tiistai 31. maaliskuuta 2015

ARVONTA!


On kevätarvonnan aika!

Kevättalvella on ilmestynyt monta kiehtovaa kirjauutuutta, joista kaksi, Olgan pullakirja ja Mökin keittokirja, ovat nyt arvottavina. Olet mukana arvonnassa kommentoimalla tätä juttua sunnuntaihin 12.4.2015 klo 23.59 mennessä. Kirjoita kommenttiboksiin yksi asia, mikä saa sinut tarttumaan suosikkikeittokirjaasi yhä uudestaan. Kun palkintoja on kaksi, arvomme voittajiakin kaksi. Voit siis myös toivoa, kummanko kirjan haluaisit. Muistathan laittaa mukaan myös sähköpostiosoitteesi, mikäli se ei ole nimimerkkisi takaa helposti saatavilla. Näin onnetar löytää sinut voiton sattuessa kohdalle. Palkintokirjat lahjoittaa ja lähettää kustantaja.


Olgan pullakirjassa (Tammi, 2015) on pakko olla jotain maagista. En ole mikään pullahiiri saati leipurivelho, mutta ostin kirjan avaamisen jälkeen kolme pakettia hiivaa ja kaksi pussia jauhoja. Ja nyt meillä tuoksuu pulla. Kokeilin ensimmäisenä kirjan inkivääri-hunajapuusteja. Jo täyte oli niin hyvää, että lusikoin sitä suoraan kulhosta. Seuraavasta hiivapalasta aion tehdä vadelma-rahkapullia. 

Kirja perustuu viiteen pullataikinareseptiin, joista jokainen sopii mihin tahansa kirjan pullaresepteistä. Olga Temonen opastaa lukijaa myös pullan ainesten merkityksessä pullan onnistumiseen. Pidän pullakirjan raikkaudesta ja kokeilevuudesta - pullan ei tarvitse aina olla perinteistä tai kaavoihin kangistunutta. Ja Temosten lapset ja eläimet, voi lääh, miten suloista sakkia.


Mökin keittokirja on Meri-Tuuli Lindströmin (WSOY, 2015) opus parempaan mökkiruokaan. Tykkään kirjan rennosta kokkausotteesta sekä suoraviivaisista ja innostavista resepteistä. Kirjassa kannustetaan raaka-aineiden soveltamiseen ja säilykkeiden käyttöön - se on oikeaa mökkirealismia, usein tosin kaupunkirealismiakin. Valtaosa reseptien raaka-aineista ovat saatavissa pienistä kaupoista tai pieniltä paikkakunnilta, mutta mukana on myös raaka-aineita, jotka on hyvä pakata mukaan kaupungista.

Mökin keittokirja voisi yhtä hyvin olla nimeltään kesän keittokirja; kirjailijan mökkielämään kuuluvat asiat ovat osin aivan tavallista kesäelämää monelle omakotiasujalle, myös meille. Muurinpohjapannu, grilli ja (naapurin) savustuspönttö kuuluvat meillä kesän iloihin kaupungissakin, eikä kukaan estä rosvopaistikuopankaan kaivamista pihalle.

Kirja on kunnianosoitus suomalaiselle kesälle sekä oiva osoitus kokkaamisen monista mahdollisuuksista - ruoka voi olla erinomaista, vaikka olosuhteet poikkeaisivat kotikeittiöstä. Kirja on kiva mökkituliainen ja rennon kesäruoan ideapankki sekä kaupunki- että mökkikokkaajalle. Olisipa jo kesä!

EDIT 13.4.2015
Arvonta on päättynyt! 
Kiitos kaikille osallistujille, voittajiin ollaan yhteydessä sähköpostitse.


_____

Kirjojen arvostelukappaleet sain kustantajalta. Kustantaja lahjoittaa myös arvonnan palkinnot. Kiitos!



lauantai 28. maaliskuuta 2015

Pääsiäisen suklaiset linnunpesät


Suklaiset linnunpesät ovat pääsiäisen hellyttävimpiä herkkuja. Ne ovat makeita, rapeita ja hennosti suolaisia. Suolatikkujen ja suklaan yhdistelmä on valloittava ja kauniit pääsiäiskarkit ovat silkkaa ekstraa. Suklaisten karkkien sijaan pesän voi täyttää millä tahansa teemaan sopivilla nameilla.

Näillä linnunpesillä aion kesyttää huomisen noidat ja velhot - mukavaa palmusunnuntaita!






Resepti




Suklaiset linnunpesät
n. 12 kpl

50g suolatikkuja
70g suklaata*
karkkeja koristeeksi

Voit tehdä linnunpesän minimuffissipellillä, pienissä paperivuoissa tai tehdä laakeampia pesiä leivinpaperille. Mikäli teet pesät minimuffinssipellin koloihin, leikkaa valmiiksi kolon pohjan levyisiä suikaleita, joilla voit vuorata kolon. Yksi suikale per kolo riittää saamaan pesät koloista kätevästi irti.

Pätki suolatikut pieniksi paloiksi (1-3cm). Sulata suklaa vesihauteessa ja sekoita suolatikut suklaasulaan. Nostele seoksesta nokareita ja muotoile ne linnunpesiksi. Laitan pesään karkkeja. Nosta jääkaappin jähmettymään tai anna jähmettyä hiljalleen huoneenlämmössä.

*Fazerin levyissä 70g suklaata on kolme riviä.

_____




torstai 26. maaliskuuta 2015

Menu maailman suurimmalle kynttiläillalliselle



Sammuta valot, sammuta some ja tule mukaan maailman suurimmalle kynttiläillalliselle lauantaina 28.3.2015 klo 20.30 - 21.30!


Lauantaina yhdeksättä kertaa järjestettävä #earthhour on avaruuteen saakka näkyvä, tunnin mittainen mielenilmaus, jonka tarkoituksena on ilmaista huoli ympäristömme puolesta. Sammuttamalla valot tunniksi otat kantaa ja kerrot kantavasi huolta yhteisestä pallostamme.

Tänä vuonna #earthhour-kampanjan teemana Suomessa on maailman suurin kynttiläillallinen, jolla halutaan kiinnittää huomio ruoan aiheuttamiin ympäristövaikutuksiin. Teema on tärkeä, sillä ihmisen aiheuttamista hiilidioksidipäästöistä ruoka muodostaa viidenneksen. Hätkähdyttävää on, että ruoan ja liikenteen aiheuttamat päästöt ovat samaa suuruusluokkaa. Helposti tulee ajatelleeksi liikenteen olevan se takapenkin pahis. Meidän pienperheessä ruokavalintoihin vaikuttaminen on liikennettä helpompi tapa ottaa osaa ilmastokamppailuun, sillä autoilu on erityisesti minun töiden kannalta välttämätön paha - työt ovat murusina maakunnissa.


Ruokavalinnoilla vaikuttaminen on helppoa, tai ainakin helpompaa. Kun suosii vastuullisesti tuotettua ruokaa ja korvaa osan lihasta korvaa kasviksilla, on jo varsin hyvällä tiellä. Myös hävikin vähentämiseen on edelleen tärkeä kiinnittää huomiota, sillä ruokaa päätyy roskiin edelleen aivan liian paljon myös kotitalouksissa. Ruokabloggaajien Hävikistä herkuksi kampanja voi muuten edelleen hyvin Facebookissa. Seurantaan kannattaa ottaa myös Hävikkiviikon somesivut. Kolmen edellä mainitun keinon lisäksi myös ruoan kasvattamisen itse on hyvä teko ilmastolle. Onneksi se aika vuodesta on jo ihan pian. Tämän jutun kaksi kasvikuvaa ovat viime vuoden satoamme.

WWF Suomi haastoi minut luomaan lauantaille ilmastoystävällisen menun. Kokosin menun blogin arkiston helmistä. Pöytään katetaan maltillinen buffee, josta jokainen voi koota itselleen mieleisiä ruokia. Menun osaset voi joko kasata lautaselle tai kätkeä pitaleivän väliin.

Lauantaina istutaan näillä eväillä kynttiläillalliselle. Maailman suurimmalle kynttiläillalliselle. Tervetuloa!





MENU MAAILMAN SUURIMMALLE KYNTTILÄILLALLISELLE


  
Naposteltavaa pahimman nälän taittamiseksi



Pita-buffee 


salaattia, maustamatonta jugurttia ja pitaleipiä



Jälkiruoka 



 _____



ps. Ota seurantaan aihetunnisteet #earthhour, #earthhoursuomi ja #sammutasome



keskiviikko 25. maaliskuuta 2015

Tomaatin kasvatus - siemenestä sadoksi


Viime kesänä kirjoitin juttusarjan tomaatin kasvatuksesta. Nyt päätin koota tomaatin tarinan yhdeksi, helposti löydettäväksi kokonaisuudeksi.

Hyvä aika kylvää tomaatinsiemenet on juuri nyt. Ja siitä se sitten alkaa, matka siemenestä syötäväksi. Vaikeaa tomaatin kasvattaminen ei ole, vaikka matkan varrelle mahtuukin monenlaista vaihetta. Kaikkein tärkeintä on valita pihan lämpimin, tuulensuojainen paikka, sillä tomaatti on herkkäsielu, joka rakastaa lempeää lämpöä. Lasitetulla parvekkeella ja kasvihuoneessa täytyy muistaa huolehtia lämmön lisäksi myös tuulettamisesta. Sopiva lannoitus ja riittävä kastelu ovat myös tomaatille tärkeitä toimenpiteitä.


Yllä olevassa kuvassa on tomaattisatoamme viime kesältä. Alkukesästä tomaatit kiukuttelivat kilpaa basilikan ja minun kanssa kylmyyden vuoksi ja lämpöpuhallinta tarvittiin vielä juhannuksenakin. Onneksi loppukesällä helle kiri lämpösummaa suotuisammaksi.

Alle olen koonnut tomaatin tarinan siemenestä sadoksi. Linkkien takaa löydät jokaisen vaiheen tärkeimmät vinkit:


ps. muistathan, että olen puutarha-asioissakin harrastelija, joten vinkkini ovat amatöörin toimiviksi todettuja havaintoja.

_____




sunnuntai 22. maaliskuuta 2015

Ilmakuivattu paisti


Kolme viikkoa pohjoisen kevättuulia ja räntäsadetta sekä aurinkoa ja pakkasöitä ovat jälleen tehneet hyvää jälkeä. Ulkona kuivaneet keväänmerkit, kuivalihat, ovat valmiita: päältä kevään ahavoittamat, sisältä suussa sulavan pehmeät.

Kevättä, ystävät, kevättä!

_____




tiistai 17. maaliskuuta 2015

Rapeat kukkakaali-parmesaanisnacksit


Rapeat kukkakaali-parmesaanisnacksit ovat ällistyttävän helppoja tehdä. Kukkakaalista lohkotaan suuhun mahtuvia kukintoja, jotka kiepautetaan kananmunassa ja kylvetetään pankon ja parmesaanin seoksessa. Uuni tekee herkkuihin rapean pinnan vartissa, samalla kukkakaali kypsyy sopivan napakaksi. Dipiksi sopii aioli tai, kuten meillä, viimeinen kauhallinen tomaattikastiketta.





Resepti





Rapeat kukkakaali-parmesaanisnacksit

kukkakaalia suupalan kokoisina paloina
kananmunaa
1 osa pankoa 
1 osa parmesaaniraastetta
ripaus suolaa


Huom! Reseptin määrät on helppo soveltaa omiin tarpeisiin sopivaksi. Yksi kananmuna riittää pienehköstä kukkakaalista lohkottujen palojen kuorruttamiseen. Silloin tarvitset pankoa ja parmesaania reilun desin kumpaakin.

Lohko kukkakaali sopivan kokoisiksi suupaloiksi. Riko kananmuna syvälle lautaselle ja riko rakenne haarukalla vatkaten. Sekoita toisella syvällä lautasella pankoa ja vastaraastettua parmesaania suhteessa 1:1. 

Pyöritä kukkakaalipalat kananmunassa ja upota panko-parmesaaniseokseen. Varmistu, että kuorrutetta on joka puolella. Laita leivinpaperilla päälystetylle pellille. Tee kaikille kukkakaalin paloille samoin. Älä asettele kukkakaalinpaloja aivan vierekkäin, jotta ne rapeutuvat paremmin reunoiltakin. Ripottele snacksien päälle hieman suolaa ja paista 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia eli kunnes kuorrute on rapeaa ja se on saanut kauniisti väriä. Tarjoa lämpiminä aiolin tai tomaattikastikkeen kanssa.

Täältä löydät aiolin reseptin.

_____




perjantai 13. maaliskuuta 2015

Uunissa paahdettu mango


Jos Oulu sijaitsisi hiemen lempeämmillä leveyspiireillä, istuttaisin pihamme täyteen mangopuita ja söisin suosikkihedelmiäni satokaudella koko ajan. Toisaalta, kovin paljon erilainen tilanne ei ole nytkään; syön mangoa erityisesti tähän aikaan vuodesta koko ajan, joten haavekuvasta puuttuvat vain puut.

Useimmin syön mangon siltään, kuorittuna ja pilkottuna. Mango on hyvää myös jugurtin kanssa, osana smoothieta tai jälkiruoissa. Mango taipuu hieneosti myös salsaan ja kastikkeisiin. Yksi uusimmissa mangokokeiluistani on uunissa paahdettu mango, jonka pinnalle ripoteltu tumma sokeri karamellisoi hedelmän grillivastuksen alla. Parasta lämmin herkku on lusikoituna suoraan kuorestaan joko sellaisenaan tai vaniljajäätelön kanssa.



Resepti





Uunissa paahdettu mango
kahdelle

1 kypsä, tuore mango
hieman tummaa sokeria (muscovado-, intiaani- tai palmusokeri)

Laita uunin grillivastus kuumenemaan. Huuhtele mango ja leikkaa litteän siemenen molemmin puolin, jotta saat mangosta kaksi venemäistä osaa. Ripottele päälle hieman sokeria ja paahda grillivastuksen alla 2-3 minuuttia. Sokeri sulaa, karamellisoituu ja saattaa hieman rapeutuakin creme bruleen tapaan. Tarjoa heti siltään tai vaniljajäätelön kanssa.

_____


Tutustu myös muihin mangoresepteihini:



perjantai 6. maaliskuuta 2015

Tiikerikakku


Pari viikkoa sitten ihastelin Kivistön leidien sitruunaista tiikerikakkua. Ja kun herra Kokki esitti seuraavana aamuna toiveen jostain yllättävästä leipomuksesta, vaikka tiikerikakusta, oli maailma antanut riittävästi minulle riittävästi merkkejä.

Edellisestä tiikerikakustani on aikaa liki parikymmentä vuotta. Muistan kakun olleen kuivaa, suorastaan pölisevää. Nyt taistelin tuota vihollista vastaan maidolla hieman notkistetulla maustamattomalla jugurtilla, joka teki taikinasta paitsi mehevän myös maultaan sävykkäämmän - samaa konstia olen käyttänyt muffinsien leivonnassa hyvällä menestyksellä. Myös kermaviili sopii taikinaan erinomaisesti.



Resepti





Tiikerikakku

200g voita
2 dl sokeria
3 kananmunaa
1 prk (200g) kermaviiliä tai vastaava määrä maustamatonta jugurttia + tilkka maitoa
4 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1-2 rkl tummaa kaakaojauhetta

Ota voi ja kananmunat huoneenlämpöön vähintään tunti ennen leipomista. Laita uuni lämpiämään n. 175 asteeseen. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Lisää kananmunat yksitellen samalla vatkaten. Lisää myös kermaviili.

Sekoita vehnäjauhoon leivinjauhe sekä vaniljasokeri. Lisää seos vähitellen taikinaan ja sekoita taikina tasaiseksi. Ota toiseen kulhoon vajaa puolet taikinasta ja lisää siihen tummaa kaakaojauhetta. Lusikoi taikinoita vuorotellen kakkuvuokaan reiluina kerroksina. Itse laitan usein alimmaiseksi suklaista taikinaa, sillä tumma kakkupinta on kaunis. Pistele lusikalla muutamista kohdista taikinaan ja vedä lusikka pois vinoon - näin taikinaan muodostuu hauskat raidat. Paista 175-asteisessa uunissa 30-35 minuuttia tai tarvittaessa pidempään. Jäähdytä hieman ennen kumoamista.

_____



keskiviikko 4. maaliskuuta 2015

Jauhemaksapihvit


Jauhemaksapihvit kuuluvat ruokiin, jotka jakavat voimakkaasti mielipiteitä. Toiset eivät voi sietää, toisten on saatava säännöllisesti. Meille jauhemaksapihvit maistuvat - itse tehtyinä ja voissa paistettuina. Reseptini on hyvin klassinen ja suoraviivainen, jossa mausteilla ei koreilla. Pihvit ovat meistä parhaimmillaan juuri näin: yksinkertaisina ja klassisten lisäkkeiden kanssa tarjoiltuina.




Resepti




Jauhemaksapihvit
4-6 annosta

400g jauhettua maksaa
300-400g perunaa
1 reilunkokoinen sipuli
1 1/2 tl suolaa
1 kananmuna
(1-2 rkl korppujauhoja)
 voita paistamiseen

Pese perunat ja raasta ne kuorineen karkeahkoksi raasteeksi. Kuori sipuli ja hienonna se pieneksi silpuksi. Sekoita kaikki ainekset korppujauhoja lukuun ottamatta - lisää jauhoja vasta, mikäli pihvejä paistaessa ne hajoavat hyvin helposti.

Paista jauhemaksapihvejä lettupannun koloissa keskilämmöllä kahdesta kolmeen minuuttia per puoli pihvin paksuudesta riippuen. Käännä pihvit varovasti. Tarjoile karamellisoidun sipulin (reseptin löydät täältä), puolukkasurvoksen ja perunamuussin kera.

_____



maanantai 2. maaliskuuta 2015

Aamiainen sämpyläkupissa - kananmunaa, chorizoa & kotijuustoa


Alkuviikolla meidän piti harppoa lumikengillä pitkin Saanan rinteitä ja hiihtää kolmessa valtakunnassa. Mutta yli pyyhkäisi tauti, joka muutti lomasuunnitelmiamme. Pettymystä paikkaamaan teimme aamiaista, joka nostatti lomatunnelmaa kotioloissa. Aamupalalla uudet suunnitelmat saivat jo siivet alleen, ja luvassa on loistavia lomapäiviä. Se on asennekysymys.

Aamiainen sämpyläkupissa on hauska ja helppo all in one -ruoka. Nyt sämpylään koverrettu kolo täytettiin kananmunalla, chorizolla ja kotijuustolla - takuuvarma kolmikko hyvän päivän alkuun. Lisäkkeeksi teimme tomaatti-persiljasalaatin. Chorizon tilalle sämpyläkuppiin voi laittaa paistettuja pekonikuutioita tai kinkkua. Myös suolalla ja muskottipähkinällä maustettu pinaatti on toimiva tukijalka juustolle ja kananmunalle.


Kotijuusto laitettiin ruokaan suoraan pakastimesta, jonne pelastimme edellisestä kotijuustokokkailusta jääneen palasen. Vähärasvaisen ja pehmeän kotijuuston rakenne muuttui hieman pakastuksesta, mutta se toimi erinomaisesti pakastuksen jälkeenkin lämpimässä ruoassa - ja mikä tärkeintä, makuun pakastus ei vaikuttanut. Pakastus on, ainakin kaltaisessamme pienperheessä, monesti hävikin pelastus, vaikka tietenkin kotijuustokin olisi kaikken parhaimmillaan tuoreena ja raikkaana.

Resepti on osa Valion ja Blogiringin yhteistyökampanjaa, jossa bloggaajat ovat ideoineen reseptejä laktoosittomaksi muutetusta kotijuustosta. Meidän kokkauslistalla ovat ainakin Kaikki äitini reseptit -blogin Queso Fundido ja Pumpkin Jamin kesäkurpitsavuoka.



 

 

Resepti

 

 

Aamiainen sämpyläkupissa - kananmunaa, chorizoa & kotijuustoa
kahdelle

2 sämpylää
4 viipaletta chorizoleikkelettä
50-75 g Valio Eila kotijuustoa 
2 kananmunaa
ripaus suolaa
mustapippuria

lisäksi
1-2 tomaattia
tuoretta persiljaa

Laitan uuni lämpiämään n. 180 asteeseen. Leikkaa sämpylöistä kannet ja ota pehmeää sisusta pois sen verran, että täytteet mahtuvat sämpylöiden sisään. Leikkaa chorizoviipaleet pienemmäksi ja ripottele ne sämpyläkippojen pohjalle. Kuutioi kotijuusto ja laita kuutiot chorizon päälle. Riko kuppiin kananmuna ja mausta ripauksella suolaa ja mustapippuria. Paista noin 10 minuuttia eli kunnes kanan munan valkuainen on hyytynyt. Voit paistaa pari minuuttia pidempään, mikäli haluat keltuaisenkin olevan kova.

Sämpylöiden ollessa uunissa kuutioi tomaatti ja silppua joukkoon reilusti tuoretta persiljaa.

_____


www.blogirinki.fi



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails