maanantai 10. joulukuuta 2012

Punajuurihummus - värin ja maun huumaa


Yhdellekään Kokkipottilan touhuja tovin seuranneelle ei ole yllätys, että kikhernepohjainen tahna on keittiömme vakiovieras. Hummusmaista tahnaa syödään leivän päällä ja sisällä, lisäkkeenä, dippinä ja sellaisenaan. Kipollinen hummusta on myös koti(toimisto)päivän pelastus. Nälkä pysyy loitolla pitkään - usko minua, olen testannut konseptin toimivuuden kymmeniä kertoja.

Tavallinen hummus on meidän muunnoksien perusjalka. Täydellisen samettinen avokadohummus on yksinkertaisesti ihanaa ja punajuurihummus on huumaavaa sekä silmille, suulle että sielulle. Hieman makea, uunissa hautunut punajuuri sopii tahnaan erinomaisesti. Suolan ja sitruunan määrä kannattaa, kuten aina, säätää omille makuhermoille sopivaksi. Luota makuusi, suu kertoo kyllä.

****

Punajuurihummus

200g punajuurta (yksi iso, pari pienempää)
1 prk kikherneitä (esim. 380/230g)
1 valkosipulinkynsi
2-3 rkl sitruunamehua
suolaa
1-2 rkl oliiviöljyä

Kypsennä punajuuret joko kuorineen keittämällä tai uunissa. Jäähdytä, kuori ja pilko tehosekoittimeen tai kulhoon. Valuta, huuhtele ja valuta kikherneet. Kuori ja pieni valkosipulinkynsi. Laitan kaikki ainekset punajuurilohkojen joukkoon ja surauta tahnaksi.

****

Punajuurihummus sopii hyvin pikkujoulupöytään, jolloin esimerkiksi varrasnäkkäri on tahnalle oiva syöntialusta. Rohkeimmat vaihtavat joulupöydän rosollin hiljaa punajuurihummukseen.  Olisiko moinen rajojen ravistelu teidän joulupöydässänne sallittua tai suotavaa?

26 kommenttia :

  1. Kyllä vaan! Sallittua ja jopa suotavaa..

    VastaaPoista
  2. Vastaukset
    1. Campasimpukka, Jokihaka ja Liisa, sama täällä!
      Perinteet ovat ihania ja tärkeitä, mutta minusta on hassua tehdä mitään ruokaa vain perinteen, "pakon", vuoksi. Pieni ravistelu tekisi varmasti aika monen joulupöydässä pelkästään hyvää.

      Poista
  3. Nuo kaikki hummuksen versiot kutsuvat, mutta kyllähän tämä punajuurinen on väriltään ylivertainen!

    VastaaPoista
  4. Oi, tuon suorastaan jo maistaa tuosta kuvasta!
    Meidän joulupöydässä ei muuta perinteikästä ole kuin graavikala, mäti ja lanttulaatikko.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lanttulaatikko, imelletty perunalaatikko, sienisalaatti ja sinappi - ne riittävät minulle:)

      Poista
  5. rosollista en luovu ! Se tekee minulle joulun :-) Mutta tätä tahnaa voisi kyllä muuten nauttia ihan säännöllisesti... Tuohon kun vielä vähän lisäisi kaveriksi vuohentuorejuustoa niin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta on kiehtovaa, kun joulu tulee jokaiselle usein niin pienistä asioista, ruoasta, koristeesta tai tavasta tehdä <3

      Vuohentuorejuustoa! Nam!

      Poista
  6. Sallittua se olisi - meillä ei oikein kukaan syö rosollia, mutta yksin varmaan saisin punajuurihummukseni natustaa, ei oikein ole tuo punajuuri suuressa suosiossa muiden jouluruokailijoiden keskuudessa. Hmph!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, vähän parasta. Yksin koko kippo - wuhuu! Onnentyttö!

      Poista
  7. Aivan mahtava idea, tämähän sopisi meidän joulupöytään.

    VastaaPoista
  8. Minun puolestani kyllä ja luulenpa, että moni muukin kelpuuttaisi, mutta taitaa meidän pöytää istua myös yksi rosollin ystävä.

    Tuli niin nostalginen olo, juuri tuollainen astia oli mummolassa. Juuri tähän nostalgiantunteeseen taitaa perustua koko tämä retroilubuumi ;-) Olen siis helppoa kohderyhmää kaikille nostalgiakauppiaille juuri nyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rakastan tuota jalallista astiaa - sain sen äidinäidiltä. Nuutajärven Apila-sarja on kyllä muutenkin suloista (ja moni muukin klassikkosarja). Eläköön nostalgiatunne!

      Poista
  9. Ihanan väristä! Tein joku aika sitten punajuurifalafeleita,ja niissäkin punajuuri kivasti värjäsi ne kauniiksi:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Punajuurifalalelit kuulostavat täydellisiltä. Pakko kokeilla. Kiitos ideasta!

      Poista
  10. No tätä!!! Rosollia menee meillä ehkä lusikallinen, joten sitä on turha tehdä. Olen opettanut Armastuksenkin punajuurelle, uppoaisi varmaan hällekin. Kokkeilen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin opetettu! Kokkeile ihmeessä!

      Poista
  11. Hurjan kaunista! Minä yritän miettiä jouluksi aina jotain pientä punajuuresta, sillä Jukka ei sitä allergian vuoksi syö. Punajuuri passaa vaan niin hyvin yhteen piimäjuuston kanssa, joka on joulun must-juttu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Merituuli!
      Piimäjuusto on minulle sanana tuttu, muuten outo. Voin kuvitella kuinka hyvin punajuuri passaa hieman happaman(?) juuston kanssa.

      Poista
  12. Herkulliselta näyttää. Minä syön kaikkea mahdollista mielelläni aina, mutta jouluruokien tilalle en kaipaa mitään muuta. Ne ovat ihan parhaita, siksi en kaipaa mitään korviketta tilalle. Tosin meillä syödään rosolliakin suunnilleen puolen vuoden ajan muutenkin, joten tosiaan taidan olla vähän jäävi vastaamaan. En siis tee pakosta mitään jouluruokia, vaan ihan silkasta ilosta kun ovat niin hyviä ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sehän on juuri parasta, että tehdään ruokaa maun ja tarpeen mukaan. Vastustan sellaista ajatusta, että "kaikki perinteiset ruoat täytyy tehdä, koska niin on aina tehty", olkoonkin, että kukaan ei söisi vaikka nyt rosollia. Meilläkin tehdään perinneruokia - en ikinäkoskaan luopuisi lanttulaatikosta, imelletystä perunalaatikosta tai sienisalaatista, koska ne ovat minusta maailman ihanimpia ruokia.

      Perinteet ovat hieno asia, mutta pöydän ylilataaminen tai syömättömien ruokien kokkaus on minusta tyhmää, ei perinteikästä.

      Poista
  13. Löysin blogisi vasta nyt: kuvasi ovat "törkeen upeita", ohjeet myös. Kokeiluuun menee tuo punajuurihummus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, kiitos Irma hurmaavasta kommentistasi - huikista vaan perjantaiväsymys hävisi saman tein ja tuli ilo-olo! Tervetuloa Kokkipottilan pariin!

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails