maanantai 24. helmikuuta 2014

Henri Alénin browniet eli #somebrowniet


Sosiaalisen median voima on huumaava. Toisaalta sen valtavaan virtaan voi hukkua hyväkin vinkki, mutta leviämään lähtevät suosikit saavuttavat hetkessä sadat ja tuhannet käyttäjät.

Ensimmäisiä pääasiassa sosiaalisen media kautta valtoimenaan levinneitä reseptejä oli Safkaa-kaksikon avokadopasta. Nyt somereseptit ovat saaneet uuden muodon, kun Henri Alén on jakanut reseptejä Twitterissä. Reseptit ovat villinneet kotikokkeja ja kaupoista on loppunut milloin se ainoa oikea tomaattimurska, jota meilläkin useimmiten käytetään, milloin uuniliha. Twitterissä julkaistavat reseptit ovat ideana mielestäni loistava; reseptin on oltava raaka-aineiltaan yksinkertainen - 140 merkkiin ei pitkää luetteloa ainesosista mahdu. Varsinaisen ohjeen Alén on jakanut useampaan tviittiin, joten ohjeet ovat selkeät ja helposti noudatettavissa.

Somebrowniet, tai siis #somebrowniet, on resepteistä viimeisin ja ainoa, jota olen kokeillut. Toistaiseksi browniet eivät ole lähteneet somemunakkaan tai muttisoosin kaltaiseen liitoon, vaikka resepti onkin helppo, Alénin mukaan mämmikourillekin sopiva. Luulen, että reseptin grammoina ilmoitetut raaka-ainemäärät ovat osaltaan hillinneet suosiota - kaikkien mämmikourien keittiövarustukseen ei vaaka kuulu. Alla olevaan reseptiin olenkin muuntanut grammat suomalaisessa leivontakulttuurissa tutuimmiksi desilitroiksi.

Browniet ovat erinomaisia sekä rakenteeltaan että maultaan. Tärkeää on, ettei brownieta paista liikaa, mutta se onkin ainoa kohta, jossa täytyy olla tarkkana. Yhden lisäyksen reseptiin kuitenkin tekisin: pieni määrä suolaa tekee aina terää makeissa leivonnaisissa.


****

Henri Alénin browniet eli #somebrownie

350g tummaa suklaata
250g voita
4 1/2 dl (400g) sokeria
6 kananmunaa
4 1/2 dl (250g) vehnäjauhoja
200g pähkinärouhetta
(1/2 tl suolaa)

Sulata paloiteltu suklaa ja voi vesihauteessa. Vatkaa sokeri ja kananmunat kevyesti. Sekoita suklaasula sokeri-kananmunaseokseen huolellisesti. Nostele joukkoon vehnäjauhot sekä halutessasi pähkinät (sekä suola). Sekoita varovasti vain sen verran kuin on välttämätöntä. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun vuokaan tai pellille ja paista 180-185 -asteisessa uunissa 20-25 minuuttia.
Älä paista liian pitkään, sillä brownie on parasta, kun se on keskeltä tahmeaa. Jäähdytä ja nauti.

****

lauantai 22. helmikuuta 2014

Hapankaalipiirakka


Hapankaalipiirakka olkoon kunnianosoitus Sotshin olympiakisoille - onhan hapankaali venäläiseen keittiöön usein yhdistettävä herkku. Piirakassa hapankaalin mielipiteitä jakava maku on mukavan pehmeä, sillä smetana ja hunaja taittavat kirpeyttä.

Me söimme hapankaalipiirakkaa lounaaksi yksinkertaisesti salaatin kanssa, mutta jos piirakan kaveriksi paistaisi hyvää bratwurstia, vaihtuisi mielikuva ruoan kotimaasta hetkessä toiseksi.


****

Hapankaalipiirakka
(yksi iso piirakkavuoka tai useampi pienempi)

pohja
2 1/2 dl vehnäjauhoja
100g voita
1/2 prk (125g) maitorahkaa
ripaus suolaa (noin 1/4 tl)

täyte
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 rkl (oliivi)öljyä
400g hapankaalia
1 prk (120g) smetanaa
n. 2 rkl hunajaa
suolaa
1 kananmuna
n. 2 dl juustoraastetta

Tee ensin taikina valmiiksi. Nypi voi vehnäjauhojen sekaan, lisää suola ja rahka. Sekoita ja laita hetkeksi jääkaappiin odottamaan täytteen valmistumista.

Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipulinkynnet. Kuumenna öljyä paistinpannulla ja kuullota sipulisilppuja siinä keskilämmöllä muutamia minuutteja. Lisää hapankaali ja smetana, anna hautua viitisen minuuttia. Mausta täyte hunajalla ja suolalla. Maista täytettä ja säädä tarvittaessa suolaisuuden, happamuuden ja makeuden tasapainoa. Anna täytteen jäähtyä noin kädenlämpöiseksi ja lisää joukkoon kananmuna sekä noin puolet juustoraasteesta. Sekoita tasaiseksi.

Kaulitse tai taputtele taikina vuokaan/vuokiin sopivaksi. Lisää täyte ja ripottele päälle loput juustoraasteesta. Paista 180-200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia tai kunnes piirakka on kauniin kullan ruskea. Tarjoa salaatin ja/tai bratwurstin kanssa.

****


sunnuntai 16. helmikuuta 2014

Itse tehdyt nachot & tomaatti-korianterisalsa


En voi hehkuttaa itse tehtyjä nachoja teille tarpeeksi. Ne ovat paljon parempia, raikkaampia ja maukkaampia kuin kaupasta ostetut maissilastut. Tuoreista tomaateista ja korianterista tehty salsa saa kokonaisuuden hipomaan täydellisyyttä.

Vinkkiä nachojen tekoon otin arvostelukappaleena saamastani Jonas Cranbyn Texmex alusta alkaen -kirjasta, joka on ollut luetuin keittokirja keittiössämme viime kuukausina. Uskoin myös suolaa ja hunajaa -blogin Jonnaa ja ostin lastuja varten masaharinasta valmistettuja tortilloja. Tai itse asiassa maissisia vaihtoehtoja ei täällä puolessa välin Suomea ollut muita, että sikäli valinta oli helppo.

Jonas Cranbyn mukaan nachoja ei kannata tehdä itse tehdyistä maissitortilloista, sillä niitä ei saa riittävän ohuiksi. Neljä edellistä sanaa herättivät tosin mielenkiintoni. En suostu uskomaan, että se olisi mahdotonta. Tiedän, että masaharinataikinan kaulitseminen on työlästä ja kärsivällisyyttä vaativaa, mutta Cranbyn sanat kuulostavat haasteelta.


****

Itse tehdyt nachot

maissitortilloja
rypsiöljyä
suolaa

Leikkaa maissilastut kolmioiksi. Itse leikkaan koko kasan kerralla veitsellä kahdeksaan osaan. Kuumenna öljy kattilassa 180 asteeseen. Paistomittari helpottaa uppopaistamista aivan olennaisesti, sillä öljyn lämpötilan pitäminen tasaisena on tärkeää (muutama aste sinne tänne ei haittaa). 

Paista lastuja pieni määrä kerrallaan noin puolisen minuuttia, nosta lastut reikäkauhalla tai pihdeillä talouspaperin päälle valumaan ja ripottele päälle suolaa.

****

Tomaatti-korianterisalsa

3 kypsää tomaattia
1 (pieni) punasipuli
kourallinen tuoretta korianteria
limettimehua
tuoretta chiliä
suolaa
mustapippuria

Kuutioi tomaatit (poista kannat). Kuori ja silppua sipuli. Mausta tomaatti-sipuliseos reilulla määrällä tuoretta, hienonnettua korianteria. Lisää myös limettimehua, tuoretta chiliä, suolaa ja pippuria. Maistele ja säädä suolaisuuden, hapon ja tulisuuden asteet kohdilleen. Tarjoa salsa nachojen kanssa.

****


sunnuntai 9. helmikuuta 2014

Pomelosalaatti - Yum Som O


Pomelosalaatti on yksi raikkaimmista thaimaalaisen keittiön salaateista. Se on helppo ja nopea tehdä, kunhan citrus maximuksen noin puolimetrisen kuoren on ensin saanut taltutettua.

Muunnoksia pomelosalaatista on monia. Joskus salaatissa on rapuja ja joskus kanaa, mutta kaikille syömilleni versioille yhteistä on sitruksen raikkaus yhdistettynä hieman mausteiseen kastikkeeseen.

****

Pomelosalaatti - Yum Som O

1 pomelo
1/2 punasipuli (tai 1 shalottisipuli)
korianteria (lähinnä koristeeksi)
tuoretta chiliä (tai kuivattua chilirouhetta)
(paahdettuja kookoslastuja)
(katkarapuja)

kastike
1 rkl thaimaalaista kalakastiketta
1 rkl (palmu)sokeria
n. 2 rkl limettimehua

Tee ensin kastike sekoittamalla kaikki ainekset yhteen. Jätä tekeytymään; sokeri saa sulaa kastikkeeseen kunnolla. Kuori pomelo (vaikka samalla tapaa kuin appelsiini) ja ota hedelmälohkojen ympäriltä kalvot irti. Kalvot lähtevät helposti käsin, joten homma käy helposti. Kalvot ovat kitkeriä, emmekä halua niitä syödä.

Kuori sipuli ja viipaloi se aivan ohuiksi siivuiksi. Sekoita sipuli ja pomelo sekä halutessasi katkaravut. Maista kastiketta ja säädä makua tarvittaessa. Lusikoi ensin pieni määrä kastiketta salaatin joukkoon, maista ja lisää tarvittaessa. Silppua salaatin päälle tuoretta chiliä sekä korianteria. Myös paahdetut kookoslastut (tai kookoshiutaleet) sopivat pomelosalaattiin loistavasti.

****

lauantai 8. helmikuuta 2014

Arpa on heitetty!


Ystävät,

kiitos, kun osallistuitte isolla joukolla Thaimaan tuliaisten arvontaan. Jokainen kommentti ilahdutti, olette ihan parhaita!

Voittajia on kaksi, kuten lupasin. Jonna ja Sirkkuli, tutkikaa tarkasti sähköpostinne.

Kaikille lukijoille toivotan mitä ihaninta kevättä Koh Talulla joulukuussa otetun auringonlaskukuvan myötä! Pysykää linjoilla.



torstai 6. helmikuuta 2014

Talvipäivän kattaus: Keitto paahdetusta juuriselleristä ja omenasta & skonssit


Minulta on monesti kysytty, mikä ruokabloggaamisessa on parasta. Maukas ruoka, joka ilahduttaa ja yllättää, on useimmiten palkinnoista paras, niin nytkin. Sekä omenainen juurisellerikeitto että skonssit olivat erinomaisia. Myös uuden oppiminen, itsensä haastaminen ja kehittäminen sekä uusien, tai itselle vieraiden, raaka-aineiden kokeilu ovat asioita, jotka viehättävät. Niin nytkin.

Kokit ja Potit -ruokablogin Instagram-syötteessä on tähän saakka julkaistu vain valokuvia. Nyt oli aika oppia jotain uutta, kun Blogirinki haastoi bloggaajia Valion Crea -kampanjaan liittyen tekemään resepteihin liittyen viidentoista sekunnin mittaiset videot. Olin jo vastaamassa kampanjakyselyyn kieltävästi, sillä ajattelin etten osaa tehdä videota ja totesin, ettei keittiössämme oltu koskaan käytetty maustettuja ruokakermoja. Painoin kuitenkin lähetä napin sijaan deleteä, käänsin asennetta ja vastasin: "Kamppis on minulle kyllä todellinen haaste ja siksi sanonkin kyllä. En ole yhtään kertaa käyttänyt maustettuja kermoja, enkä tehnyt Instagram-videoita. Taas opin jotain uutta!"

Päätin onnistua videoissa ja kokeilla meille uusia tuotteita. Eikä mitään pahaa tapahtunut, maailma on vain taas hieman avarampi.


Keitto paahdetusta juuriselleristä ja omenasta - ensimmäinen Instagram-videoni ikinä!


****

Keitto paahdetusta juuriselleristä ja omenasta

600g juuriselleriä
1 sipuli
1/2 tl suolaa
2 rkl oliiviöljyä
1 valkosipulinkynsi
2 keskikokoista omenaa (esim. Pink lady)
8 dl kasvislientä
1 1/2 dl Valio Crea Aura -ruokakermaa
ripaus muskottipähkinää
sitruunamehua
(suolaa)

Kuori sipuli sekä juuriselleri. Lohko kasvikset reiluiksi paloiksi ja laita uunivuokaan tai pellille. Ripottele päälle suolaa sekä oliiviöljyä. Paahda 200-asteisessa uunissa noin puoli tuntia tai kunnes kasvikset ovat kypsiä ja saaneet väriä.

Kuori omenat kasvisten paahtuessa. Lohko omenat ja poista siemenkodat. Laita kattilaan omenat, kuorittu ja pienitty valkosipulinkynsi, paahdetut kasvikset sekä kasvisliemi. Keitä noin 15 minuuttia eli kunnes myös omenat ovat kypsiä.

Soseuta keitto sauvasekoittimella ja lisää ruokakerma. Sekoita ja ohenna tarvittaessa kasvisliemellä. Mausta ripauksella muskottipähkinää, sitruunamehulla sekä tarvittaessa suolalla. Sitruunamehun sijasta hapoksi sopii myös tilkka omenaviinietikkaa.

****


****

Skonssit
20-24 kpl

4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
1/2 tl suolaa
1 tl sokeria
50g voita
2 dl Valio Crea Mustapekka -ruokakermaa

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Sekoita kuivat aineet kulhossa ja lisää neste sekä pehmeä voi.
Sekoita taikina nopeasti. Ripottele hieman jauhoja pöydälle ja taputtele taikinasta 2-3 senttiä paksu taikinamatto. Ota pyöreällä muotilla taikinasta ympyräisiä ja laita leivinpaperille. Paista uunin (200 astetta) keskitasolla noin 8 minuuttia tai kunnes skonssit ovat kullanruskeita.

Tarjoa skonssit keiton kanssa. Skonssit maisuvat ihanilta myös iltateellä tai osana brunssipöytää. Mustapippurinen vivahdus toimii erinomaisesti myös silloin, kun skonssin väliin sipaisee mansikkahilloa.

****
Skonssit ovat parhaimmillaan tuoreina.

Reseptit ja videot ovat osa Blogiringin ja Valio Crean yhteistyökampanjaa, jossa bloggaajat luovat reseptejä käyttäen maustettuja ruokakermoja ja päästävät luovuutensa valloilleen videoissa. Videot löytyvät Instagramista #valiocrea -aihetunnisteella. Valio Crea -ruokakermojen joukkoon kuuluvat Mustapekan ja Auran lisäksi myös Kippari, Kolme juustoa, Kolme sipulia sekä uutuustuote Kolme yrttiä.

www.blogirinki.fi


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails