tiistai 26. kesäkuuta 2012

God save the Queen!


Työmatka Britteihin toi mukanaan jännittäviä hetkiä, herkullisia retkiä ja hämmästyttäviä havaintoja. Ensinnäkin, Robin Hood ei käytä kesällä sukkahousuja, hänellä on stay upit.


Sekin tuli todettua, että juhannusjuoman voi kohottaa vallan mainiosti myös Englannin vanhimmassa pubissa, jossa itikoita oli selvästi vähemmän kuin Suomen suvessa. Kippis! Veitsen puhdistajan (alla) toiminta ei sen sijaan selvinnyt, mutta pubiruoka oli todella maukasta.


Lontoossa hämmästelin vapaapäivän kunniaksi Harrodsin lemmikkieläinosaston herkkubaaria. Kinkkuisat cup caket, pup cornit, skonssit ja suklaakonvehdit olivat tiskissä suloisesti esillä koirien urheiluvaatteiden vieressä. Kaikkea sitä.


Pikniklounas Borough Marketin vieressä olevan Southwarkin katedraalin pihalla oli unohtumaton elämys. Ennenkin hyväksi todettu jonon pituuteen perustuva herkullisuusmittari ei pettänyt nytkään. Asetuin pisimmän jonon jatkeeksi ja sain lounaaksi järisyttävän hyvän falafel-salaattirullan kahdella kastikkeella. Kukkivat ruusut, katedraalin kauneus, pilkistävä aurinko, hyvä ruoka. Ehkä ei tarvitse kertoa enempää?


Borough Marketia suosittelen muutenkin; juusto, liha, mauste, kasvis ja mitäikinäkeksitkäänvalikoimat olivat huikeat ja tunnelma tiivis (kaunis ilmaisu tungokselle). Helpoiten torille pääsee suuntaamalla metrolla London Bridge-asemalle. Bank-asemaltakaan ei ole kuin pikku matka joen yli perille.



Hieman hämmästyttävästi parhaan aamiaisen söin Heathrown lentokentällä (terminaali 3) ennen turvatarkastusta. Luotin liikaa muistiini, en kirjoittanut ylös paikan nimeä ja unohdin sen tietysti heti kun pääsin portille, mutta rouhea tyyli, egg cupit ja hyvä valikoima jugurtti- ja puurokuppeja johdattavat sinut perille. Suosittelen.


Juhannuspäivän ilta Lontoossa oli huikea, palaan aiheeseen pian. Niin, ja minä en ostanut Pultille poppareita enkä urheiluvaatteita.

sunnuntai 17. kesäkuuta 2012

Juustokakku mansikassa



Rakastatko ruoka-askartelua?
Vastasitpa kyllä tai ei, ovat mansikkaan piilotetut juustokakut niin helppoja ja mielettömän hyviä, että sinun täytyy tehdä niitä. Herkkujen tekeminen on paljon nopeampaa ja helpompaa mitä äkkipäätä näyttäisi. Onneksi, sillä pian näitä täytyy saada lisää.

****

Juustokakku mansikassa

n. 20 mansikkaa
n. 75g (1/4 rasia) mascarponejuustoa
tilkka maitoa tai kermaa
hieman sokeria
1-2 keksiä (esim. Bastogne)

Poista mansikoista kannat ja koverra kuorimaveitsellä marjat ontoksi (kuva alla). Syö mansikoiden sisukset. Notkista mascarpone tilkalla maitoa tai kermaa, makeuta pienellä määrällä sokeria. Murusta keksi(t). Lusikoi juustotäytettä mansikoiden sisään, lusikan selällä saa hyvin painettua täytteen perille asti. Dippaa mansikka keksimurussa. Koristele halutessasi esimerkiksi mintun lehdillä.


Löysin idean SugarDerbyn sivuilta, määrät säädin omaan suuhun sopiviksi.

maanantai 11. kesäkuuta 2012

Marinoitu sipuli klassikon kyljessä


Klassikko-Caprese saa uutta sykettä, kun sen kylkeen marinoi sipulia. Sipulin vinaigrettetyyppinen makuliemi toimii myös salaatin kastikkeena. Melkein liian hyvää.

****

Marinadi sipulille

marinadi per sipuli
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl valkoviinietikkaa (tai vastaavaa)
1 tl sokeria
suolaa ja pippuria myllystä

Yhdistä kastikkeen kaikki aineet voimakkaasti sekoittaen kunnes sokeri ja suola ovat liuenneet nesteeseen. Jos sipuleita on enemmän kuin yksi, tuplaa, triplaa, kvarttaa tai kvinttaa (tä?) marinadin ainekset.

****

Tomaatti-mozzarellasalaattiin tarvitset vain nimiainesten lisäksi yrttejä, oikeasti basilikaa mutta muutkin yrtit sopivat hyvin, sekä hippusen pippuria pintaan. Jos teet salaattia ilman marinoitua sipulia, mausta se suolalla ja balsamicolla.


sunnuntai 10. kesäkuuta 2012

Jätskimäinen kesäherkku


Tässä on kesän 2012 ykköshittiherkku!
Pehmeä kuin kermajätski, lempeä kuin kesätuuli, kevyt kuin lomamieli. Nam.

****

Jätskimäinen kesäherkku
2-3 annosta


2 kypsää banaania
2 dl mansikoita tai 1 dl mansikkasurvosta
(tilkka nestettä tarvittaessa, vaikka kookosmaitoa, mehua)
(tarvittaessa makeutusta, vaikka steviaa tai sokeria)

Laita banaanit pakkaseen ja anna niiden jäätyä kunnolla. Helpommalla pääset, jos kuorit ja paloittelet banaanit ennen pakastamista (en toki älynnyt toimia näin toisellakaan kerralla). Mittaa tehosekoittimeen mansikat tai mansikkasurvos. Jos käytät jäisiä marjoja/survosta, lisää tilkka nestettä ja surraa tasaiseksi. Lisää pätkityt ja kuoritut banaanit. Anna koneen käydä kunnes massa on tasaista. Maista ja lisää tarvittaessa hieman makeutusta. Nauti heti.

****

Resepti on alkujaan Nature Insiderista, minä bongasin sen Hannan tontilta.

Ensimmäisellä kerralla käytin jäisiä banaaneja ja sulaa mansikkasurvosta. Rakenteesta tuli erinomainen, maku ihan mieletön. Toisella kerralla käytin pakastemansikoita ja -banaaneja. Rakenteesta tuli yhtä hyvä, mutta olisimme molemmat kaivanneet hieman lisää makeutta. Tuskin jäisillä mansikoilla on suoraan asian kanssa tekemistä, banskut eivät olleet ehkä yhtä makeita. Seuraavalla kerralla kokeilen herkkua tuoreista mansikoista ja kypsistä jääbanskuista. Uu!

perjantai 8. kesäkuuta 2012

Randomonnea!


Kyselin parisen viikkoa sitten, mitä ja missä sinä aiot kasvattaa tänä kesänä. Kiitos kaikille vastaajille! Juuri tätä toivoinkin: monenlaisia tarinoita, erilaisia suunnitelmia ja turaamisen iloa, hurahtamisiakin. Joku kasvattaa ikkunalla, toinen palstalla, kolmas talonyhtiön yhteisellä pihalla. Kukaan ei kuitenkaan ainakaan tunnustanut olevansa sissiviljelijä.

Kasvatettavien lajien skaala on kommenttien mukaan valtava. Erikoisin vastauksissa vilissyt kasvukas oli Karibian lämpöön tottunut guava. Olisipa kiva kuulla, miten kasvatusprojekti onnistuu!

Tällä kertaa Random.org toimi onnettarena ja poimi voittajaksi Tiinan kommentin:
"Olen koko kesän putkiremonttia paossa asunnossa jossa on pieni piha. Ihanaa! Olen kylvänyt melkein kaikki mahdolliset yrtit ja nyt on kaikki sormet ja varpaat ristissä että ensikertalainen viljelijä onnistuu saamaan edes osasta satoa."
Kerrankin putkiremontista on jotain iloa! Onnea Tiina! Laitathan minulle sähköpostitse yhteystietosi, jotta saan paketin postiin.

Kuvassa muuten on maahan unohtuneet kokeeksi maassa talvehtineet porkkanat, jotka nostettiin maasta lumien sulettua. Rapsakoita ja makeita!

sunnuntai 3. kesäkuuta 2012

Raparperikukko


Oikeastaan leipomisvimmasta saa syyttää ja kiittää Jenniä, joka oli leiponut eiliselle olohuoneblogipiknikille taivaallista raparperipiirasta. Paljon raparperia, vähän taikinaa = mii laik.

Toimeen tarttumista edesauttoi myös vanhempani, jotka piipahtivat mökkireissullaan ilostuttamassa sunnuntaitamme ja tuomassa hirmuisen määrän korvasieniä - kiitos! Korvasienien korvikkeeksi tarjosimme reissulaisille raparperikukon eturuokana chili con carnella päällystettyjä leipiä.


Päällysen tein venhäjauhon sijaan mustikkakukkomaisesti ruistaikinasta, sillä raparperi ja ruis ovat aivan hämmästyttävän hyvä pari – suosittelen.




Resepti






Raparperikukko

6–8 annosta

n. 1 1/2 litraa raparperipaloja
2 dl fariinisokeria

2 dl ruisjauhoja
1 dl sokeria
100g voita

(vaniljajäätelöä tarjoiluun)

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Huuhdo raparperinvarret, kuori ohuelti tarvittaessa (paksut, vanhat varret kannattaa kuoria). Pätki raparperit noin senttisiksi paloiksi. Sekoita sokeri ja raparperipalat. Laita seos uunivuokaan ja paista 10-15 minuuttia. Tee sillä välin päällinen nyppimällä sekaisin ruisjauhot, voin ja sokerin. Levitä taikina muruina raparperin päälle ja jatka paistamista noin 20 minuuttia tai kunnes pinta on saanut selvästi väriä.


_____




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails