keskiviikko 6. maaliskuuta 2013

Kaakkoisaasialainen kaalisalaatti


Kaakkoisaasialainen kaalisalaatti on vähän kuin coleslaw. Idästä makuja suurella kauhalla ammentanut raaste on kuitenkin amerikkalaista serkkuaan raikkaampi ja makumaailmaltaan monipuolisempi. Kaalisalaatti on erinomaista sellaisenaankin mutta uusiin korkeuksiin, ja arkisesta lisäkkeestä juhlaruoan tasolle, se nousee, jos päälle lohkoo tuoretta mangoa ja esimerkiksi valkosipuliöljyssä paistettuja jättiravunpyrstöjä. Soppaa ja silmukoita -blogin Marja laittoi samantyyppiseen salaattiin kanaa - se oli tyrmäävän hyvä salaatti!

Voimakkaan makuinen kastike kannattaa sekoittaa raasteen sekaan vasta hetki ennen tarjoilua, jotta kaalin ja porkkanan rapeus säilyy parhaimmillaan. Korianteri ja minttu sopivat raasteeseen ihanasti, mutta jos yrttejä ei löydy, voi salaattiin silputa esimerkiksi persiljaa. Onneksi pian ei tarvitse taas  välittää kaupan yrttivalikoimasta - yrttejä on aivan helppo kasvattaa ihan itse! Ajatus on niin herkullinen, että se saa suun hymyyn ja kutinan mahanpohjaan. Hihii!

****

Kaalisalaatti itämaisittain

1/2 valkokaalia (n. 500g)
1 salottisipuli
2 porkkanaa
20g tuoretta korianteria (1 ruukku, 1 dl silppuna)
20g tuoretta minttua (1 ruukku, 1 dl silppuna)

kastike
1/2 dl limetinmehua (kaksi limettiä)
3 rkl kalakastiketta
3 rkl (palmu)sokeria
1 chili (tai maun mukaan)
1 tl tuoretta inkivääriä
1 valkosipulinkynsi

lisäksi esimerkiksi
tuoretta mangoa
valkosipuliöljyssä paistettuja jättiravunpyrstöjä
kanaa
katkarapuja
tofua

Tee ensin kastike. Poista chilistä halutessasi siemenet ja vaalet siemenkiinnikkeet. Silppua chili. Kuori palanen inkivääriä, raasta tai silppua pieneksi, tee samoin myös valkosipulille. Sekoita kaikki kastikkeen ainekset yhteen ja jätä maustumaan. Sokerin sulamiseen menee hetkinen, joten maistaminen kannattaa suorittaa, ja maut säätää, vasta kohta.

Raasta kaali tai leikkaa se veitsellä ohuiksi siivuiksi. Tee samoin porkkanoille. Kuori sipuli ja leikkaa se pieneksi silpuksi. Hienonna yrtit. Sekoita salaatti.

Maista kastike ja säädä sokerin, kalakastikkeen ja limetin suhdetta tarvittaessa suullesi sopivaksi. Sekoita kastike raasteen joukkoon. Tuore mango sopii salaattiin joko pieninä paloina suurempina lohkoina aivan taivaallisen hyvin. Valitse kypsä mango.

****

14 kommenttia :

  1. kyllä sitten onkin raikkaan näköinen freesi salaatti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta! Freesi on just hyvä sana!

      Poista
  2. Oi, aina syyskesällä kun kaalit tulevat meillä syödään melkein samanlaista salaattia (kanalla), kunnes jonkun vatsa sanoo, että voisi välillä ottaa jotain vähän vähemmän rankkaa sulateltavaa...

    Nuo lime-kalakastike-sekoitukset salaatinkastikkeina vaan ovat ihan omaa luokkaansa. Ja kun sekaan sekoittaa vielä minttua ja korianteria...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kotimaista varhaiskaalia ei voita niin mikään! Ah!

      Poista
  3. Nämä on niin nam!
    Mä ainakin kuvittelen vielä laihtuvani kun teen tämäntyyppistä (Nigellan reseptillä) salaattia kanalla ja vedän sitä vuorokaudessa 6 hengen annoksen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mut jos ei söis mitään muuta niin saattas laihtua! Siis jos.

      Poista
  4. Hyvän näköistä! Kaalisalaatit on kyllä pelastus uutta kasvukautta odotellessa..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaalimikävaan on pelastus! Mutta sais se kasvukausi ja varhaiskaalit silti jo saapua.

      Poista
  5. Mulle tuppaa käymään samalla tavalla kuin Nannalle..Ihana kuva!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Liisa!
      Täällä nousi kolmas käsi, myönnetään.

      Poista
  6. Hyvän näköinen salaatti! Minäkin odottelen jo omaa yrttitarhaa, laitoin viime viikonloppuna osan jo itämään. Nyt kurkin joka päivä, josko ensimmäiset vihreät pilkahdukset näkyisivät jo. Olen varma, että ne vielä kuolevat kaikki ennen kesää ja siirtoa parvekkeelle :D viikonloppuna pitää varmaan käydä hakemassa vielä lisää siemeniä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ne mitään kuole. Vettä ja valoa vaan! Kasvatusiloa :)

      Poista
  7. Ihanan valoisa kuva. Olen vähän ajatellut yhdistää tämän salaatin ja Jukan possun. Kiitokset viimeisestä, olipas taas mukavaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Jonna, samoin! Oli ihana alku lomalle!
      Possu sopisi tähän varmasti loistavasti.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails