maanantai 27. heinäkuuta 2015

Sitruunajäätelö eli Lemon Pie -jäätelö


Sitruunajäätelö on kuin Key lime -piiras: raikas, sopivasti kirpeä ja riittävän makea. Amerikkalaisen herkun ja sitruunajäätelön ainekset ovatkin kaikessa yksinkertaisuudessaan varsin samankaltaiset. Pääosassa ovat kondensoitu maito sekä limetti. Limetin sijasta laitoin jäätelöön tosin sitruunaa, enkä säästellyt sen määrässä, ja "keksipohjan" murustelin valmiin jäätelön päälle.

Jäätelökoneella rakenteesta tuli samettista - toistaiseksi lyhyen mutta kiihkeän kesäromanssin silkkisin ja paras rakkaudenhedelmä. Seuraavaksi aion tehdä täydellistä kookosjäätelöä, sillä mokoma paratiisissa tarjottu välipala on syypää koko koneen hankintaan.



Resepti




Sitruunajäätelö eli Lemon Pie -jäätelö

jäätelömassa
1 prk kondensoitua maitoa (huom! ei karamellisoitua maitoa)
1 dl kermaa
2 dl täysmaitoa
2 dl sitruunamehua (noin neljä sitruunaa)
yhden sitruunan kuori raastettuna

lisäksi
keksejä (esim. digestive)
(mansikoita)

Sekoita kulhossa kondensoitu maito, kerma ja maito. Pese toinen sitruuna lämpimällä vedellä ja raasta kuoren keltainen osa maitoseoksen joukkoon. Purista mehu molemmista sitruunoista ja sekoita jäätelömassa tasaiseksi.

Jäädytä massa jäätelökoneessa koneen ohjeen mukaan ja siirrä halutessasi vielä ilmatiiviissä rasiassa pakastimeen. Voit myös jäädyttää jäätelön alusta saakka pakastimessa. Rakenteesta tulee kuohkeampi ja parempi, jos maltat vatkata jäätelöä noin puolen tunnin pakastamisen jälkeen ja toistaa saman vielä kerran tai kaksi.

Tarjoile jäätelö keksimurujen ja esimerkiksi mansikoiden kanssa.

_____



perjantai 24. heinäkuuta 2015

Täytetyt aprikoosit - kesän helpoin jälkiruoka


Makeat aprikoosit tekevät jälkiruoan tekemisestä helppoa: halkaisu, täytteen lusikointi ja valmista tuli - sesongin marjat ja hedelmät eivät juuri kikkailuja kaipaa.


Aprikoosien täytteenä olevan mascarponen maustoin tilkalla brandya ja makeutuksena käytin vaniljasokeria. Mascarponen tilalla voi käyttää myös ranskankermaa ja mausteeksi sopivat myös sitruuna, inkivääri tai vanilja, aprikoosin kavereita kaikki neljä. Aprikoosi pitää myös hunajasta ja vaahterasiirapista, joilla täytteen voi makeuttaa sokerin tai vaniljasokerin sijaan.



Resepti




Aprikoosit mascarponetäytteellä

kypsiä aprikooseja
mascarpone-juustoa (n. 100 grammaa riittää reiluun pariinkymmeneen aprikoosinpuolikkaaseen)
tilkka brandya, konjakkia tai cointreau-likööriä
hieman sokeria, vaniljasokeria, hunajaa tai vaahterasiirappia
pistaasipähkinöitä tai manteleita rouheena


Sekoita täyte. Halkaise aprikoosit ja poista kivet. Nostele täytettä hedelmänpuolikkaiden päälle. Koristele rouhituilla pistaasipähkinöillä tai manteleilla.

_____


maanantai 20. heinäkuuta 2015

Kana-paprikatäytteiset tortillat


Kana-paprikatäyte lienee jauhelihan ohella klassisimpia tortillatäytteitä. Meillä tämä klassikko vedetään ässänä hihasta silloin, kun uusien reseptien kehittämiseen ei ole aikaa eikä jaksamista. Ja oikeasti, kaikki ruokailijat ovat täytteeseen aina tyytyväisiä.

Lihan marinadi maustaa koko täytteen, eikä muita mausteita paistovaiheessa tarvita. Ruoka on siten pöydässä nopesti ja ruokakunnan voi kutsua koolle, kun lihat laitetaan kuumalle pannulle.



Resepti

Kana-paprikatäyte tortilloille
10-12:lle tortillalle

täyte
3-4 kpl broilerin rintafileitä
1/2 dl soijakastiketta TAI kalakastiketta
1/2 dl limettimehua
1/2 dl ruskeaa sokeria (esim. palmusokeri)
2 valkosipulinkynttä
1 tl juustokuminaa eli jeeraa
1 tl tuoretta inkivääriä raastettuna
chiliä maun mukaan (esim. 1 tl Srirachaa)

2-3 paprikaa

lisäksi
öljyä paistamiseen
tortillalettuja
tomaattisalsaa
avokadoa
ranskankermaa, kermaviiliä tai maustamatonta jugurttia
korianteria, lehtipersiljaa


Leikkaa broileri suupalan kokoisiksi paloiksi. Sekoita soijan/kalakastikkeen joukkoon limettimehu, sokeri, silputtu valkosipuli sekä mausteet. Laita broilerinpalat marinoitumaan liemeen vähintään tunniksi (yön yli tai aamusta iltaan syventää makua). Esivalmiste muut täytteet lihan marinoituessa.

Kuumenna pannulla tilkka öljyä ja kaada broilerit liemineen kuumalle pannulle. Kypsennä kanat liki kypsiksi ja lisää pannulle suikaloidut paprikat. Pyöräytä sekaisin ja jatka paistamista kunnes kanat ovat kypsiä. Paprikat saavat jäädä rouskuviksi. Täyte on hyvää myös uudelleen lämmitettynä, vaikka paprikoiden rapsakkuus silloin hieman kärsiikin.

Tarjoa lisäksi tomaattisalsaa ja avokadoa. Ranskankerma ja yrtit viimeistelevät tortillat.

_____





maanantai 13. heinäkuuta 2015

Piispattaren medaljongit


Piispatteren medaljongit ovat suurten juhlien pikkuleipiä. Edellisen kerran niitä leivottiin parikymmentä vuotta vuotta sitten ylioppilasjuhliini, nyt juhlittiin siskon esikoisen rippijuhlia. Tämä ajan kuluminen on yhtä aikaa liikuttavaa, ihanaa ja kamalaa.



Pikkuleivät ovat juhlavia ja leivosmaisuudessaan kauniita kuin korut. Rapean murea pohja, mokkainen kreemitäyte ja pähkinä tekevät piispattaren medaljongeista täydellisiä, suupalan kokoisia kahviherkkuja tai jälkiruokia.

Edellisenä keväänä lainasin piispattaren medaljongeilta pohjia, kun tein paahdetulla valkosuklaalla ja seljankukkatahnalla täytettyjä pikkuleipiä, ihania nekin.



Resepti


Piispattaren medaljongit
n. 35 kpl

pohjat
250g voita
1 dl hienokiteistä sokeria
5 1/2 dl vehnäjauhoja
1 kananmunan keltuainen

täyte
60g voita
1 dl tomusokeria
1/2 rkl tummaa kaakaojauhetta
1/2 tl vaniljasokeria
1/2 rkl pikakahvijauhetta (jauhettuna)

päällinen
2 dl tomusokeria
1 1/2 - 2 rkl vettä
hasselpähkinöitä

Tee ensin pohjat. Voit tehdä pohjat myös etukäteen pakastimeen. Nypi huoneenlämpöinen voi, sokeri ja vehnäjauhot murumaiseksi seokseksi. Lisää keltuainen ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin lepäämään vähintään tunniksi. 

Kaulitse taikina ohueksi noin 3mm paksuksi levyksi ja ota muotilla (kuohuviinilasi, metallikorkki tms.) 3-4 cm halkaisijaltaan olevia ympyröitä, asettele ne leivinpaperille ja paista 200 asteessa muutama minuutti. Pohjat saavat jäädä vaaleiksi. Jäähdytä pohjat.

Sekoita huoneenlämpöiseen voihin täytteen muut ainekset ja sekoita seos tahnaksi. Levitä täytettä joka toiselle pohjalle ja paina toinen pohja kanneksi.

Sekoita päällinen ja sipaise kuorrutetta ohuelti pikkuleivän päälle. Paina päälle hasselpähkinä ja anna päällisen kuivua huoneenlämmössä. Säilytä ilmatiiviissä rasiassa. Huomio, että rasvaiset pohjat imevät herkästi itseensä voimakkaita hajuja.

_____

Pikkuleipien ohjeen äitini on saanut vuosikymmeniä sitten ystävältään, joka on puolestaan saanut sen äidiltään, joten reseptin alkuperä on minulle tuntematon. Jos joku tietää piispattaren medaljongin reseptin kehittäjän, olisin tiedosta tosi riemuissani.





torstai 9. heinäkuuta 2015

Kylmäuutettu kahvi


Kylmäuutettu kahvi on tämän kesän trendijuoma. Kahvijuoma on tullut vastaan netissä, kadulla ja lehtijutuissa lukemattomia kertoja. Monissa jutuissa on korostettu, ettei kyseessä ole jääkahvi, joka tehdään kuumasta kahvista jäähdyttämällä. Kylmäuutettu kahvi tehdään yksinkertaisimmillaan kahdesta ainesosasta: kylmästä vedestä ja kahvinpuruista.


On varmasti totta, että eroja jääkahviin on, mutta rehellisesti sanottuna tällainen tavallisen kahvin juoja ei eroa juuri huomaa. Kylmäuutettu kahvi on aavistuksen makeaa ilman makeutustakin, hieman makeampaa kuin kuumana suodatettu kahvi kuumana tai jäähdytettynä. Muutoin makueroa ei juurikaan mielestäni ole.

Kuuman kahvin juon aina maidolla jatkettuna ilman sokeria, mutta kylmä kahvi on mielestäni parhaimmillaan reilusti makeutettuna. Useimmiten käytän makeutukseen kondensoitua maitoa hieman vietnamilaisen kahvin tyylisesti. Joskus vielä raikastan juomaa tavallisella kylmällä maidolla.





Resepti




Kylmäuutettu kahvi
2-3 annosta

3 dl kylmää vettä
3 mitallista kahvia
(mausteita yhteensä 1-2 tl: kanelia, inkivääriä, muskottipähkinää)

lisäksi
jäitä
maitoa ja/tai kondensoitua maitoa


Sekoita vesi ja kahvi sekä halutessasi mausteet.  Laita seos jääkaappiin vähintään kahdeksaksi tunniksi. Helpoiten kylmäuutettu kahvi onnistuu pressopannussa, silloin mäntä vain painetaan alas uuttamisen jälkeen. Kahvin voi suodattaa myös suodatinpussin tai harsokankaan läpi.

Laita lasiin jäitä ja kaada kahvia lasiin. Lantraa kylmäuutettu kahvi vedellä, maidolla tai maidolla ja kondensoidulla maidolla (esim. 1:1 tai 1:2).

_____



sunnuntai 5. heinäkuuta 2015

Kurkku-inkiväärisalaatti


Pikkelöidystä inkivääristä särmää saava kurkkusalaatti on helppo ja nopea, kesäinen lisäke. Salaatin idea sain sushi-inkiväärin reseptin kommenttiboksista, jossa kävi ilmi Siskot kokkaa -blogin Nellen yhdistäneen kurkkua ja pikkelöityä inkivääriä brunssilla.

Kommenttilootat ovatkin parhaimmillaan huikeita keskustelualustoja, joissa ideat liitävät ja lähtevät uusille radoille. Usein muiden kirjoittamat kommentit tai kokemukset syventävät alkuperäistä juttua ja laajentavat omaa ajattelua tavalla tai toisella. Tosin uskon jokaisen bloggaajan olevan kanssani samaa mieltä, että ihan jokainen asiallinen kommentti on arvokas ja arvostettu. Kommentin ei tarvitse olla hieno, ei pitkä eikä lennokas. Kommentti saa olla tylsä tai lyhyt, hassu tai kehuva, arvosteleva tai ihmettelevä. Kommentti on kuin kirje - se tavataan aina.

Kurkku-inkiväärisalaatti sopii esimerkiksi raikastukseksi grilliruoille.



Resepti

Kurkku-inkiväärisalaatti
4-6 annosta

1 kurkku
n. 2 rkl miriniä
n. 1 rkl riisietikkaa
tuoretta korianteria 
pikkelöityä inkivääri (itse tehty tai valmistuote)
(ripaus suolaa)

Viipaloi kurkku ohuiksi siivuiksi pitkittäin tai poikittain. Huiski päälle miriniä ja riisietikkaa ja anna maustua hetki. Maista ja lisää halutessasi mausteita ja suolaa. Voit myös kaataa osan kastikkeesta erilliseen kippoon ja tarjota maustumisen jälkeen lisäkastikkeena. Laita päälle maun mukaan tuoretta korianteria.

_____



keskiviikko 1. heinäkuuta 2015

Cantaloupe-inkivääridrinkki


Heinäkuu ja helteet, teitä onkin odotettu. Tervetuloa!

Cantaloupe-inkivääridrinkki on erinomainen kesäjuoma. Melonit ovat juuri nyt makeimmillaan, eikä hintakaan huimaa päätä. Runsaasti hedelmää sisätävä juoma käy myös välipalasta, eikä se hätkähdä nautti sen kesäisen raikkaana mocktailina tai ryyditettynä tujauksella kirkasta.

Pidän cantaloupemelonin lempeästä mausta, mutta juomassa se kaipaa vähän terävyyttä. Tirskaus sitruunaa ja inkiväärisiirappia tekevät ihmeitä peittämättä melonin omaa makua. Koska lämmön on luvattu jatkuvat loppuviikon, pidän jääkaapissa soseutettua melonia sekä inkiväärisiirappia, jotta juoman saa sekoitettua nopeasti. Keskikokoisesta cantaloupesta tulee noin kuusi desiä pyrettä, joten kokonaisen melonin hedelmälihasta saa monta monituista drinkkiä. Sehän passaa!


Huomasit varmasti blogiin tullessasi hieman muuttuneen ulkoasun. Ulkoasun muutoksen johtuvat uusista tuulista: Kokit ja Potit -ruokablogi on liittynyt Suomen Blogimediaan. Ulkoasu ja uusi banneri ovatkin ainoat näkyvät muutokset; sisältö, aiheet ja meininki säilyvät samanmoisena.


Resepti

 

 

Cantaloupe-inkivääridrinkki

1/3 - 1/2 lasia soseutettua cantaloupemelonia
hieman sitruuna- tai limettimehua
hiilihapotettua vettä 
maun mukaan inkiväärisiirappia (ks. ohje alla)
(2 cl vodkaa)
jääpaloja
mintunlehtiä koristeeksi

inkiväärisiirappi (noin 2 1/2 dl valmista siirappia)
2 dl vettä
1 1/2 dl sokeria
3x3 cm pala tuoretta inkivääriä


Keitä inkiväärisiirappi vaikka edellisenä päivänä, sillä sen täytyy jäähtyä. Sekoita kattilassa vesi ja sokeri sekä kuorittu inkivääri ohuina lastuina. Kiehauta ja anna poreilla pienellä lämmöllä noin 10 minuuttia. Jätä inkiväärilastut uimaan jäähtyvään siirappiliemeen, jotta inkiväärin mausta tulee vahva.

Sekoita lasissa soseutettua melonia, mausta pienellä määrällä sitruuna- tai limettimehua ja täytä lasi hiilihapotetulla vedellä. Sekoita ja lisää inkiväärisiirappia makusi mukaan. Laita lasiin jääpaloja ja koristele juoma mintunlehdillä. Tarjoa heti.

____


Muistathan myös nämä kesäjuomat:

*Vesimeloni-kookosvesijuoma

*Vesimelonisangria



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails