sunnuntai 27. marraskuuta 2011

Baileys kotikonstein


Baileys liköörin kehittäneiden R&A Baileyn ideana oli, yhtiön nettisivujen mukaan, yhdistää kaksi perinteikästä irlantilaista osaamisaluetta: viskinteko ja maitomaatalous. Onnistunut yhdistelmä, sillä Baileys on maailman suosituin likööri. Se on minunkin suosikki! Likööriin käytettävä kerma on peräisin irlantilaisilta maitotiloilta, joiden koko tuotanto jalostetaan Baileys-likööriksi. Ajatella, että 40 000 lehmää tallustelee nummilla baileyskorvamerkittynä. Aika iso nummi.

Kun (melkein) kaikkea täytyy kokeilla, päätin koittaa tehdä kermalikööriä itse. Netistä löytyi valtava määrä ohjeita, joiden ainekset ja mittasuhteet vaihtelivat. Kermaa ja viskiä oli sentään kaikissa ohjeissa. Useimmissa resepteissä käytettiin myös kondensoitua maitoa, joissakin myös kananmunaa.

Valitsin oman liköörini pohjaksi CupCake Project -sivuston munattoman reseptin. Alunperin ohje on Chowhound keskustelupalstalta. Säädin hieman mittasuhteita omaan makuun sopivammaksi: Viskin määrää vähensin ja pikakahvijauheen vaihdoin oikeaan kahviin. Manteliaromin jätin pois ja vaniljaksi raaputin siemeniä vaniljatangosta.

EDIT 25.9.2012: Muokkasin reseptiä entistä paremmaksi. Kokkipottilan kermaliköörin tuotekehittely jatkuu.


Likööristä tuli aivan käsittämättömän hyvää!

****

Baileys-tyyppinen kermalikööri kotikonstein

2 dl kermaa (mitä rasvaisempaa, sitä täyteläisempi maku)
1 prk (reilu 2 dl, noin 400g) kondensoitua maitoa
1 1/2 - 2 dl viskiä
1/2 dl vahvaa kahvia
1 tl tummaa kaakaojauhetta
(2 cm vaniljatangon siemenet)

Sekoita kuumaan kahviin kaakaojauhe. Mittaa kaikki ainekset kulhoon/pulloon ja sekoita huolellisesti.


****

33 kommenttia:

  1. Ooh, en tiennyt että tätäkin voi tehdä itse! Mahtava idea :)

    VastaaPoista
  2. Wau, mahtava idea!

    Baileys on mulle ehkä hieman liian äitelää, mutta itse tehtynähän sokerin määrää voi juurikin säätää.

    VastaaPoista
  3. Potti-Hannelella on korutaiteilija-äitinsä kujeet: tekee mitä tahtoo ja osaa kaikkea. Vapise Alko!

    VastaaPoista
  4. Oijoi! Tätä tahtoo maistaa! Mitä se kondensoitunut maito on? Saisko tätä lakstoosittomana versiona?? Johanna Ps. Suunnittelinkin Baileysiä viikonlopun pirskeisiin;)

    VastaaPoista
  5. Kiitos kommenteista!

    Virpi, en tiedä mistä minulle tuli moinen mieleen, mutta nettiä selatessa tuli selväks, etten ollu iiihan eka:)

    Tusla, sehän tässä on huipuinta! Voi säätää sokeria (kond.maitoa), viskiä tai mitä ikinä.

    Kotiharmi, kiitos;) Viski pitää kyllä ostaa Alkosta, että siinä mielessä monopoli pitää pintansa.

    Johanna, Sen piti olla yllätys!!!!!! Mut jääkaapissa odottaa ens viikonloppua varten kotibaileyspullo :) Kondensoitua maitoa ei (kai) ole laktoosittomana, plääh. Kerma on laktoositonta, että tulisiko kokonaisuudesta vähälaktoosista? Ei taida auttaa:(

    VastaaPoista
  6. Johanna, se unohtu sanoa, että kondensoitu maito on tiivistettyä, makeutettua maitoa. Vähän kuin paksua kinuskia. Hyvvää!

    VastaaPoista
  7. Loistoidea! Tämä meni joulupukinkonttiin justiinsa. Mitenhän on tuon säilyvyyden kanssa? Jos ei siis lotase heti kerrallansa?

    Joulunodotusterkuin nimimerkki "oksennustautiselätettykunpystyylukemaanruoka-asioista"

    VastaaPoista
  8. Loistava idea! Oot aikamoinen nero! :)

    VastaaPoista
  9. miiahoo, mahtavaa, että tauti on kaatunut. Se tuli väärään aikaan, vai liekö oikeaa aikaa olemassakaan.

    Ja hyvä, että otit puheeksi tuon säilyvyyden, täytyy lisätä se tekstiinkin. Cupcake-sivustolla kerrottiin, että juoma säilyy jääkaapissa neljä kuukautta. Viski taitaa olla hyvä säilöntäaine.

    Riikka, kiitos! Minä melkein punastun:)

    VastaaPoista
  10. Säilöisiköhän tuo esikeski-ikäisiä naisiakin? Ja juu, taudille olisi ollut lukuisia oikeampiakin päiviä :P

    VastaaPoista
  11. Säilyvyystae on paaaljon pidempi, kun kotilikööriä nauttii sisäisesti hyvässä seurassa ;)

    VastaaPoista
  12. Kokkeillaan-blogin vakiokommentaattori-Outi tässä päivää! Nyt vasta saan suuni auki ja näppiksen laulamaan, vaikka usein olen täällä käynyt väijymässä. Se on kato tuo Baileys, mikä irrottaa kielenkannat :) Mahtava ohje, aion kokeilla!

    Outi

    VastaaPoista
  13. Kiva kun suu aukesi, Outi! Kiitos kommentista. Eläköön Baileys!

    VastaaPoista
  14. Nam,minunkin herkkua on Bailey..pitäisi kokeilla

    VastaaPoista
  15. Tähän pätee varmasti se sääntö, että mitä voi tehdä itse, kannattaa tehdä? Kuten vaikka villasukat tai tomaattiketsuppi. Jos kerran voi tehdä itse omat baileysit, on ihan turha ostaa:)) Kysyin taloutemme juomavastaavalta, onko meillä viskiä. Kuulema on ja minä ruokakaappivastaavana tiedän meillä olevan kondensoitua maitoa. Joten eiku likööritekohommiin piakkoin. Harmi, ettei siihen mene munia... Kurkkaa blogiini miksi tuota harmittelen.

    VastaaPoista
  16. Camppis, muna-asiat on teillä kyllä mallillaan! Munallisiakin reseptejä löytyi, mutta en kyllä tiedä miksi tähän munia tarttis.

    VastaaPoista
  17. Nyt voin sanoa, että JÄRJETTÖMÄN HYVÄÄ!!! Onneksi muutkin tykkäsivät yhtä paljon, oisin muuten juonut yksin koko pullon!!!! Ihan kun pehmistä. Täydellistä! Kokeilkaa!!! Johanna

    VastaaPoista
  18. Tuota tekisi jo mieli maistaa vaikka en alkoholia juokaan. Vois tehdä vaikka viskittömän kermapommin? Aika hyvä sekin eikö vaan? :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kermapommi on aina hyvä vaihtoehto:)

      Poista
  19. Kondensoitu maito taitaa olla varsinainen laktoosipommi. Kukahan kehittelisi tätä juomaa omatekoisen kinuskin pohjalle?

    VastaaPoista
  20. Miten paljon tuohon vaikuttaa viskin laatu? Mitä viskiä olette laittaneet?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ouh, nyt heitit pahan kysymyksen. Olen ehkä maailman huonoin viskiasiantuntija. Viskinä on käytetty sitä mitä käsillä on sattunut olemaan. Varmasti viskinystävä maistaa eron, minä en, mutta ehkä mitään kalleinta viskiä en baileysiin tuhlaisi. Edelliseen Baileysiin käytin jotain geellä alkavaa perusviskiä, Granny?

      Poista
  21. Kuinka paljon tällä ohjeella tulee?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pikainen laskutoimitus tuotti noin kuuden-seitsemän desin verran riippuen viskin määrästä. Aina loppuu kesken;)

      Poista
  22. Tosi mahtava ohje! Laktoositonta tästä saa laittamalla kondensoidun maidon tilalle laktoositonta kinuskikastiketta ja punaista maitoa ( 3/4 kinuskia ja 1/4 maitoa) eikä välttämättä sitä maitoakaan tarvitse, jos tykkää paksummasta koostumuksesta :) itse tein noin ja hyvää tuli!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Loistava idea tuo kinuskin ja maidon yhdistelmä - kiitos vinkistä!

      Poista
  23. Upea maku, vaikken kahvia juokkaan! Baileysin joukossa se menee vallan mainiosti. Tästäpä hyvä joululahjaidea. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla, että tykkäät, Kukkaisunelmia!
      Baileys on loistava lahja. Viime jouluna me pakattiin sitä lahjoiksi pieniin termospulloihin :)

      Poista
  24. Tätä ohjetta on pakko kokeilla, kuulostaa niin hyvältä! Onko tässä tuo kondensoitu maito siinä valkean makean maitotiivisteen muodossa vai kinuskiksi keitetyssä muodossa? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä! Kotitekoinen baileys on tosi hyvää! Tässä reseptissä kondesoidun maidolla tarkoitan nimen omaan makeaa maitotiivistettä, en kinuskia. Hyvä, että pyysit tarkennusta, voin tarkentaa reseptiäkin.

      Poista
  25. Onko tuota maitoa pakko laittaa ollenkaan, tai mitään kinuskikastiketta tai vastaavaa? Haluisin vähä sokerisen (vhh) ja sillon kumpikaan ei passaa, vaikuttaako se jtenkin? Mietin myös tilalta maapähkinävoita...?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kondensoitu maito tuo Baileysiin täyteläisyyttä ja ennen kaikkea makeutta. Mietin, miten juomaan saisi makeutta ilman sitä? Olisiko joku makea litku, joka sopisi ruokavalioosi? Sitä voisi kokeilla, sillä makeutta juoma kaipaa. Pelkkä kerman ja viskin yhdistelmä kuulostaa vähän hassulta ;)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails