lauantai 27. helmikuuta 2016

Suupaloja – rentoa pikkuruokaa maailmalta

 

Ystävät, saanko esitellä esikoisteoksemme: Suupaloja – pikkuruokia ja naposteltavaa maailmalta. En oikein vielä usko tätä todeksi. Olen hämmentynyt ja tavattoman kiitollinen, innostunut ja liikun jokaisen siirtymän viimeisen metrin liukumalla – pian tarvitsen sukkasponsorin. 

Suupaloja-kirjan idea on yksinkertainen, se on sama kuin resepti elämän tähtihetkiin: hyvää ruokaa ja yhdessäoloa. Niitä kirja on tarjonnut matkan varrella meille, ja niitä toivomme sen tarjoavan teille.


Ja kun puhun monikon ensimmäisessä persoonassa, tarkoitan minua ja ystävääni, valokuvaaja Johanna Myllymäkeä. Suupaloja on meidän yhteinen projekti, yhteisten intohimojen tuotos, jonka suunnittelu aloitettiin parisen vuotta sitten. Minulla oli haave ruokakirjasta, eikä Johannaa ollut kovin vaikea koukuttaa mukaan – harkinta-aika kesti noin neljännessekunnin. Reseptiikka ja tekstit ovat minun heinäni, joskin Johanna on ollut äärimmäisen hyvä (ja kriittinen) koemaistaja, ja ihanat valokuvat ovat Johannan taituruuden tulosta. 

Kirja on maailmanympärysmatka, jossa on kymmenen maukasta etappia. Jokaisessa matkakohteessa juodaan ensin drinkki, jonka kanssa syödään pientä naposteltavaa. Sitten yhteiseen pöytään katetaan jaettavaksi suolaisia suupaloja sekä annoskooltaan suurempi, katuruokamainen klassikkoannos. Eikä jälkkäriä sovi unohtaa – makea suupala kuuluu tietenkin jokaisen kohteen kattaukseen. Kirjassa on yhteensä noin 100 reseptiä.


Nyt sinulla on erinomainen mahdollisuus saada kirja omaksesi. Voit tilata kirjan vaikka heti, ja saat sen postitse heti kun maksusuoritus näkyy tililläni. Tilaamalla kirjan suoraan minulta, teet myös hyvää, sillä jokaisesta blogin kautta ostetusta kirjasta lahjoitan euron Sairaalaklovneille. Ja koska uskon vahvasti ilon ja naurun olevan hyvää tekevä lääke, lahjoitan yritykseni nimissä toisen saman suuruisen potin (oikean kokkipotin) samaan kohteeseen. Tätä kautta tilaamalla saat kirjaan halutessasi myös omistuskirjoituksen, kerrothan toiveesta tilauslomakkeessa

Voit tietysti ostaa kirjan myös kirjakaupasta. Suupaloja on myynnissä Suomalaisessa kirjakaupassa, Akateemisessa kirjakaupassa ja Adlibris-verkkokirjakaupassa. 


#suupaloja #rentoapikkuruokaa

_____



sunnuntai 21. helmikuuta 2016

#keittiöpahe


Keittiöpaheet ovat niitä ruokia, jotka eivät somen hehkua kestä. Ne syödään sälekaihtimet ja some kiinni, vaikka kaikki tietävät, ettei kenenkään elämä oikeasti ole paheetonta. Keittiöpaheita ei yleensä näe stailattuina blogeissa saati lehdissä, mutta nyt näkyy, sillä White Trash Disease -blogin Nata haastoi paljastamaan keittiöiden salaisuudet.

Meidän #keittiöpahe on juustonaksut. Mistä tahansa juustonaksuista ei kuitenkaan ole kyse, nämä ovat ulkomaalaisia juustonaksuja – joku leveli sentään täytyy säilyttää. Mutta mitäpä foodie ei intohimonsa vuoksi tekisi. Makuelämykset ovat aina ulkomaanmatkan arvoisia.


Totuus on, että kun oululainen kertoo somessa lähtevänsä ulkomaille, hän lähtee Haaparantaan. Siellä on lähin sinikeltainen lihapullakauppa, supermarketin kokoinen karkkikauppa ja, mikä parasta, lähin Cheez doodles -kauppa. Ennen Haaparantaan tehtiin rasvareissuja, nyt sinne tehdään Cheez doodles -reissuja.

Suolaiset ja rapeat syötävät ovat kulkeneet meidän molempien matkassa pitkään. Opiskeluaikana kuljin kotikonnuille bussilla ja ostin joka kerta mennessäni legendaarisesta Ahokylän Puolivälin baarista Hot Rodeja. Loppumatka meni rattoisasti: rengas jokaiseen sormeen ja sormi kerrallan suuhun.

Herra Kokilla sipsirakkaus taitaa kulkea suvussa. Mummi oli pitkään vastannut syöneensä tänäänkin "ihan perunaruokaa", kun häneltä oli kysytty syömisistä. Lopulta oli paljastunut, että perunaruoka oli tarkoittanut sipsejä. Mummeli oli vedellyt ruoaksi sipsejä hyvällä omallatunnolla. Ihan mahtavaa! Olisin taatusti rakastanut tuota nerokasta ihmistä – kulhollinen Cheez doodleseja on erinomainen illallinen.


Tägää paheesi Instagramissa aihetunnisteella #keittiöpahe

keskiviikko 17. helmikuuta 2016

Vaniljainen hedelmäsalaatti


Parasta helmikuussa: ikkunoista tulviva, kevättä enteilevä valo ja valtava lautasellinen hedelmäsalaattia.

Klassinen, kauden hedelmistä koottava salaatti on täydellistä aamu-, väli- ja iltapalalla tai jälkiruokana. Vadillinen hedelmälohkoja sopii myös juhlapöytään, etenkin kun hedelmien sekaan rouhii hieman vaniljaa – ja viimeistelee hedelmät lorauksella puolimakeaa kuohuviiniä.



Resepti

 

 

 

Vaniljainen hedelmäsalaatti
4–6 annosta 


2 appelsiinia tai veriappelsiinia
2 päärynää
3 kiiviä
1 mango
2 passionhedelmää
tuoreita mintunlehtiä
hieman vaniljaa (myllystä tai noin 1/4 vaniljatangon siemenet)
(kuohuviiniä tai limetin mehua)


Kuori ja lohko appelsiinit, päärynät, kiivit ja mango. Puolita passionhedelmät ja kaavi hedelmäliha kulhoon. Sekoita kulhossa hedelmälohkot. Rouhi päälle vaniljaa ja viimeistele lorauksella kuohuviiniä tai limetin mehua.

_____



maanantai 8. helmikuuta 2016

Pinaattiblinit & avokado-tuorejuustotahna



Blinit ovat herkkuruokaa, jotka kuuluvat ydintalveen samalla tavalla kuin laskiaispulla – jotkut lisäävät listalle myös kansallisrunoilijan tortun tai madekeiton, mutta minä skippaan ne molemmat.

Rakastan perinteisiä blinejä, mutta nyt halusin taikinaan jotain uutta jujua. Lainasin blineihin väriä toisista suosikeistani, pinaattiletuista, eikä pienet blinit ole olleet ehkä koskaan näin herkullisia. Lisää vihreää lusikoin pikkublinien päälle suorastaan keväisen värisen avokado-tuorejuustotahnan muodossa. Ehkä vihreä villitys on nurkan takana kurkkivan kevään kaipuuta. Valo on lisääntynyt valtavasti, ja sen sävy on muuttunut heleäksi. Talven tummansininen sävy tavataan seuraavan kerran ensi syksynä. Aavistuksen kevättä aistin jo viime viikolla Helsingissä sekä tuoksuissa että tunnelmassa. Nauroin ääneen vettä tippuville räystäille ja lauluaan talven jälkeen aloitteleville linnuille. Pian upotan kädet multaan ja kylvän ensimmäiset siemenet, kevään pienet mutta takuuvarmat ensimerkit. Meillä muita merkkejä ei vielä näy.


Avokado-juustotahnassa on raikas hentoinen potku, sillä käytin siihen Wasabi Twist -tuorejuustoa, joka on saapunut kauppoihin ihan vastikään. En sekoittanut täytteitä tahnaan valmiiksi, jotta jokainen saa kruunata blininsä haluamallaan tavalla. Minuutissa valmiin tahnan seuraksi sopivat tillillä ja sitruunamehulla terästetyt katkaravut, kylmäsavuporosiivu tai vaikka lohi. Blinien lisäksi avokado-tuorejuustotahna sopii myös leivän päälle tai esimerkiksi sushisalaattiin tai vietnamilaisen kevätrullasalaatin kastikkeeksi.







 

 

Resepti

 

 

 

Pinaattiblinit ja avokado-juustotahna
kuudelle


blinit (noin 30 pientä bliniä)
3 dl maitoa
1 dl paksua kreikkalaista jogurttia
10 g hiivaa
150 g pinaattia (pakaste)
1 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl tattarijauhoja
1 kananmuna
noin 1 tl suolaa
voita paistamiseen


avokado-juustotahna
1 kypsä avokado
noin 1 rkl sitruunamehua
(ripaus suolaa)


lisäksi esimerkiksi
katkarapuja & tilliä (+ sitruunamehua)
kylmäsavuporoa
kylmäsavulohta
merilevämätiä


Sulata pinaatti ja valuta siitä valtaosa nesteestä pois. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Sekoita jogurtti ja hiiva maidon sekaan. Lisää jauhot, sekoita taikina tasaiseksi ja anna seistä huoneenlämmössä 1–2 tuntia. Lisää taikinaan kananmuna ja suola, vatkaa tasaiseksi.

Taikinan tekeytyessä valmista avokado-tuorejuustotahna soseuttamalla kaikki ainekset sekaisein sauvasekoittimella. Laitan odottamaan jääkaappiin.

Sulata katkaravut ja purista niistä vesi pois. Sekoita rapuihin hienoksi hakattua tilliä maun mukaan sekä halutessasi hieman sitruunamehua. 

Laita tarjolle myös kylmäsavuporoleikkelettä ja/tai siivutettua kylmäsavulohta. Myös merilevämäti sopii blineihin loistavasti. Nosta myös avokado-tuorejuustotahna pöytään.

Paista blinit voissa (tai kirkastetussa voissa) lettupannulla. Tarjoa blinit vastapaistettuina.

_____



Tämä postaus on osa Suomen Blogimedian ja Crème Bonjourin yhteistyökampanjaa. Minä, Suolaa ja hunajaa -blogin Jonna ja Jotain maukasta -blogin Mari kehitämme uutuusmauista reseptejä pitkin vuotta – seuraavat maut pidän vielä visusti salassa. Nyt lanseeratuista mauista voit lukea lisää kampanjasivustolta. Tutustu myös Marin voileipäkakkuun.




lauantai 6. helmikuuta 2016

Kun koti muuttui ravintolaksi


Viime viikonloppuna kotimme muuttui ravintolaksi. Ravintola oli buukattu täyteen kaksi kuukautta ennen kattausta – sellaisiahan ne parhaat paikat ovat.

Juttu juontaa juurensa marraskuiseen iltaan Helsingissä. Kokkasimme tuolloin kokkien olympialaisiin suuntaavan Fazer Culinary Teamin keittiömestareiden luotsaamana upeita kasvisruokia, joista minun ja Suolaa ja hunajaa -blogin Jonnan valmistama paahdettu kukkakaali & porkkanahummus valittiin illan voittajaksi. Ja viikko sitten oli minun aika lunastaa huikea palkinto: Fazerin keittiömestarin valmistama illallinen meillä kotona.


Ruoasta ja tarjoilusta vastasi oululainen keittiömestari Juha Aalto, joka toi tullessaan kaikki illallistarvikkeet sekä valtaosan astioista. Viineistä ja lasten valitsimista cokiksista vastasimme itse. Juha oli esivalmistellut neljän ruokalajin illallista etukäteen yli kymmenen tuntia, ja käytti meillä valmisteluun vielä pari tuntia lisää. Sillä aikaa me istuimme sohvalla ja joimme skumppaa. Ihan perus.

Illalliseen käytetty tuntimäärä näkyi ja maistui. Ennen alkukeittoa tarjotut pienet amuset aloittivat makuiloittelun. Molemmat suupalat olivat huikeita, mutta enemmän voittajaääniä sai hunajaisen makea siemennäkkäri kuttucheddarmoussella ja punasipuligeelillä. Ihan järjettömän hyvää, yllättävää ja tasapainoista.

Alkuruokana ollut kurpitsakeitto pistaasivaahdolla ja -rouheella oli vieraanamme olleen siskoni perheen kahden nuorimmaisen pojan mielestä parasta keittoa ikinä. Miten se sanonta lasten suusta kuulluista jutuista menikään? Pääruoan karitsa suli suuhun ja porkkanapyre oli kuin silkkiä. Lisäkkeenä oli myös hiillostettua juuripersiljaa sekä voissa pyöräytettyjä ruusukaaleja. Lopusta pääruoasta taistelimme seuraavana päivänä vielä lounaalla.

Keittiömestari Aalto kertoi vastaavansa kollegansa kanssa jälkiruoasta Saksassa syksyllä järjestettävissä kisoissa. Ennustan menestystä, sillä tyrni-valkosuklaa ganache, pieni financier-leivos, samettinen jäätelö ja seitsemän muuta komponenttia muodostivat kokonaisuuden, joka oli yksi parhaita koskaan syömistäni jälkiruoista.


Ilta oli ihana monella tapaa. Välillä notkuimme kaikki keittiössä seuraamassa kokkailua, saimme vastauksia tuhanteen ruokaan ja ruoanlaittoon liittyvään kysymykseen. Sitten taas istuimme sohvan mutkaan tai pöydän ääreen odottamaan seuraavaa ruokalajia – omasta toivomuksestamme ruokien välillä oli hetki taukoa. Kaikki ruokalajit oli valmistettu taidokkaasti ja raaka-aineita korostaen, eikä liuta seurueemme allergioita ollut ammattilaiselle mikään ongelma.

Kun illallinen oli nautittu, pakkasi mestari tavaransa ja jätti keittiön puhtaammaksi kuin se oli alunperin. Me istuimme loppuillan hieman hämmentyneenä huokaillen. Olimme nauttineet täydellisen ravintolaillallisen parhaassa seurassa, omassa kodissa, maailman parhaassa paikassa. Istuimme villasukissamme, kävimme läpi kattausta ja valitsimme suosikkejamme. Eikä illan päätteeksi ei tarvinnut sonnustautua toppavaatteisiin ja suunnata kotiin, se tuntui suorastaan ylelliseltä.



Illallisen keittiömestareineen tarjosi Fazer Food Services – suurkiitos.



keskiviikko 3. helmikuuta 2016

Chorizobolognese


Maukas chorizo on mainio raaka-aine monenlaiseen kokkailuun. Nyt innostuin tekemään chorizosta pastakastiketta, eräänlaista bolognesea. Ruoka jäi mieleeni uusimmasta Elle mat & vin -lehdestä, mutta lehden reseptiä en kokatessa seurannut.

Käytin chorizobologneseen raakamakkaroita, jotka puristelin pois kuoristaan. Koska chorizo on jo itsessään mausteinen ja suolainen, ei kastike juurikaan mausteita tarvitse. Täydensin makua vain paprikajauheella, suolalla ja sokerilla. Helppoa ja herkkua arkiruokaa, jonka tuore mozzarella nostaa pyhäkelpoiseksi.




Resepti



Chorizobolognese
4–6 annosta


4 chorizoa (raakamakkara)
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
800 g (2 prk) tomaattimurskaa
3 rkl tomaattipyrettä
1–2 rkl punaviinietikkaa tai sherryetikkaa
1/2–1 tl paprikajauhetta (tai savupaprikajauhetta)
suolaa 
1–2 tl sokeria

lisäksi
pastaa
tuoretta mozzarellaa
 

Puristele chorizot pois kuoristaan ja muussaa ne haarukalla. Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipulinkynnet.

Laita paistinpannulle tai pataan chorizo sekä sipuli- ja valkosipulisilppu. Kuumenna keskilämmöllä kunnes chorizosta irtoaa hieman rasvaa – sipulit tykkäävät siitä. Nosta lämpöä ja paista kuten jauheliha samalla chorizoa lastalla pienien. 

Kaada joukkoon tomaattimurskat sekä tomaattipyre sekä etikka ja paprikajauhe. Huomaa, että mausteiden määrään vaikuttaa chorizon mausteisuus. Sekoita ja anna hautua matalalla lämmöllä vähintään 15 minuuttia. Kastikkeen maku tiivistyy ja paranee, jos haudutat sitä selvästi pidempään. Maista ja mausta suolalla. Pyöristä makua sokerilla.

Tarjoa kastikkeen kanssa pastaa sekä tuoretta mozzarellaa.

_____





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails