maanantai 31. elokuuta 2015

Grillattu kaalileipä


Grillattu kaali on ollut meillä kahden edellisen kesän lisäkehitti. Lämpimän ja rouskuvan kaalin maku on yhtäaikaa syvä ja pehmeä. Nyt kaali piiloutui leivän väliin juuston kanssa. Grillissä rapeutunut leipiä, sulanut juusto ja lämmennyt kaali - ai että miten hyvää.

Resepti on Herra Kokin käsialaa; en olisi kuunaan keksinyt näin hyvää ideaa. Meillä leivät paahdetaan voileipägrillissä, joka on leipämestarin mielestä yksi keittiön parhaita laitteita. Taidan olla samaa mieltä, sillä kun leipägrilli on kuumana istun sohvanmutkassa, luen lempilehteä ja odotan kutsua pöytään.



Resepti




Grillattu kaalileipä
kahdelle 

4 paahtoleipäviipaletta (tai muuta vaaleaa leipää)
1 rkl majoneesia tai ranskankermaa
vajaa 1 tl dijon-sinappia
2-4 siivua hyvin sulavaa juustoa (esim. cheddar)
kaksi viipaletta keräkaalia (paksuus 1 cm)
ripaus suolaa ja mustapippuria


Sekoita majoneesiin sinappi ja sivele kaksi leipää seoksella. Leikkaa kaalista kaksi sentin paksuista viipaletta ja nosta ne majoneesilla siveltyjen leipien päälle. Rouhaise kevyesti suolaa ja pippuria kaalin päälle. Laita päälle vielä juustoa ja nosta toiset leivät kansiksi. Leikkaa leivän reunoja pitkin ylimenevät kaalit pois (ja syö ne). 

Voit grillata leivän joko voileipägrillissä, ulkogrillissä tai keskilämmöllä paistinpannulla molemmin puolin. Salaatin kanssa tarjoiltuna leipä on oiva lounas.

Voit vaihtaa keräkaali kukkakaaliin - hyvää niinkin!

_____



perjantai 28. elokuuta 2015

Grillatut broilerin koipinuijat & mausteinen BBQ-kastike


Viime kesänä hankkimamme hiiligrillin savuiset aromit ovat tänä kesänä kiusanneet naapureitamme  ilahduttavan usein. Ensimmäisen kesän harjoittelujen ja melko monen poltetun, raa'an tai kuivan ruoan jälkeen olemme tehneet grillin kanssa sinunkaupat. Mestareita emme vielä grillin kanssa ole, mutta grillistä nostettu ruoka on ollut aivan tavattoman maukasta ja mehukasta. Ruoka on tosin syöty usein iltamyöhään, noin kolmen ruoanlaittoruoan ja pienen välipalan jälkeen - grillauksen ajoittamisessa suhteessa nälkään on vielä pientä hiottavaa.

Broilerin koipinuijia olemme grillailleet useampaan otteeseen. Paras lopputulos on vaatinut malttia ja varsin matalaa lämpötilaa. 150-170 -asteisessa grillissä epäsuoralla lämmöllä paistetut nuijat ovat olleet sisältä mehukkaita, pinnaltaan rapeita. Mausteita on reilusti, mutta tulisuutta maltillisesti. Täydellistä grilliruokaa.

Koipien mausteseokseen ja BBQ-kastikkeeseen otin vinkkiä suosikkiblogini arkistosta. Suolaa ja hunajaa -blogin Jonna teki reseptillään porsaan ribsejä, joten myös tämä resepti sopii erinomaisesti broilerin koipien lisäksi myös ribseihin. Samaa reseptiä olen käyttänyt onnistuneesti myös kokonaisena grillatussa broilerissa.




Resepti





Grillatut broilerin koipinuijat & mausteinen BBQ-kastike
 2-4:lle


8-10 kpl broilerin koipinuijia

rub
2 rkl kookossokeria (tai muuta tummaa sokeria)
1 rkl kiinalaista viismaustetta
1 rkl savupaprikajauhetta
2 tl korianterijauhetta
1 tl mustapippuria rouheena
2 tl valkosipulijauhetta
1 rkl suolaa

mausteinen bbq-kastike 
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
tilkka öljyä
1/2 dl sherryetikkaa tai punaviinietikkaa
1 rkl rub-mausteseosta (ohje yllä)
1/2 kuivattu chipotle chili (tai muuta chiliä maun mukaan)
1 prk (400g) tomaattimurskaa
n. 70g tomaattipyrettä
1 dl kookossokeria (tai muuta tummaa sokeria)
2 dl ginger ale -juomaa TAI ginger beer -juomaa
(suolaa)

tuoretta persilijaa tai korianteria


Parhaat koipinuijat saat, kun aloitat valmistelun jo edellisenä päivänä. Voit tehdä myös kastikkeen valmiiksi jo edellisenä päivänä, jolloin kaikki on valmista grillausta varten.

Valmista rub-mausteseos sekoittamalla kaikki ainekset yhteen. Ota 1 rkl seosta talteen bbq-kastketta varten. Kuivaa broilerin koipinuijat ja tee paksuun kohtaan veitsellä 2-3 viiltoa, jotta mauste pääsee lihaan saakka. Hiero rub käsin nuijiin, ne saavat olla kauttaaltaan mausteen peitossa. Laita jääkaappiin vähintään neljäksi tunniksi, mielellään yön yli.

Hienonna kastiketta varten sipuli ja valkosipuli. Kuullota keskilämmöllä sipulisilppuja öljytilkassa 5-10 minuuttia. Lisää sherry- tai punaviinietikka ja anna etikan imeytyä liki kokonaan. Lisää loput ainesosat, mutta mausta suolalla vasta lopussa, sillä sopivan suolamäärän arvioiminen on sillon paljon helpompaa. Keitä hiljalleen puolisen tuntia, aja sauvasekoittimella tasaiseksi. Keitä vielä toinen puoli tuntia, jotta saat paksua ja makeaa kastiketta. Mausta tarvittaessa suolalla (suolaa on jo rubissa).

Ota lihat huoneenlämpöön viimeistään sytyttäessäsi grilliä. Grillaa 150-175 -asteisessa grillissä epäsuoralla lämmöllä 45-60 minuuttia tai kunnes liha on täysin kypsää (usein grillaamme miedolla lämmöllä hieman pidempään, noin 75 min.). Sivele koipinuijille bbq-kastiketta grillauksen loppuvaiheessa (15-20 minuuttia, 2-4 kertaa). Tarjoile heti. Ripottele silputtu persilja tai korianteri koipien päälle juuri ennen tarjoilua. Tarjoa loppu bbq-kastike pöytämausteena.

Lisäkkeeksi sopii esimerkiksi nopea kaalisalaatti.

_____


maanantai 24. elokuuta 2015

Nopea linssicurry


Vartissa valmista on monen arkiruoan tärkein vaade. Linssicurry taipuu pöytään nopeastikin, kun käyttää esikeitettyjä pikalinssejä. Samassa ajassa ehtii juuri ja juuri keittää lisäkeriisin tai tehdä salaatin. Helpoin vaihtoehto on lyödä ruokakunnan käteen lusikat ja kauhoa ruokaa suoraan kattilasta. Vapaana olevalla kädellä voi syödä vaikka leipää.




Resepti

 



Nopea linssicurry
3-4 annosta

2 rkl öljyä
1 reilunkokoinen sipuli
1-2 valkosipulinkynttä
2 rkl punaista currytahnaa
1 tl jeeraa eli juustokuminaa
1 tlk (400g) tomaattimurskaa
tilkka vettä (huuhdo tomaattimurskapurkki)
2-3 tl sokeria
3 dl ruskeita pikalinssejä
2 dl kookosmaitoa
ripaus suolaa

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuullota sipulisilppuja keskilämmöllä öljyssä, kunnes ne ovat läpikuultavia. Lisää currytahna ja jeera, sekoita kunnes lämpö irroittaa mausteiden tuoksut. Lisää tomaattimurska, vesi, sokeri, linssit ja kookosmaito. Anna kiehua hiljalleen 10-15 minuuttia, pidempääkin halutessasi. Jos aikaa on varttikin lisää, syvenee tomaattipohjaisen kastikkeen maku entisestään. Mausta tarvittaessa suolalla.

Tarjoa linssicurry esimerkiksi riisin, salaatin tai hyvän leivän kanssa. Curry maistuu erinomaiselta lämmitettynäkin.

_____


 

perjantai 14. elokuuta 2015

Mustikkahillomojito



Onnea, rakas blogini!

Viisi elämäntäyteistä vuotta olet kulkenut kanssani polkua, jonka varrella on ollut tarjolla paljon ruokaa, ikimuistoisia tapahtumia ja huumaavan ihania ihmisiä. Matka on ollut hämmentävän riemukas.

Olet opettanut minulle kärsivällisyyttä, kaksi ja puoli koodinpätkää ja varmuuskopioinnin tärkeyden. Olet vaatinut paljon ja antanut enemmän, olet kasvattanut puolivillejä some-rönsyjä, haastanut ja välillä vähän raastanutkin. Olet tarjonnut uskomattomia makuseikkailuita ja innostanut uusiin kokeiluihin. Olet myös lisännyt luovuutta, eripariastioiden määrää ja mahdollistanut asioita, jotka ilman sinua olisivat saattaneet jäädä unelmiksi.

Tämä mustikkahillomojito on malja sinulle. Malja on myös kiitos kaikille lukijoillesi - kippistä vaan!



Resepti

 

 

 

Mustikkahillomojito 

yhteen drinkkiin tarvitset
1 rkl mustikkahilloa
1/2 limetin mehu (+limetinlohko)
2-4 cl rommia
2 cl sokerisiirappia (ohje alla)
jäitä
mintunlehtiä
hiilihapotettua vettä 

sokerisiirappi
1 osa vettä
1 osa sokeria


Teen ensin sokerisiirappi kiehauttamalla vesi ja sokeri kattilassa. Sekoita, kunnes sokeri liukenee.
Mittaa lasiin mustikkahillo ja limetinmehu. Sekoita. Lisää muutama mintunlehti ja möyhennä lehtiä hieman lusikalla. Kaada lasiin myös rommi, siirappi sekä muutama jääpala. Sekoita ja täytä lasi hiilihapotetulla vedellä maista ja säädä makeus ja limetin tuoma kirpeys sopivaksi.

_____



tiistai 11. elokuuta 2015

Helppo kesäherkku: keitetyt herneet eli apposet



Herneet ovat kasvaneet tänä kesänä hitaasti mutta varmasti. Usein nopeakasvuisten sokeriherneiden kiihkeä ja lyhyt satokausi ajoittuu juhannuksen jälkeisen viikon ja heinäkuun toisen viikon väliin. Nyt lituskoita on päästy syömään vasta elokuussa. Hyvää on kannattanut odottaa.

Keitetyt herneet ovat varmasti kesän helpoin lisäke - tai välipala. Litteitä sokeriherneitä ryöpätään vain minuutti, mutta pulleita peltoherneitä eli silpoydinherneitä täytyy keittää pidempään. Myös syömistavassa herneet eroavat toisistaan. Pulleissa herneissä palon kuoriosa on sitkeä ja ne täytyy riipiä hampaiden välistä vetäen. Pehmeät sokeriherneet syödään kokonaan. Yhteistä on keittämisen ohella ennen syöntiä tehtävä voiviimeistely.



Resepti




Keitetyt herneet eli apposet

herneenpalkoja (sokeriherneitä tai sipoydinherneitä eli "tavallisia herneitä")
vettä
suolaa
voita

Keitä kattilassa vettä. Herneet saavat uida väljässä vedessä. Mausta vesi reilusti suolalla. Keitä sokeriherneitä vain minuutti ja valuta ne siivilässä. Silpoydinherneitä täytyy keittää noin 8-10 minuuttia. Kaada valutetu herneet takaisin kattilaan ja heitä sekaan nokare voita ja sekoita. Ripsauta tarvittaessa vielä hieman suolaa päälle. Tarjoile heti.

_____


lauantai 8. elokuuta 2015

Konst o. Deli - Valveen uusi kahvila-ravintola


Kolmisen vuotta sitten kirjoitin sähköpostia vasta avatun Kesäkahavila Nekan yrittäjille: "Toivon todella, että Nekka saa pohjoisen tuulta alleen, sillä tätä Oulu tarvitsee!"

Tuulta ja työtä on sittemmin riittänyt. Kahvilakärrystä yritys laajeni catering-palveluita tarjoavaksi JuhlaNekaksi, jonka kalenteriin varaukset kannattaa tehdä hyvissä ajoin. Pari vuotta sitten Nekan naiset ottivat huomaansa Ainolanpuiston kahvilan - kahvila Kiikku on yksi suosikkikahviloistani paitsi sijainnin myös tarjoiluiden ja palvelun vuoksi.

Tänään juhlittiin odotetun Konst o. Delin avajaisia brunssin merkeissä. Nekan keittiön kuningatar Kirsi Keskitalo kertoi yrityksen tarinaa ja varoitti iloiten kovaan ääneen sanottujen haaveiden toteutumisesta. Kolme vuotta sitten sateisen Nallikarin kahvilakärryssä yrittäjät olivat haaveilleet kahvilasta, jossa on oikeat seinät. Nyt seiniä riittää, ja hetken aikaa haaveet sanotaan kuulema kuiskaten.




Konst o. Deli on odotettu uudistus Oulun kulttuurikeskus Valveen ytimessä. Olen aina pitänyt torimaisesta tilassa, jossa on valoa ja ilmaa. Mittavassa remontissa uusittu sisustus on raikas ja kodikas, laitosmaisuus on onneksi kadotettu.

Konst o. Deli tarjoaa lounasta arkisin klo 11-15 ja valittavana on kotiruoan ja keiton lisäksi runsas, omavalintainen delisalaatti. Kahvilana on auki ilta kahdeksaan, viikonloppuisin kuuteen. Brunssia Valveella tarjotaan syyskuusta alkaen sunnuntaisin, myöhemmin mahdollisesti lauantaisinkin.


Nyt tarjottu avajaisbrunssi lupasi todella hyvää. Maut olivat raikkaita ja ruoka laadukasta, monipuolista ja taiten tehtyä. Pöytiin tarjoiltu Eggs Benedict saa erityismaininnan, vaikka keittiöväki ei luvannutkaan sitä olevan aina tarjolla. Myös tapa tarjoilla brunssia oli kiva: ruoka katettiin pöytiin jaettavaksi kotibrunssin tapaan. Samalla tavalla brunssia on tarkoitus tarjoilla jatkossakin. Menu vaihtuu kauden mukaan.

Konst o. Delin yrittäjä Rina Peltonen

Avajaisissa käytiin mielenkiintoisia keskusteluja Suomen ruokakulttuurista ja Oulun ravintolatarjonnasta, viininviljelystä ja sissimarkkinoinnista sekä ruokamaailman trendeistä ja sen suunnannäyttäjistä. Keskustelua luotsasi Jyrki Sukula, jonka kokemukset ruoka-alan toimijana ovat uskomattoman laajat ja moniuloitteiset. Sukula on toinen hyvä esimerkki unelmien tavoittelemisesta. Toivottavasti Konst o. Delin kaltaisia, uusia ja raikkaita tuulia saadaan Ouluun lisää, sillä sitä Oulu tarvitsee.

_______________

KONST O. DELI
Hallituskatu 7, Oulu
Avoinna arkisin 9-20, la & su 10-18
_______________


Brunssin tarjosi Konst o. Deli - kiitos!

keskiviikko 5. elokuuta 2015

Halloumisalaattivartaat


Halloumisalaattivartaat ovat tuttu salaatti uudessa muodossa. Tämä on juuri sellaista ruoalla leikkimistä, josta pidän: asioiden kurkkaamista erilaisesta kulmasta, uudella tavalla.

Halloumivartaisiin voi tietysti pujotella mitä vain vihanneksia. Minä pidin homman simppelinä ja tarjoilin tikut salaattipedillä. Kastikkeena öljy & balsamico tai vinaigrette ovat erinomaisia, myös chimichurri on vartaiden kanssa ihanaa.



Resepti

 

 

Halloumisalaattivartaat

halloumijuustoa
kirsikkatomaatteja
hyvää vaaleaa leipää 
kesäsipulia 

lisäksi
tuoreita yrttejä 
oliiviöljyä 

Kuutio halloumijuusto ja leipä. Puolita sipulit, isommat sipulit kannattaa lohkoa. Voit käyttää myös esipaistettua leipää paistamattomana, se kypsyy kyllä grillissä. Tee vartaat ja grillaa ne keskilämpöisessä-kuumassa grillissä kunnes leipä rapeutuu ja tomaatit ja juusto saavat väriä (2-4 minuuttia). Käännä vartaat grillauksen puolivälissä.

Huiski vartaiden päälle oliiviöljyä ja tuoreita yrttejä. Tarjoa sellaisenaan tai salaattipedillä.

_____






lauantai 1. elokuuta 2015

Hodaribaari - rento kattaus kesäjuhliin

 

Parhaat juhlat ovat sankarin näköiset. Juhlat, joissa hodaribaari tarjottiin, olivat juuri sellaiset: rennot ja täynnä elämää, tunnetta ja iloa. Juhlia suunniteltaessa sankarin mielipide oli selkeä. Toiveena oli "semmoiset kivat grillijuhlat, joissa voi välillä pelata palloa tai heitellä frisbeetä. Ei mitään pönötystä." Ja sellaiset juhlat sankari sai. 

Juhlimme siskoni esikoisen, ihanan kummipoikani rippijuhlia ehkä kesän kauneimpana päivänä. Piha oli koristeltu lupiineilla ja pöydissä oli valkoiset lakanat pöytäliinat. Jalkapallot, tennismailat, pingispöytä ja frisbeegolfvälineet saivat olla esillä. Pelimiehiltä pikkupelit onnistuu puku päälläkin.


Hodaribaari katettiin ulos ja herra Kokille puettiin grillimestarin viitta. Jokainen sai valita grillistä hodareihinsa toivomansa täytteet ja lisäkkeet. Ja kun jokainen teki hodarinsa itse, olivat kaikki tyytyväisiä.

Vaikka juhlissa on aina paljon puuhaa, nousivat suolaisena tarjottavana olleet hodarit pöytään lopulta varsin helposti - jälkiruokapöydässä oli paljon enemmän puuhaa. Nyhtöpossu hautui uunissa itsekseen, sämpylät sisko oli tehnyt etukäteen pakastimeen ja kastikkeet vain paranivat maustuessaan yhden tai kaksi yötä jääkaapissa. Myös coleslawn valmistus ajoittui kahdelle päivälle.



Hodareiden ja jälkiruokapöydän tarjottavien jälkeen käynnistettiin vielä popcorn-kone. En tiedä oliko koneesta enemmän innoissaan nuoriso vai entinen nuoriso. Lootallinen poppareita kainaloon ja pelit pystyyn, ehkä kravattia viimein vähän löysemmälle ja korkkarit kattoon.




Hodaribaari



hodarisämpylät

bratwurstit
nakit

coleslaw
rapea salaatti
cheddar

tomaattiviipaleet
sipulirenkaat
kurkkupikkelissi
paahdettu sipuli
ketsuppi
sinappi

 _____


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails