maanantai 30. syyskuuta 2013

Banaani-kookossmoothie


Syksy on iskenyt kovaa vasten kasvoja. Vielä reilu viikko sitten pihalla saattoi heilua paitasillaan, nyt hanskat, pipo ja toppaliivi eivät riitä lämmikkeiksi. Leivinuunin lämmityskausikin on jo avattu. Tarvitaan lempeää makua aamuihin, sillä lempeys on lämpöä. Banaani-kookossmoothie on helppo ja maultaan lempeän täyteläinen. Limetti raikastaa smoothien ja vadelmat siipeilevät seuralaisena, koska päivä, joka alkaa vatuilla, on aina erinomainen.

****

Banaani-kookossmoothie
2 annosta

2 banaania
2 dl kookosmaitoa
limetinmehua
hieman vaniljaa myllystä
(ananasta tai ananasmehua)

Kuori ja pilko banaanit ja laita palaset pakkaseen noin puoleksi tunniksi, yön ylikin, jos blenderisi on tehokas.  Laita ainekset blenderiin tai kapeaan, sauvasekoittimelle sopivaan kulhoon ja surraa tasaiseksi. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa limetinmehua tai pieni määrä makeutta.

HUOM! Ananas sopii smoothieen aivan erinomaisesti, mutta aamu alkaa mukavasti ilman ananastakin. Tuore ananas tuo kirpeyttä, jolloin limetin voi jättää poiskin. Ananasmehu tai tölkkiananas (ei sokeriliemessä!), ovat tuoretta ananasta nopeammat vaihtoehdot.

****
EDIT 10.10.2013 Kun mukaan surauttaa kourallisen vadelmia, saa smoothie uutta, erilaista sykettä - kokeile!

lauantai 28. syyskuuta 2013

Lammasburger - local food, global world


Lammasburgerin idea kiteytyy sanontaan "local food, global world". Hampurilaiset ovat maailmankansalaisia, mutta lammasburgerin raaka-aineet ovat lähiruokaa ja täynnä tuttuja, juurevia makuja.

Sämpylä ja pihvi saavat kavereikseen oman maan kaskinauriista ja porkkanoista valmistettua salaattia, joka on maustettu pohjolan chilillä, piparjuurella, sekä tilliaiolilla. Karamellisoitu sipuli tuo burgeriin suloista makeutta. Kun lisäkkeeksi paistetaan rouheat perunalastut sekä kaadetaan lasillinen hyvää punaviiniä, on ateria valmis. Hampurilaisateria ei ole koskaan maistunut näin hyvältä.

Kokit ja Potit osallistuu Local food, global world - lammasburgerilla  Cono Surin järjestämään kilpailuun, jonka voittaja lennähtää matkalle Chileen. Huikeaa! Voittaja valitaan kuuden finalistin joukosta, joka koostuu kahdesta suomalaisesta bloggaajasta sekä kahdesta bloggaajasta Ruotsista ja Norjasta. Vaikuta Suomen finalisteihin ja äänestä. Äänestäjien kesken arvotaan kirjapalkintoja.

****

Lammasburgeri - Local food, global world

sämpylät
3 dl maitoa
50g tuorehiivaa
7g suolaa
1 rkl pellavansiemenrouhetta
1 rkl kuivattua puolukkarouhetta
n. 7dl vehnäjauhoja
2 rkl öljyä

lammaspihvit
karitsan jauhelihaa
suolaa
pippuria


nauris-porkkanaslaw 
2 porkkanaa (n. 100g)
2 kaskinaurista (n. 150g)
2 tl piparjuurta
tilliaiolia (ks. ohje alla)
hieman valkoviinietikkaa
mustapippuria
tarvittaessa suolaa

tilliaioli
1 kananmunankeltuainen
2 tl dijon-sinappia
1 1/2 dl rypsiöljyä
2 rkl tuoretta tilliä
1 (pieni) valkosipulinkynsi
suolaa
mustapippuria

karamellisoitu sipuli
4 sipulia
2 rkl voita
1/2 dl sokeria
1/2 dl valkoviinietikkaa

Sekoita sämpylätaikinan nesteseen hiiva, suola, pellavansiemenrouhe, puolukarouhe ja öljy. Sekoita ja lisää vähitellen jauhoja samalla voimakkaasti vatkaten. Vaivaa taikinaa yleiskoneella 10 minuuttia, käsin noin 20 minuuttia. Jätä lepäämään noin puoleksi tunniksi. Vaivaa taikinaa vielä hetki ja pyörittele sämpylät, kohota huolella ja paista noin 200 asteessa. Jäähdytä.

Kuori nauriit ja porkkanat. Leikkaa veitsellä tai mandoliinilla ohuita tikkuja. Voit myös raastaa juurekset karkeaksi raasteeksi. Kuori pala piparjuurta ja raasta se hyvin hienoksi raasteeksi. Sekoita raasteet ja jätä odottamaan.

Aloita tilliaiolin teko erottamalla kananmunasta keltuainen. Sekoita keltuaisen joukkoon sinappi ja valuta öljyä hyvin pienissä erin samalla voimakkaasti vatkaten. Kun öljy emulgoituu munan kanssa, muodostuu paksu ja täyteläinen majoneesi. Mausta majoneesi hienoksi hakatulla tillillä, suolalla, etikalla ja valkosipulisilpulla. Anna maustua vähintään puoli tuntia, maista ja säädä tarvittaessa makuja.

Kuori ja puolita sipulit ja leikkaa ne ohuiksi siivuiksi. Kuumenna pannulla voi, kuullota sipuleita siinä muutama minuutti. Vähennä lämpöä ja lisää nesteet. Hauduttele pienellä lämmöllä kunnes neste on liki haihtunut.

Viipaloi pestyt perunat hyvin ohuiksi siivuiksi, kuivaa siivut talouspaperilla. Kuumenna öljy kattilassa 180 asteeseen ja paista perunalastuja kunnes lastut ovat saaneet hieman väriä. Nosta reikäkauhalla talouspaperin päälle ja anna liian rasvan imeytyä paperiin. Suolaa lastut makusi mukaan.

Sekoita noin 2/3 tilliaiolista raasteiden joukkoon, lisää hieman etikkaa ja tarvittaessa suolaa. Tarjoa loppu aioli perunalastujen kaverina.

Muotoile jauhelihasta pihvit ja paista ne kuumalla pannulla pienessä voimäärässä molemmin puolin. Pihvit saavat jäädä mediumiksi.

Kokoa hampurilainen: halkaise sämpylät, paahda ne halutessasi ja laita väliin hampurilainen raastesalaatilla, pihvillä ja karamellisoidulla sipulilla. Tarjoa burgeri perunalastujen sekä Cono Sur Bicicleta Pinot Noir – viinin kanssa.

****

tiistai 24. syyskuuta 2013

Kukkakaalikeitto & persiljaöljy


Vihanneslokerossa lojui kukkakaali, josta piti tehdä viime viikolla jotain tajunnanräjäyttävää ruokaa. Taas oli jollain ollut enemmän suunnitelmia ja intoa kuin aikaa tai tarvetta. Parhaan teränsä menettänyt kukkakaali, yksi lempivihanneksistamme muuten, päätyi samettiseen keittoon. Keitto on kuin tuorehernesosekeitto Crème Ninon, mutta astetta syksyisempi sekä rakenteeltaan että maultaan. Kermaa keittoon voi lisätä, joskaan kukkakaali ei sitä välttämättä kaipaa. Sen sijaan persiljaöljyn suosittelen tekemään, sillä arki täytyy välillä vääntää juhlaksi.

****

Kukkakaalikeitto

tilkka öljyä
1 reilunkokoinen kukkakaali (noin 600g)
1 valkosipulinkynsi
n. 7 dl kasvislientä
1 dl valkoviiniä
1/2 - 1 tl suolaa
hieman mustapippuri myllystä
1 tl hunajaa (tarvittaessa)
(halutessasi hieman kermaa)

Pieni kukkakaali. Jätä vain kova kanta laittamatta, muutoin kukinnot voi pilkkoa keittoon varsineen. Kuori ja silppua valkosipuli. Kuumenna kattilassa öljytilkka ja pyörittele valkosipulisilppua siinä hetki. Lisää kukkakaalisilppu ja jatka hämmentämistä. Lisää kasvisliemi ja anna keiton poreilla pienellä lämmöllä noin 15 minuutta tai kunnes kukkakaalit ovat kypsiä. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi. Lisää viini, suola ja mustapippuri. Sekoita ja maista, lisää tarvittaessa pieni tilkka hunajaa. Lisää halutessasi kermaa pyöristämään makua. Kuumenna kiehuvaksi ja tarjoile persijaöljyn kanssa.

HUOM! Viinin sijasta voit laittaa keittoon hieman sitruunamehua tai hunaja-omenaviinietikkaa.

****

Persijaöljy

puntillinen (silolehti)persiljaa
n. 1/2 dl oliiviöljyä
1 rkl hunaja-omenaviinietikkaa
1/2-1 valkosipulinkynsi (voi jättää poiskin)
1 tl juoksevaa hunajaa
mustapippuria
suolaa

Mittaa ainekset mortteliin tai kapeaan kulhoon ja survo tai surauta sauvasekoittimella. Öljyn määrää voi lisätä hieman, jos haluat juoksevampaa seosta.

****

Keiton kanssa söimme uutta näkkärisuosikkiamme, ohutta J Martinin rieskanäkkäriä.

sunnuntai 22. syyskuuta 2013

Pulled pork burger kastike - salaisuutena savustetut tomaatit



Joka vuosi syyskuisena viikonloppuna kokoonnumme serkusten kesken syömään, nauramaan, päivittämään kuulumisia ja jatkamaan jo lapsuudessa alkanutta kisuamista Suomen parhaasta kiekkojoukkueesta.

Viime viikonloppuna kokoonnuimme siskoni perheen kotiin Kuopioon. Pääruoaksi laitoimme pulled pork burgereita, joihin jokainen sai valita täytteensä itse. Simppelisti suolalla ja pippurilla maustetun nyhtöpossun lisäksi superherkullisten sämpylöiden väliin laitettavaksi tarjolla oli coleslaw, maustekurkut, tomaattiviipaleita ja karamellisoitua sipulia.

Burgerkastikkeita oli kahdenlaista: menestys-burgereista tuttua, majoneesipohjaista kastiketta sekä kastiketta, jonka sielun muodostivat savustetut tomaatit. Savuinen aromi oli pehmeä ja täydensi loistavasti kastikkeen täyteläistä makumaailmaa. Kastike on yksi parhaista, jonka olen koskaan onnistunut loihtimaan. Makeuden ja mausteiden sekä savun ja syvyyden yhdistelmä oli erinomainen.



****

Pulled pork burger kastike - salaisuutena savustetut tomaatit

3 dl coca colaa
1/2 kg kypsiä tomaatteja (4-6 kpl)
1 pieni sipuli
2-3 valkosipulinkynttä
2 rkl tomaattipyrettä
tuoretta chiliä tai hieman esim. Sriracha-kastiketta
1/2 dl valkoviinietikkaa
1 1/2 dl ruokosokeria
n. 1 tl suolaa
1 tl paparikajauhetta
1/2 tl kanelia
hieman mustapippuria

Kalttaa tomaatit ja savusta niitä 15-20 minuuttia. Me savustimme tomaatit sähkösavustimessa. Mittaa kattilaan kaikki ainekset ja keittele hiljaalleen puolisen tuntia välillä sekoitellen. Surauta kastike tasaiseksi sauvasekoittimella ja jatka keittelyä toiset puoli tuntia. Kastikkeen maku tiivistyy ja paranee kasaankeittyessään. Maista ja säädä makua tarvittaessa.

****

Yön pimeinä tunteina ratkaisemme aina arpomalla seuraavan vuoden kemupaikan. Kuulostaa nopealta ja tylsältä, mutta on hyvin jännittävää ja monivaiheista. Säännöt keksitään uudestaan joka vuosi, monta kertaa. Nyt yritimme kannustaa (hieman syrjässä sijaitsevaa) Helsinkiä ja joka toiseen Kalpa-pipoon upotettuun lappuun kirjoitettiin toisen pääkaupungissa asuvan serkun nimi. Ja kuinka kävikään? Ensi vuonna skoolaamme sukulaisuudelle täällä Kokkipottilassa.

Jälkiruokana tarjosimme limettipossetteja ja iltakahvilla mustikkakukkoa.

tiistai 17. syyskuuta 2013

Tomaattiruokien parhaat


Tomaattikausi on juuri nyt parhaimmillaan sekä kaupoissa että kotitarhoissa. Lämmin syyskesä on kypsyttänyt kasvihuoneessamme tomaatteja hurjaa vauhtia ja vain pieni osa tomaateista on enää kypsymättä. Myös kaupoissa olen nähnyt viime aikoina poikkeuksellisen punaposkisia tomskuja. Aikaisempina vuosina tomaateille on jouduttu antamaan lisälämpöä viimeistään syyskuun alussa, mutta nyt lämpöpuhallin on saanut olla kellarissa kaikessa rauhassa.

Kypsien tomaattien makeudesta hurmaantuneena innostuin keräämään Kokkipottilan parhaat tomaattireseptit muistutukseksi meille ja vinkiksi teille. Tässä, olkaa hyvä:


Kuvassa olevat 'Sungold' tomaatit ja lehtipersiljat ovat matkalla linssisalaattiin. Jahka saan viilattua reseptin vielä paremmaksi, laitan sen jakoon. 

sunnuntai 15. syyskuuta 2013

Paahdettuja kasviksia & pastaa


Uunissa paahdetut kasvikset ovat helppoudessaan ja herkullisuudessaan lisäkkeiden aatelia. Eikä kukaan voi väittää, että ruoka olisi tässä tapauksessa kallista, sillä ainekset eivät montaa euroa maksa.

Mutta sivuosasta päärooliin paahdetut kasvikset pääsevät, kun niiden rinnalle keitetään täysjyväpastaa. Kasvikset uunissa saama intensiivinen maku, suolaisuuden ja makeuden yhdistelmä ei paljoa lisäkommervenkkejä kaipaa - kourallinen parmesaania riittää.

****

Paahdettuja kasviksia & pastaa

porkkanaa
kukkakaalia
naurista
munakoisoa
(tai muita kauden kasviksia)

suolaa
hieman hunajaa
öljyä
valkosipulia
omenaviinietikkaa tai vastaavaa

pastaa
parmesaania

Kuori ja pilko kasvikset. Tee rouheita paloja, ei mitään silppua. Laita kasvikset uunivuokaan ja mausta suolalla, hunajalla ja valkosipulisilpulla. Huiski öljyä päälle ja pyörittele makuja sekaisin. Paahda n. 180-200 asteisessa uunissa puolisen tuntia eli kunnes kasvikset ovat hieman kypsyneet ja saaneet väriä. Älä paista kasviksia läpikypsiksi. Mausta vielä pienellä määrällä etikkaa. Tarkista maku. Kun kasvikset ovat pääosassa, tulee niiden olla erityisen maukkaita.

Keitä pasta hyvin suolatussa vedessä. Valuta ja annostele pasta lautasille. Kumoa kasviksia päälle ja raasta parmesaania maun mukaan. Annoksen voi viimeistellä tuoreilla yrteillä ja/tai oliiviöljyllä.

****



tiistai 10. syyskuuta 2013

Aamiaiskakku - ylellinen alku päivälle


Hyvää huomenta!

Ajattelitko syödä aamiaiseksi jugurttia, mysliä ja hedelmiä? Perinteinen ja turvallinen tapa aloittaa päivä on toimiva, mutta tuntuu ajoittain ehkä hieman tylsältäkin. Paitsi, jos tuiki tavalliset aamupalatuotteet tarjotaan uudella tavalla - aamiaiskakkuna.

Aamiaiskakku kannattaa tehdä hedelmiä tai marjoja vaille valmiiksi edellisenä iltana. Sulounien aikaan se hyytyy jääkaapissa ja aamulla ei tarvitse kuin kumota päälle kasa kauden marjoja tai hedelmiä. Kakku riittää kahvin kanssa aamupalaksi siltäänkin, mutta omimmillaan se on osana brunssipöytää.



****

Aamiaiskakku

pohja
2 dl Dr. Oetker Vitalis 7 viljaa mysliä
2 rkl kylmäpuristettua kookosöljyä
2 rkl vaahterasiirappia

täyte
400g paksua maustamatonta jugurttia
3 rkl ruokosokeria
hieman sitruunamehua
tilkka maitoa
2 liivatelehteä
hedelmiä ja/tai marjoja

Lämmitä kookosöljyä, jotta saat siitä juoksevaa. Sekoita öljyyn vaahterasiirappi ja lisää seokseen mysli. Painele mysliseos pienen irtopohjavuoan (halk. 15cm) pohjalle tai neljään pienempään astiaan (esim. lasipurkkiin).

Anna liivatelehtien liota kylmässä vedessä, jotta ne pehmenevät. Sekoita jugurttiin sokeri sekä hieman sitruunamehua. Maista ja lisää halutessasi makeutta tai sitruunaisuutta. Lämmitä pari ruokalusikallista maitoa ja sekoita siihen pehmenneet, liiasta vedestä puristetut liivatelehdet. Lisää liivateliemi jugurtin joukkoon ja sekoita huolellisesti. Kaada täyte myslipohjan päälle ja laita vuoka kelmun alle jääkaappiin joko yöksi tai ainakin kolmeksi, neljäksi tunniksi.

Lado kakun päälle paljon kauden marjoja tai hedelmiä, suosikkejasi tietenkin. Voit lisäksi notkistaa lempihillosi kastikkeeksi ja lisätä sitä kakun päälle. Kuvassa olevat omenalohkot maustoin tilkalla sitruunamehua ja ripauksella muskottipähkinää. 

****

Resepti on osa Blogiringin ja Dr. Oetkerin yhteistyökampanjaa.


sunnuntai 8. syyskuuta 2013

BBQ-kastike mangosta ja tomaatista


Muutama viikko sitten herra Kokki kaartoi kauppahalliin minuuttia vaille sulkemisajan mielessään pari kiloa kauniita ribsirivejä. Kotiin tuli myhäilevä mies mukanaan seitsemän kiloa täysleveitä porsaan kylkiä. Lihakauppias oli jo ehtinyt putsata sahan, joten kylkien leikkaaminen ribsiriveiksi ei onnistunut, mutta sitä tarina ei kerro, miksi kahden kilon sijaan kasseihin pakattiin seitsemän kiloa porsasta. Enemmän on enemmän!

Ribsit olivat kylkikaaren mallisia, leveimmillään neljäkymmentäsenttisiä. Kotikokeilla meni hetki hämmennyksessä: miten ihmeessä koko keittiön vallanneet ribsit saataisiin syömäkuntoon muutamassa tunnissa. Syömään kutsuttiin vieraina jo olleiden rakkaiden lisäksi toinenkin puoli sukua. Sitten käärittiin hihat ja päätettiin onnistua. Tiesittehän, että onnistuminen on asia, jonka voi päättää.

Ribseihin hierottiin maustetahna, johon otettiin mallia grilli-idoleiltamme. Maustumisaika kutistettiin carting-kierroksen mittaiseksi ja ribsien muhiessa foliopaketissa uunissa taisteltiin frisbeegolfin suvun mestaruudesta. Osa kypsistä ribseistä grillattiin ja siveltiin omenaviinietikan, sinapin, suolan ja sokerin seoksella, osa grillattiin ja syötiin seuraavana päivänä ja loput laitettiin pakkaseen.

Kypsänä pakastettu pala possunkylkeä on sittemmin todettu olevan arki-illan pelastaja, kun se saa sekä grillatessa että pöydässä päällensä maukasta ja nopeasti valmistuvaa BBQ-kastiketta mangosta ja tomaatista. Kastike on toimii myös esimerkiksi salaatinkastikkeena sekä fajitaksen välissä.

****

BBQ-kastike mangosta ja tomaatista

3-4 kypsää tomaattia
1 kypsä mango
2 valkosipulinkynttä
n. 3 rkl ruokosokeria
2 tl Worcesterkastiketta
pala tuoretta chiliä
tuoretta korianteria
tuoretta (lehti)persiljaa
limetin mehua
suolaa
mustapippuria

Kuori ja lohko valkosipulinkynnet ja mango. Lohko tomaatit. Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja surraa tasaiseksi. Maista ja säädä suolan, hapon, sokerin ja tulisuuden kombinaatio kohdilleen. Anna tekeytyä jääkaapissa ja tee maisto&säätö tarvittaessa uudelleen. Kastike säilyy muutamia päiviä jääkaapissa ja kestää pakastuksen.

****

maanantai 2. syyskuuta 2013

Omenahillo uunissa


Laita kaikki ainekset uunivuokaan, unohda hillon vahtaaminen tunniksi, jopa puoleksitoista, ja palaa keittiöön purkittamaan makea herkku. Koskaan ei hillonteko ole ollut näin helppoa!

Pari välivaihetta voi edellä mainittuun listaan lisätä, jos muistaa. Uunituksen aikana herkkua voi hämmentää kerran tai pari. Ja ennen purkitusta hillosta voi tehdä tasaista joko teho- tai sauvasekoittimella. Maku on tavalliseen, keitettyyn omenahilloon verrattuna intensiivisempi, toffeinenkin. Niin hyvä, että keitettyyn omenahilloon ei tarvitse enää palata.




Resepti




Omenahillo uunissa


2 osaa omenoita
1 osa hillosokeria

lisäksi maun mukaan
kanelitanko tai pari
hieman muskottipähkinää
sitruunamehua


Kuumenna uuni 150 asteeseen. Lohko puhtaat omenat neljään tai kuuteen osaan, poista siemenkodat. Laita omenat ja sokeri uunivuokaan, sekoita ja mausta haluamallasi tavalla. Vasta raastettu muskottipähkinä ja kaneli ovat tuovat hilloon upeita sävyjä. Sitruunamehua voi lisätä valmiiseenkin hilloon, jolloin hapon säätäminen on helpompaa.

Laita vuoka noin 150 asteiseen uuniin ja anna muhia 1–1 1/2 tuntia. Välillä hilloa voi sekoitella. Neste saa muuttua jopa siirappimaiseksi. Poista kanelitangot ja kaada valmis hillo tehosekoittimeen tai sauvasekoittimelle sopivaan astiaan ja aja hillo tasaiseksi. Mausta tarvittaessa sitruunamehulla. Purkita puhtaisiin ja kuumiin purkkeihin. Jäähdytä ja säilytä jääkaapissa.

HUOM! Sokerin määrää voi säätää toivotun makeuden ja säilöntätavan mukaan: pakastettavaan hilloon ei tarvita niin paljoa sokeria kuin jääkaapissa säilytettävään. Yllä oleva määrä on varma tapaus, hillo säilyy jääkaapissa ilmatiiviissä lasipurkissa noin vuoden.

_____

Kokeile myös muita säilöntäsuosikkejani:





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails