sunnuntai 8. syyskuuta 2013

BBQ-kastike mangosta ja tomaatista


Muutama viikko sitten herra Kokki kaartoi kauppahalliin minuuttia vaille sulkemisajan mielessään pari kiloa kauniita ribsirivejä. Kotiin tuli myhäilevä mies mukanaan seitsemän kiloa täysleveitä porsaan kylkiä. Lihakauppias oli jo ehtinyt putsata sahan, joten kylkien leikkaaminen ribsiriveiksi ei onnistunut, mutta sitä tarina ei kerro, miksi kahden kilon sijaan kasseihin pakattiin seitsemän kiloa porsasta. Enemmän on enemmän!

Ribsit olivat kylkikaaren mallisia, leveimmillään neljäkymmentäsenttisiä. Kotikokeilla meni hetki hämmennyksessä: miten ihmeessä koko keittiön vallanneet ribsit saataisiin syömäkuntoon muutamassa tunnissa. Syömään kutsuttiin vieraina jo olleiden rakkaiden lisäksi toinenkin puoli sukua. Sitten käärittiin hihat ja päätettiin onnistua. Tiesittehän, että onnistuminen on asia, jonka voi päättää.

Ribseihin hierottiin maustetahna, johon otettiin mallia grilli-idoleiltamme. Maustumisaika kutistettiin carting-kierroksen mittaiseksi ja ribsien muhiessa foliopaketissa uunissa taisteltiin frisbeegolfin suvun mestaruudesta. Osa kypsistä ribseistä grillattiin ja siveltiin omenaviinietikan, sinapin, suolan ja sokerin seoksella, osa grillattiin ja syötiin seuraavana päivänä ja loput laitettiin pakkaseen.

Kypsänä pakastettu pala possunkylkeä on sittemmin todettu olevan arki-illan pelastaja, kun se saa sekä grillatessa että pöydässä päällensä maukasta ja nopeasti valmistuvaa BBQ-kastiketta mangosta ja tomaatista. Kastike on toimii myös esimerkiksi salaatinkastikkeena sekä fajitaksen välissä.

****

BBQ-kastike mangosta ja tomaatista

3-4 kypsää tomaattia
1 kypsä mango
2 valkosipulinkynttä
n. 3 rkl ruokosokeria
2 tl Worcesterkastiketta
pala tuoretta chiliä
tuoretta korianteria
tuoretta (lehti)persiljaa
limetin mehua
suolaa
mustapippuria

Kuori ja lohko valkosipulinkynnet ja mango. Lohko tomaatit. Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja surraa tasaiseksi. Maista ja säädä suolan, hapon, sokerin ja tulisuuden kombinaatio kohdilleen. Anna tekeytyä jääkaapissa ja tee maisto&säätö tarvittaessa uudelleen. Kastike säilyy muutamia päiviä jääkaapissa ja kestää pakastuksen.

****

20 kommenttia :

  1. Siis mango ja tomaatti, mahtavan kuulloinen yhdistelmä, jota en ole ikinä tullut ajatelleeksi.

    VastaaPoista
  2. Ihastuin ensimmäiseksi kastikkeen raikkaaseen [virtuaali] makuun ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulen, että virtuaalimaku ja makumaku ovat tässä kastikkeessa aika lailla käsikädessä :)

      Poista
  3. Kiitos kommentistasi, Sofia!
    Hämmästyttävän hyvin mango ja tomaatti kyllä sopivat yhteen ja muut makuaineet komppaavat mukavasti :)

    VastaaPoista
  4. Maikuttelin reseptiä mielessäni ja totesin, että pitää ehdottomasti kokeilla. Jos vaikka ensi viikolla grillattaisiin ribsejä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, Tuplaespresso! Reseptin makustelu mielessä on ihanaa puuhaa :)

      Poista
  5. Ilme oli Kokkipottilan mestarillakin näkemisen arvoinen, kun ribsit saapuivat keittiöön :) Ja minä kärsin monta seuraavaa yötä possun aiheuttamasta närästyksesta ! Mut oli se hyvää !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, suu piti laittaa kiinni käsipelillä, kun se loksahti ammosen auki :D Mutta aika nopsasti kokosin itseni, ei ollu liikaa aikaa vetuloida.

      Poista
  6. 7 kiloa, melkoista. Voisin kuvitella, että Kivistönkin valvomattomalla ostosreissulla voisi käydä JUST noin.

    Ja onnistumisen voi päättää. Ja lopputuloksen selittää tarvittaessa parhain päin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valvomaton ostosreissu -ilmaisu aiheutti täällä armotonta hihitystä:)

      Lopputuloksen selittämiselle peukku!

      Poista
  7. Hauska resepti!
    Meidänkin perheessä käy ostosreissuilla usein tuonsuuntaisia asioita - ainakin kun kyseessä on possu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että tykkään! Ihan tavatonta tämä ei meilläkään ole. Ehkä enemmän hämmästyin levyjen koosta kuin määrästä :D

      Poista
  8. Kiva kastike,tuohan kävis muuhunkin kuin lihaan...meillä alkaa mangosesonki loppua mutta vielä niitä saa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mangosesonki - se kuulostaa joka kerta yhtä hurmaavalta! Nyt ovat täälläkin mangot melko edullisia ja maukkaita, vaikka kaukaa raahataankin.

      Jo vain tämä sopii muullekin kuin lihalle. Tänään söin kastiketta valkopapujen, tomaattien ja avokadon kanssa. Pikalounas!

      Poista
  9. 7 kiloa possua! Melko reilu meininki:) Tuo kastike vaikuttaa myös herkulta..

    VastaaPoista
  10. Reilua, kyllä! Ja reilusti! Kastike on osoittautunut toimivaksi monessa arjen mutkassa. Jääkaappisäilytys korostaa milloin mitäkin makua, joten säätäminen on aina tarpeen. Tai ehkä suu vaatii aina eri makuja :)

    VastaaPoista
  11. Hahaa, Hannele, sä selvästikin petaat(voitelet) Marjan mitin tarjoilujen toivossa. ;D

    Mutta on hyvän kuulnen kastike, mulla on vielä se sun valkonen soossikin kokematta, mutta muistissa on, niinkun huomaat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ribsithän on aina toiveissa :D

      Mieletön muisti sulla, voisin ostaa palasen.

      Poista
    2. Heh, heh, grilli-idolit :D. Meillä kyllä weber pöhisee ympäri vuoden, joten ei nuo ribsit mikään mahdottomuus olis...

      Tuota mango kastiketta pitäis kyllä kokeilla. Menisköhän siinä säilyke mango, jos ei jaksa odotella tuoreen kypsymistä?

      Poista
    3. Noooo, voishan säilykettä koittaa, mutta eihän siinä sitä makean ja vähän kirpeän viehkoa yhdistelmää ole.

      Ribseille high five!

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails