torstai 28. maaliskuuta 2013

Limettiposset vadelmilla



Pääsiäisen jälkiruoka on mielestäni parhaimmillaan keväinen ja helppo, keväinen ja itsestääntekeytyvä sekä keväinen ja raikas. Jälkiruoan täytyy myös jaksaa odottaa ruokailijoita, jotka innostuvat laskemaan vielä ihan vaan pari mäkeä tai suksimaan ihan vaan pari lisäkilometriä.

Limettiposset jaksaa odottaa. Se on myös tavattoman helppo ja raikas. Lisäksi se tietää, että parilla mäellä tai kilometrillä on nimikin: keväthankien vastustamaton voima.

****

Limettiposset
2-4 annosta

2 dl kuohukermaa
3 rkl ruokosokeria
1/2 dl limetin mehua (noin 2 limettiä)

suomalaisia vadelmia

Mittaa kattilaan kerma ja sokeri. Kuumenna kiehuvaksi ja varmista, että sokeri on sulanut. Purista limeteistä mehut ja sekoita mehu kerma-sokeriseokseen. Maista ja ihastele (säädä tarvittaessa makeutta tai happoa). Kaada seos annosastioihin ja laita jääkaappiin hyytymään vähintään neljäksi tunniksi. Saat annoksesta kaksi reilua tai neljä pientä jälkiruoka-annosta.

Tarjoa limettipossetin kanssa kotimaisia vadelmia.

****

Vadelmat sopivat limetin ja täyteläisen kerman pariksi erinomaisesti. Myös mango on limetti possetin lisäkkeeksi valloittava vaihtoehto - katso mallia vaikka Jonnan mangolisäkkeestä

Hyviä vaihtoehtoja pääsiäisen jälkiruoaksi ovat myös:

sunnuntai 24. maaliskuuta 2013

Onnea!


Olen tehnyt tänään mielenkiintoista, puolitilastotieteellistä tukkimiehenkirjanpitoa, pyyhkinyt suunpieliäni ja haaveillut valloittavista leipomuksista lukiessani Kakkujen kuningattaret - arvonnan kommentteja. Kahdeksaankymmeneenyhteen kommenttiin mahtui liki kolmekymmentä erilaista herkkua. Äänimäärät on laskettu humanistin summittaisella sunnuntaimatikalla, jota sekoitti ovella käyneet noidat, kissat ja velhot. Mutta jos olen vetänyt tikkuja ristiin oikein, himoitaan suomalaisissa kotikeittiöissä eniten suklaisia herkkuja. Toiseksi eniten mainintoja keräsi juustokakku. Brita-kakku ja pavlova tai muu marenkinen makea kävivät tiukkaa kisaa kolmennesta sijasta.

Lämmin kiitos jokaiselle arvontaan osallistuneelle, oli ihana nähdä moni uusikin nimi viestilaatikossa. Jatkossakin kaikki kommentit, keskustelut ja mielipiteet ovat tervetulleita. Kokkipottilassa iloitaan aidosti jokaisesta jätetystä puumerkistä.

Tietokone toimi onnettarena ja poimi kommenttien joukosta Emman kommentin - ONNEA! Emmalle lähtee postitse Kakkujen kuningattaret - kirja heti kun saan Emman kiinni.

Makeaa kevättä meille kaikille! Aurinkoa ja iloa!

torstai 21. maaliskuuta 2013

Pinaattihummus - kutsuhuuto keväälle


Raikkaan vihreä pinaattihummus ja ikkunoista tulviva valo saavat uskomaan kevään voimaan. Ehkä kevät kerää voimiaan tähtien takana tai puiden kuoren alla, missä ikinä onkin, sillä ei toden totta ole vielä näkynyt. Uskon vakaasti, että kohta se tulee valtavalla vyöryllä, hämmentää heikompia ja valloittaa koko valtakunnan. Kyllä, positiivisuus on toinen nimeni.

Pinaattihummus sai sitruunan ja suolan lisäksi mausteeksi hieman vastaraastettua muskottipähkinää ja päälleen parmesaanilastuja, pinaatin sydänystäviä molemmat.

****

Pinaattihummus

pari kolme kourallista tuoreita (baby)pinaatinlehtiä
purkillinen kikherneitä (tai noin 2 dl itsekeitettyjä)
n. 2 rkl sitruunamehua
1 (pieni) valkosipulinkynsi
suolaa
ripaus mustapippuria
ripaus muskottipähkinää
loraus oliiviöljyä
tilkka vettä tarvittaessa

Pese ja kuivaa pinaatit, valuta kikherneet tarvittaessa. Laita kaikki ainekset blenderiin ja surauta tasaiseksi tahnaksi. Lisää tarvittaessa tilkkanen vettä, jos massa vaikuttaa kuivalta. Anna koneen pyöriä kunnes hummus on tasaista. Tarkista maut, anna tekeytyä hetkinen, tarkista maut vielä kerran, sillä ja ovat tasaantuneet tekeytymisen aikana.

Tarjoa hummus esimerkiksi ruislastujen kanssa.

****

Hummushimoisten kannattaa tsekata myös nämä:

keskiviikko 20. maaliskuuta 2013

Vaativa kuvausassistentti!


Assarini esitti äänekkään vaatimuksen: joko palkan laadun tai määrän täytyy nousta. Parmesaani on kuulema paljon parempaa kuin kuivahtaneet arkijuustonkannikat. Vaatimukseen suostumista harkitaan, sillä työnsä Pultti tekee erinomaisesti, kuten kuvasta näkyy. Arvoisa assistenttini tarkastaa, että parmesaanipala on oikeassa kulmassa, malttaa olla nappaamatta sitä kitaansa ja odottaa kiltisti kunnes on palkanmaksun aika.

maanantai 18. maaliskuuta 2013

Kakkukuninkaallisia ja ARVONTA!


Kun 51 ruokatoimittajaa ja yksi Suomen parhaisiin kuuluva ruokakuvaaja löivät jauhopussit pöydälle ja ammattitaitonsa peliin, syntyi viisikymmentäkaksi kakkua sekä kiehtova ja herkkullinen kirja: Kakkujen Kuningattaret - ruokatoimittajien kakkubravuurit vuoden jokaiselle viikolle.

Kakkukokoelmassa on klassikoita, klassikkomuunnoksia sekä raikkaita kakkutuulahduksia. Kalenterikuukausille jaettujen leipomusten raaka-aineet kulkevat (ainakin pääosin) kalenteria mukaellen. Kuvat on ottanut Sami Repo, joten joka ikinen otos on sielua hivelevää taidetta.

Kirjasta löytyy taatusti kakku kaikkiin kevään juhlahetkiin. Miltä kuulostaisi juhlapöydässä esimerkiksi manteli-valkosuklaakakku tai raparperi-mansikkakakku? Meillä kirjan kakuista kokeiluun pääsevät ensimmäisinä mango-piimäkakku, kirsikka-pistaasikakku sekä kauan haaveissa ollut klassikko, Nina Lincolnin jäädytetty suklaa-juustotorttu.


Sain kakkukirjan arvostelukappaleita kaksin kappalein ja haluan laittaa hyvän kiertämään. Yksi kirja on jo hiirenkorvilla, mutta toinen kaunokainen on avaamaton ja lähtee yhdelle teistä. Jätä kommenttilaatikkoon puumerkkisi sunnuntaihin 24.3.2013 klo 18 mennessä ja kerro, mikä makea leipomus on sinun suosikkisi. Kommentin jättäneiden kesken arvotaan Kakkujen Kuningattaret - Ruokatoimittajien kakkubravuurit vuoden jokaiselle viikolle - kirja. Jos jätät kommentin anonyymina, laitathan mukaan myös sähköpostiosoitteesi, jotta saan sinut kiinni voittaessasi.

Kevätiloa ja arvontaonnea!

lauantai 16. maaliskuuta 2013

Paahdetut, mausteiset kikherneet


Onko teillä tänään leffalauantai? Sipsien tai poppareiden tilalle napostelukippoon sopivat paahdetut ja mausteiset kikherneet. Ne syntyvät vähällä vaivalla, kuin itsestään. Yksi asia täytyy kuitenkin ottaa huomioon: kikherneisiin jää koukkuun.

****

Paahdetut, mausteiset kikherneet

4 dl kypsiä kikherneitä
1 tl korianterinsiemeniä (tai jauhetta)
1 tl jeeran eli juustokuminan siemeniä (tai jauhetta)
1/2 - 1 tl paprikajauhetta
(ripaus cayannepippuria tai chilijauhetta)
reilu 1/2 tl suolaa
2 tl oliiviöljyä

Kuumenna uuni noin 180 asteeseen (ei-kiertoilmainen uuni voi olla 200). Valuta, huuhdo ja valuta kikherneet huolella, jos käytät säilöttyjä kikherneitä. Levitä kikherneet leivinpaperilla päällystetylle pellille yhteen kerrokseen ja laita uuniin. Anna kikherneiden kuivahtaa uunissa noin viitisen minuuttia, heiluttele välillä peltiä.

Kun kikherneet kuivuvat, tee mausteseos jauhamalla huhmareessa kuivat aineet (tai kipossa sekoittaen, jos käytät jauheita). Sekoita noin puolet mausteseoksesta öljyn kanssa tahnaksi. Ota kikherneet uunista ja levitä tanha niiden päälle mahdollisimman tasaisesti - kädet ovat kätevä apuri. Laita pelti takaisin uuniin ja paahda noin 20-25 minuuttia välillä sekoitellen. Kikherneet ovat valmiita, kun ne ovat rapeita. Varo polttamasta!

Ripottele juuri uunista tulleiden palleroiden päälle lisää kuivaa mausteseosta. Sekoita ja nauti.

****

maanantai 11. maaliskuuta 2013

Linssikeitto kookoksella ja yrttitahnalla


Kalenterin mukaan ulkoilukelit alkavat olla parhaimmillaan. Pakkasmittari on hieman toistamieltä ja koittelee kärsivällisyyttämme. Aion silti pakata reppuun kunnon eväät, virittää aurinkolasit nenälle ja etsiä aurinkoisen, tuulensuojaisen paikan*. Termareita tarvitaan vähintään kaksi: toinen lämmittävälle linssikeitolle ja toinen kahville. Kasa suklaakeksejä kruunaa eväshetken.

****

Linssikeitto kookoksella ja yrttitahnalla

2 1/2 dl punaisia linssejä
2 tl kylmäpuristettua kookosöljyä (tai muuta öljyä)
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
2x2 cm palanen tuoretta inkivääriä
1 tl jeeran eli juustokuminan siemeniä
1 tl korianterin siemeniä
1 tl paprikajauhetta
1/2 - 1 tl sambal oalekia (tai hieman chilijauhetta)
2 tomaattia kuutioina
1-2 rkl tomaattipyrettä
8 dl kasvislientä
2 dl kookoskermaa
1-2 rkl riisietikkaa (tai muuta mietoa etikkaa)
suolaa
mustapippuria

yrttitahna
yrttejä (persilja, korianteri, rukola...)
oliiviöljyä
happoa (etikkaa tai sitruunamehua)
suolaa
sokeria

Huuhdo linssit siivilässä huolellisesti ja jätä valumaan. Kuori ja silppua sipuli sekä valkosipulinkynsi ja inkiväärinpalanen. Jauha morttelissa jeeran ja korianterin siemenet (voit korvata valmiilla jauheellakin). Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipulisilppuja siinä hetki. Lisää inkiväärisilppu sekä jeera, korianteri, chilitahna, tomaattipyre ja paprikajauhe, pyöräytä sekaisin ja sekoittele hetki. Kaada kattilaan kasvisliemi ja linssit. Anna kiehua hiljalleen noin vartti.

Lisää tomaattikuutiot sekä kookoskerma ja jatka keittämistä vielä 5-10 minuuttia tai kunnes linssit ovat täysin pehmenneet. Mausta riisietikalla, suolalla ja mustapippurilla. Surauta keitto samettiseksi sauvasekoittimella.

Tee yrttitahna hienontamalla yrtit ja sekoittamalla niihin muita aineksia. Voit halutessasi tehdä tahnasta tasaista sauvasekoittimella, koneella tai morttelissa. Tahna saa olla paksua tai juoksevaa, kuinka haluat. Tarjoile yrttitahna keiton kanssa.

****

Keittoon käytettävät tomaatit saavat olla nahistuneita ja pehmenneitä ja yrttitahnaan käytettävät yrtit jo huippuhetkensä eläneitä. Hävikistä herkuksi, katsokaas.

*rannikkoseudulla tuulensuojaiset paikat ovat kiven alla tai, oijoi, mullantuoksuisessa kasvihuoneessa. Suosin jälkimmäistä.

keskiviikko 6. maaliskuuta 2013

Kaakkoisaasialainen kaalisalaatti


Kaakkoisaasialainen kaalisalaatti on vähän kuin coleslaw. Idästä makuja suurella kauhalla ammentanut raaste on kuitenkin amerikkalaista serkkuaan raikkaampi ja makumaailmaltaan monipuolisempi. Kaalisalaatti on erinomaista sellaisenaankin mutta uusiin korkeuksiin, ja arkisesta lisäkkeestä juhlaruoan tasolle, se nousee, jos päälle lohkoo tuoretta mangoa ja esimerkiksi valkosipuliöljyssä paistettuja jättiravunpyrstöjä. Soppaa ja silmukoita -blogin Marja laittoi samantyyppiseen salaattiin kanaa - se oli tyrmäävän hyvä salaatti!

Voimakkaan makuinen kastike kannattaa sekoittaa raasteen sekaan vasta hetki ennen tarjoilua, jotta kaalin ja porkkanan rapeus säilyy parhaimmillaan. Korianteri ja minttu sopivat raasteeseen ihanasti, mutta jos yrttejä ei löydy, voi salaattiin silputa esimerkiksi persiljaa. Onneksi pian ei tarvitse taas  välittää kaupan yrttivalikoimasta - yrttejä on aivan helppo kasvattaa ihan itse! Ajatus on niin herkullinen, että se saa suun hymyyn ja kutinan mahanpohjaan. Hihii!

****

Kaalisalaatti itämaisittain

1/2 valkokaalia (n. 500g)
1 salottisipuli
2 porkkanaa
20g tuoretta korianteria (1 ruukku, 1 dl silppuna)
20g tuoretta minttua (1 ruukku, 1 dl silppuna)

kastike
1/2 dl limetinmehua (kaksi limettiä)
3 rkl kalakastiketta
3 rkl (palmu)sokeria
1 chili (tai maun mukaan)
1 tl tuoretta inkivääriä
1 valkosipulinkynsi

lisäksi esimerkiksi
tuoretta mangoa
valkosipuliöljyssä paistettuja jättiravunpyrstöjä
kanaa
katkarapuja
tofua

Tee ensin kastike. Poista chilistä halutessasi siemenet ja vaalet siemenkiinnikkeet. Silppua chili. Kuori palanen inkivääriä, raasta tai silppua pieneksi, tee samoin myös valkosipulille. Sekoita kaikki kastikkeen ainekset yhteen ja jätä maustumaan. Sokerin sulamiseen menee hetkinen, joten maistaminen kannattaa suorittaa, ja maut säätää, vasta kohta.

Raasta kaali tai leikkaa se veitsellä ohuiksi siivuiksi. Tee samoin porkkanoille. Kuori sipuli ja leikkaa se pieneksi silpuksi. Hienonna yrtit. Sekoita salaatti.

Maista kastike ja säädä sokerin, kalakastikkeen ja limetin suhdetta tarvittaessa suullesi sopivaksi. Sekoita kastike raasteen joukkoon. Tuore mango sopii salaattiin joko pieninä paloina suurempina lohkoina aivan taivaallisen hyvin. Valitse kypsä mango.

****

sunnuntai 3. maaliskuuta 2013

Thaimaalainen punainen currytahna


Thaimaalaisen punaisen currytahnan tuoksu valloittaa tuoksullaan jo tekovaiheessa. Makujen tasaannuttua tahnalla maustettu ruoka vie mielen kauas itään ja kielen mennessään.

Currytahna on maultaan vahva ja vivahteikas sekoitus mausteita ja thaimaalaiselle keittiölle tyypillisiä makuja kuten sitruunaruohoa, galangajuurta ja kaffirlimetinlehteä. Chilin lajikkeella ja määrällä voi säädellä tahnan tulisuutta. Tahnaa käytetään yleisimmin kookosmaitopohjaisessa ruoassa mutta se sopii myös esimerkiksi marinadin pohjaksi.

****

Punainen thaimaalainen currytahna

2 tl korianterinsiemeniä
1 tl juustokuminan eli jeeran siemeniä
5-10 mustapippuria
1 suurehko salottisipuli
3-5 valkosipulinkynttä (1/2 dl silppua)
2 rkl galangajuurta
1 sitruunaruoho
2-4 punaista chiliä
2-3 kaffirlimetinlehteä
1 tl raputahnaa
1 tl suolaa
(tilkka vettä)

Laita korianterin ja juustokuminan siemenet sekä mustapippurit kuivalle paistinpannulle, lämmitä pannua ja paahda mausteita pari kolme minuuttia pannua heilutellen. Tuoksu kertoo hyvästä paahtoasteesta. Jauha mausteet hienoksi joko morttelissa tai sähkövehkeellä.

Kuori salottisipuli, valkosipulinkynnet sekä palanen galangajuurta. Silppua kaikki pieneksi silpuksi. Leikkaa sitruunaruohosta pois siivu kannasta ja silppua 8-10 senttiä sitruunaruohon tyvipäästä renkaiksi/silpuksi. Poista halutessasi chilien siemenet ja siemenkiinnikkeet (muista, että niissä piilee iso osa tulisuudesta). Silppua chilit sekä kaffirlimetinlehdet.

Jos haluat hien pintaan, laita kaikki silput, jauhetut mausteet sekä suola ja raputahna mortteliin ja ala työstämään tahnaa. Voit teettää työn myös tehosekoittimella tai sauvasekoittimella. Joka tapauksessa, tee tahnasta tasaista. Lisää tarvittaessa seoksen joukkoon tilkka vettä, jotta tahna muodostuu helpommin.

Thaimaalainen punainen currytahna säilyy rasiassa jääkaapissa pari kolme viikkoa. Voit myös pakastaa tahnaa tarvittaessa.

****

Jos asut Taivalkoskella, Kaavilla, Himangalla tai jollain muulla viihtyisällä mutta pienellä paikkakunnalla, voi currytahnan ainesosien hankkiminen olla hieman työlästä. Tai toisaalta kyllä juuri pienten kyläkauppojen etuna on palvelualttius, yllättävä valikoima ja "jos ei ole niin tilataan" -asenne, mistä monien isompien kauppojen olisi syytä ottaa oppia. Oulussa tahnan ainekset löytää tuoreita (pakastettuja) kaffirlimetin lehtiä ja katkaraputahnaa lukuun ottamatta Stockmannin herkusta. Kaffirlimetin lehdet ja tahnan voi kipaista kahden korttelin päästä kauppahallista, pienestä mutta palvelevasta ja valikoimaltaan hyvästä Asian Marketista.

perjantai 1. maaliskuuta 2013

Hän on täällä taas.


Maaliskuu on lempikuuni. Se on myös lempivuodenaikani ensimmäinen kuu, jolloin on aika:
  • laittaa kinkut kuivamaan pihalle, on se vaan niin järjettömän hyvää kaikessa seitsemän prosentin suolaisuudessaan
  • kylvää basilikan, tomaattien ja monen muun herkun tai kaunistuksen siemenet
  • lapioida kinttupolku kasvihuoneelle ja sulkeutua satumaahan
  • kipaista tunnelmoimaan lähipuutarhalle, joka aukeaa loppukuusta
  • hihitellä hiihtolomalaisena
 Ah. Nautin joka hetkestä.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails