keskiviikko 31. lokakuuta 2012

Verta ja hämähäkkejä


Halloweenin kunniaksi laitoin melkein kaikki askartelijakykyni likoon ja taiteilin kengännauhalakusta hämähäkkejä. Glögi näyttää ihan vereltä, jos käyttää riittävästi mielikuvitusta.  To-del-la karmivaa!

maanantai 29. lokakuuta 2012

Fenkolia, chorizoa ja halloumia


Fenkolin ja chorizon yhdistelmä on kieppunut mielessäni kesästä saakka, kun näin yhdistelmän länsinaapurin kauppaketjun mainoslehtisessä. Systembolagetin kesäisessä lehdessä taas yhdistettiin fenkoli grillatun halloumjuuston kanssa. Yhdistin kaksikot kolmikoksi ja lisäsin tomaatteja raikastukseksi. Tabascolla maustettu aiolin erinomaisuutta nyt tuskin täytyy edes kamalasti korostaa.

Tomaatit olivat muuten tämän kasvukauden viimeiset, sisällä loppukypsytetyt punaposket. Taitaa mennä tovi ennen kuin kykenen ostamaan mauttomia mukatomaatteja kaupasta.

****

Fenkolia, chorizoa ja halloumia
neljälle

2 fenkolia
3-4 raakaa chorizomakkaraa
200g (1 pkt) halloumjuustoa
1 valkosipulinkynsi (voi jättää poiskin)
oliiviöljyä
sitruunamehua
hieman suolaa
mustapippuria
tomaatteja

Aioli tabascolla
1 kananmuna
2 - 2 1/2 dl rypsiöljyä
n. 1/2 tl suolaa
hieman sitruunamehua tai vaaleaa mietoa etikkaa
1/2-1 valkosipulinkynsi
tabascoa maun mukaan
(hieman sinappia)

Tee ensin kastike ja laita se jääkaappiin maustumaan.

Poista fenkoleista tupsut. Halkaise mukulat puoliksi ja poista kannat v-leikkauksella. Siivuta noin puolen sentin paksuisiksi siivuiksi. Pilko makkarat. Me tykkäämme paljosta paistopinnasta, joten leikkasin makkarat aika ohuiksi siivuiksi. Siivuta myös halloumjuusto.

Kuumenna paistinpannu ja paista makkaranpalat kypsiksi. Siirrä kulhoon/lautaselle/pois kuitenkin odottamaan. Lisää makkaran rasvan joukkoon hieman oliiviöljyä ja fenkolit. Pyörittele ja kuullota keskilämmöllä muutama minuutti kunnes fenkolit ovat melkein kypsiä mutta purutuntumaa vielä on. Mausta pienellä (!) määrällä suolaa ja sitruunamehua. Siirrä sivuun. Paista halloumjuustoviipaleita kuumalla pannulla kunnes ne saavat vähän väriä. Laita pannulle myös fenkolit ja makkarat ja pyöräytä lämpimäksi.

Lohko tomaatit ja tarjoa lämpimän kolmikon kanssa. Kastiketta kylkeen!

****

keskiviikko 24. lokakuuta 2012

Punajuuriboston hunaja-rosmariiniglaseerauksella


Älkää antako hienon nimen hämätä. Kyseessä on näyttävä mutta helppo sämpylöiden ryhmittymä, joka syntyy punajuurella väriä ja voimaa saaneesta sämpylätaikinasta sekä fetajuustosta (tai fetamaisesta salaattijuustosta).

Punajuuribostonin kehittelimme Vatsasekaisin kilinkolin -blogin Riikan kanssa Valiolla koekeittiön juuressämpyläreseptiä tuunaamalla. Ennen ja jälkeen paistamisen siveltävä glaseeraus on puolestaan ravintola Chef & Sommelierin nokkamiehen,  Sasu Laukkosen, käsialaa - oivallus, joka teki bostonista huikean herkullisen.

Yhdestä taikinasta voi tehdä joko kaksi bostonia tai sekä sämpylöitä (1/2 taikinaa) että bostonin (1/2 taikinaa).


****

Punajuurisämpylät
16 sämpylää tai 8 sämpylää ja boston

5 dl (täys)maitoa
1 tl suolaa
2 rkl hunajaa
50g hiivaa
200g (2-3 kpl) tuoreita punajuuria
2 dl kaurahiutaleita
n. 10 dl sämpyläjauhoja
1 1/2 dl juustoraastetta (esim. Oltermanni)
50g voita

bostoniin tarvitset lisäksi
200g Väimeren salaattijuustoa (tai fetajuustoa) 

glaseeraus
3 rkl vettä

1 rkl hunajaa
1 rkl tuoretta rosmariinia silppuna

Kuori punajuuret ja poista niistä kannat. Raasta punajuuret. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Lisää suola, hunaja ja hiiva. Sekoita. Lisää myös punajuuriraaste, juustoraaste sekä kaurahiuteleet. Sekoita. Lisää jauhot vähitellen samalla alustaen. Lisää lopuksi sulatettu voi ja anna kohota leivinliinan alla kaksinkertaiseksi.

Muokkaa taikinasta ilmat pihalle. Jos teet koko taikinasta sämpylöitä, jaa taikina osiin ja muotoile sämpylöiksi. Kohota ja paista 200-225 asteisessa uunissa noin 10-12 minuuttia. Voit siis myös tehdä puolesta taikinasta sämpylöitä kuten edellä ja toisesta puolesta bostonin.

Bostonia varten kaulitse puolikas taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi, paksuus noin 1/2 senttiä (vaan ei se niin tarkkaa ole). Murustele salaattijuusto tai feta levylle ja kääri rullalle kuten kääretorttu. Leikkaa paloiksi - palojen paksuus riippuu valitsemastasi paistovuoasta ja sen korkeudesta. Voitele paistovuoka tai painele siihen leivinpaperi ja asettele bostonpalasen vuokaan.

Tee glaseeraus bostonin kohotessa: lämmitä hieman veden ja hunajan sekoitusta, tee seoksesta tasainen. Lisää pieneksi silputtu rosmariini. Sivele kohonneen bostonin pinnalle ja paista bostonia 200-225 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, ehkä enemmänkin etenkin jos bostonisi on korkea. Voit sivellä glaseerausta myös paistamisen välillä. Ota vuoka uunista, sivele vielä glaseerauksella ja anna jäähtyä haaleaksi.

****

Juuressämpylöiden alkuperäisohje ilmestyy piakkoin Valion reseptisivuille.
Alkuperäisreseptin löydän täältä.
Myös bostonkakkukaunokaisen resepti on päätynyt Valion sivuille, kas näin.


sunnuntai 21. lokakuuta 2012

Luomusti Valiolla


Työ on ilomme! Kristiina ja Sasu kuvauspuuhissa.
Pari viikkoa sitten vietin mukavan illan Valiolla yhdessä kahdeksan muun ruokabloggaajan kanssa. Illan teemoihin, luomu ja ruokastailaus, meitä oli luotsaamassa valiolaisten lisäksi ruokatoimittaja ja -stylisti Sanna Kekäläinen, valokuvaaja Kristiina Hemminki sekä luomuravintola Chef & Sommelierin Sasu Laukkonen. Valiojoukkoa.

Sanna ja Petteri ottivat illan hyvin vakavasti.
Ilta koostui kahdesta osasta: teoriasta eli kuuntelusta, kysymyksistä ja keskustelusta sekä käytännöstä eli kokkaamisesta, kuvaamisesta ja syömisestä. Tosin keskustelu rönsyili kyllä keittiössäkin välillä siinä määrin, että yksinkertaistenkin asioiden tekemiseen meni aikaa ikuisuus (nimim. kaksi tuntia tzatsikin ja sämpylöiden tekemiseen ei meinannut riittää).

Sasun kalajuttu. Oli se ainakin näääääin iso.

Brändipäällikkö Mary Petri kertoi meille luomusta sekä yleisellä tasolla että illan isännän näkökulmasta. Sanna Kekäläinen kertoi puolestaan ruokastailauksen trendeistä - mieleen jäivät ainakin keskeneräisyys, aidot asiat ja ruokaporno. Niin mielenkiintoista! 

Valio on tuottanut luomutuotteita liki kahdenkymmenen vuoden ajan, vuodesta 1993 lähtien. Luomutilojen määrä on kasvanut alkuaikojen kahdeksasta yli sataan luomusti maitoa tuottavaan tilaan. Yksi asia on kuitenkin pysynyt ennallaan: luomusta kiinnostuneita on kuluttajista suurin osa, mutta vain 20% ostaa luomutuotteita edes harvakseltaan. Maidon myynnistä luomun osuus on nyt noin kaksi prosenttia kananmunien hipoessa kymmenen prosentin osuutta. Maitotuotteiden ja munien lisäksi suosituimpia luomutuotteita ovat jauheliha, banaanit ja jälkiuunileipä. 

Vatsa sekaisin kilinkolin-Riikka ja kurkkuraastehaaste. Myös punajuuret ja retiisit raastettiin.
Tunnelma oli kevyt ja iloinen. Illan aikana teimme illallisen ja jokainen bloggaajakokkipari vastasi palasesta kokonaisuutta. Valiolaiset auttoivat kokkeja ja huolehtivat tiskeistä (oujee!). Liki kaikista ruoista tehtiin vähintään kaksi versiota: koekeittiön ohjeen mukainen ruoka sekä Sasun avustuksella tuunattu "hifiversio". Aterian osaset kuvattiin tosi styleinä osaksi Valion reseptipankkia.

Niin styleä, niin styleä! Asialla Kivistössä-kaksikko.
Erityiskiitos valiolaisille kutsusta, matkoista ja kotiinviemisistä. Vatsa sekaisin kilikinkolin -Riikalle kiitos loistavasta kokkausseurasta. Ja kaikille kiitos kivasta illasta!

Muuten, luomumaitotilalla eläimillä on tilaa ja valoa sekä liikuntaa ja luomuruokaa - melko toimiva yhdistelmä kenelle tahansa meistä.

keskiviikko 17. lokakuuta 2012

Paljon puhetta avokadopastasta


Siitä puhutaan kaikkialla ja se on saanut koko kokkaavan kansan kantamaan kassoille kasvisruoka-aineksia. Yhtäkkiä karppaavasta lihansyöjäkansasta tuli avokadopastakansa.

Hyvä niin, sillä pasta oli aivan tyrmäävän hyvää. Jos pidät guacamolesta, rakastat avokadopastaa. Ja vaikka et pitäisikään guacamolesta, rakastat sitä silti.

****

Avokadopasta
4 annosta

spagettia
1/2-1 dl keitinvettä

2 kypsää avokadoa
1 valkosipulinkynsi
1 lime
1/2 punainen chili
1/2 dl oliiviöljyä
kourallinen basilikan lehtiä
kourallinen silolehtipersiljaa
1 dl parmesanraastetta
1 dl pecorinoraastetta (tai 2 dl parmesanraastetta)
suolaa
mustapippuria

Kuori valkosipulinkynsi ja pilko se. Poista chilistä siemenet ja pilko hedelmäliha. Laita silput kulhoon ja purista joukkoon limen mehu. Hakkaa basilikan ja silolehtipersiljan lehdet veitsellä pieneksi silpuksi ja lisää kulhoon. Lisää myös juustot raasteena. Kuori avokadot, poisto kivet ja kuutioi hedelmäliha. Lisää kulhoon, sekoita. Mausta seos suolalla, pippurilla ja öljyllä. Voit vähän liiskata avokadokuutioita lusikalla/haarukalla, jos haluat.

Keitä pasta ja kauhaise talteen noin desin verran keitinvettä. Valuta pasta. Yhdistä pasta ja kastike, lisää hieman keitinvettä joukkoon. Sekoita ja tarkista suola ja pippuri. Raasta päälle parmesania.

****

Resepti on Alexander ja Hanna Gullichsenin Safkaa - parempaa arkiruokaa -keittokirjasta (s. 49). Vilkaisepa Safkaa -sivu Facebookista, sinne on koottuna linkkejä avokadopastan riemullisesta matkasta maineeseen. Wau!

lauantai 13. lokakuuta 2012

Kekrikimbap



Siitä lähtien kun luin Kemikaalicokctailista jutun veriryhmäruokavaliosta, on minun tehnyt mieli merilevää. Olen AB, se merilevätyyppi, joka on myös valloittava ja kiinnostava arvoitus (jep). Ruokavalion mukaan minulle sopivat erityisen hyvin merilevän lisäksi vihreät vihannekset, kananmuna ja maitotuotteista hapanmaitotuotteet. AB on kuitenkin kuulema sekoitus eri veriryhmiä, joten meille sopivat liki kaikki ruoka-aineet kohtuudella käytettyinä. Kaksi viimeistä sanaa edellisestä lauseesta kuulostavat varsin järkeviltä

Vielä hetken jatkuvasta satokaudesta ja merilevästä intoontuneena tein iltapalaksi korealaishenkisiä kekrikimbapeja. Kimbap on kuulema korealainen piknik- ja snack-ruoka, jonka sisään voi laittaa mitä vain, perinteisesti riisin lisäksi kaiketi kananmunaa, porkkanaa, pinaattia, lihaa (bulgogia) ja sen sellaista.

 

Täytin merileväkääryleet sadonkorjuuhengessä, otsalampun ja käsikopelon varassa kasvimaalta haetuilla porkkanoilla, retiiseillä ja pinaatilla. Lisäksi keitin riisiä ja paistoin kananmunaa. Päälle ripottelin seesaminsiemeniä, joita oli myös kastikkeessa. Aion olla jatkossakin (valloittava) merilevätyyppi - tää oli mielettömän hyvää!

****
Kekrikimbap 
4 rullaa

4 merileväarkkia
n. 1 dl lyhytjyväistä riisiä (sushiriisi)
n. 2 dl vettä
ripaus suolaa

porkkanaa
retiisiä
pinaattia
kananmuna (tai kaksi)

seesamöljyä
seesaminsiemeniä

Huuhdo riisi huolella juoksevan veden alla. Laita se kattilaan ja kaada päälle riisiin nähden kaksinkertainen määrä vettä. Mausta suolalla ja keitä kypsäksi hiljaisella lämmöllä. Jäähdytä.

Pese (ja kuori) porkkanat, huuhdo myös retiisit ja pinaatti. Leikkaa porkkanoista ohuen ohuita tikkuja. Siivuta retiisit. Valuta pinaatti huolella ja freesaa hetki pannulla pienessä öljymäärässä, jotta liika neste häviää. 

Riko kananmuna(t) kulhoon ja vatkaa rakenne kunnolla rikki. Kun väri muuttuu hieman vaalemman keltaiseksi, riittää vatkaaminen. Kaada kananmuna kuumalle pannulle (öljyä pannu tarvittaessa) ja pienennä lieden lämpöä. Anna olla koskematta kunnes kananmuna on hyytynyt. Nosta "levy" leikkuulaudalle, leikkaa ensin puoliksi ja sitten suikaleiksi.

Tee kastike (ohje alla).

Kokoa rullat laittamalla merileväarkin päälle riisiä sekä vihanneksia ja kananmunaa. Ripottele päälle seesaminsiemeniä ja pieni määrä seesamöljyä. Voit laittaa halutessasi kastikettakin rullien sisään. Kääri rullalle. Rullan saat pysymään kiinni kostuttamalla saumakohtaa vedellä/kastikkeella. Anna rullien vetäytyä hetki, jotta merilevä saa kosteutta. Voit syödä rullat joko kokonaisina tai leikata ne paloiksi. Dippaa rullaa kastikkeeseen tai lusikoi kastiketta rullan sisään.

****

Kastike kekrirullalle

3 rkl (vaaleaa) soijaa 
1 rkl riisiviinietikkaa (voi korvata muulla vaalealla miedolla etikalla, 5%)
2 tl seesamöljyä
1/2 tl sokeria
2 tl seesaminsiemeniä
1-2 tl murskattua valkosipulia

Paahda seesaminsiemeniä kuivalla pannulla, älä polta. Kaada kuumat siemenet leikkuulaudalle ja hienonna niitä veitsellä. Kuori ja pilko/murskaa/raasta valkosipuli. Yhdistä kaikki ainekset.

****

Kimbapiin ammensin ideoita täältä. Kastikkeen ohjetta muokkasin omaan makuun sopivammaksi tämän ohjeen (sivun ensimmäinen) pohjalta. Samalla sivulla on muitakin mielenkiintoisia kastikereseptejä.


torstai 11. lokakuuta 2012

Ovikellosuklaaleivokset (Ding Dong)


Aloitetaanpa hyvillä uutisilla: herra Kokki mutusteli ovikelloja pari päivää ja huokaisi leivosten olevan "parhaita mitä oot koskaan tehnyt". Aika kova juttu, sillä mikään ei ole tähän asti voittanut (tunnetasolla) ylivertaisia maailman parhaita mokkapaloja tai unelmatorttua.

Keskinkertaiset uutiset kertovat, että ding dongit ovat melko töiseviä, joskin juuri siksi varsin terapeuttisia, ja hukkapaloille täytyy keksiä uusiokäyttöä. Ajattelin tehdä kakkupohjajäämistä ja ylimääräisestä täytteestä täytettyjä kakkureita ja pakkasin kakunmurut ja täytteen jääkaappiin.

Sitten tuli arkisähäkkä. Ja tuli siinä samalla muutakin: hävikkiä ja muutaman kuukauden päästä ehkä multaakin. En saanut aikaiseksi tehdä kakkureita ja jouduin lopulta laittamaan ainekset kompostiin. Huonoja uutisia. Huono ihminen.


Ding Dongit ovat amerikkalaisia suklaaleivonnaisia, joiden sisällä on pehmeäntahmea, kreemevaahtismainen täyte. En kylläkään ole koskaan käynyt Amerikassa* enkä syönyt aitoja Ding Dongeja**, mikä on tietysti loistava lähtökohta leipomiselle - ei ole paineita tehdä samanlaista.

****

Ding Dong -suklaaleivokset

kakkupohja
60g tumma suklaata
2 1/2 dl kuumaa kahvia tai vettä

4 1/2 dl sokeria
4 - 4 1/2 dl vehnäjauhoja
2 dl tummaa kaakaojauhetta
reilu tl soodaa
1/2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 tl suolaa

2 kananmunaa
1 dl rypsiöljyä
2 dl piimää tai maustamatonta jugurttia tai jugurtin ja piimän/maidon sekoitusta

täyte
1/2 dl vettä
2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria 
3 kananmunanvalkuaista
1/2 tl etikkaa (omena- valkoviini- tms käy hyvin)
hyppysellinen suolaa

kuorrute
2 dl vispikermaa
200g (tummaa) suklaata
1 tl voita

Keitä kahvi tai vesi. Jäähdytä hieman (vettä toinenkin hieman) ja paloittele suklaa joukkoon, sekoittele ja anna suklaan sulaa. Sekoita tasaiseksi. Yhdistä kaikki kuivat aineet, sekoita. Ota kolmas astia ja vatkaa siinä munat kevyesti, lisää öljy ja piimä/jugurtti, sekoita. Yhdistä suklaaseos ja munaseos, sekoita.


Siivilöi kuivat aineet vähitellen suklaa-munaseosyhdistelmään, käytä tarvittaessa sähkövatkainta pienellä teholla. Sekoita tasaiseksi, älä sen enempää. Voit paistaa taikinan joko kahdessa 23-25 cm halkaisijaltaan olevassa rengasvuoassa/irtopohjavuoassa tai isommassa suorakulmion mallisessa vuoassa. Voitele ja jauhota vuoat tai käytä leivinpaperia (leivinpaperin rypistämällä saat sen helposti muotoutumaan vuokaan). Paista 160-asteisessa (joo, minäkin epäilin, mutta melkein tottelin, alkuperäinen lämpötila oli 148 astetta, nostin hieman) uunissa vajaa tunti. Seuraa tilannetta, uunit ovat hyvin erilaisia. Jäähdytä pohjat.

Tee täyte. Sekoita kaikki ainekset metallikulhossa ja nosta kulho vesihauteen päälle (esim. kattila, jossa vesi hiljalleen kiehuu). Tarkista ettei kulho osu veteen, höyry hoitaa homman. Ota sähkövatkain ja ala vatkaamaan aluksi pienillä kierroksilla. Vähitellen voit lisätä kierroksia ja lopulta mennä täydellä vauhdilla. Vatkaa niin kauan, että seos paksuuntuu selvästi ja vispilää nostaessa täytteestä jää pystyyn huippuja (vähintään 5 minuuttia). Ota kulho pois vesihauteesta ja jatka vatkaamista vielä muutama minuutti tai kunnes koneesi hyytyy. Huomaat kyllä milloin täytteestä tulee topakka tahna. Samalla täyte jäähtyy. 

Ota jäähtyneestä pohjasta pyöreällä muotilla tai pienisuisella lasilla (esim. kuoharilasi) ympyröitä. Koverra pienellä lusikalla keskelle reilu kolo, johon jää pohja. Jos pohjaan tulee reikä, paikkaa se ylijäämäkakun palalla. Mitä suuremman kolon saat aikaiseksi, sitä enemmän leivoksiin tulee täytettä. Pursota täytettä joko pursotinpussilla tai kulmasta leikatulla pakastepussilla kolosiin (ks. alempi kuva) ja laita "kanneksi" pois kovertamaasi kakkua. Tee kaikille leivoksille samoin.

Tee kuorrute. Kumoa kattilaan kerma ja paloittele perään suklaa. Sulata suklaa sekoitellen pienellä lämmöllä. Lisää voi, joka kiillottaa kuorrutteen. Sudi kuorrutetta pullasudilla leivosten päälle ja sivuille. Jos maltat mielesi, laita leivoksen jääkaappiin vetäytymään. Samalla kuorrute kovettuu.

Ylijääneestä kakusta ja täytteestä voi tehdä vaikka kakkureita tai perunaleivoksen tapaisia, täytettyjä herkkuja.

****

Resepti on mukailtu suomalaisiin mittoihin A Cozy Kitchen -sivustolta. Minun taidoilla leivoksista ei tullut maailman kauneimpia, mutta hyviä ne olivat.

* tämä epäkohta täytyy paikata ensi tilassa
** tätä epäkohtaa en pidä epäkohtana, ihan hyvä näin




maanantai 8. lokakuuta 2012

Pellosta pöytään

 

Punajuuren matka mullasta pöytään oli lyhyt, vuohenjuuston pitkä. Paahdoin punajuurilinttejä öljyllä, suolalla ja mustapippurilla maustettuina uunissa ja leikkasin päälle siivun hyvää vuohenjuustoa. Harmi, ettei raitajuuren raikkaus säily uunissa; tuoreena väritys on raikas ja pirteä, sadonkorjuuseen sopimattomasti hieman keväinenkin.

torstai 4. lokakuuta 2012

Pinaattia ja kanaa intialaisittain


Intialaistyyppisessä ruoassa parasta on tuoksu. Ja kun samalle viivalle asettuu myös maku, on palaset melko lailla kohdillaan.

Pinaatti sopii voimakkaisiin mausteisiin huikean hyvin. Tänä vuonna oman pihan pinaattikasvustot ovat halunneet kasvaa pienesti ja sievästi. Lehtiä on kyllä tullut paljon, mutta ne ovat pikkuruisia, noin neljänneksen tavallisesta lamopinaatinlehden koosta. Tai näin on siis siellä missä pinaatin piti kasvaa. Toisessa paikassa, jossa pinaatti kasvoi kaksi kautta sitten, lehdet ovat valtavia ja kasvusto haluaa vallata papuparat. Ihan hyvä niin, sillä yhtään papua emme tänä(kään) vuonna saaneet. Kasvukauden lämpösumma ei kertakaikkiaan riittänyt ei minulle eikä pavuille.

****

Pinaattia ja kanaa intialaisittain

tilkkanen öljyä+tilkkanen öljyä
1 rkl korianterinsiemeniä
1 tl jeeran eli juustokuminan siemeniä (tai jauhettua)
1/2 -1 tl chiliä tuoreena, tahnana tai kuivattuna
1 tl garam masalaa
1 tl suolaa
1 rkl raastettua valkosipulia
1 rkl raastettua inkivääriä
2 sipulia
reilusti tuoretta pinaattia (meillä noin 400g)
3-4 kypsää tomaattia
2 broilerin rintafilettä
(loraus kermaa)

Laita mortteliin korianterin ja juustokuminan siemenet, chili, garam masala ja suola. Työstä mausteet seokseksi. Raasta kuoritut valkosipulit (noin 3 kynttä) sekä inkivääri. Kuori ja silppua sipulit. Huuhdo pinaatit huolella (jos käytät pakastepinaattia, sulata se), valuta ja hienonna. Pilko myös tomaatit kuutioksi.

Kuumenna pannulla öljyä. Pieni rintafileet saksilla suoraan kuumalle pannulle, kypsennä ja ota lihat pannulta odottelemaan. Lisää pannulle toinen tilkka öljyä ja kumoa öljyn sekaan tekemäsi mausteseos sekä valkosipuli- ja inkiväärisilppu. Sekoittele ja nauti tuoksusta, se huumaa. Lisää silputtu sipuli ja kuullota sekoittaen muutama minuutti. Laita pannulle myös silputtu pinaatti ja kuutioidut tomaatit sekä halutessasi kerma. Lisää myös jo paistamasi broilerinpalaset. Sekoita ja anna hautua 5-10 minuuttia. 

Riisi tai naanleipä sopivat ruoan kanssa mitä parhaiten.

 ****

Mallia mausteisiin olen hakenut Marin juusto-pinaattiresepetistä, joka on alkujaan Marianne Kiskolan Kasvisruokia Aasiasta -opuksesta. Kasvisversion ruoasta saakin helposti jättämällä lihan pois tai korvaamalla sen vaikka tofulla.

tiistai 2. lokakuuta 2012

Pikaruoka II: kikhernesalaatti


Edellisen pikaruokajutun kommenttilootassa kävi ilmi, että muillekin kotonaan töitä tekeville lounasideointi on paha pala päivän puhteiden lomassa. Aikaa kun on vähän ja ajatusta vielä vähemmän. Kiitos vertaistuesta, se helpotti kummasti! Lupasin helpottaa ahertajia jakamalla ne muutamat pikapelastajat, joihin minä turvaudun. Tässä niistä toinen.

Kikhernesalaatti on minun ikisuosikki ja itse asiassa olen kirjoittanut siitä aiemminkin. Kolmessa minuutissa valmistuva pikaruoka on kuitenkin niin maistuva, että se ansaitsee tulla julkaistuksi uudelleen. Huomaan, että kahdessa vuodessa salaatti on pelkistynyt entisestään. Kymmenen vuoden päästä syön varmaan pelkkiä kikherneitä suoraan purkista.

****

Kikhernesalaatti

purkillinen kikherneitä (tai vastaava määrä valmiiksi itse keitettyjä)
tomaattia
tuoreita yrttejä
sitruunamehua
suolaa
öljyä

Valuta kikherneet, puolita tai pilko tomaatit. Sekoita salaatiksi ja mausta. Salaattia voi muokkailla mielin määrin: lisää kurkkua, valkosipulia, sipulia, paprikaa.

****

maanantai 1. lokakuuta 2012

Pikaruoka I: ruusukaali-pekonipaistos


Teen osan viikosta töitä kotitoimistossa ja huomaan usein varttia ennen palaveria nälän närhivän. Edellispäivän jäännösannos mikroon tai pannulle ja kita auki lienee yleisin tapa taittaa nälkä. Arjen vauhtihetkiin olen kehittänyt myös muutaman tsäpäkän pikaruoan, joiden valmistumiseen ei mene kuin viisi minuuttia. Seuraavat viisi minuuttia kuluvat syömiseen ja loput viisi minuuttia palaveriin valmistautumiseen (valmistaudun aina huolella palavereihin, öhöm).

Ruusukaali-pekonipaistos on näin ruusukaaliaikaan yksi suosikeistani. Huomasin muuten, että paistoshan on varsinaista terveysruokaa, sillä ruusukaali ja saksanpähkinät kuuluvat Time -lehden listaamalle maailman terveellisimpien ruokien listalle, josta Kauhaa ja rakkautta -blogin Eeva tänään kirjoitti. Pekoni ja smetana eivät tosin ole listalla, mikä on tietysti sangen hämmentävää, sillä ne sivelevät sielua.

****

Ruusukaali-pekonipaistos

ruusukaaleja
pekonia
hieman smetanaa tai kermaa
mustapippuria
pähkinöitä
(suolaa)


Laita pannu kuumenemaan. Saksi pekonia pannulle ja leikkaa ruusukaaleista kannat pois. Irrottele muutaman uloimmat lehdet kaalista (heitä huonot pois) ja puolita tai pieni sisäkerät. Ei haittaa vaikka irtolehdet ja palat ovat erikokoisia, erikypsyiset kaalinosat tuovat mukavaa suutuntumaa. Heitä kaalinlehdet ja -palat pannulle ja sekoita. Lisää hieman smetanaa tai kermaa sekä pippuria, ehkä hippunen suolaakin. Sekoita vielä ja pikahauduta pari minuuttia. Heitä pähkinät päälle ja syö.

****
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails