sunnuntai 27. syyskuuta 2015

Jauhoton suklaakakku


Luulen, etten ole ainoa, joka kaipaa välillä tuhtia ja tahmeaa suklaakakkua. Kakku toimii kuin salmiakki: se auttaa kaikkiin pikkuvaivoihin.

Jauhoton suklaakakku on muunnos aiemmin julkaisemastani tahmakakusta. Suurin ero on tavassa, jolla kakku leivotaan. Aiemmin vain sekoitin kaikki ainekset suklaa-voisulan joukkoon. Se on helppo ja toimiva tapa silloin, kun kakkuvuoka kestää takuuvarmasti nestemäisen taikinan vuotamatta. Nyt tein valkuaisista ja sokerista marenkivaahdon, jonka nostelin muiden ainesten joukkoon. Taikinasta tuli vaahtomaista ja kakusta rakenteeltaan täydellisempää.

Kuten kuvasta voit päätellä, leivoin kakun silloin kun marjakausi oli vielä kiihkeä. Nyt syksyllä kakun päälle voi laittaa vaikka karpaloita, luumuja, hapokkaita omenoita tai päärynöitä.





Resepti





Jauhoton suklaakakku
6-8 annosta


taikina
200g tummaa suklaata
200g voita
1/2 dl kuumaa vettä
hyppysellinen suolaa
4 kananmunan keltuaista
4 kananmunan valkuaista
1 dl sokeria

lisäksi
kauden marjoja tai hedelmiä
vaniljajäätelöä tai -kastiketta

Erottele kananmunan keltuaiset ja valkuaiset erikseen. Sulata suklaa ja voi vesihauteessa tai mikrossa. Lisää vesi ja suola hieman jäähtyneeseen suklaa-voiseokseen. Vatkaa keltuaiset taikinaan yksitellen. Vaahdota valkuaiset puhtaassa kulhossa ja lisää sokeri vähitellen. Vatkaa, kunnes saat napakan vaahdon, joka pysyy kulhossa, vaikka kääntäisit sen ylösalaisin. Voitele irtopohjavuoka, pohjalle voit halutessasi laittaa leivinpaperin. Kaada taikina vuokaan ja paista 170 asteessa noin 45 minuuttia. Kakku saa jäädä keskeltä liki valuvan kosteaksi.

Tarjoa haaleana tai huoneenlämpöisenä kauden marjojen tai hedelmien sekä vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa.

_____





 

torstai 24. syyskuuta 2015

Tacosalaatti - tuhdisti vege


Yhteistyössä Soyappétit

Tacosalaatti on yksi ruokapöytäämme säännöllisesti katettavista, tuhdeista salaateista. Itsestäänselvästi salaattipedin päälle kuuluvat avokado, maissilastut ja cheddarraaste, muut ainekset vaihtelevat vuodenajan mukaan.

Salaatin pohjan tein nyt lehtikaalista, sillä muut salaatit ovat heittäytyneet kasvimaalla jo kitkeriksi. Kurkkua ja tomaattia sekä yrttejä on niitäkin vielä omassa maassa. Tuhti ja sopivan mausteinen salaatista tulee papu- tai jauhelihalisällä - molemmat toimivat salaatissa erinomaisesti. Nyt vahvistin salaattia reilusti maustetulla sipuli-soijarouhepaistoksella, jonka maku ja rakenne ei juuri jauhelihasta poikkea.


Vegenä tehty salaatti ennakoi tulevaa: lokakuun olen päättänyt elää lihattomasti kuten tein myös kaksi vuotta sitten. Kun kerroin ajatuksestani kotona ruokapöydässä, ei toiselta puolelta kuulunut vastalauseita. Kuulema juuri mikään ei muutu. Totta. Sillä jos metsästäville perheille ajatus lihattomasta lokakuusta vilkkaimpaan riista-aikaan tuntuu liki mahdottomalta, on se meille montaa muuta kuukautta luonnollisempi lihaton kuukausi. Kasvimaalla on vielä juureksia ja kaalia vaikka kuinka paljon.



Ruokatottumusten ravistelu, kuten lihaton lokakuu, on hyvä tapa tarkastella omaa ruokaympyrää ja pohtia arjen valintoja. Katsoa totuttuja toimintatapoja, sillä niitä ruokavalinnatkin usein ovat, hetki uudesta näkökulmasta. Syksyn aikana kasvisten lisääminen ruokavalioon on ollut esillä mediassa, sillä syyskuun alussa kommentointavaksi julkaistuissa lapsiperheiden uusissa ravintosuosituksissa kehoitetaan vaihtamaan eläinproteiini osittain kasvisproteiiniksi ja vähentämään ruokavaliossa makkaraa ja punaista lihaa sokerin ja suolan ohella. Aikusille suositellaan punaista lihaa alle 500g viikossa, mikä on noin kolmannes nyt kulutetusta lihan määrästä. Kasvisproteiinia, kuten papuja, herneitä ja soijavalmisteita, suositellaan käytettäväksi viikoittain.




Resepti





Tacosalaatti - tuhdisti vege
2-4 annosta

sipuli-soijarouhepaistos
loraus öljyä
1 pienehkö sipuli
1-2 valkosipulinkynttä
1 dl tummaa soijarouhetta
1 tl jeeraa eli juustokuminaa jauheena
1 tl savupaprikajauhetta
1 tl korianterijauhetta 
n. 1/2 tl suolaa
2 dl vettä

lisäksi
salaattipohja
tomaattia 
kurkkua
avokadoa
cheddarjuustoa raasteena
maissilastuja
tuoretta korianteria tai lehtipersijaa

kastike
1/2 avokado
1/2 dl turkkilaista jugurttia
hieman limettimehua
suolaa
(hieman sokeria)
 

Esivalmistele salaattiin tulevat ainekset. Valmista kastike soseuttamalla ainekset tasaiseksi kastikkeeksi. Maista ja säädä suola ja happo tasapainoon. 

Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipulinkynnet. Kuumenna öljyä paistinpannulla keskilämmöllä. Kuullota sipuleita muutama minuutti. Lisää mausteet suolaa lukuun ottamatta ja anna mausteiden lämmetä. Lisää soijarouhe pannulle, pyörittele parisen minuuttia, jotta mausteet tarttuvat soijarouheeseen kunnolla. Lisää suola ja vesi. Anna rouheen turvota kiehuvassa nesteessä muutama minuutti. Tarjoa lämpimänä tai kylmänä salaatin lisänä. 

Nosta salaattipedin päälle kaikki salaatin ainekset. Tarjoa kastikkeen kanssa.

_____

Yhteistyössä Soyappétit





maanantai 21. syyskuuta 2015

Arvonta ja lukijatutkimus


Blogimaailma on viiden vuoden aika kehittynyt valtavasti. Kun aloitin blogin, ajattelin kirjoittavani sitä lähinnä itselleni ja itsekseni. Haaveilin muutamasta lukijasta ja ensimmäisistä kommentista. En kuvitellut saavani blogin kautta aivan uutta, ruoan ympärille kietoutunutta verkostoa saati uusia ystäviä, enkä osannut aavistaa millainen myllerrys blogi- ja mediakentällä muutamassa vuodessa tapahtuisi. Muutos on ollut huima ja blogit ovat nousseet pienestä puuhastelusta yhdeksi mediamuodoksi vanhojen ja vakaiden medioiden rinnalle. Tätä muutosta on ollut hieno elää ja aistia.

Ja silti, mikään ei ole muuttunut: lukijat ja kommentit saavat edelleen joka kerta hymyn huulille.


Blogi voi olla ansaittua tai ostettua mediaa. Kokit ja Potit -ruokablogi on molempia. Kolmisen vuotta olen säännöllisen epäsäännöllisesti tehnyt kaupallisia yhteistyökampanjoita yritysten kanssa. Kampanjat ovat haastaneet minua kehittämään uusia reseptejä, pohtimaan valintojani ja tutustumaan minulle uusiin tuotteisiin ja toimintatapoihin. Olen nauttinut jokaisesta haasteesta ja oppinut uutta, kehittänyt ja kehittynyt.

Yritysten kanssa tekemistäni yhteistyökampajoista minulle maksetaan korvaus rahana kuten mistä tahansa tehdystä työstä. Päivätyötä - tai minun tapauksessani kumpaakaan niistä - ei edelleenkään ole vara tai halu jättää, joten kovin suurista ansioista ei puhuta.


Jotta tietäisin, millaisista asioista te lukijat pidätte, mitä arvostatte ja millaisia juttuja toivoisitte minun kirjoittavat, pyytäisin teitä vastaamaan lyhyeen lukijatutkimukseen (linkki alla). Samalla kun minä saan tietoa teidän mielenkiinnonkohteistanne, saa Suomen Blogimedia, joka vastaa display- ja yhteistyökampanjoiden myynnistä blogissani, tutkimuksesta tärkeää tietoa siitä minkälaiset mainostajat ja kampanjat sopivat parhaiten blogiini. Tavoitteena on saada kokonaisuudesta entistä kiinnostavampi ja lukijaystävällisempi.


Lomakkeen täyttämiseen menee alle viisi minuuttia eikä tutkimuksessa kysytä henkilö- tai yhteystietoja. Ja kun olet käynyt vastaamassa lukijatutkimukseen, jätä joku pieni viesti sekä sähköpostiosoitteesi blogin kommenttilaatikkoon. Kaikkien kommentin jättäneiden kesken arvon Ella Woodwardub Deliciously Ella -kirjan (WSOY 2015) sekä alkuvuodesta ilmestyvän Suupaloja-kirjani. 

_____


lauantai 19. syyskuuta 2015

Suupaloja - rapeaa polentaa, sieniä & gorgonzolaa

Kuva: Johanna Myllymäki

Kesällä kerroin, että ruokakirjahaaveista tulee totta. Nyt kirjalla on jo kansi ja nimi, fontit on valittu, valtaosa kuvista otettu ja reseptejä hiotaan hurjaa vauhtia. Huikeaa!

Kirjan nimi, Suupaloja, kertoo liki koko totuuden. Kirja kokoaa yhteen maailman mielenkiintoisimpien ruokakulttuurien pikkusyötävät. Olen valinnut mukaan kymmenen maata tai aluetta, joiden makumaailmaa suupalareseptit, makeat ja suolaiset, mukailevat. Mukana on hyviksi todettuja klassikoita, tuttuja makuja raikkaalla otteella sekä uusia oivalluksia. Kirjaan tulee myös nippu drinkkejä - kuka sitä nyt kuivin suin suupaloja söisi.

Kuva: Johanna Myllymäki

Koska muistivihko ja -kortti on ideoita pullollaan, eikä yhteen kirjaan kaikkea saa millään mahtumaan, päätimme julkaista reseptejä blogissa kerran kuussa jo ennen kirjan julkaisua. Joka kuukauden kolmas lauantai julkaisemme kirjaan suunnitellun ja kuvatun reseptin. Alla ensimmäinen, olkaa hyvä! Reseptit ovat suoraviivaisia ja helppoja mutta taatusti maukkaita. Kaikki suupalat on syöty kuvauksien jälkeen viimeistä murua myöten.




Resepti




Rapeaa polentaa, sieniä & gorgonzolaa
12-15 suupalaa 

Polentakiekot 
1/2 dl polentaa
2 1/4 dl kasvislientä
2 rkl tuoretta yrttisilppua (persilja, oregano, ruouhosipuli tai meirami)
(suolaa) 

Täyte
tilkka öljyä
1 shalottisipuli
200g metsäsieniä, siitakesieniä tai herkkusieniä
1-2 tl punaviinietikkaa
suolaa
ripaus mustapippuria
(1 rkl ranskankermaa) 

Päälle
gorgonzolaa tai muuta sinihomejuustoa 
tuoreita yrttejä


Tee ensin polenta. Voit tehdä polentan jääkaappiin jo edellisenä päivänä. Sekoita polenta kasvisliemen joukkoon ja keitä hiljalleen 5-7 minuuttia (katso pakkauksesta tarkka aika). Lisää pieneksi hienonnetut yrtit sekä tarvittaessa suolaa. Anna seoksen jäähtyä hetki, jolloin polentaa hieman jähmettyy. Lusikoi polenta reilunkokoisen tuorekelmupalan päälle ja kääri kelmu polentan ympärille samalla muotoille sitä noin 3 cm paksuksi tangoksi. Laita jääkaappiin vähintään kahdeksi tunniksi tekeytymään.

Kuori shalottisipuli ja hienonna se sekä sienet pieneksi silpuksi. Kuumenna pieni määrä öljyä pannulla ja kuullota sipulia muutama minuutti. Lisää pannulle sienet ja paista kunnes sienistä irtoava neste on haihtunut. Mausta etikalla, suolalla ja pippurilla. Sido sienitäyte halutessasi lusikallisella ranskankermaa.

Leikkaa polentatanko 12-15 kiekoksi ja paista öljyssä keskilämmöllä pannulla molemmin puolin. Lusikoi sienitäytettä päälle ja murustele gorgonzolaa päälle. Koristele tuoreilla yrteillä.

_____

Jos testaat tätä tai tulevia Suupaloja-reseptejä, ota tekemästäsi ruoasta kuva ja julkaise se Instagramissa tai Twitterissä käyttäen aihetunnisteita #suupaloja ja #rentoapikkuruokaa tai laita se kirjan Facebook-sivulle. Kaikkien reseptejä testanneiden kesken arvotaan kolme (!!!) kirjaa heti sen ilmestyttyä. Ehdit siis testata ainakin viisi reseptiä - ja saada siten viisi arpalippua - ennen arvontaa. 

ps. Muistathan, että löydämme Instagramista vain julkisilla profiileilla julkaistut kuvat.

_____




maanantai 14. syyskuuta 2015

Paahdettua ruusukaalia & karamellisoitua sipulia


Odotan uutta ruusukaalisatoa kuin kevättä. Ensimmäisenä pannulle pääsivät oman maan pikkukaalit, joiden en enää malttanut antaa jäädä kasvimaalle.


Ruusukaalin valmistamisessa on vain yksi sääntö: älä ylikypsennä sitä. Juuri kukaan ei välitä laitoskeittiöiden kitkeristä ja ylikeitetyistä, suolattomista ruusukaaleista. Toisaalta kaikki tuntuvat rakastavan ruusukaalia, kun se on laitettu siten kuin se on parhaimillaan. Me syömme ruusukaalia useimmin uunissa tai grillissä paahdettuna kuten tässäkin reseptissä tehdään. Myös kevyt höyrytys on oiva tapa laittaa kaalia. Helpoimmalla pääsee, kun ruusukaalin syö raakana - aivan loistavaa sitenkin.




Resepti



Paahdettua ruusukaalia & karamellisoitua sipulia
2-4 annosta 

400g ruusukaalia
2-3 rkl öljyä 
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1-2 tl karkeaa dijon-sinappia
noin 1 rkl hunajaa
noin 1 rkl sherryetikkaa tai punaviinietikkaa
suolaa
mustapippuria 

Kuumenna uuni 225 asteeseen. Poista ruusukaaleista kova kanta ja puolita kaalit. Poista tarvittaessa uloimmat lehdet. Laita kaalit leivinpaperin päälle pellille ja valuta päälle hieman öljyä (noin 1-2 rkl). Ripottele päälle suolaa. Esivalmistele myös sipulit: kuori, puolita ja siivuta ohuiksi siivuiksi. Valkosipulin voit myös murskata pienemmäksi.

Paahda ruusukaaleja uunissa 10-15 minuuttia kaalien koosta ja uunista riippuen. Kaalit saavat saada väriä, mutta ylikypsiksi ne eivät saa mennä. Kaalien ollessa uunissa kuullota sipuleita öljytilkassa pannulla pienehköllä lämmöllä. Kun sipulit ovat pehmeitä, laita pannulle sinappi. Mausta sipuliseos hunajalla ja etikalla. Sekoita. Kaada paahtuneet ruusukaalit sipulien kanssa samalle pannulle ja pyöräytä, jotta maut sekoittuvat. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa. Makeus ja happo kannattaa säätää omalle suulle sopivaksi. Rouhaise päälle hieman mustapippuria ja tarjoile lisäkkeenä tai sellaisenaan.

_____

Kokeile myös näitä ruusukaalireseptejä:


keskiviikko 9. syyskuuta 2015

Irakilainen maqluba eli keikausriisi


Matkustaminen ja uusiin kulttuureihin tutustuminen on yksi intohimoistamme. Olemme monella tapaa onnekkaita, sillä saamme valita matkakohteemme, tutustua paikkoihin ja kohdata asioita, joista olemme kiinnostuneita. Voimme pysähtyä sivukujan kulmakuppilaan ja jatkaa hymyillen matkaa kohti uusia seikkailuja. Olemme aina tunteneet itsemme tervetulleiksi kaukana ja lähellä. Olemme saaneet apua, vaikka yhteistä kieltä ei ole ollut eikä auttajilla ole ollut pienintäkään ymmärrystä tarpeistamme. Ja mikä parasta, reissusta palatessamme voimme avata oman kodin oven ja käpertyä sohvannurkkaan. Eikä meidän tarvitse pelätä yhtään mitään.

Lähi-idän katastrofaalinen kriisi on ajanut miljoonat ihmiset tilanteeseen, jossa kotoa ja lähiseuduilta on pakko lähteä etsimään uutta alkua turvalliselle elämälle. Sellaiselle matkalle ei kukaan halua vapaaehtoisesti lähteä. Määränpää on epämääräinen eikä kotiinpalusta voi kuin haaveilla. Hätä ja avuntarve on valtava.

"Joku toimittaja kysy kerran mitä oon viimesen 7 vuoden aikana maailmalla oppinu, et onks mitään millä vois kiteyttää sen miten se on kasvattanu. Vastasin et yhellä lauseella sen voi sanoa "oo muille kiva, älä oo nilkki"."
-Arman Alizad (FB, 6.9.2015)

Helpoin tapa auttaa on olla kiva. Toiseksi helpointa on lahjoittaa rahaa. Blogin vasemmassa sivupalkissa on Bloggaajien yhteinen lipas, jonka keskikohtaa klikkaamalla pääset lahjoittamaan sinulle sopivan summan rahaa. Jokainen euro on tärkeä ja jokainen sentti menee tarpeeseen. Kannattaa myös selvittää millaisia keräyksiä paikkakunnallasi on, ja mitä vastaanottokeskuksissa tarvitaan.

"Jos ihmisten hätä lakkaa koskettamasta meitä, niin me lakkaamme olemasta ihmisiä. Joko ojennamme kätemme tai käännämme selkämme. Ei tässä ole muita vaihtoehtoja. Olemme etuoikeutettuja, kun meillä on ylipäätään mahdollisuus auttaa. Avun tarjoaminen on ilo."
-Anssi Kela (FB, 2.9.2015)


Lähipizzeriamme yrittäjät ovat tulleet Suomeen vuosia sitten Irakista ja kotiutuneet mainiosti. He pitävät asiakkaita ystävinään, ottavat vieraat vastaan hymyillen ja nostavat kättä ohiajaville kulmakuntalaisille saaden aikaan hyvää mieltä ja yhteisöllisyyttä. Kyselin yrittäjiltä vinkkejä irakilaiseen ruokaan. Hämmennyin, sillä jo kolmannessa lauseessa he ehdottivat, että voisivat tehdä paikallista ruokaa ja kutsua meidät syömään. Yrittäjien vieraanvaraisuudessa ja ristiretkeilijä Armanin ohjeessa on paljon samaa, paljon opiksi otettavaa.

Ennen illalliskutsua tartuin saamiini vinkkeihin itse ja tein monen Lähi-Idän maan ruokakulttuuriin kuuluvaa maqlubaa eli keikausriisiä. Riisiä Irakissa syödään kuulema "enemmän kuin mitään muuta ruokaa". Ja mausteita käytetään paljon, "tosi paljon enemmän kuin Suomessa". Maqluba on kuin paella - sekaan voi laittaa melkein mitä vain. Minä pitäydyin kauden kasviksissa, mutta niiden lisäksi maqlubaan sopisi kana, lammas tai vaikka kala.



Resepti




Maqluba eli keikausriisi
neljälle

3 dl riisiä (risottoriisi tai basmatiriisi)
2 rkl öljyä
1 munakoiso
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1/2 kukkakaali
1 tl (savu)paprikajauhetta
1 tl jeeraa eli juustokuminaa
1 tl kurkumaa
1/2 tl inkivääriä
1/2 tl kanelia
1/4 tl mustottipähkinää
1/2 tl mustapippuria
noin 1/2 tl suolaa
yhden sitruunan mehu
8 dl kasvislientä

lisäksi
tuoretta persiljaa
kirsikkatomaatteja

sitruunalohkoja
paksua maustamatonta jugurttia


Leikka munakoiso vajaan sentin paksuisiksi viipaleiksi. Ripottele päälle hieman suolaa ja jätä noin 20-30 minuutiksi huoneenlämpöön. Irroittele kukkakaali pieniksi kukinnoiksi. Kuori sipuli ja valkosipulinkynnet ja silppua sipulit pieneksi. Sekoita mausteet keskenään.

Kuivaa munakoisot talouspaperilla. Lorauta puolet öljystä pannulle ja paista munakoisoja keskilämmöllä molemmin puolin, kunnes ne ovat saaneet hieman väriä. Lado munakoisoviipaleet uunivuokaan yhteen kerrokseen. Munakoisot tulevat lopulta ruoan pinnalle. Voit tehdä ruoan myös paistinpannulla, tällöin siirrä munakoisot sivuun odottamaan ja lado ne pannun pohjalle jahka pannu vapautuu. Kaada pannulle toinen puolikas öljymäärästä ja kuullota sipulisilppuja muutama minuutti. Lisää riisi ja sekoita kunnes riisi on kuulakasta. Laita pannulle myös kukkakaali ja mausteet sekä yhden sitruunan mehu. Sekoita.

Lusikoi riisiseos munakoisoviipaleiden päälle. Painele kauhalla tai lusikalla riisiseosta tiiviiksi. Kaada riisin päälle kuuma kasvisliemi varovasti. Varmista, että riisi peittyy liemen alle kokonaan. Lisää tarvittaessa lientä.

Paista 175-asteisessa uunissa 30-40 minuuttia. Laita folio päälle ja annan vetäytyä 10 minuuttia. Kumoa paistos suurelle lautaselle, laita päälle tuoretta persiljaa sekä kirsikkatomaatteja ja tarjoile sitruunalohkojen ja maustamattoman jugurtin kanssa. Maqluba sopii syötäväksi siltään tai lisäkkeenä.

_____




sunnuntai 6. syyskuuta 2015

Paistettu kukkakaaliriisi


Paistettu riisi on kuin pyttipannu. Se nostaa hieman nuhjaantuneetkin kasvikset uuteen eloon. Myös eiliseltä jäänyt liha tai pussin pohjalla pakastimessa olevat ravut saavat arvoisensa paikan.

Nyt vihanneslaatikossa lojui kokonainen, hieman ikääntynyt kukkakaali, joka pääsi hieman trimmattuna paistoksen pääosaan. Jääkaapissa oli myös pätkä chorizoa ja puolikas jättimäisestä sipulista. Syntyi erinomainen paistettu kukkakaaliriisi, joka hyvä esimerkki Hävikistä herkuksi -ruoasta. Reseptiä tarvitaan vain ohjenuoraksi, jos lainkaan, ja kasviksia, papuja tai lihaa voi lisätä kaapista olevista tarpeista.


Huomenna alkava Hävikkiviikko on kampanja ruokahävikin vähentämisen puolesta. Kuluttajaliitolla on talkoissa mukana yli sata yhteistyökumppania, jotka ovat sitoutuneen osaltaan kampanjoimaan sekä tuotannossa että kuluttajatasolla poisheitettävän ruoan määrän pienentämiseksi.

Työtä riittää, sillä jokainen suomalainen heittää roskiin 126 euroa vuodessa. Neljän hengen perhe tuhlaa hävikkinä biojätteeseen - tai pahimmassa tapauksessa kaatopaikalla - viisi satalappusta. Se on aika paljon sekä rahana että ruokana.

Jokainen meistä voi kurkata peiliin ja miettiä mitä omassa arjessa voisi muuttaa. Jos yhdessäkin asiassa muuttaa toimintaansa, on se hyvä alku. Minä voisin hillitä ajoittain ruokakaupassa havaittavaa yli-innokkuutta. Se on meillä suurin yksittäinen hävikin aiheuttaja, kun kaikkea aiottua ei ehdikään kokata. Ehkä se kauppalappu olisi ihan hyvä idea arkenakin.




Resepti




Paistettu kukkakaaliriisi
2-4 annosta

1 keskikokoinen kukkakaali
50-100g chorizoa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
tilkka öljyä
1 punainen paprika
1/2 - 1 tl savupaprikajauhetta
suolaa ja mustapippuria maun mukaan
hieman srirachaa tai muuta chilikastiketta
kourallinen tuoretta persiljaa
manteleita


Leikkaa kukkakaali pieniksi lohkoiksi ja aja se tekosekoittimessa pieneksi muruksi. Leikkaa chorizo kuutioiksi (poista tarvittaessa kuori). Kuori sipuli ja valkosipuli ja hienonna ne pieneksi. Esivalmistele myös paprika leikkaamalla se kuutioiksi.

Laita paistinpannulle tilkka öljyä ja sipulisilput. Pyöräytä ja lisää chorizokuutiot. Paista keskilämmössä viitisen minuuttia. Lisää paprikasilppu ja kukkakaalimuru. Sekoita ja mausta. Voit paahtaa seosta hetken suurella lämmöllä tai jättää kukkakaaliriisiin rouskuvat purutuntuman paistamalla sitä vain sen aikaa, että ruoka on kuumaa. Lisää persilja ja mantelit. Tarjoa heti joko sellaisenaan tai lisäkkeenä.

_____

Lisää ideoita hävikkiruokaan löydät Hävikistä herkuksi -tunnisteen alta. Suosikkejani ovat:


perjantai 4. syyskuuta 2015

Salt 'n vinegar mustakaalipaistos & krutongit


Mustakaali ja lehtikaali ovat kasvaneet viileästä alkukesästä huolimatta valtaviksi puskiksi, ja kun viimein kaalikoitkin antoivat periksi, on syötävää satoa valtavasti. Huhuilinkin alkuviikosta Kokit ja Potit -facebookissa ja Twitterissä suosikkireseptienne perään. Kokeilulistalla ovat ainakin Kipparin morsiamen kana-lehtikaalipasta ja K-ruoka sivujen mustakaalikääryleet. Vinkkejä otan edelleen vastaan mielelläni.

Mustakaali on tänä vuonna noussut kaupan vihannesosastoille muiden kaalien rinnalle. Kaikkiaan kaalien kulutus on Suomessa kasvussa, mikä on upea juttu; kaali on edullista ja herkullista ruokaa. Mustakaali eli palmukaali on lehtikaalin tumma lajike, joka on erityisen suosittu Italian Toscanassa. Maultaan lehtikaali ja mustakaali ovatkin hyvin samanmoisia, joten tähänkin reseptiin sopii yhtä hyvin vaaleampikin lajike.

Monissa resepteissä kaalit haudutetaan täysin pehmeiksi. Meidän molempien mielestä kaikki lehtikaalin lajikkeet ovat kuitenkin parhaimmillaan joko "raakakypsytettynä" tai nopeasti pannulla paistettuna, jolloin kaalin rakenne on vielä napakka. Jos pidät täysin kypsästä kaalista, pyörittele kaalia pannulla hieman pidempään.

Tämä salt 'n vinegar mustakaalipaistos on yksi tämän kesän suosikeistamme. Yhtenä päivänä söin ruokaa kolmesti. Resepti on suoraviivainen ja nopea, pelto-pannu-pöytä -jana vie aikaa viitisen minuuttia. Juustoraaste antaa mukavasti täyteläisyyttä ja krutongit lisärapeutta.




Resepti

 



Mustakaalipaistos krutongeilla
1-2 annosta, lisäkkeenä useammalle

150g mustakaalia
1 shalottisipuli
1 valkosipulinkynsi 
tilkka öljyä
ripaus suolaa
noin 1 rkl omena- tai valkoviinietikkaa
1/2 - 1 dl juustoraastetta 
rapeita krutonkeja


Aloita paistamalla kuutioiksi leikatusta vaaleasta leivästä pannulla krutonkeja, mikäli niitä ei ole valmiina. Mausta krutongit halutessasi suolalla ja pienellä määrällä mustapippuria. 

Huuhtele ja kuivaa mustakaali, poista lehdistä paksu keskiruoti. Leikkaa kaali pieneksi silpuksi. Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipulinkynsi. Raasta juusto valmiiksi. Kuumenna öljy keskilämmöllä ja kuullota sipulisilppuja parin minuuttia. Lisää kaalisilppu ja pyörittele minuutti tai pari. Mausta suolalla ja miedolla etikalla. Maistamalla saat sinulle sopivan mausteiden määrän. 

Ripottele paistoksen päälle juustoraaste ja rapeat krutongit. Tarjoile heti sellaisenaan tai lisäkkeenä.

_____



keskiviikko 2. syyskuuta 2015

Kuopio Food Festival - pala parasta Savoa


Kuopio on upea paikka. Myönnän, että kaupungin kuvaa saattaa sävyttää siellä vietetyn huolettoman elämänjakson huuma ja rakkaiden ihmisten muodostama voittamaton konsepti nimeltä perhe, mutta järvien sylissä olevan kaupungin sykkeen on huomannut moni muukin - ei se pelkkää kotiseuturakkautta ole.

Suuntasimme viikonloppuna Savoon, sillä torin laidalla järjestetty Satoa Kuopio Food Festival kuulosti liian ainutlaatuiselta tapahtumalta jättää väliin. Koko ydinkeskusta kuhisi tapahtumia, sillä ruokafestareiden kyljessä torilla nautittiin sadosta Elonkorjuu -tapahtuman merkeissä.


Ensimmäistä kertaa tapahtuma järjestettiin viime vuonna, jolloin suosio yllätti kaikki. Tämän vuoden makujuhlassa myytiin Savon Sanomien mukaan noin 36 000 ruoka-annosta (hinta 2 - 6 euroa). Viime vuoteen verrattuna ravintoloita oli kaksi kertaa enemmän, lautasia moninkertainen määrä. 

Food Festivalissa oli samaa välitöntä ruokajuhlan tunnelmaa kuin Taste of Helsingissä. Twisti oli maanläheisempi ja paikalliset ravintolat ja tuotteet olivat vahvasti esillä. Kaikille löytyi laajasta kattauksesta sopiva ravintola, sillä mukana oli fine diningia, muita paikallisia yrittäjävetoisia ravintoloita sekä ketjuravintoloita ja katuruokakojuja. Pisimmät jonot olivat Jäppilän Kievarin katuruokarekkaan, joka muutaman muun ravintolan tavoin joutui laittamaan lapun luukulle ennen tapahtuman päättymistä ruoan loppumisen vuoksi.



Me olimme ruokafestareilla nyt ensimmäistä kertaa ja viihdyimme mainiosti. Maistelimme annoksia viidestä ravintolasta - kaksikymmentä ravintolaa jäi siis kokeilematta. Ruoka oli maukasta ja tunnelma upea. Parhaimmistoon nousivat Intron Candy Pork & inkiväärikurkut ja korealainen hodari sekä Jäppilän kievarin cajunravut, joskin annoksen muut osaset hieman ontuivat.

Ravintoloiden annoskoot olivat vaihtelevia. Siinä missä yksi annos kävi pienestä lounaasta, oli toinen annos pikkuruinen makupala.  Harmittamaan jäi, etten enää jaksanut maistaa mitään Mustan lampaan kattauksesta. Ensi vuonna ruokajuhlaan täytyy suunnata molempina päivinä. Piipahtaminen vaikka välipalalle maksuttomaan tapahtumaan on helppoa.



Kuopio Food Festival -tapahtuma on osa RuokaSavo-hanketta, jonka tavoitteena on Pohjois-Savon  valtakunnallinen ja kansainvälinen tunnettuus ruokamaakuntana vuoteen 2020 mennessä. Tapahtuman tuotannosta vastaa ProAgria Pohjois-Savo. Ensi vuonna ruokajuhlaa vietetään 26.-27.8.

_____




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails