maanantai 30. joulukuuta 2013

Greippidrinkki - malja alkavalle vuodelle!


Kohotetaan malja alkavalle vuodelle! Tulkoon siitä ilon ja onnistumisten vuosi.

Jep. Melko lällyä. Mutta sellainen minä olen, pehmojen pehmo. Onneksi raikas ja pirskahteleva greippidrinkki tuo hommaan hieman särmää.

****

Greippidrinkki 

tähtianiksella maustettu siirappi (n. 1 1/2 dl valmista siirappia)
1 dl vettä
1 dl sokeria
1 tähtianis

tuorepuristettua (veri)greippimehua
kuohuviiniä

Mittaa siirapin ainekset kattilaan ja kiehauta sen verran, että sokeri sulaa. Jäähdytä siirappi ja anna tähtianiksen lillua liemessä.

Sekoita drinkki makusi mukaan. Tarkkoja määriä on mahdoton antaa, sillä greippien makeus/hapokkuus ja käytetty kuohuviini vaikuttavat merkittävästi lopputulokseen. Itse lorautin sentin pari siirappia pohjalle ja kaadoin päälle mehua ja viiniä noin 1:1. Ja sitten säädetään: makean ystävä lisää tietysti siirappia, happaman ystävä säätää makua lisäämällä mehua tai viiniä.

****

keskiviikko 25. joulukuuta 2013

Kokit ja Potit -musiikkivideon myötä onnellista joulun aikaa ja iloa vuodelle 2014!




Hyvää joulupäivän aamua, ystävät!

Juhlan kunniaksi julkaisemme jotain uutta ja ennennäkemätöntä - ensimmäisen Kokit ja Potit -musiikkivideon! Videossa yhdistyvät yhteiset ja omat intohimomme: ruoka, (ruoka)kuvaus ja musiikki. Videoon on koottu kuluneen vuoden aikana ottamiani valokuvia. Musiikki on herra Kokin sovittama, laulama, soittama ja miksaama, valloittava versio tutusta joululaulusta.


Kokit ja Potit -musiikkivideo

Kokkipottilan kaksikko toivottaa levollista, sykähdyttävää, herkullista, 
rentouttavaa ja riemukasta joulun aikaa ja iloa vuodelle 2014!


keskiviikko 18. joulukuuta 2013

Puolukkapavlovat suolakaramellikastikkeella - joulun paras jälkiruoka


Onko joulun tai uuden vuoden jälkiruoka vielä päättämättä? Tai pyhien kyläreissuun olisi kiva viedä jotain matkassa kulkevaa herkkua - siis jotain muuta kuin konvehteja? Helpotan vähän päätöstäsi. Makean ja rapean marengin, hieman kirpeän puolukan, pehmeän kerman ja makeansuolaisen kastikkeen yhdistelmä on jotain ihan superia. Ja suolakaramellikastiketta voi syödä suoraan purkista tarjota myös jäätelön, kuumennettuna jäisten karpaloiden tai hedelmälohkojen kanssa. Eikä kastikkeessa ole paljon yhtään kaloreitakaan. Niin, tai siitä asiasta Terhi* saattaa olla toista mieltä.

Marenkipohjat ja kastikkeen voit tehdä vaikka tänään, ne säilyvät hyvinkin jouluun saakka. Marengit säilyvät kuivassa talvihuoneilmassa siltään tai purkkiin pakattuina. Kastike säilyy jääkaapissa toista viikkoa, joskin sen kanssa täytyy olla tarkkana; sillä on taipumuksena hävitä jääkaapista.


****

Puolukkapavlovat suolakaramellikastikkeella

marenkipohjat
2 kananmunan valkuaista
1 dl sokeria
1 tl perunajauhoja
tilkka (noin 1/2 tl) omenaviinietikkaa

täyte
5 dl puolukoita
n. 1 dl tomusokeria

kuohu- tai vispikermaa
jäisiä puolukoita tai karpaloita

suolakaramellikastike
2 1/2 dl sokeria
100g voita
1 1/2 dl kuohukermaa 
1/2 - 1 tl laadukasta suolaa (esim. sormisuolahiutaleita)

Tee marenkipohjat: Erottele valkuaiset ja keltuaiset. Muista, että keltuaista ei saa mennä valkuaisten joukkoon. Vaahdota valkuaisia voimakkaasti vatkaten. Kun vaahto pysyy kasassa, lisää osissa sokeri, johon on sekoitettu perunajauhot. Vatkaa, kunnes valkuaisvaahto on kiiltävää ja kovaa. Lisää lopuksi etikka ja sekoita huolellisesti. Voit tehdä joko pieniä (esim. 5 cm halkaisijaltaan) pavlovapohjia tai yhden suuremman. Pienet marengit voivat olla matalia, kuvassa olevat ovat keskimäärin sentin korkuisia. Paista marenkeja 125 asteisessa uunissa, kunnes ne ovat keveitä ja rapeita. Pienet valmistuvat alle tunnissa.

Karamellikastiketta varten tarvitset pinnoitetun paistinpannun, puuhaarukan tai vastaavan, pienen vispilän ja hyvät hermot. Homma ei ole vaikea, mutta se vaatii tarkkuutta. Mittaa ainekset valmiiksi. Kumoa sokeri pannulle ja säädä levy keskilämmölle. Anna sokerin lämmetä, liikuttele sitä välillä puuhaarukalla, jotta se lämpeää tasaisesti. Kun sokeri alkaa sulamaan, sahaa puuhaarukalla paistinpannua ristiin rastiin ja pienennä lämpöä. Sokeri ei saa palaa. Tavoitteena on toffeen värinen, kaunis, paahtunut sokeriliemi. Kun sokeri on sopivan väristä, lisää voi muutamassa erässä. Vaihda käteen vispilä ja pyörittele varovasti voi ja sokeriliemi sekaisin. Se saattaa kestää hetken, mutta onnistuu kyllä. Kun seos on tasainen, ota pannu liedeltä ja kaada vähitellen joukkoon kerma koko ajan samalla sekoittaen. Jos kastike paukkuuntuu, lämmitä sitä varovasti pienellä lämmöllä hellalla uudestaan. Sekoita lopuksi kastikkeeseen suola ja anna jäähtyä huoneenlämmössä. Säilytä kastike jääkaapissa.

Survo puolukat sauvasekoittimella tasaiseksi soseeksi ja makeuta tomusokerilla. Vatkaa kerma. Kokoa pavlovat laittamalla kermavaahtoa ja puolukkasosetta marenkipohjan päälle. Valuta suolakaramellikastiketta leivosten päälle ja koristele jäisillä puolukoilla tai karpaloilla. Tarjoa heti. Voit myös laittaa kaikki ainekset esille, jolloin jokainen saa koota oman herkkunsa "pavlovabaarista".

****
*Joulu on perinteisesti rentoutumisen ja herkuttelun aikaa ja hyvä niin. En siis tällä kertaa niinkään kommentoi herkkujen ravintosisältöjä, sillä se lienee joulun aikaan toissijaista. Sen sijaan tarjoan muutaman vinkin joulunpyhiin. Lupaan, että näillä vinkeillä paluu arkeen onnistuu samassa vaatekoossa kuin lomallelähtökin.
  1. Joulu kestää kalenterin mukaan kolme päivää. Sitten on erikseen uusivuosi ja loppiainen. Ei siis ole välttämätöntä juhlia ja herkutella kahta viikkoa putkeen... Mutta juhlapyhistä tulee ja kannattaa nauttia!
  2. Ehdotan, että jokainen joulunviettäjä nauttii (joulu)ateriansa kutakuinkin normaalilla ateriarytmillä myös juhlapyhinä. Aterioiden lisäksi voi sitten napostella ne herkut, jotka aterian jälkeen vielä maistuvat. Nälän kasvattaminen herkkupöytiä varten tai oikeista aterioista kieltäytyminen herkkujen hullaannuttaessa johtaa väistämättä herkkuövereihin. Been there, done that.
  3. Älä jemmaa herkkuja ylettömiä määriä kotiisi ja vierasvaraksi, vaan suunnittele karkeasti mitä on tarjolla, milloin ja minkä verran. Herkut maistuvatkin paremmilta, kun niihin voi aidosti keskittyä.
  4. Mieti joka päivälle joku aktiviteetti, olkoon se sitten vaikka jouluinen kävelylenkki, ja pidä siitä kiinni.
  5. Nauti joulusta hyvin mielin, ja palaa arkeen sitten kun sen aika on.
Hyvää joulua kaikille!
-Terhi
Juttu on osa Liikuntakeskus Hukan kanssa yhteistyössä toteutettua juttusarjaa. Edelliset jutut löydät alla olevista linkeistä. Seuraavan kerran asian äärelle palataan tammikuussa, jolloin edessä on raaka paluu arkeen.
Personal trainer ja ravintovalmentaja Terhi Kukkosen kommentit tarjoaa Liikuntakeskus Hukka.


maanantai 16. joulukuuta 2013

Lihafondue valkoviiniliemellä


Nyt ravistellaan rajoja. Valkoviiniä ei useinkaan mielletä liharuokien kumppaniksi tai osaksi niiden valmistusta, mutta koska elämä on leikki ja ruoanlaitto hauskanpitoa, ei näennäisistä säännöistä kannata välittää.

Lihafonduen liemi syntyi kuivasta valkoviinistä, kasvisliemestä ja mausteista. Erinomaista! Valkoviini toi lihafonduen liemeen raikkautta ja hapokkuutta, ja liemessä kypsytetyt lihapalat ja kasvikset saivat herkullisen makuhunnun. Meillä lihana käytettiin villinä vaeltaneen hirven filettä, mutta mikä tahansa laadukas ja murea liha sopii kypsennettäväksi fondueliemessäkin. Kasviksista parsakaali on ehdoton suosikkimme. Myös paprika, kiinankaali ja kukkakaali ovat herkkuja valkoviiniliemessä kastettuina.


Tällä viikolla kahdessatoista Blogiringin blogissa vietetään luomuviikkoa Emilianan inspiroimana. Käy äänestämässä suosikkiasi luomukuvakisassa, jossa Kokit ja Potit on mukana lihafonduekuvalla. Äänestäneiden kesken arvotaan luomutuotekori inspired by Emiliana, ja jos voitan kisan, lupaan valita palkinnoksi saatavalla Chez Mariuksen nettikaupan lahjakortilla myös jotain kivaa blogissa arvottavaksi. Että vink vink ja win-win!

****

Lihafondue valkoviiniliemellä

liemi
3 dl kasvis- tai lihalientä
3 dl Emiliana Natura luomuvalkoviiniä
n. 1 tl suolaa (liemen suolaisuus huomioiden)
1 rkl hunajaa
1-2 laakerinlehteä
2-4 valkosipulinkynttä
muutama tuore timjaminoksa
muutama mustapippuri

lisäksi
luomulihaa (esim. naudan sisäfile)
kasviksia (esim. parsakaalia, paprikaa, herkkusieniä)
hyvää tuoretta, vaaleaa leipää

piparjuurimajoneesi
1 kananmunankeltuainen
2 tl dijon-sinappia
1 1/2 dl rypsiöljyä
2 rkl tuoretta tilliä
n. 1 tl piparjuurta raastettuna
suolaa
mustapippuria
 


Tee majoneesi: erota kananmunasta keltuainen. Sekoita keltuaisen joukkoon sinappi ja sitten öljy hyvin pienissä erissä samalla voimakkaasti vatkaten. Mausta majoneesi suolalla, etikalla ja piparjuurella. Anna maustua hetki, maista ja säädä tarvittaessa makuja.

Pilko kasvikset sopiviksi suupaloiksi. Puhdista lihan mahdollisista kalvoista ja kuutioi se. Muista, että pienet palat kypsyvät nopeammin.

Kiehauta kattilassa kaikki liemen ainekset. Jos sinulla on aikaa, nosta liemi pois levyltä ja anna makujen tasaantua hieman. Siivilöi "roskat" pois ja kaada liemi fonduepannuun. Valkosipulinpalaset voit jättää liemeen. Maista lientä. Sen tulee olla melko suolaista, jotta liemi antaa riittävästi makua kypsennyksen aikana.

Ota (fondue)haarukkaan haluamasi ainekset ja anna kypsyä liemessä sopivasti. Nauti piparjuurimajoneesin ja tuoreen leivän kanssa.

****



torstai 12. joulukuuta 2013

Rapea ruis-seesamnäkkäri


Taloudessamme asuu pari näkkärihirmua, eikä meillä muita sitten asukaan, jos nelijalkaisia assareita ei otetan laskuun. Rapeaa näkkileipää on kaapissa aina ja sen loppuminen on luonut pakottavan tarpeen kauppaanlähdölle. Vaan eipähän luo enää! Rapea näkkäri syntyy nimittäin ihan pienellä vaivalla kotonakin.

Taikinan käsituntumalla ja siitä juuri sopivan rukiista ja rapeaksi paistuvaa. Osasta taikinasta otin piparimuotilla hauskoja sienileipiä ja osan leikkelin taikinapyörällä pari suupalan kokoiseksi lastuksi. Näkkäri on osoittautunut hitiksi juustopöydässä ja iltapäivän pelastajaksi siltään napsittuna.



****

Rapea ruis-seesamnäkkäri

2 1/2 dl vettä
1/2 tl kuivahiivaa (tai pikkunokare tuorehiivaa)
1 tl suolaa
1/2 dl seesaminsiemeniä (lisäksi halutessasi päälle)
4 dl ruisjauhoja
vajaa 3 dl vehnäjauhoja

Sekoita veteen hiiva ja suola sekä siemenet. Lisää jauhoja vähitellen samalla voimakkaasti vatkaten; emme halua paukkuja. Lisää jauhoja kunnes taikina on melko jämäkkää. Työstä taikinaa käsin noin kymmenisen minuuttia, voit myös valjastaa yleiskoneen käyttöön. Jätä taikina lepäämään huoneenlämpöön vähintään puoleksi tunniksi.

Jaa taikina osiin ja kaulitse runsaassa (ruis)jauhossa mahdollisimman ohueksi. Voit tehdä taikinasta piparimuotilla pikkunäkkäreitä, leikata taikinapyörällä neliöiksi tai jättää ronskimmaksi levyksi. Paista 200-225 uunissa noin 5-8 minuuttia (isot leivät tarvitsevat enemmän aikaa) tai kunnes leivät ovat napakoita ja saaneet hieman väriä. Huomaa, että hieman väriä -vaiheesta palaneeksi kuluu aikaa vain pikkuruinen hetki (nimim. kokemusta on). Leivät saavuttavat lopullisen rapeuden jäätyessään kunnolla, viimeistään seuraavana päivänä näkkäri on rouskuvan rapeaa.

Tarjoile näkkäri simppelisti voin kanssa tai esimerkiksi osana juustopöytää.

****

lauantai 7. joulukuuta 2013

Taatelia, sinihomejuustoa & ilmakuivattua kinkkua



Taatelin makeus sekä juuston ja ilmakuivatun kinkun suolaisuus saavat makuhermot hyrisemään. Yhdistelmä on koukuttava erityisesti glögin kanssa nautittuna. Sinua on varoitettu.

****

Suupalat taatelista, sinihomejuustosta ja ilmakuivatusta kinkusta

kuivattuja, pehmeitä taateleita
sinihomejuustoa
ilmakuivattua kinkkua (esim. serrano)

Tee taateleihin viilto ja poista kivi, mikäli kaupan täti ei ole tehnyt sitä valmiiksi. Laita hahloon reilu siivu sinihomejuustoa ja kääräise ympärille suikale ilmakuivattua kinkkua. Kinkkuviipaleet kannattaa leikata pitkittäin kahteen tai kolmeen osaan, näin viikuna ei huku kinkun katveeseen.

****


sunnuntai 1. joulukuuta 2013

Miang kham - loistava thaimaalainen sormisyötävä



Tarvitaan hieman kärsivällisyyttä silppuamiseen, tarkkuutta paahtamiseen ja hetki aikaa surauttaa kastike - niin helppoa on koota loistava thaimaalainen sormisyötävä Miang kham. Suomeksi Miang kham tarkoittaa lehteen käärittyä ruokaa, joka kertookin koko tarinan. 

Salaatinlehden sisään voi laittaa melkein mitä vain, mutta tyypillisesti tarjolla on maapähkinöitä, kookoslastuja, limettiä, kuivattuja katkarapuja, sipulisilppua sekä mausteeksi inkivääriä, chiliä ja suolaisen makeaa kastiketta. Ja kun jokainen saa koota mieleisensä nyytin, ei kompromisseja tarvitse tehdä. 


****

Miang kham - loistava thaimaalainen sormisyötävä

kastike
1dl kuorittuja, suolattomia maapähkinöitä
1/2 dl kookoslastuja tai -hiutaleita 
1/2 dl palmusokeria
1/2 dl kuivattuja katkarapuja
1/2 dl kalakastiketta (nam pla)
1/2 dl vettä
1 tl tuoretta inkivääriä

lisäksi
salaatinlehtiä (esim. keräsalaatti)
shalottisipulia
kuorittuja, suolattomia maapähkinöitä
kookoslastuja tai -hiutaleita
kuivattuja katkarapuja 
tuoretta inkivääriä
tuoretta chiliä
limettiä (osta useampi, jos syöjiä on enemmän kuin yksi)

Aloita paahtamalla kuivalla pannulla keskilämmöllä maapähkinät kunnes ne ovat saaneet kauniin värin. Varo polttamasta. Paahda myös kookoslastut/-hiutaleet kullanruskeiksi. Laita kuivatut katkaravut likoamaan kylmään veteen. Huom! Paahda ja liota samalla täytteiksi tarkoitetut pähkinät ja kookoslastut sekä kuivatut katkaravut. Kastikkeesta riittää useaan kymmeneen salaattikääröön, varaa täytteitä syöjien määrän mukaan.

Mittaa kastikkeen ainekset tehosekoittimeen tai vastaavaan, jos haluat jumpata, käytä morttelia. Aja ainekset kastikkeeksi. Maista ja säädä tarvittaessa makua. Tavoitteena on suolaisen makea kastike/tahna.

Silppua sipuli(t), chili(t) ja inkivääri. Kuori limeteistä vihreä ja valkoinen kuori, jolloin jäljelle jää vain hedelmäliha. Lohko hedelmäliha leikaten veitsellä aina kalvon vierestä. Kalvoja emme halua syödä, hedelmälihan kyllä. Silppua hedelmälihalohkot pienemmäksi.

Laita täytteet joko pieniin kippoihin tai kasoihin isolle tarjoilulautaselle. Poista salaatista kanta ja laita myös se tarjolle.

****


Tarjosin Miang khamia eilen Oulun ruokabloggaajien pikkujouluissa, ja jos oikein ymmärsin, hekin tykkäsivät. Jos haluatte nähdä, mitä muuta Aina nälkä -blogin kotipesässä järjestetyissä, hulvattomissa kemuissa syötiin, suosittelen klikkaamaan Kokkeillaan -blogiin tai Makuja kotoa -blogiin. Pastanjauhajat raportoivat varmasti pian illan jouluoluttastingista, jossa neljää jouluolutta arvioitiin sekä sanallisesti että kouluarvosanoin.

Ohjeen ainesosat lunttasin muutamilta nettisivuilta sekä Korianteria ja sitruunaruohoa -keittokirjasta, määrät säädin oman suun mukaan. Useimmat reseptit ovat yllä olevaa monimutkaisempia, mutta yksinkertaisuus on valttia (vai laiskuutta...).
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails