tiistai 30. huhtikuuta 2013

Inkiväärisiirapista drinkiksi


Eilen kehoitin Kokit ja Potit -facebookin puolella laittamaan inkiväärisiirapin pöhisemään, sillä tänään tehdään raikkaita inkivääri-limettidrinkkejä. Mutta ehtii inkiväärisiirapin keitellä tänäänkin.

Inkiväärisiirapista saa helposti sekoiteltua sekä aikuisille että lapsille sopivia sihiseviä juomia. Limetin mehu raikastaa makean siirapin ja kivennäisveden poreet saa kevätilon pirskahtelemaan. Drinkkiin voi sekoittaa myös hieman hedelmämehua, vaikka ananaista, jos hedelmäisempi juoma houkuttaa.

Kippistä kaverit!

_____



Resepti




Inkivääri-limettidrinkki

inkiväärisiirappi
3 dl vettä
3 dl sokeria
n. 50g (5x5cm) tuoretta inkivääriä

inkivääri-limettidrinkki
4 cl inkiväärisiirappia
2 cl limetin mehua
(2 cl vodkaa)
n. 8 cl kivennäisvettä
jäitä

Tee ensin inkiväärisiirappi. Kuori inkivääri ja leikkaa se kuutioiksi. Mittaa kattilaan kaikki ainekset ja keitä hiljalleen puolisen tuntia eli kunnes liemi hieman sakenee. Ota pois levyltä ja anna jäähtyä inkiväärien liotessa liemessä. Siivilöi jäähtynyt siirappi ja säilytä tarvittaessa jääkaapissa kannellisessa rasiassa. Siirappi säilyy parisen viikkoa.

Sekoita drinkki. Maista ja säädä tarvittaessa makeutta siirapilla, hapokkuutta limetillä. Tittidii!

****

Inkivääri-limettidrinkki sopii erinomaisesti myös onnittelumaljaksi. Voit myös vaihtaa vodkan ja kivennäisveden kuohuviiniin.

sunnuntai 28. huhtikuuta 2013

Rakthai - nelostien yllättäjä



Oulusta etelään, pohjoiseen tai itään vievien teiden ritarina joutuu toteamaan sen saman yksitoikkoisuuden, joka ihmetyttää joka puolella Suomea: jos haluaisi välttää aakkoshuoltoasemia, saisi ihan rauhassa syödä omia eväitään.

ABC ei ole meille kirosana, vaikka muovitettu mauttomuus ei syömään houkuttelekaan. Silti, useimmiten, pysähdymme suuressa ja mahtavassa (?), pienet ja keskisuuret kilpailijansa jyränneessä jätissä, sillä eittämättä hyviäkin puolia on: ABC on auki, jos ei aina niin melkein kuitenkin. Tiedät mitä saat, vaikka et saisikaan mitä haluaisit. Vessat ovat siistit, joskaan elämys se ei ole niin kuin joskus pienessä putiikissa. Kyljessä olevasta kaupasta saa evästä ja karun arkinen todellisuus on, että jos haluaa autoilla vaikka Oulusta Kuopioon (ja me haluamme), ei vaihtoehtoja oikeasti tien varrella ole. Tai no, on*, mutta Puolivälin Baari Ahokylässä ei ehkä varsinaisesti ole se elämys, jota haemme, vaikka elämys se on. Todella.

Mutta puhkikulutettujenkin teiden (4 ja 5) varsilta voi joskus löytää positiivisia yllättäjiä. 4-tiellä, Pihtiputaalla, 200 km Oulusta etelään, on täältä käsin katsottuna ensin Shell ja kotvan päästä pikkuruinen Seo. Seon kyljessä on thaimaalainen ravintola, Rakthai, joka on Thaimaasta Suomeen muuttaneen pariskunnan yritys. Ravintola ei näytä houkuttelevalta, mutta ennakkoasenteen jättäminen kynnykselle kannattaa.

Vastaanotto Rakthaissa on ystävällinen ja lämmin, kutsuva. Pariskunta puhuu Suomea iloisesti palvellen ja kertoo mielellään annoksistaan. Kuultiinpa sekin, että tangokuningas-Amadeus pysähtyy aina Rakthaissa keikkamatkoillaan ja syö kanaa hapanimeläkastikkeella. Ravintoloitsijoiden ylpeys omasta tekemisestä ja halu tehdä hyvää ovat merkillepantavia asioita. Ruoka on maukasta, suorastaan erinomaista. Tulisuutta on säädetty suomalaiseen suuhun sopivammaksi. Annokset valmistetaan tilausten mukaan, joten kasvikset ovat rapeita ja ruoka kuumaa. Suosittelemme!

Ketjujen karttajien kootut taukopaikat löytyy ladattavana puhelinsovelluksena (Vaihtoehto ABC:lle). Kartalle koottuja itsenäisiä huoltsikoita on koottu myös esimerkiksi tänne. Onko sinulla tiedossa joku tien varren yllättäjä? Me olemme reissussa usein autolla, joten kaikki vinkit otamme innolla vastaan.


*Lapinlahdella (5-tie) on muuten kaksikin hauskaa huilipaikkaa, jotka houkuttelisivat useimminkin, jos sijainti ei olisi niin lähellä määränpäätä, mualiman nappaa. Matin ja Liisan asema Iloisine Viiveineen on yrittäjävetoinen paikka, vaikka Nesteen lipun alla majaileekin. Vähän pohjoisempana 5-tien varressa oleva Hyvä-Eväs -grilli on myös kokeilemisen arvoinen paikka. Pieni P-levike on aina täynnä autoja, kun grillin luukut ovat auki.


tiistai 23. huhtikuuta 2013

Papupanzanella



Panzanella on toscanalainen salaatti, joka koostuu yksinkertaisimmillaan tomaatista,  kuivahtaneesta leivästä ja kastikkeesta. Kun tomaatin, leivän ja kastikkeen joukkoon sekoittaa suuria valkoisia papuja, kapriksia ja oliiveja muuttuu salaatti nälkääpitäväksi lounaaksi tai lisukkeeksi. Tuore basilika ylevöittää salaatin vaikka juhlapöytään sopivaksi.

Jos kesällä haluaa napsia tuoretta basilikaa panzanellaansa omasta purkista, on nyt hyvät hetket laittaa siemenet multaan. Hyvin ehtii vielä, vaikka hätäisimmillä (minäkö? emmämitäänmyönnä) basilikat ovat kasvaneet vartta jo hyvän tovin. Tälle kesälle olen tilannut paljon aurinkoa ja lämpöä, joten basilikan sadosta on odotettavissa valtava. Viime vuonna basilika kiukutteli kilpaa minun kanssa kylmyyden vuoksi.

****

Papupanzanella
2-4 annosta

n. 400g (kirsikka)tomaatteja
pari viipaletta kuivahtanutta vaaleaa leipää
n. 2 dl keitettyjä (isoja) valkopapuja
kapriksia
kalamata oliiveja
1 rkl sherryviinietikkaa tai punaviinietikkaa
2 rkl oliiviöljyä
suolaa
tarvittaessa hieman sokeria
tuoretta basilikaa

Puolita huuhdotut kirsikkatomaatit ja kuutioi leivpäviipaleet. Valuta pavut tarvittaessa. Laita kulhoon tomaatit, leipäkuutiot ja pavut sekä kapriksia ja oliiveja sopivaksi katsomasi määrä. Sekoita viinietikka ja öljy, kaada salaatin joukkoon. Mausta suolalla ja maistele. Lisää tarvittaessa hieman sokeria, etenkin jos tomaatit eivät ole makeita. Laita salaatin joukkoon runsaasti tuoretta basilikaa.

Tarjoile sellaisenaan, lisukkeena esimerkiksi lihalle tai osana buffetpöytää. Ota huomioon, että leipäkuutiot vettyvät seistessään liikaa. Jos salaatti odottaa syöjiä pitkään, voit tarjoilla leipäkuutiot erikseenkin. Parhaita kuutiot kuitenkin ovat, kun ne ovaat imaisseet itseensä hieman kastiketta mutta ovat vielä kiinteitä.

****

Papupanzanella on nopea tehdä, joten se sopii myös pikaista vatsantäytettä kaipaaville. Pikaruokia ovat myös:

tiistai 16. huhtikuuta 2013

Paahdettu tomaattikeitto



Tuoreista tomaateista tehty keitto on tomaattikeittojen aatelia. Mikään ei tietenkään voita kesän punastuttamista ja makeuttamista tomaateista tehtyä soppaa, mutta talvisistakin mukatomaateista saa maistuvaa ruokaa kypsyttämällä niitä ensin hieman liian kauan huoneenlämmössä ja paahtamalla ne sitten uunissa sipulien kanssa. Paahtaminen tekee tomaateista intensiivisen makuisia ja pehmittää kuoretkin sopivasti keittoon helposti soseutuvaksi makutiivisteeksi.

****

Paahdettu tomaattikeitto
2-3 annosta

500g tomaatteja
1 keskikokoinen sipuli
2 valkosipulinkynttä
1-2 rkl oliiviöljyä
suolaa
pippuria
5 dl kasvislientä
2 rkl tomaattipyrettä
n. 1 rkl hunajaa
1/2 dl kermaa

lisäksi halutessasi
tuoreista yrteistä tehtyä öljyä (basilikaa, oliiviöljyä, sitruunamehua, suolaa (sokeria)) 
vuohenjuustoa
vaaleaa leipää

Lämmitä uuni noin 175 asteeseen. Lohko tomaatit muutamaan osaan, poista kannat. Kuori ja lohko sipuli ja kuori myös valkosipulinkynnet. Levitä leivinpaperin päälle tomaatti- ja sipulilohkot sekä kokonaiset valkosipulinkynnet. Mausta oliiviöljyllä sekä suolalla ja pippurilla. Paahda uunissa puolisen tuntia. Kasvikset saavat saada väriä pintaan, pieni rusketus tekee hyvää meille kaikille.

Mittaa kattilaan kasvisliemi ja tomaattipyre ja kaada paahtuneet kasvikset sekaan. Anna keiton poreilla hiljalleen viitisen minuuttia. Soseuta sauvasekoittimella huolellisesti. Mausta hunajalla ja pyöristä kermalla ja anna vielä kuumeta kiehuvaksi. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa ja/tai hunajaa.

Leivästä voi halutessaan paistaa rapeita krutonkeja ja yrttiöljyn ja juuston voi ripotella keiton päälle. Hyvää kaikin tavoin.

****

Keittoon voi vallan hyvin käyttää jo pehmenneitä tomaatteja. Hävikistä herkuksi, you know.

maanantai 15. huhtikuuta 2013

Pinaatti-artisokkadippi


Pinaatti-artisokkadippi on amerikkalainen klassikko, jonka reseptivariaatioita on kuin italiassa täydellisiä tomaattikastikereseptejä. Yhteistä kaikille dippiohjeille on kermaisuus ja täyteläisyys, jotka saadaan aikaan erilaisilla juustolaaduilla sekä joissain ohjeissa myös kermalla, voilla ja majoneesilla. Omassa reseptissäni halusin jättää tilaa myös ihastuttavien (pää)raaka-aineiden vienoille mauille, ovathan pinaatti ja artisokka hurmaavan herkullisia, ja käytin dippiin vain kahta juustoa. Vannon, että vyötäröni mielestä täyteläisyyttä oli silti riittävästi.

Parhaimmillaan dippi on, kun sen jakaa rakkaiden kanssa upoten vapaaillan viettelykseen. Mutta en keksi mitään moitittavaa myöskään tavasta, jolla itse dippiä söin: maanantaina, yksin, keittiössä ja seisten, koska olin liian nälkäinen istuakseni. Kolme kukkuralusikallisen jälkeen hengitin syvään, painoin pyllyn penkkiin ja avasin siiderin. Samalla vaihdoin ruislastut suolaisiin tortillalastuihin. Se oli hyvä maanantai-ilta.

****

Pinaatti-artisokkadippi
(2-4 annosta)


tilkka öljyä
n. 150g tuoretta pinaattia
1 tlk (390/240g) artisokansydämiä
1 pieni sipuli
2-3 valkosipulinkynttä
200g maustamatonta tuorejuustoa (Philadelphia)
1 1/2 - 2 dl parmesaaniraastetta
suolaa
pippuria
hieman sitruunamehua
muutama tippa tabascoa

tomaattia
tuoretta basilikaa
tortillalastuja, ruissipsejä, porkkanoita tms. dipattavaa

Laita uuni lämpiämään 180/200 asteeseen. Valuta artisokansydämet ja hienonna ne karkeaksi silpuksi. Huuhtele pinaatti, kuivaa suurin osa vedestä pois ja rouhi veitsellä pienemmäksi. Kuori ja silppua myös sipuli ja valkosipulinkynnet. Raasta juusto valmiiksi.

Kuumenna paistinpannulle tilkka öljyä. Kaada pinaattisilppu pannulle ja pyörittele parisen minuuttia, jotta pinaatti kutistuu ja neste haihtuu. Lisää artisokka sekä sipulit, jatka pyörittelyä hetki. Lisää tuorejuusto, sekoittele ja anna juuston sulaa. Sekoita joukkoon noin puolet parmesaanista sekä pippuria ja suolaa. Huom! Käytä suolaa ajatellen myös dipattavina olevia aineksia: jos sinulla on suolaisia tortillalastuja, tarvitsee dippi suolaa vähän vähemmän kuin suolattomia ruislastuja käytettäessä. Sekoita kastikkeeseen myös muutama tippa Tabascoa.

Kaada kastike uuninkestävään vuokaan. Ripottele loppu parmesaani päälle ja paista uunin keskitasolla noin 20 minuuttia tai kunnes pinta hieman kupruilee ja saa aavistuksen väriä. Tomaatit ja tuore basilika raikastavat dippiä mukavasti etenkin, jos dipattavana on suolaisia lastuja.

****

lauantai 13. huhtikuuta 2013

Arkiaamun mangosmoothie



Arkiaamuisin energia ja kärsivällisyys riittää nipin napin nopeaan ja helppoon aamiaiseen. Yksi arjen suosikeista on mangosmoothie, jonka tekemiseen menee aikaa puoli minuuttia, joinakin aamuina puoli minuuttia liikaa, ja tiskiä tulee lasin ja lusikan verran.

Yksinkertaisimmillaan sekoitan smoothien jogurtista ja mangososeesta. Jos olen voimissani, laitan joukkoon hieman leseitä tai ripottelen pinnalle kaapista käteen sattuvia siemeniä. Basilikakin sopii smoothieen hämmästyttävän hyvin, kokeile vaikka!

****

Nopea mangosmoothie 

maustamatonta jogurttia
mangososetta (käytän Bonne Premium Mangososetta)

Kaada korkeaan lasiin jogurttia ja mangososetta. Kokeile sinulle sopiva sekoitussuhde, itse laitan useimmiten mangoa hieman enemmän kuin jogurttia (60/40). Sekoita.

****

tiistai 9. huhtikuuta 2013

Tostadat mustapapupyreellä ja avokadotahnalla


Mustapapupyree yrittää hämätä mutamaisella ulkonäöllä, mutta viis me veisataan epätyypillisestä ruokaväristä. Tahna on nimittäin herkullista ja minuutissa valmista, jos siis olet yhtä laiska kuin minä ja kaadat pavut kulhoon purkista. Mustapapupyreen pariksi sopii erinomaisesti avokadotahna, joka on liki yhtä helppo valmistaa. Rapeaksi paahdetun minitortillan, tostadan, päälle kasatut samettiset tahnat kruunataan tomaattikuutioilla, korianterilla ja pienellä määrällä tulisieluista kastiketta ja loistava sormisyötävä on valmis.

****

Tostadat mustapapupyreellä ja avokadotahnalla

pohjat
3 1/2 dl vehnäjauhoja
3/4 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
n. 1 1/2 dl vettä

mustapapupyree
n. 170g mustapapuja (1 prk tai vastaava määrä itse keitettyjä)
1/2 dl luonnonjugurttia
1/2 tl jeeraa eli juustokuminaa jauheena
hieman limetin mehua
suolaa

avokadopyre
1 kypsä avokado
1/2 -1 valkosipulinkynsi
hieman tabascoa tai muuta chilikastiketta
limetin mehua
suolaa

lisäksi
tomaatteja
tuoretta korianteria
tabascoa, Tannisen vahvaa kastiketta tai tuoretta chiliä

Aloita tekemällä taikina. Sekoita kaikki taikinan ainekset nopeasti taikinaksi. Taikina saa olla napakkaa ja helposti käsiteltävää. Anna taikinapallon vetäytyä jääkaapissa puolisen tuntia. Kaulitse jauhotetulla pöydällä taikina (tai osa siitä, on helpompaa) aivan ohueksi, parimilliseksi levyksi. Paina muotilla tai lasilla pyöreitä, pieniä ympyröitä (kuvassa olevat ovat halkaisujaltaan noin 6 cm). Taikinasta saattaa tulla pyöryläisiä hieman liikaa, mutta voit paistaa ne valmiiksi, pakastaa ja paahtaa myöhemmin.

Taikinan levätessä tee tahnat. Valuta mustapavut, yhdistä kaikki ainekset ja surauta tasaiseksi tahnaksi joko tehosekoittimella tai sauvasekoittimella. Tarkista maku ja säädä tarvittaessa. Kuori sitten avokado ja valkosipulinkynsi, silppua molemmat.  Tee myös avokadosta tahnaa, mausta omalle suulle sopivasti. Me tykkäämme, että limettiä on reilusti, suolaakin saa olla mielummin enemmän kuin vähemmän. Laita tahnat tekeytymään jääkaappiin.

Kuumenna paistinpannu kuivana. Älä siis lisää pannulle mitään. Paista minitortilloja kuivalla pannulla hetki molemmin puolin. Pintaan saa tulla pieniä ruskeita pilkkuja. Tähän saakka voit tehdä hyvissä ajoin etukäteen.

Kuumenna uuni noin 200 asteeseen ja laita minitortillat paahtumaan noin viideksi minuutiksi tai kunnes ne ovat rapeita mutta eivät liiaksi paahtuneita. Kuutioi tomaatit tostadoiden jäähtyessä. Kasaa laittamalla ensin tahnoja ja päälle tomaattikuutioita. Lisää tuoretta korianteria sekä tilkka tulisieluista kastiketta.

Suosittelen tekemään kokeiluversion ennen kaikkien tostadoiden täyttämistä. Näin pääset perille, kuinka kokonaisuus toimii ja tarvitseeko esimerkiksi tahnat jotain lisää.

****

Tarjosin tostadat muutama viikko sitten oululaisille ruokabloggaajille. Jos tulkitsin ääntelyt ja eleet oikein, he taisivat tykätä. Ja he ovat aika kriittistä sakkia.

perjantai 5. huhtikuuta 2013

T(h)aivaallinen alkupala kuivalihasta



Kokkipottilan Facebookin puolella keulinkin jo ennen pääsiäistä, että aurinko, tuuli ja pakkanen ovat panneet parastaan ja kuivalihat ovat valmiita. Tänk juu veri meni kauniista kevätkeleistä, vaikka korkeapaine on tiennytkin kylmyyttä ja kevään viivästymistä. Kaikilla asioilla tuppaa olemaan vähintään kaksi katsantokantaa.

Osa lihoista pakattiin pääsiäisretkelle Leville ja osa, ne mitä ei ole vielä syöty, majailee pakastimessa. Sopivasti mediumiksi räystään alla kypsyneet kulmapaistipalat pysyvät pakastimessa parhaiten mehevinä, vaikka vähän jatkavatkin kypsymistään.

Kun boxit ja pressit*, bläkit ja ladut oli otettu haltuun, maistui carpacciomainen alkupala taivaalliselta, limetin ja chilin ansiosta vienosti thaivaalliseltakin. Pääruoaksi oli, perinteiseen pääsiäistapaan, sanomalehtilammasta, jälkiruoaksi limettipossettia. Ihana pääsiäinen ja ihana ateria!


****

Carpacciomainen alkupala

babypinaattia
ohueksi leikattua kuivalihaa tai ohueksi leikattua muuta lihaa
limettisiivuja
parmesaanilastuja
mietoa tuoretta chiliä
(avokado)öljyä
sormisuolaa
(oliiveja)

Leikkaa liha aivan ohuiksi viipaleiksi. Lado kaikki ainekset lomittain lautaselle, huiskauta päälle öljyä ja sirottele hieman sormisuolaa

****

*Osa meistä ländäsi boxit ja pressit vähän kyljelleen, osa suksilleen ja osa ei tainnut ländätä lainkaan. Mutta rinteestä ei kukaan päässyt pois ilman SnowParkkausta. Kaikkea sitä.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails