maanantai 28. toukokuuta 2012

Raparperinen onnittelujuoma


Pian juhlitaan tuhansissa kodeissa ammattiin valmistuneita, ylioppilaita ja kesälomalaisia. Huumaavan herkullinen raparperinen onnenmalja on omiaan juhlistamaan elämän tähtihetkiä.

Ja kyllä sihijuoma sopii  nostaa ilman suuria juhliakin. Pieniä kemun aiheita on elämä täynnä: tulppaanit kukkii, kesän ensimmäiset muurinpohjaletut maistuvat mahtavilta, aurinko paistaa, kesälomaan on enää kuukausi, tänäänkin on ihan hyvä päivä ja kynsien alla on multaa. Elämä, kesä!


Juoman valmistaminen on helppoa. Ensin tehdään raparperisiirappi (ylin kuva), joka sopii onnittelujuoman monen muunkin juoman makuliemeksi, kermavaahdon makeuttajaksi ja vaikka jäätelön kastikkeeksi. Siirapin voi tehdä hyvissä ajoin ennen juhlia, sillä se säilyy jääkaapissa pitkään.

****

Raparperisiirappi

1 litra raparperin paloja (noin 4 vartta, mielummin enemmän kuin vähemmän)
2 1/2 dl sokeria
2 1/2 dl vettä

Huuhdo raparperin varret ja pilko ne noin senttisiksi paloiksi. Mittaa kattilaan kaikki ainekset ja kiehauta. Hiljennä lämpöä ja anna kiehua hiljalleen puolisen tuntia. Siivilöi siirappi joko siivilän läpi (mukaan tulee pieniä haituvia, ei ne kyllä haittaa) tai harson läpi (saat siirapista kirkkaampaa). Jäähdytä siirappi ja säilytä se jääkaapissa.


Voit tehdä raparperisiirapista sihijuoman joko kuplaveteen tai kuohuviiniin. Molemmissa vaihtoehdoissa siirappia kaadetaan lasin pohjalle parisen senttiä ja täytetään lasi kuplivalla.


Seuraavaksi aion tehdä siirapista raparperimojitoa.

lauantai 26. toukokuuta 2012

Ole trendikäs, viljele ja voita arvonnassa!

Kaupan basilikapuska jatkokasvatuksessa ikkunalaudalla.

Kerrankin meidän pienperhe on trendikäs. Wohoo! Pari vuotta muodin jäljessä laahaaminen on meille tuikitavallista, mutta yhdessä asiassa olemme olleet monta vuotta etujunassa: viljelypuuhissa. Yrttien, kasvisten ja juuresten pienviljely on nyt sekä Suomessa että maailmalla to-del-la trendikästä. Kerrankin järkevä trendi, sanoisin.

Viljelykassi koekäytössä. Vaikuttaa lupaavalta!

Kaikissa naistenlehdissä (miestenlehdistä en tiedä, en ole lukenut) neuvotaan laihdutusjuttujen rinnalla kasvattamaan syötävää joko omalla tai talonyhtiön pihalla tai parvekkeella, ikkunalaudallakin. Hyvä!

Tavalliset kukkaruukut, rei'itetyt sankot, viljelylaatikot tai -laarit tai viljelysäkit toimivat kasvun paikkoina vallan mainiosti missä tahansa kasvupaikassa. Ylläolevassa kuvassa on on Burgon&Ballin viljelykassi, jonka ostin koekäyttöön nyt keväällä (täältä). Bacsacin säkit vaikuttavat myös mielenkiintoisilta (saatavissa esim. täältä). Viljelyvaihtoehtoja on muitakin: Voit olla vaikka sissiviljelijä ja ottaa salaa käyttöösi kaupungin joutomaata. Voit myös laillisesti vuokrata kunnalta palstan olemattomaan vuosihintaan. Vaihtoehdoista ei ole pulaa!

Muoviruukun uudet vaatteet.

Kokemusta tai taitoa ei tarvita, into riittää. Muutamalla nyrkkisäännöllä pärjää hienosti:
  • Isompi on parempi! Mitä isompi multatila on, sitä helpommalla pääset. Vanhat hernekeittopurkit ja kengät ovat ihania, mutta tilaa juurille ja mullalle on aivan liian vähän. Ja pian on pulassa sekä kasvit että tarhuri, koska kastelutarve on sitä tiheämpi mitä pienempi viljelyastia on. Altakasteluruukut ovat rumia käteviä, koska vesivarasto riittää usein ainakin muutamaksi päiväksi. Yllä olevassa kuvassa muoviruukku on piilotettu juuttisäkkiin.
  • Älä hukuta kasveja! Viljelyastian pohjassa on oltava reikiä, katoksen alla riittää reilu kerros salaojitusta ruukun pohjalla (ruukunpalasia, käpyjä, kiviä, sepeliä tai lecasoraa). Liian veden on päästävä pois kasvien juurilta.
  • Ruoki kasveja! Kasvit tarvitsevat lannoitetta. Kaupan kasvuturve tai -multa on lannoitettua, mutta voima ei riitä kuin alkukesälle, paljon voimaa tarvitsiville kasveille (esim. tomaatti) ei alkuunkaan. Kompostimullan ja vaikkapa kompostoidun hevosen kakan ravinteet liukenevat hitaasti, joten lannoituksen tarve vähenee sitä käytettäessä. Voit myös antaa ravinteita kasteluveden mukana tai ripotella jauhetta mullan pinnalle. Lannoitteena voi käyttää myös nokkosvettä tai ruohosilppua.
  • Kasvit rakastavat aurinkoa! Muutama tunti aurinkoa päivässä riittää, mutta toisaalta liika kuumuus tainnuttaa viljelykset. Jos viljelet lasitetulla parvekkeella tai kasvihuoneessa, tuuleta topakasti.
Mainio tietopankki meille viljelystä kiinnostuneille on Kaupunkiviljely.fi -sivusto.
Sivuilla vastataan kysymyksiin miksi, missä, miten ja mitä viljellä. Sivuilta puuttuu ainoastaan kasvuturpeen ja siementen tai taimien teleportti. Ne täytyy hakea kaupasta.

Kesän 2012 ensimmäinen salaattisato kasvihuoneen huomasta.

Mitä ja missä sinä aiot kasvattaa tänä kesänä?
Jätä kommenttisi 3.6.2012 mennessä - arpaonninen voittaa lajitelman helposti kasvatettavien herkkujen siemeniä!

Valkosipulit ovat jo vahvassa kasvussa - ruohokatetta lisätään kesän mittaan.

Myös raparperi tykkää ruohokatteesta (sitä odotellessa). Muuta lannoitetta ei tarvita.

Salvia unohtui ruukkuun syksyllä ja selvisi talvesta! Lisään pinnalle kompostimultaa.

Kohta niitä taas saa! Nimittäin viininlehtikääryleitä (ehkä rypäleitäkin, noin kolme).

torstai 24. toukokuuta 2012

Parsacarbonara


Parsapastaa olen himoinnut siitä lähtien, kun näin Eevan tehneen sitruunaista parsa-mascarponepastaa. Meillä ei ollut enää mascarponea, mutta parsan lisäksi löysin pari siivua serranoa, hävitystä huutavan kerman lopun ja parmesanin kannan. Syntyi parsacarbonara, joka oli hyvää muttei kaunista, koska kerma-kananmunaseos kökkööntyi liian hitaasti toimineen kauhan takia (vika ei siis ole kokissa, harvoin on).

****

Parsacarbonara
2-3 annosta

250g pastaa (esim. penne)
puolisen punttia vihreää parsaa
hieman öljyä
2-3 siivua ilmakuivattua kinkkua
1 - 1 1/2 dl kermaa tai kerman ja maidon sekoitusta
1 kananmuna
suolaa
pippuria
parmesanjuustoa

Huuhtele parsat ja poista puumaiset tyvet. Kuori tarvittaessa (en kyllä kuorinut). Pätki parsat 2-3 sentin paloiksi, ota nuput erilleen. Keitä pasta paketin ohjeen mukaan, lisää parsapalat keitinveteen 2-3 minuuttia ennen pastojen valmistumista.

Pastan ja parsojen kiehuessa kuumena paistinpannu, lisää öljy ja revi kinkkusiivut pannulle. Paista kinkkuja hetki, jotta niistä tulee paahtuneita muttei vielä täysin kuivia. Pyöräytä pannulla myös parsanuput.

Sekoita kulhossa kerma, kananmuna, suolaa ja pippuria. Valuta kypsä pasta ja parsat, laita ne takaisin kattilaan ja kaada päälle kermaseos. Sekoita heti. Lisää pastan päälle kinkkusilppu ja parsanuput sekä parmesanista vuoltuja lastuja.

****

Parsasta puheen ollen: jos joku tietää, mistä saa hankittua parsan juurakoita, saa moisista aarteista laittaa viestiä kommenttilootaan, sähköpostiin tai facebookin puolelle. Tai saa juurakot tuoda pihaankin, lupaan keittää pullakahvit. Parsajuurakon metsästysvietistä saa syyttää Soppakellarin väkeä ja tarhureita puutarhan ja hellan välissä.

 

sunnuntai 20. toukokuuta 2012

Nopea parsa-mascarponepiiras



Nopea ja helppo parsapiiras, olkaa hyvät. 

Pehmeä mascarpone ja reunoilta rapea lehtitaikina ovat mukavasti vastakohtaiset. Suurinta riemua tuovat kuitenkin kasvimaalta ja -huoneesta haetut tuoreet yrtit; seuraavan kerran yrttejä kannetaan kaupasta vasta loppuvuodesta. Silkkaa riemua ja rakkautta!


****

Parsa-mascarponepiiras
(2-4 annosta)

1 lehtitaikinalevy (valmis torttupohja)
reilu ruokalusikallinen mascarponejuustoa (n. 50g)
6-8 vihreää parsaa
suolaa
mustapippuria
tuoretta timjamia
tuoretta ruohosipulia

Sulata lehtitaikinalevy.  Sekoita mascarponen sekaan hieman suolaa ja pippuria sekä silputut yrtit. Poista parsoista puumainen tyviosa ja kuori parsoja tarvittaessa. Leikkaa parsat puoliksi Puolita taikinalevy (2 annosta), voit myös jakaa levyn neljään osaan (4 annosta). Jaa maustettu mascarpone taikinalevyille ja asettele parsat levyjen päälle. Paista 200 asteessa noin kymmenen - viisitoista minuuttia eli kunnes taikina on kullanruskeaa.

****


Yrttejä lukuunottamatta ainekset olivat purkkien ja punttien periä - taas taiottiin hävikistä herkkua! Hävikistä herkuksi -facebook sivuilla on juuri päättynyt toinen viikkokisa. Onnea voittajille! Uusi kisa saadaan pystyyn pikapuoliin ja luvassa on käsittämättömän upea palkinto. Klikkaa itsesi kisaan!

torstai 17. toukokuuta 2012

Kesäkahavila Nekka, Oulu


Nyt tarkkana, seuraa upeita uutisia!

Ouluun on avattu uusi hurmaava kesäkahavila Nekka, jota luotsaa kaksi nuorta ja innokasta yrittäjänaista. Nekka on kahvilakärry, joka on parkkeerattu Oulun upeimman lenkki- ja ulkoilureitin varrelle, Merijalin rannasta muutama loikka kohti Hietasaarta. Juhannuksen tietämissä Nekka vaihtaa maisemaan ja parkkeeraa pationsa Nallikarin rannalle. Molemmat paikat ovat loistovalintoja (ja, juhuu, lähellä meitä).

Piipahdin Nekassa kahvilla viime sunnuntaina ja huumaannuin kertaheitolla. Palvelu oli juuri niin sydämellistä ja aidosti kohtaavaa kuin olin toivonutkin ja Nekan reilun kaupan Puro-kahvi ja amerikkalaistyyppinen cookie saivat polvet notkumaan. Tarjolla oli myös kuvissa olevia Brita-leivoksia sekä kuppikakkuja. Nekan neidit tekevät kaikki tarjottavat alusta asti itse, huolella ja ammattitaidolla. Tiskissä luvataan olevan sekä suolaista että makeaa, Nallikarissa myös toasteja. Tulossa on herkullinen kesä - Nekka on juuri sitä mitä kesä-Oulu kaipaa!


Nekan virallisia avajaisia juhlitaan tulevana lauantaina, jolloin kahvilakärryn kupeeseen nousee juhlan ja ravintolapäivän kunniaksi Pop Up BBQ eli Ameriikan Krilli (klo 14-). Luvassa on ribsejä suoraan grillistä, maissintähkiä, Mac'n'cheesea ja jälkkäriksi brownieseja. Ji-haa!

****

Kesäkahavila Nekka on avoinna:
Toukokuussa arkisin (säävarauksella) klo 14-19 ja viikonloppuisin klo 11-19.
Kesäkuussa arkisin klo 11-19 ja viikonloppuisin klo 10-18.
Heinäkuussa joka päivä klo 10-18.
Elokuussa arkisin klo 11-19 ja viikonloppuisin klo 10-18.


tiistai 15. toukokuuta 2012

Avokadohummus


Kun rakastaa avokadoa ja himoitsee hummusta, on avokadohummus pala taivasta keskellä arkea. Tahnaa voi laittaa tortillan tai tacokuoren sisään, siihen voi dipata kasviksia tai maissilastuja tai syödä sellaisenaan kulhollisen lounaaksi. Ups. I did it again.

****

Avokadohummus

1 kypsä avokado
1 prk kikherneitä (esim. 380/230g)
1 valkosipulinkynsi
2-3 rkl sitruunamehua (tai limetin mehua)
suolaa
1-2 rkl oliiviöljyä

Kuori avokado, poista siemen. Valuta ja huuhdo kikherneet (voit tietysti käyttää vastaavan määrän myös liotettuja ja keitettyjä kikherneitä). Kuori valkosipulinkynsi. Lohko avokado kulhoon, kaada päälle kikherneet ja paloiteltu valkosipulinkynsi. Lisää sitruunamehua ja suolaa. Surauta tasaiseksi tahnaksi joko sauvasekoittimella tai blenderissä. Maista ja säädä suola ja sitruuna suuhusi sopivaksi. Huiskauta päälle hieman oliiviöljyä.

Kuvassa on hummuksen päällä hieman paprikajauhetta. Tee sinä kuten haluat.

****

maanantai 14. toukokuuta 2012

Jauhelihakastikkeen loppusijoituspannari


Jauhelihakastike on tutkimusten mukaan suomalaisten kotien yleisin ruoka. Se on ainoa ruoka, jota syödään kotitalouksissa keskimäärin enemmän kuin kerran kuussa. Ja hyväähän jauhelihakastike onkin, ei siitä pääse mihinkään!

Jauhelihakastiketta jää varsin usein vähän tähteeksi, ainakin näin pienperheessä. Seuraavan päivän lounaana se maistuu hyvin vaikka (jämä)spagetin kanssa. Myös lämpimien voileipien tai pitsan päällyksenä kastike on hyvää, mutta voisihan siitä välillä keksiä jotain vähän luovempaakin.

Luovaa tai ei mutta päätin piilottaa tomaattisen kastikkeen lopun pannariin.  Testimielessä otin taikinasta osan erilleen ja paistoin myös lettuja (kuvassa), molemmat paistotavat toimivat hyvin.

****

Jauhelihapannari

8 dl maitoa
3 kananmunaa
1/2-1 tl suolaa (jauhelihakastikeeen suolaisuuden mukaan)
n. 5 dl vehnäjauhoja
(1/2 dl leseitä)

2-3 dl jauhelihakastiketta
tuoretta persiljaa

Tee pannaritaikina tavalliseen tapaan vatkaamalla munat ja maito sekaisin ja lisäämällä kuivat aineet vähitellen samalla voimakkaasti sekoittaen. Anna taikinan turvota puolisen tuntia. Vuoraa reunallinen uunipelti leivinpaperilla ja kaada taikina leivinpaperille. Ripottele jauhelihakastike tasaisesti pannaritaikinan päälle ja paista 200-asteisessa uunissa puolisen tuntia. Laita tuoretta persiljaa pannarin päälle tarjoiluvaiheessa.

Vaihtoehtoisesti voit paistaa taikinasta lettuja ja laittaa teelusikallisen kastiketta per pikkulettu.

****

Resepti on osa Kalevaan ja eteläisempiin pohjalaisiin lehtiin ilmestyvää Hävikistä herkuksi -juttua, joka ilmestyy helatorstaina 17.5.2012.




sunnuntai 13. toukokuuta 2012

Kuivasta kakusta meheväksi kakkuriksi


Kuivakakku on minusta suorastaan luotaantyöntävä leivonnaisen nimi. Siitä tulee väistämättä mielleyhtymän kuivaan kakkuun. Jaks. Mutta kun kuivasta kakusta tai kuivuneesta kakusta tehdään meheviä kakkureita eli kakkutikkareita (eng. cake pops), aletaan olla makuhermojen kutituksen ytimessä. Oikeasti, kuka voi vastustaa tikun päässä keikkuvia meheviä suklaapalloja? Not me. Ne saavat hymyn naamalle ja kielen kiemuralle.


Viimeksi tein kakkurit kekseistä, nyt siis kuivahtamaan päässeestä suklaakakusta. Sekä keksit että kakku toimivat mainiosti palleroiden massassa. Maustamattoman tuorejuuston sijaan voit käyttää vaniljan, sitruunan tai appelsiinin makuista tuorejuustoa. Tai kokeile massan kostuttamista vaikka smetanalla ja mausta tilkalla mehua tai likööriä.

****

Kakkurit - kakkutikkarit - cake popsit

kuivahtanutta kakkua (meillä 6 dl)
mascarponea tai muuta tuorejuustoa (meillä n. 3 rkl)
(tilkka mehua, likööriä tai konjakkia)

suklaata (meillä tummaa suklaata (50%) ja maitosuklaata, yhteensä noin 100g)
tikkaritikkuja
strösseleitä ja nonparelleja

Murenna kakku muruiksi joko haarukalla tai tehosekoittimessa. Lisää kakkumuruun tuorejuustoa sen verran, että saat aikaan muotoiltavan, kasassa pysyvän massan. Mausta massa halutessasi tilkalla mehua, likööriä tai vaikka konjakkia.

Muotoile massasta palloja. Sulata paloiteltu suklaa vesihauteessa. Dippaa tikkaritikku ensin sulaan suklaaseen ja sitten palloon. Suklaa muodostaa jähmettyessään tikkuun kauluksen, jolloin pallo ei pääse valumaan tikkua pitkin alas. Tee samoin kunnes kaikki pallot ovat saaneet tikkunsa. Laita tikkarit jääkaappin hetkeksi, jotta "kaulus" jähmettyy.

Kuorruta kakkurit sulassa suklaassa pyöräyttämällä. Koristele nonparelleilla ja/tai strösseleillä.

****

Resepti on osa Kalevaan ja eteläisempiin pohjalaisiin lehtiin ilmestyvää Hävikistä herkuksi -juttua, joka ilmestyy helatorstaina 17.5.2012.




lauantai 12. toukokuuta 2012

Paistettu riisi thaithyyliin


Riisiä tulee usein keitettyä aivan liikaa. Joskin nykyisin keitämme sitä usein tahallaan liikaa, sillä paistettu riisi on aivan mahtava ruoka ja se tulee tehdä nimen omaan aiemmin keitetystä, jäähtyneestä riisistä.

Kaukana idässä paistettu riisi on tattitavallinen arkiruoka, johon käytetään eilisen riisin lisäksi niitä aineksia mitä saatavilla on. Se on siis hyvä tapa myös hävittää vihanneslokeron, jääkaapin tai pakastimen jämiä.

Paistettu riisi kuuluu ainakin Kiinan, Japanin, Korean, Intian ja Thaimaan keittiöihin - jokainen ruokakulttuuri maustaa paikallisen pyttiksen heille omimmilla mauillaan.  Kokkipottilassa paistettua riisiä tehdään jokseenkin thaimaalaisittain, joskin sielläkin on tapoja yhtä monta kuin kokkeja.

Hävikistä herkuksi -ruokien tarkka reseptoiminen on hippusen hankalaa, sillä hävitettävän ruuan määrä on harvoin minkään esitetyn reseptin mukainen. Tämän takia kirjasin alla olevaan reseptiin erikseen maustekastikkeen ohjeen. Kastikeannos on reseptissä esitetylle riisi-kasvismäärälle sopiva. 



Resepti



Paistettu riisi thaithyyliin

2 rkl öljyä
n. 8 dl edellisenä päivänä keitettyä riisiä (basmati)
1-2 sipulia
2-3 valkosipulinkynttä
100g (n. 1/3) varhaiskaalia
2 kananmunaa
2 tomaattia
kourallinen kevätsipulia
kourallinen katkarapuja
(limen lohkoja)


maustekastike
2 rkl vaaleaa soijaa
2 rkl kalakastiketta
2 rkl limen mehua
1-2 tl chilisilppua
1-2 tl valkosipulisilppua
hyppysellinen sokeria

Tee maustekastike: sekoita soija, kalakastike, limen mehu ja hyppysellinen sokeria kulhossa. Lisää tuoretta tai kuivattua chilisilppua sekä valkosipulisilppua. Sekoita ja jätä maustumaan.

Kuori sipulit ja valkosipulinkynnet. Leikkaa sipulit pieneksi. Suikaloi kaali, halutessasi voit leikata suikaleet lyhyemmiksi. Kuutioi valmiiksi myös tomaatit ja pieni kevätsipulit varsineen.

Kuumenna öljy wokissa tai paistinpannulla. Kuullota sipuli- ja valkosipulisilppua öljyssä hetki. Lisää kaali ja jatka kuullottamista vielä parisen minuuttia. Lisää riisi. Sekoita ja pieni lastalla tarvittaessa riisimöykyt pieniksi. Paista välillä sekoittaen 5-10 minuuttia, kunnes riisi on kuumaa. Riko kananmunat kuppiin ja riko niiden rakenne haarukalla sekoittaen. Lisää kananmunat kuuman riisin päälle, anna hyytä hetki ja "hakkaa" paistinlastalla pieneksi. Lisää myös maustekastike. Sekoita ja anna paistua hetki. Maista ja säädä tarvittaessa makua lisäämällä maustekastikkeen aineksia.

Laita riisin päälle tomaattikuutiot, kevätsipulisilppu ja katkaravut. Koriste halutessasi limen lohkoilla.

****

Resepti on osa Kalevaan ja eteläisempiin pohjalaisiin lehtiin ilmestyvää Hävikistä herkuksi -juttua, joka ilmestyy helatorstaina 17.5.2012.


maanantai 7. toukokuuta 2012

Pehmenneiden tomaattien pelastus


Kun kirsikkatomaatit ovat nähneet parhaat päivänsä ja pehmenneet, saa niihin helposti uutta sykettä pehmentämällä niitä lisää. Uunissa puolikuivatetut tomaatit ovat hyviä siltään, mutta mainioita (pasta)salaatissakin. Tomaatti tykkää liki kaikista yrteistä, joten makumaailmaa voi muutella kaapin sisällön mukaan. Sujauta tomaattien päälle kuivattujen yrttien purkinpohjat, kohta aurinko jaksaa kasvattaa jo uutta satoa.


****

Uunissa kuivatetut tomaatit

kirsikkatomaatteja
(oliivi)öljyä
kuivattuja yrttejä (esim. oregano, basilika, timjami tai rosmariini)
valkosipulinkynsi
suolaa
pippuria

Puolita kirsikkatomaatit. Pehmenneet tomaatit sopivat uunitettaviksi mainiosti. Nosta tomaatinpuolikkaat uuninkestävään vuokaan leikkauspinta ylöspäin. Lorauta päälle öljyä ja mausta suolalla, pippurilla ja yrteillä. Halutessasi voit pilkkoa valkosipulin pieniksi ja ripotella tomskujen päälle, minä halusin mietoa valkosipulin aromia ja lohkoin kynnen muutamaan osaan.

Laita vuoka uuniin 100-120 asteeseen ja paista tomaatteja vähintään tunti, mieluusti pidempäänkin. Jos haluat, voit laittaa uunin luukun väliin puukapustan, jolloin haihtunut kosteus pääsee uunista ulos (hyviä tulee vaikka kosteus jäisi uuniinkin).

****

lauantai 5. toukokuuta 2012

Hävikistä juustogrissiniksi


Jääkaapistamme löytyvien juustonkannikoiden tavallisin hävityskeino on juuston pilkkominen ja pussittaminen pakastimeen koiran koulutuspalkkioiksi. Hännänheiluttaja tekee mitä haluaa melkein mitä vain, jos tiedossa on juustonokare. Muitakin loistokeinoja on: juuston voi raastaa ja pakastaa. Jäistä raastetta voi rouhia tarpeen mukaan sulattamatta vaikka lämpimien voileipien tai pitsan päälle.

Nyt kaapista löytyi myös puolikas tuorejuusto. Raastetusta juustosta ja tuorejuustojämästä syntyi erinomaisia juustogrissinejä.

****

Juustogrissinit

2-3 dl tuorejuustoa ja/tai juustoraastetta
1 1/2 dl vettä/maitoa/maustamattoman jugurtin+veden sekoitusta
1 pss kuivahiivaa (tai 1/2 pakettia tuorehiivaa)
1/2 tl suolaa (jos tuorejuusto on maustamatonta, laita 1 tl)
2 rkl öljyä
4-5 dl vehnäjauhoja

Raasta juustonkannikat. Mittaa kulhoon lämmin vesi tai muu neste. Laita veden sekaan tuorejuusto ja juustoraaste sekä hiiva, suola ja öljy. Sekoita. Lisää vehnäjauhoja vähitellen tunnustellen. Taikina saa jäädä pehmeäksi muttei valuvan löysäksi. Kohota puolisen tuntia. Ripottele jauhoja pöydälle ja nosta taikina pöydälle. Vaivaa ilmat taikinasta pois. Jaa taikina puoliksi ja taas puolikkaat puoliksi ja taas puoliksi. Jaa edelleen osaset 3 osaan.

Rullaa palasista tankoja ja nosta ne pellille. Paista 200-asteisessa uunissa 5-8 minuuttia.

Jäähdytä. Juustogrissineistä tulee rapeanpehmeitä.

****

torstai 3. toukokuuta 2012

Hävikkiä vai herkkua?


Löytyykö kaapista purkinpohjia, juustonkantoja tai eilisen aterian rippeitä? Meiltä löytyy!

Tutkimusten mukaan valtavasti eilisiä herkkuja päätyy kaatopaikalle, sillä suomalaiset kotitaloudet laittavat ruokaa roskiin 130 miljoonaa kiloa vuodessa. Nyt tartutaan roskakasaa sarvista; yli kolmekymmenen suomalaista ruokabloggaajaa järjestää toukokuussa Hävikistä herkuksi -tempauksen.

Tavoitteena on valistuksen sijaan innostaa katsomaan ruokaa uudesta näkökulmasta, pienentää ruokaa rakastavien bloggaajien omaa ruokahävikkiä sekä  innostaa lukijoita tarkkailemaan omaa hävikkiään. Olemme haastaneet itsemme, olethan sinäkin mukana hyvässä?

Hävikistä herkuksi -tempausta voi helpoiten seurata Facebook-sivuston kautta, sillä kaikki ideat ja kirjoitukset kootaan sinne. Facebook-sivustolle pääset jatkossa myös vasemmassa ylälaidassa olevaa logoa klikkaamalla. Myös blogeja seuraamalla pysyy tietenkin mukana tempauksen tuulissa. Tiedossa on huikeita kisoja, kiihkeää keskustelua ja, mikä parasta, vähemmän ruokaa roskiksissa!

Pysy linjoilla, yhteistyö on voimaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails