet hyvin, samoin lehtipersilja. Pinaatti on hyvässä kasvuvauhdissa, mutta porkkana vasta pohtii itämistä.

Tänä vuonna ajattelin kokeilla kylvöjen jaksottamista aiempaa enemmän. Osa salaateista pääsee maahan vasta ensi viikonloppuna, jolloin laitan myös potut multaan.

On tämä hauskaa puuhaa. Samalla saattaa kasvaa kärsivällisyys, vaikka sitä tässä juuri koetellaan.




perjantai 27. toukokuuta 2016

Bibimbap – korealainen pyttipannu

Bibimbap – korealainen pyttipannu | Korean Bibimbap #koreanfood #bibimbap


Bibimbap on korealaisten oma pyttipannu. Riisi ja kasvikset ovat ruoan ydin, ja päälle laitetaan usein kananmuna. Muuten bibimbap kootaan luovalla kädellä.

Perinteisen pyttipannun tapaan bibimbapiin päätyvät edellispäivien eväät. Riisin päälle laitettiin viimeiset korealaiset lihapullat, kourallinen itusalaattia sekä nahistunut porkkana pikkelöityinä. Pinaatti, versosalaatti ja kevätsipulin varsi olivat tuoreita, ja ne raikastivat koko aterian.

Usein käytetyn paistetun kananmunan sijaan keitin suosikkini, uppomunan. Se on muuten paljon helpompi ja nopeampi homma kuin annetaan ymmärtää: keitinveteen lisätään loraus etikkaa (2–3 rkl per litra), veteen tehdään voimakas pyörre ja kuppiin valmiiksi rikottu kananmuna hujautetaan pyörteeseen. Muna saa kiehua maltillisesti poreillen noin 3–4 minuuttia.


Korealainen bibimbap  | Korean Bibimbap #koreanfood #bibimbap


Varsinaista kastiketta bibimbap ei kaipaa, sillä valuva keltuainen tuo kaivattua mehevyyttä. Tarvittaessa porkkanan pikkelöintilientä voi lusikoida riisin päälle.

Tässä vielä koottuna mehevän korealaiset pyttiksen salat:

_____




keskiviikko 25. toukokuuta 2016

Pinjata-kakku vesimelonista

helppo vesimelonikakku mustikkatäytteellä


Vesimelonikakku on tämän kevään hittikakku. Sen tekeminen ei vaadi uunia eikä taitoa, aikaakin menee enintään vartti. Pinjata-kakuksi vesimelonikakku muuntuu, kun koverretun keskustan täyttää makeilla pensasmustikoilla.


pinjata-kakku vesimelonista


Kaikessa yksinkertaisuudessaan vesimelonikakku on pala kuorittua vesimelonia kuorrutettuna hieman makeutetulla kermavaahdolla tai kerman ja rahkan sekoituksella. Kun melonikiekon keskustan leikkaa pois, saa mahdolliset tummat siemenet napsittua helposti hedelmälihasta, vaaleat siemenet saavat jäädä. Samalla koko kakku kätkee sisäänsä yllätyksen, kun keskustan täyttää pensasmustikoilla,  mansikkalohkoilla tai vaikka Piel de Sapo -melonista leikatuilla kuutioilla. Täyte valuu laavamaisesti kakun sisältä, kun ensimmäinen uskalikko leikkaa kakusta palasen. Juhlien wow-efektin voi saavuttaa todella vaivattomasti.

Vesimelonikakku on raikas ja kevyt vaihtoehto juhlapöytään. Kermavaahdon sijaan päälle voi laittaa kookoskermavaahtoa, jolloin kakku sopii myös vegaaneille.


helppo vaihtoehto täytekakulle


Nyt on juuri hyvä aika tehdä raikas ja helppo pinjata-kakku vesimelonista. Melonit ovat parhaillaan sesongissa, sillä niiden satokausi on alkanut eteläisessä Euroopassa. Sesonki tarkoittaa parasta mahdollista makua ja edullista hintaa – vastustamaton kombo. 

Kokonaisesta vesimelonista riittää kakun lisäksi moneen muuhunkin herkkuun. Yksi suosikeistani on vesimelonisangria, johon kuutioin kakun keskustan. Sangria sopii vaikka kevään juhlien onnittelumaljaksi – ei sen aina kuohuviiniä tarvitse olla. Myös vesimeloni-kookosjuoma on etenkin lämpimällä säällä ihanaa, eikä parempaa juhlien jälkeistä nesteyttäjää taida olla olemassakaan.


nopea sangria vesimelonilla





Resepti

 

 

Pinjata-kakku vesimelonista

8–10 annosta

kokonainen tai puolikas vesimeloni
pensasmustikoita tai mansikoita täytteeksi
vispi- tai kuohukermaa (esim. 1 dl)
maitorahkaa (esim. 1 dl)
hieman sokeria

päälle
kauden marjoja 
syötäviä kukkia
mintunlehtiä


Leikkaa vesimelonista kakun korkuinen kiekko kokonaisen vesimelonin tasapaksusta osasta. Leikkaa kuoret pois. Paina lasilla tai leikkaa kakun keskustaan reikä eli kakun reunat muodostavat renkaan. Säästä poistamasi vesimeloni esimerkiksi sangriaan. Poista tarvittaessa vesimelonista siemenet.

Täytä keskusta pensasmustikoilla tai kuutioiduilla mansikoilla (makeuta tarvittaessa). Vaahdota kerma ja sekoita kerman joukkoon maitorahka. Makeuta pienellä määrällä sokeria.

Lusikoi kerma-rahkavaahto kakun päälle ja koristele kakku kauden marjoilla, syötävillä kukilla ja mintunlehdillä. Tarjoa heti.

Vinkki! Voit tehdä kakun etukäteen, mutta laita kermavaahto ja koristeet kakkuun vasta hieman ennen tarjoilua.
_____


Pellavatekstiilit ja kristallilasit on saatu Balmuirilta. Kiitos!




maanantai 23. toukokuuta 2016

Korealaiset lihapullat


Lihapullat pelastavat arjen ja rikkovat juhlan jäykkyyden. Ne mukautuvat kiltisti jokaisen maailmankolkan makumaailmaan, ja vaativat juuri sopivan pienen hetken käsityötä saadakseen kotikokin tuntemaan itsensä tarpeelliseksi. Viitseliäimmät paistavat pullat paistinpannulla, me muut laitamme pellin kuumaan uuniin.

Korealaiset lihapullat ovat lempeän mausteisia ja hieman makeita. Koukuttavan hyvä gochujang-chilitahna on mausteisuuden sydän, jota muut mausteet täydentävät. Kypsien pullien päälle kaadettava makeansuolainen glaseerauskastike viimeistelee lihapullat suorastaan salonkikelpoisiksi.



Kaikki äitini reseptit -blogin Nanna kokkasi korealaisia lihapullia keväisessä What's cooking Helsinki -tapahtumassa. Nannan reseptistä sainkin alla olevan reseptin raamit.





Resepti






Korealaiset lihapullat
neljälle


400 g naudan jauhelihaa (tai possun jauhelihaa)
1 kevätsipulin varsi
1–2 valkosipulinkynttä
1 rkl gochujang-chilitahnaa
2 tl tuoretta inkivääriä raastettuna
1/2 dl pankojauhoja (tai tavallisia korppujauhoja)
hieman mustapippuria
1 tl suolaa
2 tl seesamiöljyä
(1 kananmuna) 

glaseerauskastike
2 rkl riisietikkaa
2 rkl hunajaa tai agavesiirappia
2 rkl soijakastiketta

päälle
seesaminsiemeniä


Hienonna kevätsipuli, valkosipulinkynnet sekä inkivääri. Sekoita kaikki ainekset taikinaksi. Lisää kananmuna taikinaan, jos paistat pullat paistinpannulla. Siten ne pysyvät paremmin koossa.

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Muotoile taikinasta pullia ja paista noin 15–20 minuuttia lihapullien koosta riippuen. Voit paistaa pullat myös paistinpannulla.

Sekoita glaseerauskastike ja valele kypsien pullien päälle. Ripottele päälle seesaminsiemeniä. Tarjoa kuumana tai kylmänä.

_____

Mietitkö, mihin muuhun gochujang-chilitahnasta voisi käyttää? Tässä pari hyvää reseptiä:



keskiviikko 18. toukokuuta 2016

BBQ-kastike possulle (+5 muuta grillauskastiketta)


Kesä ja grillaus on voittamaton parivaljakko – ja loistava kastike kruunaa makuelämyksen.

Aiemmin hyviksi todettujen BBQ-kastikkeiden rinnalle loin vähemmän makean kastikkeen, joka toimi loistavasti kuivamausteseoksella eli rubilla maustettujen possun ribsien kastikkeena sekä grillatessa että pöydässä. Kokosin alle grillauskesää helpottamaan blogista löytyvät kuivamausteseosten ja BBQ-kastikkeiden ohjeet. Grillit kuumiksi!


Näillä pääsee kesän grillauksissa pitkälle:
Sekä rub I että rub II sopii neljän ensimmäisen kastikkeet sekä alla olevan kastikkeen kanssa.






Resepti




BBQ-kastike possulle
 

1 rkl öljyä
1 pieni sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 tl jeeraa eli juustokuminaa
1 tl savupaprikaa
1 tl cayennepippuria
1/2 dl punaviinietikkaa (tai sherryetikkaa)
400 g (1 prk) tomaattimurskaa
2 dl vahvaa kahvia
3/4 dl ruokosokeria 
noin 1 tl suolaa
 

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipulisilppuja muutama minuutti. 

Lisää mausteet ja punaviinietikka. Kiehauta. Lisää myös tomaattimurska, kahvi ja sokeri. Anna kiehua hiljalleen vähintään tunti välillä sekoittaen. Lisää suola. Ja anna hautua vielä puolisen tuntia.

Käytä grillauskastikkeena tai pöytämausteena. Kastike sopii erityisen hyvin possulle hieman makean kuivamausteseoksen parina (kaksi sopivaa linkitetty ylle).

_____

Reseptiin hain inspiraatiota Onko nälkä? -blogin arkistosta, josta löytyy huikea viiden kastikkeen kimara.




keskiviikko 11. toukokuuta 2016

Linssi-munakoisosalaatti fetajuustolla


Suupaloja-kirjan Lähi-itäteeman munakoisonyyteistä (s. 51) innoituksensa saanut salaatti on oivallinen osoitus tavastani soveltaa keittiössä. Sormiruokasyötävä muuntui salaatiksi ja on lopulta täysin erilainen kuin esikuvansa. Kun ajattelukulmaa hieman kääntää, saa aikaan uusia ja kiinnostavia asioita.

Kirjaa kirjoittaessani tein paljon samaa. Mietin miten tutut maut voisi tarjota suupalana – caponataa paprikaveneessä, salaatti-lihapullavartaat ja ruusukaalihampurilaiset ovat juuri tällaisen veivaamisen tuloksena kirjaan päätyneitä reseptejä. Lopulta näin kaikki ruoat pikkuruokina.

Lisäsin munakoisonyyttien raaka-ainelistaan linssit ja salaattipohjan, lisäksi vaihdoin halloumin fetajuustoon. Yhtä hyvin salaatissa toimisi kirjan reseptissä oleva halloumikin.






Resepti

 

 

Linssi-munakoisosalaatti fetajuustolla

neljälle

1 iso munakoiso
250 g kirsikkatomaatteja
oliiviöljyä (yhteensä noin 3 rkl)
1 salottisipuli
1 valkosipulinkynsi
2 dl belugalinssejä
noin 4 dl kasvislientä
1 rkl punaviinietikkaa
1 ruukku salaattia
1 ruukku lehtipersiljaa
1/2 ruukkua minttua 
pinjansiemeniä
suolaa
50–100 g fetajuustoa tai halloumijuustoa
(sitruunalohkoja)

za'atar
1 rkl timjamia tai oreganoa pienenä silppuna
1 rkl sumakkia (etnisestä kaupasta)
1 rkl seesaminsiemeniä
1/2 t hienoa merisuolaa tai suolakiteitä


Valmista ensin uunikuivatut tomaatit. Halkaise tomaatit ja laita ne uunivuokaan leikkaupinta ylöspäin. Huiski päälle hieman oliiviöljyä (noin 1 rkl) sekä suolaa. Paista 100–120 -asteisessa uunissa noin 1 1/2 tuntia. Voit tehdä tomaatit jo edellisenä päivänä ja säilyttää rasiassa jääkaapissa.

Leikkaa munakoisot noin 1/2 sentin paksuisiksi viipaleiksi. Ripottele leikkauspinnalle suolaa anna tekeytyä puolisen tuntia. Kuivaa munakoisoista irronnut neste talouspaperilla. Sivele ohuelti oliiviöljyä viipaleiden molemmille puolille ja paista kuumalla paistinpannulla noin kaksi minuuttia per puoli. 

Sekoita za'atarin ainekset ja ripottele 2/3 seoksesta munakoisojen sekaan.

Hienonna sipulit ja kuullota niitä hetki oliiviöljyssä kattilassa. Lisää huuhdellut linssit ja kuuma kasvisliemi. Keitä linssit kypsäksi (noin 20 minuuttia, belugalinsseihin jää napakka purutuntuma).
Valuta mahdollinen ylimääräinen keitinvesi pois. Mausta punaviinietikalla ja tarvittaessa suolalla.

Kokoa salaatti: revi salaatinlehdet pohjaksi ja sekoita hienonnetut yrtit salaatin sekaan (jätä muutama kaunis lehti koristeluun). Laita linssit salaatin päälle. Asettele munakoisot tasaisesti linssien sekaan. Laita päälle uunikuivatut tomaatit, murustettu fetajuusto sekä pinjansiemenet (paahda halutessasi). 

Ripottele päälle loppu za'atar sekä yrttien lehtiä. Tarjoa lisänä halutessasi sitruunalohkoja, happo viimeistelee salaatin. Erillistä kastiketta salaatti ei tarvitse, mutta laadukas oliiviöljy sopii tarvittaessa tarkoitukseen.

_____

Blogin Facebook-sivulla vinkkaan aina tiistaisin arkistosta löytyvästä, sesonkiin sopivasta reseptistä. Jos pidän munakoisosta ja uunikuivatuista tomaateista, on tämän viikon #arkistotiistai-resepti varmasti sinulle mieleinen: marinoitua munakoisoa, uunitomaatteja ja kotijuustoa. 

Joko kokeilit hurmaavaa, hapanimelää munakoisoa? Suosittelen. Eikä munakoisoruokien klassikkoa, caponataa, ole syynä unohtaa.


keskiviikko 4. toukokuuta 2016

Meksikolainen maissisalaatti


Tänä keväänä ruokapöytäämme on katettu tavallista useammin enemmän kuin kaksi lautasta. Vaikka kaksin nautitut ateriat ovat arkea parhaimmillaan, on ovelta on kuulunut "moooi" riemastuttanut joka ikinen kerta. Se on usein tiennyt enemmän naurua, laulua ja lautasia. Meille molemmille perhe on ollut aina lavea käsite, ja tänä keväänä sen merkitys on kaikessa laajuudessaan konkretisoitunut suloisesti. Kevään aikana kahvia (ja viiniä, myönnetään) on kulunut enemmän kuin ikinä.



Viime viikonloppuna pöytä katettiin ensin kymmenelle, mutta lopulta pöydän alla risteili jalkoja yli neljäkymmentä, kun ystäviä ja tuttavia liittyi joukkoon – osa jaloista tosin kuului nelikinttuisille kamuille, joiden mielestä enemmän ihmisiä on aina superia. Sehän tarkoittaa enemmän mahdollisuuksia saada herkkuja ja enemmän sylejä joissa nukkua. Juuri millään muulla ei olekaan merkitystä. 

Pöytään kannettiin meksikolaisia makuja ja kylmää, testaukseen saatua Lurtonin Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc -valkoviiniä, joka osoittautui erittäin hyväksi juomaksi sekä ruoan kanssa että siltään nautittuna – vuoden viini -kilpailun pronssimitali ei ole ollut sattumaa, hinta-laatusuhde on erinomainen. Käytimme viiniä myös seljankukkasangriaan, jonka resepti kannattaa ottaa talteen kevään ja kesän juhlia ja piknikkejä ajatellen.

Klassisten vehnätortillojen sisään käärittiin mausteista papupataa, guacamolea ja kasviksia. Lisäksi lautasille lastattiin kovasti kehuttua meksikolaisvaikutteista, osin grillissä valmistettua maissisalaattia (resepti alla) sekä itse paistettuja nachoja. Chimichurri toimi kastikkeena sekä salaatille että ennen ruokaa tarjotuille, makua täynnä olleille kananugeteille.

Maissisalaatti on ihana kombinaatio makeita makuja ja suolaisuutta, ja vaikka salaatti on yksinkertainen, on se täyteläinen pari kesän grilliruoille tortillakattauksen lisäksi.



Koko kevät ja yksi kevään monista juhlanaiheista, Suupaloja-kirja, kiteytyy kahteen sanaan: yhdessäolo ja ruoka. Ei sitä kovin paljon muuta oikeasti tarvitsekaan. Tai no, ehkä lasi tai pari viiniä tekee silloin tällöin terää.







Resepti

 

 

 

Meksikolainen maissisalaatti
4–6 annosta 

rapeaa salaattia
2 esikeitettyä maissintähkää grillattuna 
voita maissien voiteluun
200 g fetajuustoa
(1–2 avokadoa)
tuoretta lehtipersiljaa ja/tai korianteria
mustapippuria


Valmista uunikuivatut tomaatit hyvissä ajoin, vaikka edellisenä päivänä. 

Revi salaatti tarjoilulautaselle. Grillaa esikeitetyt maissintähkät ja voitele voilla. Leikkaa maissinjyvät irti puisevasta tähkän keskustasta ja laita sopivina paloina salaatin päälle. Laita salaatiin myös uunikuivatut tomaatit sekä halutessasi avokadoa. Murenna päälle fetajuusto. Revi salaattiin reilusti tuoreita yrttejä. Rouhi päälle vielä hieman mustapippuria. Tarjoa kastikkeena simppelisti oliiviöljyä tai esimerkiksi chimichurria.

_____



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails